גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

פריטים נאציים במכירה פומבית: כך הפכו השבוע היטלר והרייך השלישי לעסק משתלם

כמעט 200 פריטים נאציים נמכרו השבוע במכירה פומבית במינכן ● בתי מכירות, אספנים יהודים ומוזיאונים חדשים מתדלקים את המסחר בחפצים שקשורים לשואה, אך קשה למנוע את הגעתם לגורמים ניאו-נאציים

חלק מהמזכרות הנאציות שנמכרו אתמול במינכן / צילום: רויטרס
חלק מהמזכרות הנאציות שנמכרו אתמול במינכן / צילום: רויטרס

אחת אחרי השנייה הן נמכרו השבוע - מזכרות נאציות של בכירי הרייך השלישי, בהם אדולף היטלר - במחירים שוברי שיא. מגבעת מתקפלת של היטלר (צילינדר) ב-50 אלף אירו; עותק נדיר ומוכסף של מיין קאמפף ב-130 אלף אירו, מעיל של אווה בראון ב-6,000 אירו, סכו"ם של היינריך הימלר ב-4,200 אירו ומלחייה של היטלר ב-1,100 אירו. קרוב ל-200 פריטים נאציים עברו אתמול תחת פטיש בית המכירות הפומביות הרמן היסטוריקה שבמינכן, לא רחוק מהמקום שבו היטלר החל את המסע הרצחני שלו לצמרת. המכירה התבצעה למרות ביקורת בינלאומית נגד מכירת הפריטים, וכפי שקורה לרוב במקרים כאלה, הסערה התקשורתית שירתה היטב את המוכרים. המחירים של הפריטים הבולטים עברו בהרבה את ההערכות הראשוניות. כמעט כולם נמכרו.

"זה לא יוצא דופן שבית המכירות הזה ספציפית, לצד כמה בתי מכירות בודדים בגרמניה, אינם מהססים לסחור בממורביליה נאצית", אומר ל"גלובס" ד"ר מרקוס ברנדיס, אחד ממנהלי בית המכירות הברלינאי בסאנג', שגם הוא עוסק בהיסטוריה גרמנית ובאמנות, "אבל מכירה כה גדולה של חפצים אישיים ומזכרות היא חריגה בשנים האחרונות בגרמניה, וייתכן שזו הסיבה שהיא עוררה סערה כה גדולה. באופן אישי", הוא אומר, "בית המכירות שלנו לא מתקרב לדברים האלה. אני לא רוצה נאצים בתור קהל הקונים שלי".

המכירה אתמול, שנעשתה למרות פנייה של ארגון יהודי אירופי למנוע אותה, מספקת הצצה לסחר הער שמתקיים בשנים האחרונות בפריטים אנטישמיים, פריטים הקשורים לשואה ומזכרות נאציות. היא חלק מהתרחבות האספנות וההתמקדות דווקא בתחום הזה, המתודלקת על ידי אספנים פרטיים וגם על ידי מוזיאונים רבים שנפתחים ומתרחבים בשנים האחרונות ברחבי העולם. כמו יודאיקה וישראליאנה, גם התחום החדש כבר זכה להגדרה מקצועית - אנטיסמיטיקה.

איפה עובר הגבול?

אפילו בבתי המכירות הפומביות בישראל נמכרים פריטים רבים הקשורים לשואה, כולל פריטים אנטישמיים שמתעדים את השנאה ליהודים באירופה מימי הביניים ועד להשמדה השיטתית במהלך מלחמת העולם השנייה. שיטוט בתוצאות המכירות באתר בידספיריט הישראלי, שמרכז תוצאות מכירות פומביות בארץ, מראה מחירים גבוהים לכרזות אנטישמיות שפורסמו במהלך פרשת דרייפוס ("תערוכת הזוועות", 21 אלף דולר), מכתב אנטישמי של ריכרד וגנר (34 אלף דולר) אוסף גלויות אנטישמיות (8,000 דולר) או כרזה נאצית נגד "מוזיקה מנוונת" (5,500 דולר). מחירו של טלאי צהוב מקורי - בין 1,500 ל-2,500 דולר.

ד"ר ברנדיס מסייע לשרטט את הקו שמפריד, לדעתו, בין פריטים לגיטימיים למכירה לאלה שאינם. "לגיטימי בעיניי לסחור בפריטים בעלי חשיבות היסטורית, כאלה שתורמים למחקר המדעי והשיטתי בנושא הזה או משמשים לתצוגה מחנכת; פריטים שמוכיחים את השנאה ליהודים, את התגברות האנטישמיות במהלך המאה ה-19, אפילו פמפלטים פוליטיים של הנאצים או כרזות אנטישמיות. פריטים כאלה אפילו יכולים לשמש ככלי נגד הכחשת שואה. אבל זה אינו מוסרי בעיניי לסחור במזכרות נאציות - במה שמכונה 'ממורביליה', בפריטים אישיים של בכירים נאציים, כמו סכו"ם, או צלחות, או בגדים, שאין להם חשיבות היסטורית ושאיכשהו משקפים הערצה אל הדמויות, ולא הסתכלות מדעית היסטורית".

בכיר ישראלי בתחום המכירות הפומביות בארץ מסכים. "למיטב ידיעתי", הוא אומר ל"גלובס", "לא הוצעו עד כה למכירה בישראל פריטי ממורביליה נאצית, כמו חפץ אישי של היטלר או אפילו מכתב שהוא כתב. זאת משום שמדובר עדיין בטאבו בארץ, בקו שלא עוברים. זה מהווה פגיעה ברגשות האספנים והציבור". עם זאת, הוא מספר, חלק מהאספנים החשובים הישראלים כבר מחזיקים במכתבים של היטלר שרכשו מחוץ לארץ, מתוך הבנה כי "האיש שאחראי יותר מכל להשמדת חלק ניכר מיהדות אירופה הוא גם דמות היסטורית, שהשפעתה על מדינת ישראל ועל הציונות היא משמעותית".

"חלק מהאספנים רואים ומעוניינים להציג את הסדר הכרונולוגי - אנטישמיות - שואה - שארית הפליטה - מדינת ישראל - שבו שום שלב לא היה קורה בלי זה שלפניו", הוא אומר, "הם מחזיקים בפריטים של היטלר בגלל החשיבות ההיסטורית שלהם, לא מתוך הערצה לאיש. הם קונים פריטים אנטישמיים באותה מידה שהם קונים מכתבים של הרצל".

"רק אתמול מכרתי שלט מתקופת מלחמה העולם השנייה שאומר 'יהודים אינם רצויים כאן' (שלטים כאלה הוצבו בעיירות ובשטחים פתוחים בגרמניה, כולל יערות ועיירות מרחץ, משנות ה-30 והלאה, א"א), מספר ביל פאנאגופולוס, שעומד בראש בית המכירות אלכסנדר היסטוריקל בארה"ב.

פאנאגופולוס נחשב לאחר מבכירי הסוחרים בפריטים הקשורים לשואה, כולל גם ממורביליה נאצית, ומכר מאות פריטים במהלך השנים. ביניהם גם פיסת בד מוכתמת בדם מהספה שעליה התאבד היטלר עם קריסת המשטר הנאצי ב-1945, תמורת 18 אלף דולר. עד למכירות בגרמניה, שהתגברו בשנים האחרונות, המסחר בפריטים אלה התנהל בעיקר בארה"ב, בגלל שחוקי חופש הביטוי הליברליים במדינה מאפשרים הצגה של סמלים נאציים.

"יש אספנים חדשים בשוק בימים אלה ויש יותר מוזיאונים שרוכשים פריטים", אומר פאנאגופולוס, שדוחה מכל וכל את האידיאולוגיה הנאצית. אביו אגב נמלט ביוון מכפר שתושביו, כולל נשים וילדים, נרצחו כמעט כולם על ידי הנאצים, "פריטים מהרייך השלישי אינם 'אנטישמיים' באופיים, אני מגדיר אותם כ'פריטים הקשורים לשואה'. אני לא מוכן למכור פריטים שקשורים ישירות לרצח של יהודים, כמו מיכלים של ציקלון-בי, לדוגמא, אבל אני כן אמכור מכתבים ממחנות ריכוז, תצלומים ומדים, משום שהם מתעדים את הרדיפה וההשמדה של יהודים ואחרים".

פאנאגופולוס מאשר כי בשנים האחרונות התחום צומח, ומספר כי חלק גדול מהאספנים הם יהודים. "הרבה מאספני הרייך השלישי הם אכן יהודים. ולמעשה ששת הסוחרים הכי גדולים בתחום הזה בארה"ב הם כולם יהודים", הוא אומר, "הם אוספים את הפריטים כדי לשמר את ההיסטוריה וכדי לאסוף 'הוכחות מרשיעות' לרדיפת ולהשמדת היהודים". אחד המפורסמים בין האספנים הוא פיטר ארנטל, ניצול שואה בלגי שאסף ומציג עשרות אלפי פריטי תעמולה אנטישמית, ואספנים אחרים, כמו מיכאל בולמאש, יהודי אמריקאי שתרם את האוסף שלו לאוניברסיטה בארה"ב.

"יש ביקוש קבוע"

"הסחר מתגבר בשנים האחרונות", אומר בכיר ישראלי בתחום, "יש אנשים שהוריהם ניצולי שואה שמקימים אוספים לזכרם, או לזכר העיירה שממנה הם הגיעו; יש הרבה ערים בגרמניה שמקימות מוזיאונים היסטוריים שמוקדשים ליהדות העיר או להיסטוריה היהודית שלה; יש ארכיונים בגרמניה שמקדישים כסף רב לרכישת חומרים היסטוריים כי אין להם ויש גם מוזיאוני שואה במדינות רבות שמציגים חומרים ממקור ראשון בעבור המבקרים. זה יוצר ביקוש קבוע למסחר בפריטים שקשורים בשואה".

במקביל, הוא אומר, "יש גם דור של ניצולי שואה ששרדו ושהקדישו חלק ניכר מזמנם לתיעוד ההיסטוריה ולאצירת אוספים פרטיים. חלק מהם הולכים בימים אלה לעולמם, ומה שקורה הוא תהליך שמעביר את החומר מאספנות פרטית - למוסדות רשמיים".

התהליך הזה קורה, ברובו, באמצעות בתי המכירות. בעוד המפורסמים והגדולים שבהם, כמו כריסטיס וסותבי'ס אינם עוסקים בתחום, יש מאות אחרים שנכנסו אליו.

"בכל פעם שיש סערה תקשורתית סביב פריט חשוב שעומד למכירה פומבית עולה השאלה אם זו הדרך המתאימה לסחור בו", אומר הבכיר הישראלי, "ואם הוא לא צריך להיות ברשות המדינה ללא מעבר בשוק הפרטי. העניין הוא, שאם לא יהיה תגמול לסוחרים, בין אם מדובר במי שעובר על אוספים שנזרקים מפינוי או מי שרוכש את הפריט החשוב מהם ועד לבתי המכירות - הפריטים הללו פשוט ייזרקו לפח. הרבה יותר זול, בסך הכול, לתת לשוק החופשי לפעול ולשמר באמצעות קביעת ערך את הפריטים החשובים, מאשר לעבור באופן שיטתי על כל החומר הקיים. המוזיאונים והמדינות מקבלים את הפריטים החשובים, בין אם באמצעות אספנים שמעניקים אותם להן או באופן ישיר".

"בית מכירות הוא חלק מהתהליך שבו נקבע ערך לפריטים היסטוריים", אומר ד"ר ברנדיס, "אנחנו חייבים לנסות להרוויח מזה, והמוכר שמבצע את המכירה באמצעותנו חייב לחשוב שניתן להרוויח מהמסחר בפריטים הללו - כי אחרת הם פשוט לא היו בשוק".

שוק של זיופים

אבל יש גם מי שמתנגד לעסקים אלה. "מבחינה חוקית יש להם את הזכות למכור את הפריטים הללו בגרמניה", אומרת מיכל פרידלנדר, אוצרת בתחום היודאיקה במוזיאון היהודי של ברלין, "אבל אני סבורה שזה פסול מוסרית. פריטים כאלה לא צריכים להימכר במכירות פומביות למרבה במחיר, באופן שגם מאדיר את הרייך השלישי ואת הצמרת הנאצית. הם צריכים להישמר במוזיאונים או על ידי הרשויות, והם צריכים להימכר אליהם ישירות או להתקבל כתמורה. יש לי בעיה עם השוק הזה, של מכירות פומביות של חפצים אנטישמיים וממורביליה נאצית תמורת רווח מקסימלי". המוזיאון שבו היא עובדת, היא מספרת, נמנע מלרכוש פריטים מסוג זה.

ד"ר חיים גרטנר, מנהל אגף הארכיונים ביד ושם, מסכים. "מקומם של פריטים היסטוריים מתקופת השואה הוא באוסף יד ושם", הוא אומר, "כאן הם נשמרים, נחקרים, ומשמשים כעדות היסטורית לחוקרים ולציבור הרחב. אנו מודעים לצערנו לקיום מסחר בפריטים מתקופת השואה ובעיקר במזכרות נאציות, סחר כזה בעייתי לטעמנו ואנחנו מתנגדים אליו, גם בגלל הפגם המוסרי שבסחר בפריטים כאלו, וגם בגלל שהוא מעודד ויוצר שוק לזיוף ולמסחר בפריטים נאציים שבשנים האחרונות הולך ומתרחב - הן בבתי מכירות פומביות, והן באתרי המכירות באינטרנט".

"אני מקווה שאולי המכירה הזו תעורר את הממשלה כאן בגרמניה, שתבין שצריך להגביל מכירת פריטים כאלה במכירות פומביות, ולדאוג לדרכים אחרות כדי לשמור אותם באוספים לאומיים שבהם יוכלו להיות מוצגים בהקשר הנכון, ולא כחלק מהערצה לנאצים", מוסיפה פרידלנדר.

בית המכירות הרמן היסטוריה, מצדו, מקווה להמשיך ולעשות עסקים כרגיל. הוא ידוע כבר עשורים בתור גוף שאינו מהסס למכור ממורביליה נאצית. הוא מכר בעבר חליפת אסיר בדכאו תמורת אלפי אירו, מדים של היטלר תמורת רבע מיליון אירו, ובשנה שעברה הציע למכירה בעשרת אלפים אירו את החרב הטקסית שהיינריך הימלר העניק למופתי חאג' אמין אל חוסייני כחלק מתפקידו בגיוס גדוד מתנדבים מוסלמים ל"אס אס" מהבלקן. בית המכירות גם מתגאה בכך שמכר תחתונים של הרמן גרינג, שמצאו את דרכם למוזיאון באסיה.

בשיחה עם "גלובס" נדמה כי גם מי שעומד בראש בית המכירות, ד"ר ברנהארד פאכר, מעוניין לשמור על הקו המפריד בין מכירה לגיטימית של פריטים מסיבות היסטוריות לבין מכירת פריטים המעידים על הערצה, אולם הוא משרטט אותו כך שיכלול גם ממורביליה נאצית. "אני רואה את הפריטים שאנחנו מציעים למכירה כחשובים מאוד כדי להבין את האנשים מאחורי האידיאולוגיה", הוא אומר, "בין הקונים שלנו ישנם גם אספנים יהודים, אבל מעט מאוד, בעוד הרוב הגדול של הרוכשים הם מוזיאונים. אני מבין לחלוטין אספנים יהודים שמבקשים לקנות פריטים בשל הרצון להציג את ההיסטוריה וכיצד השואה קרתה".

כשהוא נשאל כיצד הוא מונע מאספנים ניאו-נאציים לרכוש פריטים נאציים מתוך הערצה, אומר ד"ר פאכר: "כל קונה אצלנו נבדק אישית, וצריך להצהיר שהוא מודע לחוק הפלילי הגרמני שאוסר הפצה של תעמולה אנטישמיות. האם אני יכול להבטיח שאין כלל נאו-נאצים בין הקונים שלנו? זה לא סביר. הם יכולים להסוות את עצמם מספיק כדי לחמוק, אבל זה יהיה כרוך בהצהרות כוזבות".

"קץ לתרבות האשמה"

בנוסף, לא ניתן להתעלם מהתזמון של המכירה הפומבית שהתקיימה אתמול, ומהסערה התקשורתית שהיא עוררה. התקופה הנוכחית בגרמניה היא כזו שבה קולות מלב המערכת הפוליטית, שזוכים לתמיכה רבה, קוראים לגרמנים "לשים קץ לתרבות האשמה" (כפי שאמר מנהיג "אלטרנטיבה לגרמניה" בתורינגיה, ביורן הקה), וגם "להיות גאים בהישגים של החיילים הגרמנים בשתי מלחמות עולם" (כפי שאמר מנהיג "אלטרנטיבה לגרמניה בפרלמנט הגרמני, אלכסנדר גאולנד). אחרי שהדגל הגרמני שב ואומץ על ידי הציבור ואינו יותר מאפיין ארגוני ימין קיצוני בלבד, ייתכן שהזמן החולף והתמונה הפוליטית המשתנה הופכים את ההיסטוריה הגרמנית במלחמת העולם השנייה לקלה יותר לעיכול בעבור גרמנים רבים. אולי אפילו למושכת.

אלכסנדר גאולנד./ צילום: רויטרס

"אני חושבת שהמכירה במינכן משקפת את העובדה שבגרמניה כיום הימין הקיצוני בגרמניה פחות מתבייש, טאבואים נשברים ובמרחב הציבורי והפוליטי נשמעות אמירות בקשר לעבר ולנאצים שבעבר לא היו נשמעות. זה נראה שנהייתה סובלנות רבה יותר לדעות הקיצוניות", אומרת פרידלנדר, "אני מסתובבת הרבה בשווקים בברלין שבהם מוכרים פריטים היסטוריים. פעם המוכרים טרחו להסתיר את צלבי הקרס עם מדבקות, כי זה מנוגד לחוק להציג אותם, היום הם כבר לא עושים את זה". 

עוד כתבות

צבא מרוקו (ארכיון) / צילום: ap, Abdeljalil Bounhar

מאות חיילים ברפיח: המדינה הערבית הראשונה ששולחת כוחות צבאיים לעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מרוקו הופכת למדינה הערבית הראשונה ששולחת חיילים לעזה, ערב הסעודית מקימה קואליציה ימית כדי לפרוץ את המצור החות'י בים האדום, ומועמדת אנטי-ישראלית מפסידה בבחירות לקונגרס במיזורי ● כותרות העיתונים בעולם 

קלוד / אילוסטרציה: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500

חשבון X עצמאי נתן לסוכן הבינה המלאכותית של אנתרופיק לנהל תיק השקעות של 50 אלף דולר במטרה להשיג תשואה גבוהה ממדד S&P 500 ● כעת טוענים מפעילי הפרויקט כי התיק הניב תשואה של 19% מאז מרץ, וכי משקיעים כבר מעתיקים את העסקאות שלו בהיקף של כ-27 מיליון דולר

דודי אפל / צילום: תמר מצפי

המשטרה ומשרד המשפטים חושדים: כך הסתיר פושט הרגל דודי אפל את נכסיו

חקירה משותפת של להב 344 והממונה על הליכי חדלות פירעון מעלה חשד לפיו אפל העביר את נכסיו לאחים איציק ויפה דיין, בסיוע עו"ד מיכאל קליינר, ח"כ לשעבר ונשיא בית הדין של הליכוד ● תביעות החוב נגד אפל בהליך פשיטת רגל הסתכמו ב־87 מיליון שקל

מסלולים בעלי שם דומה - הרכב השקעות שונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקעה בדולרים הפכה לשקלים. החוסכים לא ידעו

רפורמת המסלולים של רשות שוק ההון באה להגביר אחידות במסלולי הגמל, הפנסיה וההשתלמות ● בפועל, מסלולים בעלי שם דומה כללו הרכב השקעות שונה - שהתבטא גם בתוצאות שהשיגו ● כעת מגדל ומיטב משנות מדיניות השקעה במסלולים שזכו לתשואה נמוכה ואיבדו כספים

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט זינקה: הדוחות, השבבים והנפט דחפו את המדדים לשיאים

דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיאים, נאסד"ק זינק ב-2% ● שר האוצר האמריקאי: תיתכן עסקה לפתיחת המצר היום או מחר ● עוד לדבריו: "ין יציב חשוב לא רק לארה"ב, אלא לכל אסיה" ● ג'ף בזוס ממשיך לממש מניות: מתכנן למכור מניות אמזון בשווי כ-4.1 מיליארד דולר ● הלילה לאחר הנעילה: הדוחות המסקרנים של  AMD ו-SpaceX

יו''ר בזק, תומר ראב''ד / צילום: רמי זרנגר

נמצאה החברה שמרוויחה מאיומי החות'ים: בזק מאמינה שישראל תהפוך לגשר יבשתי לתעבורת האינטרנט למזרח

סך ההכנסות של בזק ברבעון השני עלה ב־1.4% בלבד לכ־2.17 מיליארד שקל, והרווח הנקי ההשוואתי זינק ב־38% ● החברה תחלק דיבידנד של 515 מיליון שקל ● היו"ר תומר ראב"ד: "הסיפור של החות'ים משפיע עלינו לחיוב מאוד. חלק מהצורך בתעבורת התקשורת העולמית הוא לעקוף את האזור של הים האדום ולעבור דרך ישראל"

באיזה בנק להשקיע? / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי הקאמבק של יולי ורגע לפני הדוחות: באיזה בנק כדאי להשקיע

מניות הבנקים הציגו תשואת חסר מתחילת השנה, אבל ביולי הן הפכו לשיאניות של הבורסה עם זינוק של כמעט 10% במדד הענפי ● בשוק מסבירים את הקאמבק בשילוב של תיקון עם ציפיות חיוביות לקראת הדוחות בשבוע הבא ● וגם: האם הבנק שמשתרך מאחור הופך להזדמנות?

הממשק של פרופלי

"לא צריך עוד מידע, צריך תשובה": כלי ה־AI שיעזרו לכם לרכוש דירה

כלי AI חדשים עוזרים לרוכשי ולמוכרי דירות לקבל החלטות בצורה מבוססת יותר ● כך הופכת מהפכת הבינה המלאכותית את סדר הפעולות - גם ברכישת דירה

שיעור החולים בדמנציה דווקא ירד לאורך השנים / איור: Shutterstock

בניגוד לתחזיות: שיעור החולים בדמנציה דווקא ירד לאורך השנים

מחקר חדש מערער את התחזיות של מדינות על "צונאמי" של חולים בדמנציה חמורה בעשורים הבאים ● פרופ' אריק סטלרד, שהוביל את המחקר, משוכנע שיש עוד לאן לרדת ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

רשות התחרות אישרה את עסקת המכירה של הוט מובייל

הרשות אישרה את עסקת המכירה של חברת הסלולר לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל ● דלק ישראל וקיסטון יחזיקו ב-40% מחברת הסלולר, בעוד לאומי פרטנרס תחזיק ב-20% ● מכיוון שלמשתתפות בעסקה אין עיסוקים נוספים בתחום התקשורת והסלולר, אישור המיזוג התבצע במהירות יחסית

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

דרמה בעולם ההשקעות: כל מנהלי התיקים בישראל יוכלו לפרסם תשואות

מאז 2011, רשות ני"ע אסרה על מנהלי תיקים לפרסם את התשואות שלהם לציבור הרחב, והתירה לעשות זאת רק בשיחות אישיות ● כעת, כפי שנחשף בגלובס, הרשות מציגה שינוי כיוון חד: עפ"י טיוטה חדשה שפרסמה, "כלל בעלי הרישיון - ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקים - יוכלו לפרסם תשואות עבר לציבור" ● מדובר בשוק של כחצי טריליון שקל

שדרות. בולטת במספר המכרזים בגל הנוכחי / צילום: Shutterstock

"גל" מכרזים עם כ־7,500 יח"ד ייסגר השבוע - כולם מחוץ לאזורי הביקוש

12 מכרזים ישווקו כולם ביום רביעי, ואין ביניהם אף לא מכרז אחד באחת מארבע הערים הגדולות, או בלב אזורי הביקוש ● המכרזים הבולטים: 2,868 יח"ד בשדרות, כ־1,500 באופקים, כ־620 בצפת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי והבנקים / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפוטנציאל הגדול והסיכונים שבדרך: הדלת לוול סטריט נפתחת לבנקים הישראליים

כפי שנחשף באתר גלובס, בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● כעת תשומת הלב עוברת להשלכות על שוק ההון, עם פוטנציאל להרחבת מעגל המשקיעים מחד, לצד חשש משחיקת כוחה של בורסת ת"א וחשיפה לסערות גיאופוליטיות מאידך

הדמיית פרויקט אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות החברה

אאורה ומועדון "חבר" משיקים מבצע ענק למכירת מאות דירות

החברה תציע את כלל מלאי הדירות הזמין בפרויקטים בחדרה, רמת השרון, רמת גן, קריית אונו ואופקים, עם הנחות דו-ספרתיות ● הוועדות המחוזיות ת"א ומרכז אישרו יותר מ-900 יחידות דיור בשתי תוכניות התחדשות עירונית ברמת גן ו-805 יחידות דיור במעונות חדשים למכון ויצמן ● ורשות מקרקעי ישראל שיווקה בהצלחה שבעה מגרשים בבית שמש בכ-325 מיליון שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

המסחר בוול סטריט מתנהל במגמה מעורבת; סקטור הביטחון והתעופה מוביל את העליות

המסחר באירופה ובוול סטריט מתנהל במגמה מעורבת ● הדאו ג'ונס נסחר בעליות שערים ונגע בשיא כל הזמנים ● AMD נחלשת למרות דוחות חזקים ברקע תחזית שולי רווח פושרת ● SpaceX צוללת ● אלי לילי, סי.וי.אס ודיסני עולות לאחר הדוחות ● הזהב מזנק לשיא של חודש, המסחר בנפט מתנהל בתנודתיות

דודי אפל / צילום: תמר מצפי

הותר לפרסום: דודי אפל הוא החשוד המרכזי בפרשת הסתרת הנכסים

יחד עם אפל חשודים בפרשה נשיא בית הדין של הליכוד עו"ד מיכאל קליינר ושני אנשי העסקים יפה ויצחק דיין ● לפי החשד, אפל פעל להסתרת זכויותיו בנכסי נדל"ן שונים בשווי עשרות מיליוני שקלים והבריח נכסים שהיו בשליטתו, בעודו מצוי בהליך פשיטת רגל

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

באוצר מקדמים שינוי דרמטי במיסוי האופציות בהייטק במטרה לייצר בליץ מימושים

צוות מיוחד של משרד האוצר ורשות המסים בוחן שינוי במודל המיסוי של עובדי ההייטק לקראת חוק ההסדרים 2027 ● על הפרק: הגדלת המס על אופציות בשווי מיליארדים, לצד הקלות במס על העבודה ● המטרה: להגדיל הכנסות המדינה בזמן קצר בלי לפגוע בקטר הצמיחה

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

במהירות של 8,700 קמ"ש: רקטה של SpaceX התרסקה על הירח

זו לא הפעם הראשונה שבה שאריות של פעילות בני האדם בחלל מתנגשות בירח, והתופעה מתחילה להוות בעיה ● כתוצאה מההתנגשות, ענן של אבק ושברי סלע יועף מעל פני הירח, אם כי מכדור הארץ קשה לראות זאת ללא טלסקופ עוצמתי

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

למרות שיפור ברבעון השני: סולאראדג' צוללת במעל 20% בשל תחזית הכנסות מאכזבת

ענקית האנרגיה הישראלית צופה הכנסות של 310–340 מיליון דולר בלבד ברבעון השלישי - נמוך משמעותית מתחזיות השוק ● הדיווח מחק חמישית משווי המניה, על אף גידול של 20% בהכנסות ברבעון החולף וחזרה לרווחיות תפעולית שלא לפי כללי החשבונאות המקובלים ● המנכ"ל שוקי ניר: "מסמנים אבן דרך חשובה בהתאוששות"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

המוסדיים יצחקו אחרונים? סימד עשויה למכור את מחנות הקיץ מעל לערכם בספרים

חברת סימד הולדינגס הקורסת מדווחת כי ייתכן שעבור המוסדיים בארץ, שהיו הגופים העיקריים שהשתתפו בגיוס 620 מיליון שקל בסדרת אג"ח בודדה שלה, תיתכן תפנית חיובית מפתיעה בפרשה