גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ים של סיפורים: אפולוניה, טיול חוף עם הפתעות

חבצלות חוף, שרידי מבצר צלבני, מאבק סביבתי ומערת פלאים שבנה האיש שהים קרא לו ● הגן הלאומי אפולוניה וחוף סידנא עלי

מבט אל חוף סידני עלי/ צילום: יותם יעקובסון
מבט אל חוף סידני עלי/ צילום: יותם יעקובסון

חבצלות חוף, נרות לילה וחצבים כבר מעטרים את שפת המצוק של ארסוף. כשמהלכים בשבילי הגן הלאומי בשעות הבוקר או אחר הצהריים, אפילו מנשבת רוח נעימה. בימי קדם סגדו כאן לרשף, אל הסערה הפיניקי. ואכן, כדאי לבוא לכאן ביום של סופה. הגלים הגועשים מתנפצים על הסלעים השקועים במים ועל מצוק הכורכר יוצרים דרמה אמיתית. לימים, הומר הפולחן המקומי בסגידה לאפולו ומכאן שמותיו השונים של המקום: תל ארשף (ארסוף) ואפולוניה.

חבצלת נוף / צילום: יותם יעקובסון

בינתיים, כל עוד ימי הסער מבוששים לבוא, ניתן בסיור קליל ויפה לשחזר את דרמת הקרב שהתחוללה כאן בשנת 1265, כשבתום מצור ממושך כבשו הממלוכים את העיר מידי הצלבנים. שביל נוח חולף בתוואי חומות העיר הקדומה (שראשיתן בתקופה האומאית המוסלמית, במאה ה-7 לספירה, והמשכן צלבני) במקביל לחפיר וממשיך בין אתרים שונים לאורך שפת המצוק: כבשן לייצור זכוכית, בריכות מים מהתקופה הביזנטית, בור מים וכבשן סיד גדול מהתקופה העות’מאנית. בימי קדם הופק במקום צבע הארגמן מהחילזון הימי ארגמון כהה קוצים. ייתכן שהבריכות המטויחות קשורות בתעשייה קדומה זו.

המרשים מבין השרידים הוא ללא ספק המבצר הצלבני, שהיה מוקף בחפיר עצום ובשתי חומות שחבקו מגדל עוז. לא הרבה שרד מהחומות העבות, שהתנשאו לגובה רב, אבל גם היום נראים שרידי הגשר שהוביל אליו (חלקו היה מעץ, וניתן היה להרימו או לשרוף אותו במצב חירום) ושרידי שער הכניסה המרשים, שבעבר נחסם גם על-ידי סבכת ברזל שהורמה והורדה.

בין שרידי המצודה, המשקיפה אל רצועת חוף רחבה ואל עומק הים, ניתן לראות שרידי אולמות, מתקני אחסון וטחינה, ערימות גדולות של אבני קלע ושברי עמודים וכותרות משיש. בשנת 1265, בתום קרב ממושך בן ארבעים יום, נכבשה העיר על-ידי הסולטן הממלוכי בייברס. כעבור שלושה ימים נוספים נפל גם המבצר. הממלוכים שרפו את המבצר ולקחו את לוחמיו בשבי.

ומלחמות, כך מתברר, עדיין מתרחשות כאן: ממגדל העוז של המבצר נשקף קו מצוק הכורכר צפונה, אל עבר נתניה. שטח זה, ששימש עד לפני כמה שנים את התעשייה הצבאית וסגור לציבור עקב חשש לזיהום, עשוי להפוך לאזור מגורים יוקרתי, אם התוכנית תצא לפועל. מאבק ציבורי גדול, שאותו מובילים עיריית הרצליה, תושבי האזור וגופים ירוקים, מבקש לבטל את הגזירה, להציל את השטח מכפות הדחפורים, לטהר אותו משרידים מסוכנים ולהפוך אותו לפארק אקולוגי תיירותי גדול.

בשטח, המחולק לכמה בתי גידול (דיונות, אדמת חמרה ורכס כורכר) חי מגוון גדול של צמחים ובעלי חיים. ביניהם אפשר למצוא צבי ארץ-ישראלי, צבי ים ויבשה, קיפודי חולות, ציפורים מקומיות ונודדות ומגוון זוחלים, חלק גדול מהם מצוי בסכנת הכחדה. תוכניות מפורטות, הכוללות התייחסות לשרידים ארכיאולוגיים ולכמה מסלולי טיול מופיעות באתר האינטרנט של העירייה ובאתר: www.saveapollonia.org. לאחרונה, פרצה שריפה גדולה בשטח המדובר. בסיור בשטח נמצאו עדשות רבות של זכוכיות מגדילות, הממקדות את קרני השמש לכדי הצתה, שפוזרו על-ידי יד נעלמה.

מדרום לגן הלאומי נמצא סינדא עלי, המתהדר בצריח שנראה למרחוק. זהו הגלגול המוסלמי של קדושת אפולוניה. על-פי המסורת קבור כאן אלי איבן עלים, נכד שביעי של החליף’ עומאר אבן אל חטאב, שנפל כאן בקרב נגד הצלבנים. במתחם, שהוקם במאה ה-15, נמצאים קברו, מסגד גדול וחדרים רבים שבעבר שימשו מרכז סופי גדול. כיום מבטא המקום את הלך הרוח הרווח בחברה המוסלמית בישראל: התרחקות מהלך הרוח הסופי, הכולל פולחן קברים, והתחזקות הדרך הווהאבית, זו המבקשת להשיב את האסלאם "המקורי". הכניסה בלבוש צנוע בלבד.

בסמוך לסידנא עלי ישנה ירידה אל חוף הים המקסים של אפולוניה. בהסתעפות ממנה, בקצה שביל כמעט סודי, נמצאת הכניסה החצובה למערת הקסמים של נסים כחלון, אדם מחוספס כמו גבישי המלח שצרבו את עורו, עם נשמה רחבה כמו הים. לעולם אזכור את ביקורי הראשון כאן, בתור ילד. הבית היה קסום מבחוץ ומהפנט מבפנים. הקמרונות והמעברים הפתלתלים כמו גם עיטורי הצדף והקרמיקה היו דבר שמעולם לא ראיתי קודם לכן.

 נסים כחלון/ צילום: יותם יעקובסון

"הים קרא לי", הוא מספר כיצד החל את נדודיו, לאחר שהוריו כפו עליו נישואים שלא רצה בהם. הוא הגיע לאפולוניה לפני 48 שנים, לאחר שגורש מחוף השרון שבו הקים אוהל. כאן החליט לבנות במו ידיו בית מלט דמוי דינוזאור על קו החוף. במהרה החלו להגיע צווי פינוי והריסה. נסים לא ויתר בקלות, והחליט שאם אוסרים עליו לבנות בית על האדמה, יבנה אותו מתחת לאדמה. כך, בתעוזה ובחריצות שלא ייאמנו, החל לחצוב את ביתו במצוק הכורכר.

בית הפלאות/ צילום: יותם יעקובסון

הכניסה אל הבית, דלת עץ כבדה בקצה מנהרה, מזכירה את הכניסה למאורת הארנב ב"עליסה בארץ הפלאות", ומה שנמצא מעבר לה עונה להגדרה של מערת קסמים: מבוך של מעברים, גרמי מדרגות עולים ויורדים, חללים חצובים ובנויים, חלונות מקומרים שמשקיפים על קו החוף, הים והשמיים והכול מעוטר בפסיפסי קרמיקה, במעקות מסוגננים ובצמחייה נאה.

הבית התת קרקעי של כחלון/ צילום: יותם יעקובסון

כל חומרי הבנייה של נסים הם פסולת שאסף. את טכניקת הבנייה שלו פיתח בעצמו. ברזל, כך למד במהרה, אינו חומר טוב לבית כזה, כי בגלל הקרבה למים הוא מחליד מהר וגורם לבטון להתפוצץ. הוא פיתח שיטה שעושה שימוש בצינורות פלסטיק ובבקבוקים, מה שגם יוצר בידוד נהדר מפני קור החורף וחום הקיץ. נסים הולך ומזדקן, כוחותיו כבר אינם כשהיו, והדבר ניכר בעזובה שפושה במקום.

יש לו בטן מלאה על נסיגת קו החוף עקב הקמת המרינה בהרצליה ועל הזוהמה שעל קו המים. הוא משווע לעזרה ומייחל שעיריית הרצליה תאמץ אותו ותסייע לו להפוך את המקום לאתר תיירות (בעבר פעל במקום בית קפה משגשג). עיריית הרצליה השיבה לפנייתי שהאתר אינו בשטחה, אלא בשטח המועצה האזורית חוף השרון. את נסים ניתן לבקר, אבל רק בתיאום מראש. מקובל להשאיר תרומה בסך 25 שקל לאדם לפחות (09-9550756, לא בשבת).

עוד כתבות

צורי דבוש, יו''ר קליל, ושחף שרגר, מנכ''ל הייפר גלובל / צילום: ענת קזולה, כדיה לוי

ביום האחרון של השנה: שתי החברות בבורסה שהודיעו על רכישות

קליל והייפר גלובל יוצאות לשתי עסקאות רכישה במקביל: קליל משלמת עד 44.6 מיליון שקל עבור רכישת השליטה בחברת גולן צח ומרחיבה את פעילותה בענף האלומיניום, בעוד הייפר גלובל מרחיבה את פעילותה ורוכשת חברה אירופית בעסקה של 20 מיליון דולר

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

חלקות ניסוי לדו שימוש בקרקע חקלאית - אבוקדו / צילום: הדמיות דוראל

ב-4.5 מיליארד שקל: שלוש עסקאות הענק של חברות האנרגיה המתחדשת

שלוש חברות אנרגיה מתחדשת הודיעו היום על עסקאות גדולות ● נופר קונה פרויקטים סולאריים בארה"ב מחברה פושטת רגל ● דוראל תזרים כסף לחברה האמריקאית שלה לפרויקטים נוספים, ואנלייט תספק חשמל לנכסי מבנה נדל"ן בישראל

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

תחנת הכוח דליה / צילום: מצגת החברה

ב-4.5 מיליארד שקל: תחנת הכוח של דליה סוגרת פיננסית ויוצאת לדרך

חברת האנרגיה דליה חתמה על סגירה פיננסית עם בנק לאומי ובנק דיסקונט בסך מיליארד אירו כדי להקים את תחנת הכוח "דליה 2" ● בנוסף, דליה עצמה הזרימה 780 מיליון שקל כהון עצמי להקמת התחנה ● הדבר מבטיח את מקומה של דליה בין ארבע תחנות הכוח שצפויות לקום ביוזמה פרטית עד שנת 2030

בת ים / צילום: Shutterstock

עיריית בת ים הכריזה על סגירת תוכנית פינוי בינוי בשער יוספטל

זהו מקרה חריג בו לראשונה עירייה מחליטה לסגור תוכנית פינוי בינוי ● לטענת העירייה, סגירת התוכנית נובעת מהחלטת הוועדה המחוזית להוסיף עוד מאות יח"ד לפרויקט ללא תיאום - ובניגוד להסכמים קודמים

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

במדינה טוענים כי נמל אילת לא עמד בתנאי הסף להארכת הזיכיון, בהנהלת הנמל משיבים אש

לטענת הנהלת נמל אילת, המדינה מתעלמת ממשבר השיט העולמי בים האדום ומגורמים שאינם תלויים בחברה ● "המדינה השקיעה מיליארדים בנמלי הים התיכון והזניחה את נמל אילת"

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק והיעדר החלטות מהותיות

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש / צילום: צילום מסך יוטיוב

"הופכים לעיר": מה עומד מאחורי הקמפיין החדש של היישוב בני עי"ש

קמפיין חדש בכיכובו של שלומי שבת חושף כי ליישוב בני עי"ש יש כוונה להגדיל את האוכלוסייה פי ארבעה ● במשרד החקלאות מנסים לצמצם פערי מידע שמלווים חקלאים ולחסוך להם אלפי שקלים ● בחברת המוניות Gett בוחנים מה ישראלים יודעים על אוטיזם ● וזה התפקיד החדש של הבכיר באוניברסיטת רייכמן ● אירועים ומינויים

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"