גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרומה קטנה, הכנסה גדולה: מה מאפשר למנהל התיקים לקבל החזרי עמלות מחבר הבורסה

בחוק הייעוץ נאסר על החברות לניהול תיקים לקבל תשלומים בגין ניהול תיק, שאינם שכר והוצאות כפי שנקבע בהסכם ההתקשרות ● לחוק הזה יש חריג אחד - האם הוא בכלל נחוץ? ומה באמת יודעים עליו הלקוחות המנוהלים?

ניהול השקעות
ניהול השקעות

סעיף 17 לחוק ייעוץ ההשקעות הוא אחד הסעיפים השנויים במחלוקת לטעמי, הקיימים ומקבעים את ניגודי העניינים המובנים הקיימים בין יצרן לצרכן בתעשיית ניהול תיקי ההשקעות בישראל. מדובר בסעיף המאפשר למנהל התיקים לקבל החזרי עמלות מחבר הבורסה, אשר דרכו הוא מבצע את פעולות המסחר של קנייה ומכירת ניירות ערך (לרוב הבנק של הלקוח בו מתנהל חשבון התיקים המנוהל). החזר העמלות הוא למעשה פער ההסכמים שיש למנהל התיק עם חבר הבורסה, ובין ההסכם שיש ללקוח עם אותו חבר בורסה.

איך זה פועל? אם לקוח בוחר לנהל תיק השקעות בבנק מסוים (חבר בורסה) ומשלם על כל פעולת קנייה ומכירה של נייר ערך 0.1% לפי ההסכם הקיים, סביר להניח שמנהל התיק שלו שעובד עם אותו בנק גם עם השקעות אחרות (כלומר, עם כסף גדול יותר) יידע לקבל מחבר הבורסה מחיר נמוך יותר על אותה הפעולה - נאמר 0.04%. עד 2018 ההפרש בין שתי העמלות - 0.06% בדוגמה הזו, היה מגיע אוטומטית למנהל התיק. החל משנה זו חייבה רשות ניירות ערך את כלל מנהלי התיקים לקבל הסכמה מפורשת ובכתב מהלקוח, המאשר להם לקבל את החזרי העמלות. אחרת, אותו הפרש חייב להיות מוחזר ללקוח עצמו.

הכנסות החברות בעלות רישיון לניהול תיקי השקעות מהחזרי עמלות כשיעור מעמלות ששולמו על ידי הלקוחות במהלך שנת 2018

העמלה שלכם, למה לתת אותה?

זה המצב, זה הסעיף ועכשיו מדוע הוא שנוי במחלוקת לטעמי: אם בחוק הייעוץ נאסר על בעלי רישיון וביניהם מנהלי תיקים לקבל תשלומים כלשהם בגין מתן שירותים ללקוח שאינם שכר והוצאות מהלקוח כפי שנקבע איתו בהסכם, אותו חריג המאפשר קבלת החזר עמלות קנייה ומכירה מחבר הבורסה, עשוי ליצור מוטיבציה (גם אם למראית העין בלבד) למנהל התיק להגדיל את הכנסותיו באמצעות ביצוע פעולות מסחר וטרנזקציות גבוהות בתיק.

מצד אחד חוק הייעוץ אוסר על קבלת טובות הנאה מלבד שכר והחזר הוצאות ומצד שני הוא יוצר חריג ליהנות ממקור הכנסה נוסף כאשר הוא מתכסה בהסכמת הלקוח מראש ובכתב. מבחינת מנהלי התיקים מדובר בכסף קל כמו לקבל 200 שקל במונופול, רק כי עברת ב"דרך צלחה". רוב הלקוחות לא באמת מבינים את משמעות הסכמתם כשהם חותמים על הסכם הצטרפות בעובי "אנה קארנינה" של לב טולסטוי. מבחינת רובם, המשא ומתן מתחיל ונגמר בדמי הניהול, ולא אכפת להם שמנהל התיק עליו הם סומכים בניהול כספם "יקבל את אותם החזרים מחבר הבורסה". כשזה נשמע כך, כלל לא ברור לרוב הלקוחות שהחזר העמלות במקור שייך להם והם מחליטים לתרום אותו למנהל התיק כתוספת לדמי הניהול. גם לא ברור להם ניגוד העניינים שהתרומה הזו יוצרת במאה פרסנט.

וכשנותנים אז מסתבר שיש גם כאלה שלוקחים. לזכות התעשייה אפשר לומר שהיא הצליחה להתגבר על הירידה בהכנסות החזרי העמלות בצורה מעוררת כבוד, אך בתוכה יש עדיין כאלו המוכנים להגדיל את ההכנסות על חשבון נראות העין. ולמה לא בעצם? החזרי העמלות לא נושכים ולא מבקשים אוכל; לוח 3 מהדוח השנתי שסוקר את חברות ניהול התיקים בישראל שמוציאה רשות ניירות ערך, מראה ש-25.8% (22 חברות לניהול תיקים) זוכות להכנסות מהחזרי עמלות. אל תטעו, זה לא מהכסף הגדול או מתיקי ההשקעות המוסדיים, אלא בעיקר מתוך אלה הקמעונאים. הרוב המכריע של שיעור החזרי העמלות מאותן חברות שכן מקבלות הוא בשיעור נמוך של עד 3% מסך העמלות ששולמו על-ידי הלקוח.

מכאן נשאלת שאלה האם בשביל תוספת עלובה כזו שווה ליצור מלכתחילה את ניגוד העניינים? חישוב פשוט יכול לתת את התשובה. ניקח תיק Retail ממוצע של מיליון שקל המשלם דמי ניהול שנתיים של 0.7%, קרי הכנסה מניהול של 7,000 שקל לשנה. לתוך הדוגמה נכניס גם החזר עמלה מחבר הבורסה נגיד של 0.06%. בהנחה שתיק מנוהל לא מתגלגל יותר מ-30% בשנה, תוספת העמלה השנתית מאותו לקוח היא כ-180 שקל (שיעור של 2.5% בלבד מסך העמלות ששילם הלקוח). באמת כסף קטן ולא בדיוק מצריך השכרת רכב ברינקס כדי לשנע אותו. רק שאם נכפיל את זה ב-5,000 לקוחות, התרומה הקטנטנה הזו של כל אחד מהן תרמה לחברה המנהלת כמעט מיליון שקל להכנסה השנתית ואפס שקל להוצאה השנתית בגין התגמול. והייתי זהיר בהנחות שנתתי בדוגמה.

תניחו שככל שהתיק מנייתי יותר הוא גם מגולגל יותר, וככל שמנהל התיק גדול יותר, הפער בין עמלת הלקוח לחבר הבורסה, ושל עמלת מנהל התיק לחבר הבורסה (להלן החזר העמלה) גם גבוה יותר. גם ההנחה שהחזרי העמלות מצויים בתוך התיקים הקטנים הגיונית בסך הכול. במכולת, אם נקנה ארבעה בקבוקי שמפו חוחובה נקבל אחד במתנה, ואז המחיר לשמפו יהיה נמוך יותר. כך גם בתעשיית ההשקעות, ככל שנרכוש ניהול ליותר כסף, נשלם באחוזים פחות. בדוגמה שלנו לא רק שדמי הניהול יהיו נמוכים יותר, אלא גם לא ניתקל ביותר מדי תאגידים בהיקפים גדולים שנגבים החזרי עמלות בגין פעולות בחשבונם המנוהלים.

היסטוריה של תקלות

לאורך ההיסטוריה היו לא מעט תקלות עם סעיף 17 לחוק הייעוץ. היו פעמים שהתקבלו החזרי עמלות למרות שהלקוחות לא נתנו הסכמתם בהסכם ההתקשרות. היו פעמים שהחברה המנהלת הגדילה את החזרי העמלות שהיא מקבלת, אך שכחה לעדכן את הלקוחות.

גם ברמת השקיפות נתגלו דוחות בהם נמסר גובה העמלה שנשארה בידי הבנק והחברה המנהלת שלחה את הלקוח למצוא מחשבון הקרוב למקום מגוריו כדי לחשב בעצמו את החזר העמלות. ב-2013 נמצאה גם חברה מנהלת שהגדילה ראש, וקיבלה החזר עמלות גם בגין דמי המשמרת, עמלת תשלומי הריבית ועמלת הדיבידנדים.

מעבר לכל אלה, חשוב לציין שגם גביית החזרי עמלות מזירת מסחר בחו"ל שאינה מהווה חבר בורסה, נוגדת את חוק הייעוץ - וגם זה קרה. אני לא מתעלם גם משיקוליו של היצרן. צריך להביא בחשבון שבשנים האחרונות ככל שרמות הריבית והתשואות הנסחרות ירדו, הן גם פגעו בדמי הניהול שהותאמו למטה ככל שפוטנציאל התשואה קטן, והתחרות על כל לקוח גדלה. גם כך חברות ניהול התיקים אף פעם לא היו הדבר הרווחי ביותר בסל חברות הבית של בתי ההשקעות.

יחד עם זאת, לא צריך הרבה כדי לנטרל את ניגוד העניינים הנ"ל ואת התרומות הקטנות. הפתרון יכול להיות הסכמה בין יצרן לצרכן על עלות אפקטיבית אחת לניהול התיק, העמלות המשולמות לחבר הבורסה שאינו קשור למנהל התיק צריכות להיות מחוץ למשחק.

כל מה שעשוי ליצור ניגוד עניינים למראית העין ולהגדיל את עלויות הניהול כמו החזרי עמלות, שימוש בקרנות נאמנות של הבית, או כל קבינט עלויות נלוות אחרות - צריך להיות מסוכם מראש בהסכם ההתקשרות בסעיף עלות אפקטיבית כוללת לניהול התיק. כאשר בית השקעות יתמחר הכל לעלות אחת, וכאשר ללקוחות תהיינה עמלה אחת, הכוללת הכול להתמקח עליה, בלי שזו תהיה מפורקת לתתי סעיפים - נוכל לומר שנעשה צעד גדול לשקיפות מיטבית. ואולי בעצם אנחנו כבר יכולים לומר זאת. אחד היתרונות בהשקת רעיון "ניהול תיקים 2.0" המאפשר ללקוחות לרכוש שירות ניהול תיקים מבתי השקעות תחת האכסנה של קרנות נאמנות, כבר מאגד בתוכו עלות כוללת אחת לכל התענוג. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק 

עוד כתבות

הציבור מעדיף נזילות על ריבית / צילום: Shutterstock

הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות

הרבעון האחרון של 2023, בו פרצה המלחמה, סימן שינוי מגמה ביתרת העו"ש של הישראלים: מצניחה חדה מתמשכת, היא זינקה ב־43 מיליארד שקל ● בין הסיבות: העדפה לכסף נזיל בסביבת אי־ודאות, קיטון בהוצאות וגיוס מילואים מסיבי ● וגם: מה עשתה המלחמה למינוס שלנו?

תל אביב. החלטת ביהמ''ש הפחיתה משמעותית ואף ביטלה תשלום היטלי השבחה ברבעים 3 ו-4 / צילום: שלומי יוסף

עיריית תל אביב או בעלי הדירות: מי ינצח במאבק ששווה מיליארדים

לאחר שביהמ"ש ביטל היטלי השבחה לרובעים 3 ו-4 בת"א בהיקף של מיליארד שקל לפחות, עיריית ת"א מנסה להילחם על גביית הכספים והגישה בקשת ערעור לעליון ● לטענת העירייה, כיום ישנם 1,900 הליכי ערר על גביית היטלי ההשבחה ברובעים אלה

באר שבע. דירות בפחות ממיליון שקל / צילום: Shutterstock

"יודעים מה הם רוצים": זו העיר עם הכי הרבה רוכשי דירות צעירים

מבצעי שיווק אגרסיביים ומימון מההורים דוחפים יותר ויותר צעירים מתחת לגיל 35 לרכוש דירות, גם להשקעה - כך לפי נתוני חברת במבי המספקת שירותי תוכנה לחברות נדל"ן ● "יש הרבה פניות של צעירים. חלקם ישר אחרי הצבא"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית, הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית הבכירה שלא חוששת להשקיע "גם במקומות אקזוטיים כמו הודו ויפן"

רינת אשכנזי מהפניקס בית השקעות טוענת כי המניות בת"א דווקא הציגו תשואה סבירה בשנה האחרונה, וכי ההשוואה למדדי וול סטריט עושה להן עוול ● היא סבורה כי סוכנויות הדירוג יופתעו לטובה מהכלכלה המקומית, ממליצה לפזר את ההשקעות ומאמינה בבנקים, בחברות ביטוח וברשתות מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה שמשגעת את העולם עומדת לקנות אותם בעסקת ענק: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מחירי הנפט קפצו ב-2%

הנאסד"ק עלה ב-0.8% ● מדד שנגחאי עלה ב-1% ● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל ● מחר תתפרסם ביפן החלטת הריבית, ובגולדמן זאקס צופים שזו תעלה בפעם הראשונה מזה 17 שנה ● היום נפתחת ועידת ה-GTC השנתית של אנבידיה ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המהפכה המשפטית עדיין פה: המהלך החדש של רוטמן והתגובה של נציב השופטים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, קיים היום דיון כדי לקדם מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים שאינו שופט בית משפט עליון בדימוס, כפי היה ב-20 השנים האחרונות ● הנציב המכהן, שופט העליון בדימוס אורי שהם: "אין פה ניגוד עניינים"

ערן וולף. פרש מתפקיד מנכ''ל מימון ישיר אחרי 18 שנה / צילום: גבע טלמור

בגלל הריבית והמלחמה: ההפרשות להפסדי אשראי של מימון ישיר הוכפלו

חברת המימון לרכב הגדולה בישראל הפרישה אשתקד כמעט רבע מיליארד שקל להפסדי אשראי, בעיקר בגלל השפעות הריבית הגבוהה ● ברבעון הרביעי גרמה המלחמה להחרפת קשיי הלווים והגבייה, והרווח כמעט נעלם

יניב פרטוש (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

יניב פרטוש מונה למנכ"ל משותף בסוכנות הדיגיטל ארלו של ראובני־פרידן

פרטוש יכהן בתפקיד במקביל לניב חורש, מבעלי הקבוצה, שביצע את התפקיד עד כה לבדו ● במקביל למהלך בוצעה שורה של מינויים נוספים בסוכנות

עו”ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעקב אטרקצ'י מפנק את המשקיעים בתשואה ומסדר משכורת נאה לבנו

מניית חברת הבנייה אאורה זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה ● כעת היא מפרסמת דוחות חזקים ולצידם מבקשת לאשר את תנאי העסקת בנו של הבעלים כמנהל חטיבת הנכסים המניבים עבור יותר מחצי מיליון שקל בשנה

שיאן השכר בתקשורת נמצא במגזין אוטו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

2.7 מיליון שקל בשנה: זה כנראה איש התקשורת הכי עשיר בישראל

טל חמו, מנכ"ל מגזין הרכב "אוטו", מחזיק ב-20% ממניות מהמגזין שבשליטת מימון ישיר ● עפ"י תנאי העסקתו הוא זכאי, בין היתר, למענק חתימה של מיליון שקל ולמענק התמדה בסכום כפול ● המגזין הרוויח אשתקד 2.4 מיליון שקל

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● הסיכונים המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גאו-פוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock

האוניברסיטה העברית: הפרופסורית מכחישת הטבח לא תשוב ללמד אם לא תחזור בה

דיקן ביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית הודיע כי פרופ' נדירה שלהוב־קיבורקיאן, שהכחישה את אירועי ה־7 באוקטובר, תפסיק ללמד בו לצמיתות אם לא תחזור בה מדבריה ● בהודעה נכתב: "חופש הביטוי איננו מקנה זכות להיות מעורב בהוראה ובחינוך של מקצוע שלערכיו אדם מתכחש"

בנק לאומי / צילום: איל יצהר

דוחות לאומי: רווח של 7 מיליארד שקל למרות הפחתה גדולה בארה"ב

בנק לאומי רשם בשנת 2023 רווח של 7 מיליארד שקל, ירידה של 9% לעומת 2022 בשל ההפחתה שביצע ברבעון הראשון של השנה • יחלק דיבידנד של 365 מיליון שקל, המהווים 20% מרווחי הרבעון, בהתאם להנחיות בנק ישראל

עמית הלוי, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם חוק הגיוס של יאיר לפיד לא עמד במבחן בג"ץ?

ח"כ עמית הלוי טען כי גם חוק הגיוס של יאיר לפיד לא עבר את מבחן בג"ץ, אבל הוא לא קיבל הזדמנות ● המשרוקית של גלובס

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

מכה לסופר פארם: בוועדת הכלכלה מקדמים חקיקה שתחליש את כוחה

לפי הצעת החוק שמקדמת ועדת הכלכלה, בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה בו לא תהיה של סופר פארם ● נכון ל-2021, נתח השוק הכספי של הרשת היווה כ-85% עם כ-7.5 מיליארד שקל הכנסות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שבה כל עובד עשירי היה במילואים: הסיפורים מאחורי הדוחות בת"א

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: התחזית האופטימית של מנכ"ל תדיראן להמשך וחברת ה-IT אברא טוענת - 10% מהעובדים היו במילואים, וההכנסות נפגעו ● מדור חדש

יונתן ברגמן ורון גורה / צילום: Empathy

חברה ישראלית סייעה למיליון אמריקאים לתבוע ביטוח חיים: עכשיו היא מגייסת מיליונים

לאחר שהוכיחה לענקיות הביטוח שהיא מקלה על העומס הרגשי ועל תהליך תביעת ביטוח החיים, חברת אמפת'י הישראלית הודיעה על גיוס שלישי בהיקף של 47 מיליון דולר - ואגב כך חשפה כי מאחורי סבב ההשקעה שלה עומדות כמה מחברות הביטוח הגדולות בעולם כמשקיעות אסטרטגיות