גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקדים הוותיקים הם מנטורים, הקצינים הם טאלנטים: כך מנסים בצה"ל להשאיר בשירות קבע את דור ה-Y

בצבא הבינו שכדי למשוך קצינים צעירים להישאר לשירות קבע צריך לרענן את התפיסות לגבי איזון בית-עבודה וניהול הקריירה ● תוכנית פיילוט חדשה בקרב אנשי טכנולוגיה ושדה הופכת מפקדים ותיקים למנטורים, מתייחסת לקצינים כאל טאלנטים ומשתמשת בעקרונות של פסיכולוגיה חיובית

קצינים/ צילום: דובר צהל
קצינים/ צילום: דובר צהל

כשפוגשים היום בפורשי צה"ל צעירים, בשנות ה-40 שלהם, קשה שלא לחשוב על תנאי הפנסיה המפליגים, הביטחון התעסוקתי, וגולת הכותרת - פרישה מוקדמת עם פנסיה לכל החיים. לצעירים בשנות ה-20 לחייהם שמתלבטים אם לחתום קבע כבר לא מחכים אותם תנאים - השכר נשחק, הפנסיה התקציבית בוטלה ומודל הקבע החדש לא מבטיח פרישה בגיל 42. אם לא יהיו בין המעטים שיקודמו לדרגת סא"ל או "רס"ן מוקד ידע", הם יפוטרו בגיל 35. תוסיפו לזה את התפיסה העדכנית של המועמדים כיום לשירות קבע, על התפר שבין דור ה-Y לדור ה-Z, את תפקיד העבודה בחייהם, והרי לכם אתגר חדש לצבא - איך משאירים אותם? הביטחון התעסוקתי כבר משחק תפקיד משני, הם צריכים כסף לשלם משכנתה ולהגשים חלומות כאן ועכשיו, ושעות העבודה הארוכות המצופות מהם לא תמיד מתאימות לתפיסת עולמם.

"אי-אפשר להתפרנס משליחות", אומר איש קבע בשנות ה-30 שלו. "במיוחד כשאומרים עליך בחוץ שאתה אוכל חינם. תחשבי כמה קשה היום לקנות דירה. אתה חייב לדאוג לעצמך. אומרים לי יש לך פנסיה, קרן השתלמות. מי חושב כל כך רחוק? חושבים על תנאי העבודה המאוד בסיסיים בבסיס הצבא לעומת בחוץ. שעות העבודה הארוכות בשכר נמוך, והיכולות והכישורים שאני מקבל בצבא ומה אוכל לעשות איתם בעתיד. אם יש לי עוד שש שנים לשרת בתפקידים שלא מקדמים אותי באזרחות, למה שלא אעזוב עכשיו ואצבור ניסיון באזרחות?"

האנשים שרואה צה"ל לנגד עיניו הם הקצינים בדרגת סרן. אנשים בשנות ה-20 לחייהם שמקבלים אחריות גדולה ותפקידים בעלי משמעות שלא היו זוכים להם ברוב המקרים באזרחות, אבל כשהם שוקלים את האפשרות להישאר בצבא, יש דברים נוספים שחשובים להם. גברים במערך הלוחם, לדוגמה, מביטים על המפקדים הוותיקים שכמעט לא הגיעו הביתה והפסידו את זמן הבילוי עם הילדים ולא רוצים להיות כמוהם.

לדברי רמ"ח סגל באכ"א, תא"ל מיכל תשובה, "אנחנו יכולים להראות מימוש גדול יותר של חופשות ועושים הכול כדי לאפשר אותן, ודאי יותר מפעם. זה תהליך של שינוי תפיסה, של שינוי תרבות ארגונית. מכריחים לצאת לחופשות באמצעות הפחתת פעילות בחגי תשרי, בחנוכה ובפסח ולעשות גשרים איפה שאפשר. ביטלנו דיונים בימי שישי, בהנחה שאין אירוע מבצעי, והכוונה היא לשמור על ניהול חיים שפוי יותר".

זה ודאי לא חל על המפקדים הלוחמים.
"נכון, אותם אנחנו מקפידים לשלוח להפוגות בין תפקיד לתפקיד, לפחות שבועיים או חודש, ולעתים להפוגות ארוכות יותר של לימודים. אין ספק שהצעירים רואים את המפקדים המבוגרים ואומרים, 'אנחנו לא רוצים להיות בצבא 24/7 ולצאת אולי בשישי-שבת הביתה'. מצד שני, כשהם רואים שאחרי תפקידי מג"ד מאפשרים להם שנה בחו"ל, עם כל המשפחה, או אפילו לימודים במכללות או לימודים אקדמיים, זה משכנע. האיזון בחיים הוא תהליך מעולה שהצבא עובר והרמטכ"ל לא מפסיק לדבר על זה. לדוגמה, פעם הקצינים היו מגיעים לשיחה על שיבוצים אצל אלופים בימי שישי. אין את זה יותר".

המבוגרים לא מדברים על הצעירים כעל מפונקים?
"אני בהחלט הקול השפוי בסיפור הזה. האתגר העצום שהוא שדור ה-X מנהל את דור ה-Z, אבל אם אנחנו נמשיך ונחשוב שאנחנו צודקים, לא יישארו לנו אנשים. אני אומרת להם, 'הם לא גרידיים, זה בסדר לנהל מו"מ על הקריירה שלי, וזה בסדר לחזר אחריהם וזה בסדר ליצור תחרות'. בהתחלה נתקלתי בהרבה התנגדויות, אבל היום יותר ויותר משמיעים את הקול הזה שאנחנו צריכים להקשיב להם ולעשות הכול כדי שבסופו של דבר נהיה אטרקטיביים".

רמ"ח סגל באכ"א,  מיכל תשובה/ צילום: דובר צהל

"כל אחד יכול להיות טאלנט"

על סמך ההבנה הזאת פיתחה רמ"ד אירה לפרדין (38), פסיכולוגית ארגונית מחיל הטכנולוגיה והאחזקה (טנא), את תוכנית "בוחרים דרך", שמאפשרת להתאים מסלול קריירה מפתה לאנשים המעוניינים בקריירה צבאית. כשחזרה מחופשת לידה לפני כמה שנים, התקן שלה קוצץ והיא קיבלה משימה: לפתח את הדבר הבא בתחום פיתוח ההון האנושי. היא פנתה לאנשי מקצוע מהאזרחות והעמיקה בסקרים ומחקרים שנעשו בצבא, עשתה קבוצות מיקוד ויצאה בפיילוט שיבדוק את התוכנית שפיתחה.

"לתפיסה שפיתחתי יש שלושה עקרונות: אחד הוא לאפשר להם לבחור בנו בכל פעם מחדש; שני הוא להסתכל בצורה הוליסטית ופרסונלית על הפרט; ושלישי הוא להבין שכל אחד יכול להיות טאלנט. אי-אפשר לעסוק רק בכוכבים אלא ב-80%-90% אחוז מהאוכלוסייה. המטרה שלי היא שכל אחד ירגיש שהוא טאלנט במה שהוא עושה, שהוא נהנה, שהוא מצליח, שהוא קם בבוקר עם תשוקה, עם חיוך, עם משמעות ועם ערך".

איך עושים את זה?
"אנחנו צריכים להבין מהם הכישרונות של כל אחד, מהן התשוקות שלו ומהן השאיפות שלו. לא צריך לנסות לקשור אותו או לחייב אותו להישאר, אלא בכל פעם לתת לו הצעה שתהיה אטרקטיבית עבורו. אני חייבת להגיד שאנשים הרימו גבה, כי זה משהו שהיה מאוד חדשני. בצבא הרי זו לא תוכנית לפי בקשתך. אני חושבת שהיה פה המון אומץ למפקדים לדחוף את זה".

מי משתתף בפיילוט?
"התמקדנו ב-25 אנשים בשתי אוכלוסיות: אוכלוסיית המהנדסים בדרג הסרן באחת מיחידות הפיתוח אצלנו בחיל; והאוכלוסייה השנייה - סגנים וסרנים בשדה, קציני טכנולוגיה ואחזקה בגדודים ובאוגדות המרחביות".

איך זה מתנהל בפועל?
"התחלנו במפקדים שלהם, בדרג סא"ל. הכשרנו אותם בתחום של מנטורינג, בתחום של הקשבה, יכולת ליצור דיאלוג ושיח אחר עם הפרט. לאפשר לו חוויה של נראות ולא רק להסתכל ולדבר איתו אל מול צורכי המערכת.

"אחרי שהכשרנו את המפקדים, העברנו את האנשים תהליך של אבחון אישי בכלים חדשניים. אבחנו את המוטיבציה של הפרט ומה גורם לו לבחור להישאר או לעזוב; כלי נוסף מתמקד באבחון ומיפוי של החוזקות, הכישורים והיכולות של הפרט. הכלי הזה שפיתחתי מתבסס על גישת הפסיכולוגיה החיובית. אני מנסה להבין איפה הפרט מצליח ומה בסביבתו מאפשר לו את זה.

רמ"ד אירה לפרדין/ צילום: דובר צהל

"אחרי שהפרט מסיים את תהליך האבחון הוא מגיע לפגישה איתי, של ייעוץ קריירה. הפגישה הזו מוכוונת אך ורק לסייע לפרט למקד את השאלות שלו, להבין מה הדילמות ולעזור לו להגיע לשיח עם המפקד ועם המערכת בצורה הרבה יותר ממוקדת.

"השלב הבא הוא מפגש עם המפקד, שמטרתו היא לתת למפקד אפשרות להקשיב לפרט ולראות אותו מכל מיני נקודות. לא רק בהיבט של איך הוא מתפקד ביומיום, אלא לראות מיהו הבנאדם, מה החוזקות שלו ומה השאיפות שלו. במפגש השני עם המפקד המטרה היא לקחת את כל האינפורמציה ולבנות לאנשים תוכנית התפתחות אישית ולהציב יעדים".

איך כל זה מיתרגם לתוכנית לפיתוח קריירה?
"אני רוצה לחבר בין הפרט, התוצרים שלו, השאיפות והיכולות שלו לבין האפשרויות המתהוות בארגון. כשאני יודעת על תפקידים שנפתחים אחרי שהוא עבר את כל התהליך, אני יודעת להציע לו את ההצעות הרלוונטיות ביותר בהתאם לשיח שנעשה איתו. אני מסתכלת לא רק על צורכי המערכת, אלא גם על צורכי הפרט.

"עניין חשוב הוא התגמולים. מצד אחד, בצבא אין לנו יכולת להעלות שכר או להוציא כל אחד ללימודים. המשאבים שלנו מוגבלים, אבל אפשר להסתכל על מושג התגמול בצורה הרבה יותר רחבה. אנחנו מתמרצים היום בגין הישארות ופחות בגין הישגים, ואני מנסה להנחיל ראייה רחבה יותר של מה יכול להיות תגמול: תגמול יכול להיות בתחום של איזון בין בית לעבודה. נניח שנולד לך ילד, אז עכשיו תצא מוקדם פעמיים בשבוע. תגמול גם יכול להיות לשלוח מישהו להכשרה שהיא מעניינת אותו ורלוונטית עבורו - גם היא לא בהכרח קשורה לתפקיד שהוא מבצע כרגע.

התגמול גם יכול לתת לו להגיע לדיונים, להשמיע את עצמו, להשפיע, מתוך הבנה שזהו המקום שבו הוא מתפתח. לכל אחד חשוב משהו אחר".

ואיך המפקדים מסתגלים לזה? לא כל אחד יודע כיצד להיות מנטור.
"בהתחלה הייתה רתיעה מהדבר הזה, כי המפקדים מאוד עמוסים גם בשדה וגם ביחידות ההנדסיות, הם עובדים נורא קשה, נמצאים בטירוף וקשה להם להתנתק. מצד שני, גיליתי במהלך הפיילוט שכאשר נתתי להם הכוונה וכלים, וייצרתי עבורם פורמטים, הם נרתמו לתהליך.

"אחד המפקדים אמר לי, 'נוצר פה שיח אחר, אני לא מנסה לשכנע את האנשים להישאר בצה"ל, אני לא עסוק בשיווק, אלא אני באמת מסתכל על המוטיבציות, אני מתעניין בצרכים ובמניעים. אני מאפשר שיח פתוח על התלבטויות ועל מחירים'".

זה משהו לא אופייני לגוף צבאי, התלבטות.
"זה תהליך משותף שמעצים גם את המפקדים. אחד המפקדים אמר, 'אני מרגיש שזה הופך אותי למנהל טוב יותר'. עוד אחד אמר שהתהליך יאפשר לנו כמפקדים להביא הצעות טובות יותר לדיונים של קבלת החלטות וכל חלופה שתוצג תהיה הרבה יותר רלוונטית לפרט. אחד מהם אמר לי, 'אני מרגיש שאני יכול ליישר את הגזע לפני שהוא צומח עקום. לטפל בכל מיני בעיות קטנות ולעזור לפרט לסנן כל מיני רעשים שעלולים להוביל להחלטות בלתי הפיכות'".

איך הפקודים שמשתתפים בפיילוט מגיבים אליו?
"אחד מהם אמר לי, 'התוכנית מאפשרת לי לעצור ולחשוב על שאלות גדולות שאני לא מקדיש להן זמן ביומיום. נוצרה לי הזדמנות לדבר עם הרע"ן שלי, שאני מאוד מעריך, ולקבל ממנו ייעוץ בענייני קריירה. זה לא משהו שקורה בדרך כלל'. המחקרים מראים שיחס מפקדים מאוד משפיע. ברגע שהפרט מרגיש שהמפקד רואה אותו ומתחשב בו, הוא ירצה הרבה יותר להישאר. ברגע שהוא מרגיש שלא רואים אותו, הוא נוטה יותר ללכת".

מעלים את הערך התעסוקתי באזרחות

לדברי לפרדין, השיח הזה יכול להיות מנוף למוביליות ארגונית ומאפשר לפתח אנשים לכיוונים שמעניינים אותם, כך שגם מעלים את הערך התעסוקתי שלהם בעולם האזרחות. האם זה טוב לצבא? "אם אני מרגיש שהערך התעסוקתי שלי לא נפגע, שווה לי להישאר, וזה הסיפור בעיניי".

לפרדין אומרת שהיא עצמה מעין מקרה בוחן. "בתפקידיי הקודמים הייתי יועצת ארגונית והרגשתי שאני בסדר, לא בולטת במיוחד. ופתאום, בתפקיד הזה, נוצר משהו אחר שלא הכרתי, התחברתי לתוכן הזה והיו לי צמא וסקרנות ללמוד ולפתח. קמתי עם ברק בעיניים והתלהבות ויצרתי מישהו חדש. בא לי לטרוף את העולם, בא לי להגיע לרמטכ"ל ולהגיד לו יאללה בוא נקים ענף ניהול קריירה ובוא נעשה שינוי ונהפוך את העולם.

"המהפך שחל אצלי מחזק את האמונה שהיכולת לשים את האדם הנכון בתפקיד הנכון יוצרת מצב של Win-Win מטורף גם לארגון וגם לפרט".

לימודים גם ליום שאחרי

אחת הדרכים למשוך אנשים להישאר בצבא היא מימון לימודים, אבל אם בעבר הצבא היה זה שקבע אילו לימודים, בשנים האחרונות הוא מרחיב את אפשרויות הבחירה. לדברי תא"ל מיכל תשובה, "אנחנו מאפשרים כמה שיותר גיוון בין מסלולים. יכול להיות לוחם שיצא לקצונה והיה מפקד ביחידת חי"ר, אבל מתאים מאוד לעולם הטכנולוגי. אנחנו נעשה לו הסבה, נשלח אותו ללימודי הנדסה, ואז הוא יוכל להמשיך בעולם הטכנולוגי".

אחת התוכניות המעניינות המוצעות היא תואר שני בהנדסת מערכות בשיתוף הטכניון, הנלמד בשלוחה התל אביבית של הטכניון במתחם שרונה. "תחשבי כמה מהנדסי מערכת חסרים בשוק האזרחי ומה זה עושה לקצינים שלנו, גם אם הם משתחררים", אומרת תשובה. "הם עושים נטוורקינג מטורף בתוך עצמם. העתודאים רואים את זה וגם הם רוצים להיות שם".

מסלול מעניין נוסף הוא תוכנית תהילה, שבה לומדים אנשי קבע בצה"ל לימודי הוראה אקדמיים במסלול אזרחות והיסטוריה. "כולם בסופו של דבר נפלטים לשוק האזרחי ואז את מבינה את המשמעויות ואת הערך המוסף", אומרת תשובה. "ההסבה להוראה ניתנת למי שמתמחה בהדרכה - בדרגות סרן ורב סרן. אנשים בני 35-36 יוצאים מהצבא עם תארים אקדמיים, תעודת הוראה - ויש לנו גם הסדר של 'קניית ותק' בהדרכה עם משרד החינוך. אנשי הקבע מאוד אוהבים את זה רואים בזה שליחות".

לקצינים מצטיינים הצבא מציע מהשתלמויות ועד תואר שני בסייבר באוניברסיטאות מובילות בעולם כמו MIT והרווארד. האוניברסיטה נותנת להם מלגות קיום.

"חשוב לי שהאנשים שלי יצברו ערך בקריירה שהוא בר המרה לאזרחות. והכי חשוב, שירגישו מאוד משמעותיים: אני מאפשרת להם להתפתח כמעט כמו שהם חלמו. אם זה יפסיק להיות מעניין - אציע לך משהו מעניין אחר. לא תמיד אנחנו מצליחים, אבל אנחנו מצליחים בחלק נכבד מהמקרים, ולשמחתי האנשים פה". 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר