גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע הגיע הזמן לדבר באמת על שינוי שיטת הממשל?

הדיון המתבקש בשינוי שיטת הממשל חייב שייעשה לא רק תוך כדי קרב ראש בראש בין מנהיגי המחנות, אלא כסיעור מוחות ממשי שיכיל את המרכיבים החיוניים של מבנה החברה הישראלית הנוכחית

טקס השבעת חברי הכנסת ה־22 / צילום: רפי קוץ
טקס השבעת חברי הכנסת ה־22 / צילום: רפי קוץ

במהלך ימי המנדט הראשונים של בני גנץ, הציע השר אריה דרעי לקיים בחירות ישירות בלבד בין הבנימינים - בנימין נתניהו ובני גנץ. הרעיון נפל על אוזניים קשובות ואתמול אמר השר בנט כי בכוונתו לקדם מהלך כזה כשפנינו לבחירות השלישיות. גם אם האינטרס האישי של חברי הכנסת ברור, קרי לא ללכת למערכת בחירות פרלמנטרית יקרה שתוצאותיה אינן ידועות, היוזמה עצמה מחייבת דיון.

הכאוס הפוליטי שבו אנחנו מצויים, גורם לכולנו לנהות אחר פתרון אשר ייצב אותה וימנע את המשכו.

אלא שראוי לה, לשינוי שיטת הממשל, שתובא לשולחן לא רק בשל המצוקה הנוכחית, אלא בגלל שישראל מתאימה לשיטה דו מפלגתית ולא למערכת שבה יש כוח חסר פרופורציה, שאנחנו עדים לו במרבית הכנסות האחרונות, של סיעות קטנות.

שינוי שיטת הממשל הקודמת לבחירה ישירה, נחשבת ארוע טראומטי יחסית ואם תרצו, השבר הראשון ביציבות הפוליטית בישראל. העובדה שכאקט של פשרה, הוחלט על בחירה ישירה לראשות הממשלה ובפתק נוסף הצבעה למפלגה, גרמו לשחיקה אדירה למפלגות הגדולות ולסחר מכר גובר והולך מצד המפלגות הקטנות. כבר באותה עת היה ברור שלא די בכך שראש הממשלה יבחר באופן ישיר, אולם לא הייתה היתכנות פוליטית לשינויים נוספים, בעצם עקב תוצאות שינוי השיטה עצמה.

בינתיים, ישראל כחברה השתנה באופן דרמטי - גידול משמעותי באוכלוסיה, לצד הקיטוב הגובר, השפיעו על מראה הכנסת, לצד היכולת האמיתית למשול.

נשיא המדינה נוהג לדבר על ארבעה שבטים בישראל, אולם אם מסתכלים על הכנסות האחרונות, חזרנו לתקופה המקראית ויש 12, בעיקר כי גם בסיעות הסקטוריאליות יש מנעד של גוונים. אבל אפשר היה לראות זאת ממש בשל כמות הסיעות שעומדת על ממוצע של 10 בכנסות האחרונות. פיצול אחד של חבר או חברת כנסת, ומיד יש לנו סיעה נוספת, סיעת יחיד.

כשאביגדור ליברמן הביא לעולם את העלאת אחוז החסימה, הוא אולי עשה זאת כדי להקשות על הסיעות מן המגזר הערבי, אולם הוא עשה חסד גדול עם הכנסת שאלמלא כן, היינו עדים למספרים גדולים בהרבה של סיעות , ובזה השיטה הפרלמנטרית שלנו, מחייבת-הקואליציות לא הייתה עומדת.

כזכור היו שמועות בשלהי הכנסת ה 20 ולפיה נתניהו מבקש להוריד מחדש את אחוז החסימה. אני עצמי הגשתי הצעת חוק דווקא להעלאת אחוז החסימה באופן הדרגתי, ודרמטי יש להודות, עד ל 10 אחוז, וזאת רק במטרה להשיב על כנו את האיזון הפוליטי שנותנות 2 מפלגות גדולות ומרכזיות. ברי כי גם למפלגות הקטנות היה נדרש פתרון פוליטי, כי בישראל חשוב להותיר את הקצוות במיקום הפוליטי האמיתי שלהם, ולמסמר מחדש את המרכז האידאולוגי שבו נמצאים מרבית הישראלים - עם ההבדלים והניואנסים המתבקשים בין ימין לשמאל.

המורכבות ההולכת וגדלה של המרקם החברתי בישראל משתקפת בתוצאות הבחירות, וכך כל תת-מגזר, מחפש לו בית ואינו רואה עוד במפלגות הגדולות פלטפורמה פוליטית. גם הטלטלה שעברו המפלגות הגדולות המסורתיות - העבודה והליכוד, (גם אם קל לשכוח שהליכוד עמד על 12 מנדטים), מצביע על הקיטוב הפנימי והתרחקות אידאולוגית לקצוות שמניעה הקמה של פלטפורמות חדשות כמו כחול לבן. הימין בעידן שאחרי בנימין נתניהו, עשוי למצוא עצמו שוב בסערה אידאולוגית לא קטנה.

ולכן, הדיון המתבקש בשינוי שיטת הממשל חייב שייעשה לא רק תוך כדי קרב ראש בראש בין מנהיגי המחנות, אלא כסיעור מוחות ממשי שיכיל את המרכיבים החיוניים של מבנה החברה הישראלית הנוכחית, השבתן של שתי מפלגות גדולות אם דבקים בשיטה הפרלמנטרית וחיפוש כלים פוליטיים להפחתת הקיטוב והקיצוניות הפנימיים.

אי-אפשר לרפרף על התהליך הזה, והוא מחייב התגייסות של כל המפה הפוליטית. 

הכותבת היא תעשיינית וכיהנה כחברת כנסת במפלכת העבודה

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית