גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה"

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" הגישו עתירה לביטול היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה ● גם עמותת "שומרי הבית" פנתה לבית המשפט, ופעיליה שיבשו את נאומו של השר שטייניץ הבוקר בכנס בחדרה

כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב
כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" מבקשות לבטל את היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה שהרצתה החלה השבוע. כך עולה מעתירה שהוגשה בשם המועצות אמש.

האסדה, הממוקמת במרחק של 10 ק"מ מחוף דור, קיבלה ביום שלישי האחרון את אישורו של המשרד להגנת הסביבה להתחיל את תקופת ההרצה שלה והחלה בפעילות מיד כשניתן האישור. ההרצה תתקיים בשבועות הקרובים, כאשר בשני סבבים של 8 שעות, ייפלטו מהאסדה כ-50 טונות של חומרים מזהמים בבת אחת, כמות השקולה לפליטת מזהמים המותרת על פני שנתיים.

במידה ולא יבוטל היתר הפליטה, מבקשות העותרות כי בית המשפט יורה על תיקונו כך שיבוצע ניטור רציף, ישיר ופיזי של החומרים המסוכנים בכלל ושל בנזן בפרט, בכל מקורות הפליטה המוקדיים על גבי האסדה, וכן ניטור רציף ישיר ופיזי של חומרים מסוכנים בכלל ובנזן בפרט, במרחבי הזיהום האפשריים מן המקורות הלא מוקדיים על גבי האסדה. עוד דורשות העותרות כי ניטור המזהמים יבוצע על ידי המשרד להגנת הסביבה ולא על ידי החברה כפי שקבע במשרד - לשיטת העותרות מהלך זה של המשרד הינו בבחינת לתת ל'חתול לשמור על השמנת'.

"הרשויות בישראל מעולם לא התמודדו עם הצורך ברגולציה של מתקן בסדר גודל זה ושל זיהום בהיקף שאותו הוא צפוי לפלוט", נכתב בעתירה. "ביסוד עתירה זו עומדת התנהלותו הפזיזה והרשלנית של המשרד להגנת הסביבה, אשר בבחירה בין שמירה על בריאות הציבור מפני חשיפה לגזים רעילים, מסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק בריאותי קשה, לבין האינטרסים הכלכליים של חברת נובל אנרג'י, בחר המשרד באינטרסים הכלכליים של התאגיד ולא בבריאות הציבור".

העותרות טוענות כי המשרד להגנת הסביבה "בחר לדרוס את הבלמים והאיזונים שנקבעו בחוק אוויר נקי, בחר להסתיר מהציבור את הוראות הרצת המתקן ולא לפרסמן להערות. וכבר כאשר פורסמו, הן פורסמו שעות ספורות לפני תחילת ההרצה ותחילת הפליטה של טונות של מזהמים, כל זאת בניגוד להוראות החוק ותוך עיקור מתוכן של עקרון שיתוף הציבור הקבוע בחוק. חמור מכך, מי שידע את הרשויות המקומיות בסמוך לתחילת הליך ההרצה של האסדה, הייתה נציגות שותפות לוויתן ולא המשרד להגנת הסביבה, כפי שהיה מצופה, מגוף ממשלתי האמון על הסביבה ועל הבריאות".

ד"ר גלית שאול, ראשת מ.א.עמק חפר, אמרה כי היא דורשת שלא תתקיים פעילות באסדה עד אשר יפורסם היתר פליטה חדש, וכי "התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה, בלשון המעטה. אנחנו מצפים שהמדינה תגן על תושבינו - בניטור, בהגבלות ובפיקוח רציפים".

מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול, השותפה לעתירה הדגישה כי במהלך המחלוקת הציבורית הסוערת סביב מיקום אסדת לוויתן הבטיח המשרד להגנת הסביבה כי דווקא הקירבה לחוף תבטיח ניטור ואכיפה גבוהים, אך "כעת אנו עדים למימדי ההונאה הציבורית. אישרו זיהום קטסטרופלי בלי שיתוף ציבור ובלי שקיפות, כגנבים בלילה. מסרבים לעדכן את הציבור בהנחיות מניעה וזהירות ומוכיחים מעל לכל ספק כי כל משבר האמון שנוצר כלפי המשרדים להגנת הסביבה והאנרגיה בניהול התעשייה המזהמת בעולם, מוצדקים".

תושבי היישובים הסמוכים חוששים כי הפליטות החריגות עשויות לגרום לזיהום אוויר חמור בשטחן ולסכן את התושבים, אך המשרד להגנת הסביבה טוען כי הוא מנטר את האוויר ומפקח על התהליך. יחד עם זאת, הליכי ניטור נתקלו בעבר בקשיים והתושבים חוששים שלא ניתן לסמוך עליהם באופן מלא. בדו"ח הביקורת המיוחד שפורסם אך לאחרונה בחודש יוני 2019, מבקר המדינה עמד על כך שבתחנות הניטור של איגוד ערים חיפה התרחשו תקלות חמורות וממושכות במכשירי המדידה. רמת התחזוקה של המכשירים הייתה ירודה ונמצאו ליקויים חמורים במנגנוני הפיקוח והבקרה.

לא מתכוונים לוותר

גם עמותת "שומרי הבית" הגישה עתירה נגד אישור תקופת ההרצה, בטענה כי קיים חוסר מהותי במידע לגבי הרכב הקונדנסט (הרכיב הנוזלי והרעיל המופרד מהגז הטבעי) במצבו הבלתי מיוצב, חוסר שאינו מאפשר הרצת מודל פיזור מזהמים תקין, וכן מפני שתחנות הניטור החופיות אינן תקינות במלואן כנדרש לצורך תחילת ההרצה.

פעילי העמותה התפרצו הבוקר לוועידת האנרגיה והעסקים שהתקיימה בחדרה, כשהם משבשים את נאומם של השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שר האנרגיה יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי. עשרות פעילים התפרצו לנאומו של שטייניץ, תוך שהם שרים "אין לי ארץ אחרת" ומניפים שלטים בהם כתוב "משבר האקלים כאן" ו- "גז נקי זה שקר מלוכלך". הפעילים הוצאו מהאולם ע"י מאבטחים, והפגינו מחוץ לכנס.

כנס חדרה לאנרגיה- שומרי הבית / צילום: ענבל בן יעקב

בזמן שפעילי התנועה שרים 'אין לי ארץ אחרת', קרא הפעיל טל גונן דברים, ואמר "שרי ממשלת ישראל - נכשלתם, שכחתם את מי אתם אמורים לשרת. מכרתם את הבריאות לנו לטייקוני הגז, גז הוא דלק פוסילי שמביא עלינו את אסון משבר האקלים, אסדת גז אחת מזהמת כמו 20 בתי זיקוק. יכולנו להיות מעצמה של אנרגיה מתחדשת". עוד אמר גונן כי "אנחנו לא מתכוונים לוותר, במקום בו אתם נכשלתם, אנחנו עומדים ושומרים על הבית בראש מורם".

מחאת התושבים עוסקת גם בכך שמרבית הגז באסדת לווייתן כלל לא מיועד לשימוש אזרחי ישראל. החוזים של לוויתן מול חברת החשמל הם חוזים אשר הועברו מאסדת תמר, וכשתחל פעילותו של מאגר כריש-תנין בשנת 2021, מרבית התוצרים של מאגר לוויתן יופנו לייצוא. לכן, טוענים הפעילים כי זיהום האוויר והים בשטח ישראל, ייגרם עבור אינטרסים כלכליים בעוד שהם והטבע הישראלי יאלצו לשאת בתוצאות.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "העתירה טרם התקבלה במשרדנו ולמדנו עליה מהתקשורת. נגיב לה כמקובל לבית המשפט, באמצעות הפרקליטות, כפי שאף עשינו בעתירות הקודמות. ללא קשר לעתירה זו או אחרת, המשרד מדגיש כי היתר הפליטה לאסדת לוויתן ניתן לפי חוק אוויר נקי, כדין, תוך שמירה על זכותו של הציבור לקחת חלק בהליך היתר פליטה - כולל ישיבות ודיון ציבורי, תוך העמדת כל הנתונים שהוגשו לבחינת הממונה. במסגרת תנאי היתר הפליטה הוטלו על נובל תנאים מחמירים ומגבלות רבות, וזאת כדי להבטיח איכות אוויר נאותה עבור תושבי האזור".

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "פרויקט פיתוח לוויתן היה ועודנו נתון לפיקוח מחמיר על ידי כל הגופים הרלבנטיים ונובל אנרג׳י תפעל בהתאם להיתרים שיוענקו לה במסגרת התהליך. לצערינו, מדובר על עתירה נוספת בסדרה של עתירות שנועדו לעכב את הזרמת הגז מלוויתן שכולן נדחו על ידי בתי המשפט בישראל. גם בג״צ קבע כי ״השאלות הכרוכות בשמירה על בטחון הציבור, בריאות הציבור והגנה על הסביבה נבחנו היטב״. פרויקט לוויתן עומד בלוח הזמנים להזרמת הגז לישראל לפני סוף השנה ויביא לשיפור הסביבה ואיכות האוויר, הכלכלה והביטחון האנרגטי של ישראל".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר מעיד: איתי שטרום היה עמוד התווך של הרצת המניות באי.די.בי

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי מעיד היום, במסגרת התביעה הייצוגית סביב הרצת המניות, על חלקו ב"הנפקת החברים" מ-2012 ● דנקנר ושטרום הורשעו בכך שלפני ההנפקה הריצו מניות, ובעקבות זאת ריצו עונשי מאסר ונתבעו ב-50 מיליון שקל ● שטרום הגיע מול התובע לפשרה נפרדת בגובה 7.5 מיליון שקל, ודנקנר טוען כי שטרום היה זה שיזם והוביל את התרמית

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

המיירט הישראלי ששינה את תפיסת המלחמה במזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת,מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

למכירה ממיליארדר: פנטהאוז ב-75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי של אמנון שעשוע במגדל מאייר ברחוב רוטשילד בת"א מוצע למכירה ● המותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, בפארק עידן הנגב ובבנק ישראל ● אירועים ומינויים

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה