גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ים של סיפורים: אפולוניה, טיול חוף עם הפתעות

חבצלות חוף, שרידי מבצר צלבני, מאבק סביבתי ומערת פלאים שבנה האיש שהים קרא לו ● הגן הלאומי אפולוניה וחוף סידנא עלי

מבט אל חוף סידני עלי/ צילום: יותם יעקובסון
מבט אל חוף סידני עלי/ צילום: יותם יעקובסון

חבצלות חוף, נרות לילה וחצבים כבר מעטרים את שפת המצוק של ארסוף. כשמהלכים בשבילי הגן הלאומי בשעות הבוקר או אחר הצהריים, אפילו מנשבת רוח נעימה. בימי קדם סגדו כאן לרשף, אל הסערה הפיניקי. ואכן, כדאי לבוא לכאן ביום של סופה. הגלים הגועשים מתנפצים על הסלעים השקועים במים ועל מצוק הכורכר יוצרים דרמה אמיתית. לימים, הומר הפולחן המקומי בסגידה לאפולו ומכאן שמותיו השונים של המקום: תל ארשף (ארסוף) ואפולוניה.

חבצלת נוף / צילום: יותם יעקובסון

בינתיים, כל עוד ימי הסער מבוששים לבוא, ניתן בסיור קליל ויפה לשחזר את דרמת הקרב שהתחוללה כאן בשנת 1265, כשבתום מצור ממושך כבשו הממלוכים את העיר מידי הצלבנים. שביל נוח חולף בתוואי חומות העיר הקדומה (שראשיתן בתקופה האומאית המוסלמית, במאה ה-7 לספירה, והמשכן צלבני) במקביל לחפיר וממשיך בין אתרים שונים לאורך שפת המצוק: כבשן לייצור זכוכית, בריכות מים מהתקופה הביזנטית, בור מים וכבשן סיד גדול מהתקופה העות’מאנית. בימי קדם הופק במקום צבע הארגמן מהחילזון הימי ארגמון כהה קוצים. ייתכן שהבריכות המטויחות קשורות בתעשייה קדומה זו.

המרשים מבין השרידים הוא ללא ספק המבצר הצלבני, שהיה מוקף בחפיר עצום ובשתי חומות שחבקו מגדל עוז. לא הרבה שרד מהחומות העבות, שהתנשאו לגובה רב, אבל גם היום נראים שרידי הגשר שהוביל אליו (חלקו היה מעץ, וניתן היה להרימו או לשרוף אותו במצב חירום) ושרידי שער הכניסה המרשים, שבעבר נחסם גם על-ידי סבכת ברזל שהורמה והורדה.

בין שרידי המצודה, המשקיפה אל רצועת חוף רחבה ואל עומק הים, ניתן לראות שרידי אולמות, מתקני אחסון וטחינה, ערימות גדולות של אבני קלע ושברי עמודים וכותרות משיש. בשנת 1265, בתום קרב ממושך בן ארבעים יום, נכבשה העיר על-ידי הסולטן הממלוכי בייברס. כעבור שלושה ימים נוספים נפל גם המבצר. הממלוכים שרפו את המבצר ולקחו את לוחמיו בשבי.

ומלחמות, כך מתברר, עדיין מתרחשות כאן: ממגדל העוז של המבצר נשקף קו מצוק הכורכר צפונה, אל עבר נתניה. שטח זה, ששימש עד לפני כמה שנים את התעשייה הצבאית וסגור לציבור עקב חשש לזיהום, עשוי להפוך לאזור מגורים יוקרתי, אם התוכנית תצא לפועל. מאבק ציבורי גדול, שאותו מובילים עיריית הרצליה, תושבי האזור וגופים ירוקים, מבקש לבטל את הגזירה, להציל את השטח מכפות הדחפורים, לטהר אותו משרידים מסוכנים ולהפוך אותו לפארק אקולוגי תיירותי גדול.

בשטח, המחולק לכמה בתי גידול (דיונות, אדמת חמרה ורכס כורכר) חי מגוון גדול של צמחים ובעלי חיים. ביניהם אפשר למצוא צבי ארץ-ישראלי, צבי ים ויבשה, קיפודי חולות, ציפורים מקומיות ונודדות ומגוון זוחלים, חלק גדול מהם מצוי בסכנת הכחדה. תוכניות מפורטות, הכוללות התייחסות לשרידים ארכיאולוגיים ולכמה מסלולי טיול מופיעות באתר האינטרנט של העירייה ובאתר: www.saveapollonia.org. לאחרונה, פרצה שריפה גדולה בשטח המדובר. בסיור בשטח נמצאו עדשות רבות של זכוכיות מגדילות, הממקדות את קרני השמש לכדי הצתה, שפוזרו על-ידי יד נעלמה.

מדרום לגן הלאומי נמצא סינדא עלי, המתהדר בצריח שנראה למרחוק. זהו הגלגול המוסלמי של קדושת אפולוניה. על-פי המסורת קבור כאן אלי איבן עלים, נכד שביעי של החליף’ עומאר אבן אל חטאב, שנפל כאן בקרב נגד הצלבנים. במתחם, שהוקם במאה ה-15, נמצאים קברו, מסגד גדול וחדרים רבים שבעבר שימשו מרכז סופי גדול. כיום מבטא המקום את הלך הרוח הרווח בחברה המוסלמית בישראל: התרחקות מהלך הרוח הסופי, הכולל פולחן קברים, והתחזקות הדרך הווהאבית, זו המבקשת להשיב את האסלאם "המקורי". הכניסה בלבוש צנוע בלבד.

בסמוך לסידנא עלי ישנה ירידה אל חוף הים המקסים של אפולוניה. בהסתעפות ממנה, בקצה שביל כמעט סודי, נמצאת הכניסה החצובה למערת הקסמים של נסים כחלון, אדם מחוספס כמו גבישי המלח שצרבו את עורו, עם נשמה רחבה כמו הים. לעולם אזכור את ביקורי הראשון כאן, בתור ילד. הבית היה קסום מבחוץ ומהפנט מבפנים. הקמרונות והמעברים הפתלתלים כמו גם עיטורי הצדף והקרמיקה היו דבר שמעולם לא ראיתי קודם לכן.

 נסים כחלון/ צילום: יותם יעקובסון

"הים קרא לי", הוא מספר כיצד החל את נדודיו, לאחר שהוריו כפו עליו נישואים שלא רצה בהם. הוא הגיע לאפולוניה לפני 48 שנים, לאחר שגורש מחוף השרון שבו הקים אוהל. כאן החליט לבנות במו ידיו בית מלט דמוי דינוזאור על קו החוף. במהרה החלו להגיע צווי פינוי והריסה. נסים לא ויתר בקלות, והחליט שאם אוסרים עליו לבנות בית על האדמה, יבנה אותו מתחת לאדמה. כך, בתעוזה ובחריצות שלא ייאמנו, החל לחצוב את ביתו במצוק הכורכר.

בית הפלאות/ צילום: יותם יעקובסון

הכניסה אל הבית, דלת עץ כבדה בקצה מנהרה, מזכירה את הכניסה למאורת הארנב ב"עליסה בארץ הפלאות", ומה שנמצא מעבר לה עונה להגדרה של מערת קסמים: מבוך של מעברים, גרמי מדרגות עולים ויורדים, חללים חצובים ובנויים, חלונות מקומרים שמשקיפים על קו החוף, הים והשמיים והכול מעוטר בפסיפסי קרמיקה, במעקות מסוגננים ובצמחייה נאה.

הבית התת קרקעי של כחלון/ צילום: יותם יעקובסון

כל חומרי הבנייה של נסים הם פסולת שאסף. את טכניקת הבנייה שלו פיתח בעצמו. ברזל, כך למד במהרה, אינו חומר טוב לבית כזה, כי בגלל הקרבה למים הוא מחליד מהר וגורם לבטון להתפוצץ. הוא פיתח שיטה שעושה שימוש בצינורות פלסטיק ובבקבוקים, מה שגם יוצר בידוד נהדר מפני קור החורף וחום הקיץ. נסים הולך ומזדקן, כוחותיו כבר אינם כשהיו, והדבר ניכר בעזובה שפושה במקום.

יש לו בטן מלאה על נסיגת קו החוף עקב הקמת המרינה בהרצליה ועל הזוהמה שעל קו המים. הוא משווע לעזרה ומייחל שעיריית הרצליה תאמץ אותו ותסייע לו להפוך את המקום לאתר תיירות (בעבר פעל במקום בית קפה משגשג). עיריית הרצליה השיבה לפנייתי שהאתר אינו בשטחה, אלא בשטח המועצה האזורית חוף השרון. את נסים ניתן לבקר, אבל רק בתיאום מראש. מקובל להשאיר תרומה בסך 25 שקל לאדם לפחות (09-9550756, לא בשבת).

עוד כתבות

דגם SPICE 1000 מתוצרת רפאל / צילום: Shutterstock

בדיוק של 3 מטר: הודו רוכשת מרפאל פצצות מתקדמות למטוסים

כחלק מחבילת רכש ביטחונית בהיקף של כ־8.7 מיליארד דולר, הודו אישרה את רכישת ערכות הנחיה ספייס 1000 של רפאל ● המהלך משקף העמקה נוספת של שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל, על רקע המתיחות המתמשכת מול פקיסטן

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים זומנו לחקירה

לפי הודעת החברה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקש מסמכים בהתאם לצו ובמסגרת פרשת ההסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו היום באזהרה במשטרה, ושוחררו בינתיים בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

גדעון תדמור / צילום: דניאל קמינסקי

גדעון תדמור מעביר למשפחתו מניות בשווי 47 מיליון שקל

בקבוצת דיסקונט ציינו 90 שנה להקמת הבנק ● ברמי לוי מזמינים את הצרכנים להצביע על הקטגוריות בהן היו רוצים מבצעים ● ואיסתא וישראייר מאריכות את ההסכם האסטרטגי ביניהן ● אירועים ומינויים

מטוס בואינג F-15 בתצורת חמקן / צילום: יח''צ

היתרון של F-15 והאפשרות לסיוע אמריקאי אחר: המשמעות של עסקת המיליארדים לישראל

ביקור נתניהו בארה"ב בימים אלה מלווה בהודעה על אישור מכירת מטוסי 15־F לישראל ואופציה להרחבה עתידית ● במקביל, מועד תום מזכר ההבנות הנוכחי עם ארה"ב קרב ונבחנות חלופות חדשות

שפד''ן - מבט על / צילום: אתר חברה

דיסקונט יעניק לאלקטרה מימון של כ-450 מיליון שקל לפרויקט בשפד”ן

בנק דיסקונט חתם על הסכם מימון עם אלקטרה להקמת מתקן ייבוש בוצה בשפד"ן, שיופעל בגז טבעי וייתן מענה לניהול תוצרי טיהור שפכים מ־23 רשויות ● המתקן החדש צפוי להפחית שינוע ואחסון של בוצה רטובה המתקן ויהפוך אותה לחומר יבש לשימוש חקלאי רציף

נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד ונגיד הבנק הלאומי הבולגרי דימיטר ראדב חותמים על שטרות האירו / צילום: Reuters, Stoyan Nenov

לידיעת הטסים לסופיה: בולגריה מצטרפת לגוש האירו ומחליפה מטבע

חרף התחזיות העגומות, האירו דווקא התחזק השנה מול הדולר ונמצא קרוב לשיא של ארבע שנים ● בולגריה תהפוך ביום חמישי הקרוב למדינה ה־21 החברה בגוש המטבע המשותף ● בנציבות מברכים על "הרגע ההיסטורי של האירו", אבל היצואנים באירופה חוששים מהתחזקות נוספת

עו''ד אמיר טבנקין / צילום: ענבל מרמרי

קידום לתובעי נתניהו: טבנקין למחלקת ני"ע, תירוש לפרקליטות מחוז ת"א

עו"ד אמיר טבנקין, שנמנה על צוות התביעה בתיק 4000 ומוביל כיום את תיק בזק במחוזי, מונה למחליפה של עו"ד יהודית תירוש בראשות מחלקת ני"ע בפרקליטות ● תירוש, התובעת הראשית בתיק 4000, מונתה למשנה לפרקליט מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה)

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

פרסומת ב־ChatGPT: התכנון שישנה את עולם הבינה מלאכותית

לפי דיווחים בעולם, OpenAI שוקלת להטמיע פרסומות בתשובות של ChatGPT, זאת כדי לממן את תוכניות בניית מרכזי הנתונים השאפתניות שלה ולספק את המשקיעים ● למרות שהיוזמה עדיין בתכנון ראשוני, נראה כי החברה רואה בפרסומות מפתח לבניית מודל עסקי בר־קיימא

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים. אלו הסיבות

השקל מתחזק מול הדולר לרמה של 3.17 שקלים - שיא של ארבע שנים ● בין הסיבות להתחזקות: המומנטום החיובי של יצוא הטכנולוגיה והתעשיות הביטחוניות וגידור שמבצעים הגופים המוסדיים, לנוכח המשך העליות בבורסות בעולם ● יוטב קוסטיקה, מנכ"ל מור קרנות נאמנות: "להערכתי, נראה את השקל חוצה את רף ה-3 שקלים"

בחירות בישראל / עיצוב: אלישע נדב

איך השנה הקרובה תשפיע על הממשלה, עד שנגיע לקלפי?

כניסה לשלב ב' בעזה בתסריט של ממשלת מעבר, חלוקת הטבות לפני שהכנסת תפוזר, מגבלות על מינויי בכירים ואפשרות שהתקציב יטרוף את הקלפים עוד לפני המועד המתוכנן ● ישראל נערכת לשנת בחירות - ואת ההשפעות אפשר להרגיש כבר עכשיו ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

העיר ריאד, בירת ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

מיזם האנרגיה הענק שמקדמות מצרים וסעודיה בהשקעת 1.8 מיליארד דולר

בזמן שהחזון האמריקאי לחיבור הודו ואירופה מדשדש, ריאד וקהיר מחברות את רשתות החשמל שלהן ● המיזם מאפשר למדינות לנצל את פערי הביקוש העונתיים ולהחליף עודפי חשמל

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: Associated Press

מסר אמריקאי לאיראן: מכירת F-15 לישראל ב־8.5 מיליארד דולר

מזכירות המלחמה האמריקאית אישרה מכירה של 25 מטוסי F-15IA מתוצרת בואינג לישראל, עם אופציה לרכישת 25 יחידות נוספות ● משך העסקה הצפוי הוא עד דצמבר 2035, והיא כוללת כספי סיוע ● המהלך צפוי לשדרג משמעותית את היכולות הישראלית נגד האיומים במרחב

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock

המדדים נחשפים: כך נראית איכות הטיפול בבתי החולים בישראל

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את תוצאות העמידה ביעדים שהציב לבתי החולים במסגרת תוכניות לאומיות שונות ● מהטיפול בקשישים ובריאות הנפש ועד תפקוד חדרי המיון, יחידות הפריה חוץ-גופית וההיערכות לאיומי סייבר

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

שכר המנכ''לים ברשויות מקומיות קטנות עולה / צילום: Shutterstock

שכר הבכירים ברשויות מקומיות קטנות עולה, מנכ"לים ירוויחו עוד 4,000 בחודש

מנכ"לים ברשויות קטנות ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש, כך ששכרם החודשי צפוי להגיע ל-28,280 שקל ● גם מנהלי וסגני מנהלי אגפים ומחלקות ייהנו מתוספת שכר