גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה"

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" הגישו עתירה לביטול היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה ● גם עמותת "שומרי הבית" פנתה לבית המשפט, ופעיליה שיבשו את נאומו של השר שטייניץ הבוקר בכנס בחדרה

כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב
כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" מבקשות לבטל את היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה שהרצתה החלה השבוע. כך עולה מעתירה שהוגשה בשם המועצות אמש.

האסדה, הממוקמת במרחק של 10 ק"מ מחוף דור, קיבלה ביום שלישי האחרון את אישורו של המשרד להגנת הסביבה להתחיל את תקופת ההרצה שלה והחלה בפעילות מיד כשניתן האישור. ההרצה תתקיים בשבועות הקרובים, כאשר בשני סבבים של 8 שעות, ייפלטו מהאסדה כ-50 טונות של חומרים מזהמים בבת אחת, כמות השקולה לפליטת מזהמים המותרת על פני שנתיים.

במידה ולא יבוטל היתר הפליטה, מבקשות העותרות כי בית המשפט יורה על תיקונו כך שיבוצע ניטור רציף, ישיר ופיזי של החומרים המסוכנים בכלל ושל בנזן בפרט, בכל מקורות הפליטה המוקדיים על גבי האסדה, וכן ניטור רציף ישיר ופיזי של חומרים מסוכנים בכלל ובנזן בפרט, במרחבי הזיהום האפשריים מן המקורות הלא מוקדיים על גבי האסדה. עוד דורשות העותרות כי ניטור המזהמים יבוצע על ידי המשרד להגנת הסביבה ולא על ידי החברה כפי שקבע במשרד - לשיטת העותרות מהלך זה של המשרד הינו בבחינת לתת ל'חתול לשמור על השמנת'.

"הרשויות בישראל מעולם לא התמודדו עם הצורך ברגולציה של מתקן בסדר גודל זה ושל זיהום בהיקף שאותו הוא צפוי לפלוט", נכתב בעתירה. "ביסוד עתירה זו עומדת התנהלותו הפזיזה והרשלנית של המשרד להגנת הסביבה, אשר בבחירה בין שמירה על בריאות הציבור מפני חשיפה לגזים רעילים, מסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק בריאותי קשה, לבין האינטרסים הכלכליים של חברת נובל אנרג'י, בחר המשרד באינטרסים הכלכליים של התאגיד ולא בבריאות הציבור".

העותרות טוענות כי המשרד להגנת הסביבה "בחר לדרוס את הבלמים והאיזונים שנקבעו בחוק אוויר נקי, בחר להסתיר מהציבור את הוראות הרצת המתקן ולא לפרסמן להערות. וכבר כאשר פורסמו, הן פורסמו שעות ספורות לפני תחילת ההרצה ותחילת הפליטה של טונות של מזהמים, כל זאת בניגוד להוראות החוק ותוך עיקור מתוכן של עקרון שיתוף הציבור הקבוע בחוק. חמור מכך, מי שידע את הרשויות המקומיות בסמוך לתחילת הליך ההרצה של האסדה, הייתה נציגות שותפות לוויתן ולא המשרד להגנת הסביבה, כפי שהיה מצופה, מגוף ממשלתי האמון על הסביבה ועל הבריאות".

ד"ר גלית שאול, ראשת מ.א.עמק חפר, אמרה כי היא דורשת שלא תתקיים פעילות באסדה עד אשר יפורסם היתר פליטה חדש, וכי "התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה, בלשון המעטה. אנחנו מצפים שהמדינה תגן על תושבינו - בניטור, בהגבלות ובפיקוח רציפים".

מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול, השותפה לעתירה הדגישה כי במהלך המחלוקת הציבורית הסוערת סביב מיקום אסדת לוויתן הבטיח המשרד להגנת הסביבה כי דווקא הקירבה לחוף תבטיח ניטור ואכיפה גבוהים, אך "כעת אנו עדים למימדי ההונאה הציבורית. אישרו זיהום קטסטרופלי בלי שיתוף ציבור ובלי שקיפות, כגנבים בלילה. מסרבים לעדכן את הציבור בהנחיות מניעה וזהירות ומוכיחים מעל לכל ספק כי כל משבר האמון שנוצר כלפי המשרדים להגנת הסביבה והאנרגיה בניהול התעשייה המזהמת בעולם, מוצדקים".

תושבי היישובים הסמוכים חוששים כי הפליטות החריגות עשויות לגרום לזיהום אוויר חמור בשטחן ולסכן את התושבים, אך המשרד להגנת הסביבה טוען כי הוא מנטר את האוויר ומפקח על התהליך. יחד עם זאת, הליכי ניטור נתקלו בעבר בקשיים והתושבים חוששים שלא ניתן לסמוך עליהם באופן מלא. בדו"ח הביקורת המיוחד שפורסם אך לאחרונה בחודש יוני 2019, מבקר המדינה עמד על כך שבתחנות הניטור של איגוד ערים חיפה התרחשו תקלות חמורות וממושכות במכשירי המדידה. רמת התחזוקה של המכשירים הייתה ירודה ונמצאו ליקויים חמורים במנגנוני הפיקוח והבקרה.

לא מתכוונים לוותר

גם עמותת "שומרי הבית" הגישה עתירה נגד אישור תקופת ההרצה, בטענה כי קיים חוסר מהותי במידע לגבי הרכב הקונדנסט (הרכיב הנוזלי והרעיל המופרד מהגז הטבעי) במצבו הבלתי מיוצב, חוסר שאינו מאפשר הרצת מודל פיזור מזהמים תקין, וכן מפני שתחנות הניטור החופיות אינן תקינות במלואן כנדרש לצורך תחילת ההרצה.

פעילי העמותה התפרצו הבוקר לוועידת האנרגיה והעסקים שהתקיימה בחדרה, כשהם משבשים את נאומם של השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שר האנרגיה יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי. עשרות פעילים התפרצו לנאומו של שטייניץ, תוך שהם שרים "אין לי ארץ אחרת" ומניפים שלטים בהם כתוב "משבר האקלים כאן" ו- "גז נקי זה שקר מלוכלך". הפעילים הוצאו מהאולם ע"י מאבטחים, והפגינו מחוץ לכנס.

כנס חדרה לאנרגיה- שומרי הבית / צילום: ענבל בן יעקב

בזמן שפעילי התנועה שרים 'אין לי ארץ אחרת', קרא הפעיל טל גונן דברים, ואמר "שרי ממשלת ישראל - נכשלתם, שכחתם את מי אתם אמורים לשרת. מכרתם את הבריאות לנו לטייקוני הגז, גז הוא דלק פוסילי שמביא עלינו את אסון משבר האקלים, אסדת גז אחת מזהמת כמו 20 בתי זיקוק. יכולנו להיות מעצמה של אנרגיה מתחדשת". עוד אמר גונן כי "אנחנו לא מתכוונים לוותר, במקום בו אתם נכשלתם, אנחנו עומדים ושומרים על הבית בראש מורם".

מחאת התושבים עוסקת גם בכך שמרבית הגז באסדת לווייתן כלל לא מיועד לשימוש אזרחי ישראל. החוזים של לוויתן מול חברת החשמל הם חוזים אשר הועברו מאסדת תמר, וכשתחל פעילותו של מאגר כריש-תנין בשנת 2021, מרבית התוצרים של מאגר לוויתן יופנו לייצוא. לכן, טוענים הפעילים כי זיהום האוויר והים בשטח ישראל, ייגרם עבור אינטרסים כלכליים בעוד שהם והטבע הישראלי יאלצו לשאת בתוצאות.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "העתירה טרם התקבלה במשרדנו ולמדנו עליה מהתקשורת. נגיב לה כמקובל לבית המשפט, באמצעות הפרקליטות, כפי שאף עשינו בעתירות הקודמות. ללא קשר לעתירה זו או אחרת, המשרד מדגיש כי היתר הפליטה לאסדת לוויתן ניתן לפי חוק אוויר נקי, כדין, תוך שמירה על זכותו של הציבור לקחת חלק בהליך היתר פליטה - כולל ישיבות ודיון ציבורי, תוך העמדת כל הנתונים שהוגשו לבחינת הממונה. במסגרת תנאי היתר הפליטה הוטלו על נובל תנאים מחמירים ומגבלות רבות, וזאת כדי להבטיח איכות אוויר נאותה עבור תושבי האזור".

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "פרויקט פיתוח לוויתן היה ועודנו נתון לפיקוח מחמיר על ידי כל הגופים הרלבנטיים ונובל אנרג׳י תפעל בהתאם להיתרים שיוענקו לה במסגרת התהליך. לצערינו, מדובר על עתירה נוספת בסדרה של עתירות שנועדו לעכב את הזרמת הגז מלוויתן שכולן נדחו על ידי בתי המשפט בישראל. גם בג״צ קבע כי ״השאלות הכרוכות בשמירה על בטחון הציבור, בריאות הציבור והגנה על הסביבה נבחנו היטב״. פרויקט לוויתן עומד בלוח הזמנים להזרמת הגז לישראל לפני סוף השנה ויביא לשיפור הסביבה ואיכות האוויר, הכלכלה והביטחון האנרגטי של ישראל".

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאור השינויים הצפויים במדרגות מס הכנסה: רשות המסים מאריכה את תוקף תיאומי המס

במסגרת תקציב 2026 מבקש שר האוצר סמוטריץ' להרחיב את מדרגות המס, כך שהמדרגות הגבוהות יותר יחולו על בעלי הכנסות גבוהות יותר ● אם הצעת החוק תאושר, הציבור יידרש להגיש מחדש את תיאומי המס בגין הכנסות נוספות ● על-מנת לחסוך את הנטל הבירוקרטי לציבור הוחלט להאריך את תוקף התיאומים, משנת 2025 עד אפריל 2026

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש / צילום: צילום מסך יוטיוב

"הופכים לעיר": מה עומד מאחורי הקמפיין החדש של היישוב בני עי"ש

קמפיין חדש בכיכובו של שלומי שבת חושף כי ליישוב בני עי"ש יש כוונה להגדיל את האוכלוסייה פי ארבעה ● במשרד החקלאות מנסים לצמצם פערי מידע שמלווים חקלאים ולחסוך להם אלפי שקלים ● בחברת המוניות Gett בוחנים מה ישראלים יודעים על אוטיזם ● וזה התפקיד החדש של הבכיר באוניברסיטת רייכמן ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock

המדדים נחשפים: כך נראית איכות הטיפול בבתי החולים בישראל

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את תוצאות העמידה ביעדים שהציב לבתי החולים במסגרת תוכניות לאומיות שונות ● מהטיפול בקשישים ובריאות הנפש ועד תפקוד חדרי המיון, יחידות הפריה חוץ-גופית וההיערכות לאיומי סייבר

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במסגרת המאבק בחשבוניות הפיקטיביות: הרף לאישור עסקאות בזמן אמת יורד ל-10,000 שקל

החל מ-1 בינואר 2026 עסקאות שסכומן עולה על 10,000 שקל יחייבו דיווח בזמן אמת לרשות המסים וקבלת אישור לעסקה ● עסקה שלא תאושר, לא תאפשר לעסק לקזז את המע"מ ששילם עבור הרכישות לצורכי העסק

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה סוגרת שנה: ת"א 35 זינק בכ-50%. ומי שיאן התשואה?

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● מנורה ירדה בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

הנציב קולה דחה את הטענות לעבירות בנייה נגד נשיא העליון עמית, וקיבל תלונה אחרת לניגוד עניינים

נציב תלונות הציבור על שופטים אשר קולה דחה את טענות ארגון הימין "לביא" וקבע כי נשיא העליון "אינו עבריין בנייה, והכתרתו בתואר המפוקפק אינה הוגנת ואינה נתמכת במציאות" ● במקביל קבע כי עמית לא היה צריך להשתתף בדיון בבג"ץ שעסק בהצעה לביטול נבחרת הדירקטורים שבה מכהן אחיו ● עמית מסר כי ייקח את הדברים לתשומת ליבו. לוין: על עמית להתפטר

מייסדי AI21, אורי גושן, פרופ' אמנון שעשוע, פרופ' יואב שוהם / צילום: איל יצהר

היו לה 200 טאלנטים ומודל שפה חדשני. אז למה AI21 מחפשת אקזיט?

סטארט־אפ הבינה המלאכותית מכוון למחיר של לפחות 2 מיליארד דולר, למרות הכנסות צנועות וקושי בחדירה לשוק הארגוני ● ברקע: המייסד פרופ' אמנון שעשוע מקים בנפרד את חברת AAI

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?