גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סשה ברון כהן נגד צוקרברג: בשנות ה-30 היה מאפשר להיטלר לפרסם מודעות על "הבעיה היהודית"

בנאום בוועידת Never Is Now של הליגה נגד השמצה, תקף השחקן והקומיקאי היהודי-בריטי את מייסד פייסבוק ● "אם אתה משלם להם מספיק, פייסבוק תריץ כל מודעה 'פוליטית' שתרצה, גם אם מדובר במודעה שקרית"

סשה ברון כהן / צילום: רויטרס
סשה ברון כהן / צילום: רויטרס

"אם אתה משלם להם מספיק, פייסבוק תריץ כל מודעה 'פוליטית' שתרצה, גם אם מדובר במודעה שקרית. והם אפילו יעזרו לך למקד את השקרים האלה למשתמשים שלהם, כדי להשיג השפעה מקסימלית. תחת ההיגיון המעוות הזה, אם פייסבוק הייתה קיימת בשנות ה-30, להיטלר היה מותר לפרסם מודעות בנושא 'הפתרון' שלו ל'בעיה היהודית'. רק תחשבו מה גבלס היה יכול לעשות עם פייסבוק".

את הדברים החריפים האלה אמר השחקן והקומיקאי היהודי בריטי סשה ברון כהן, בנאום שנערך בוועידת Never Is Now של הליגה נגד השמצה, שהעניקה לו את פרס המנהיגות לשנת 2019.

לדברי ברון כהן, "מכונת התעמולה הגדולה ביותר בהיסטוריה היא פייסבוק, יוטיוב, גוגל, טוויטר ואחרים. הן מגיעות למיליוני אנשים. האלגוריתמים שהן תלויים בהם מדגישים בכוונה תחילה את התכנים שמושכים את המשתמשים. זו הסיבה שפייק ניוז עוקפות את החדשות האמיתיות, כי המחקרים מראים ששקרים נפוצים מהר יותר מאשר אמיתות".

כהן כינה את חברות המדיה החברתית "ביוב של תיאוריות קנוניה ושפלות", משום שלטענתו הן לא פעלו באופן נמרץ יותר כדי להסיר דברי שנאה וגזענות מהפלטפורמות שלהן. עם זאת, הוא הקדיש את הביקורת הנושכת ביותר שלו למארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, שאותו כינה "בלתי נסלח".

השחקן תקף את צוקרברג גם בגלל עמדתו, שמאפשרת למכחישי השואה להפיץ קונספירציות בנוגע לרצח העם ההמוני של עם ישראל לפני פחות ממאה שנה. בשנה שעברה אמר צוקרברג כי פוסטים המכחישים את השואה "פוגעים מאוד". אולם כהן טוען שצוקרברג לא רוצה למחוק אותם, מכיוון שמנכ"ל פייסבוק אמר כי "אנשים שונים יכולים לטעות". כהן כינה את ההנמקה של צוקרברג "טירוף".

"ברגע זה עדיין יש מכחישי שואה בפייסבוק", אמר כהן. "גוגל עדיין לוקחת אותך לאתרי הכחשת השואה הדוחים ביותר". הוא המשיך והאשים את חברות המדיה החברתית על כך שאיפשרו להכחשת השואה להתפשט. "יש לנו מיליוני ראיות המוכיחות כי השואה אכן קרתה. זו עובדה היסטורית. ולהכחיש אותה זאת לא איזו דעה אקראית. מי שמכחיש את השואה שואף לעודד עוד ועוד אנשים להאמין שהיא לא הייתה".

לא סבורה שעליה לצנזר דעות ואמונות

כהן אינו האחרון שנוקט עמדה נגד צוקרברג, שהתמודד עם ביקורת נוקבת באשר לכך שאיפשר לפוליטיקאים לשקר בפרסומות בפייסבוק, ולאחר שפורסם דבר פגישתו עם מחוקקים ואף עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפני כחודש, במטרה לרכך את גישתם לחברת הענק שלו, שנמצאת תחת לחץ רגולטורי.

דובר פייסבוק אמר אז שצוקרברג נפגש עם קובעי המדיניות "כדי לשמוע את הדאגות שלהם ולדבר על עתיד הרגולציה של האינטרנט", ואמר שפגישתו של צוקרברג עם טראמפ הייתה "מועילה". לאחר ש-NBC News דיווחה על ארוחת הערב בין טראמפ למנכ"ל פייסבוק, צייצה המועמדת הדמוקרטית לבחירות המקדימות לנשיאות אליזבת וורן כי "זו שחיתות פשוטה".

הקו שפייסבוק נוקטת בנושא הוא שאין זה מתפקידה, כחברה פרטית, לצנזר דעות ואמונות או להחליט אילו עמדות אינן ראויות. צוקרברג ובכירים נוספים בחברה קראו מספר פעמים בעבר לרגולציה ממשלתית רבה יותר על חברות האינטרנט בתחומים כמו תכנים המבטאים ביטויי שנאה או מופצים כחלק מניסיון התערבות בבחירות. בפרסומים המבטאים עמדות קיצוניות וקונספירטיביות כמו הכחשת שואה או התנגדות לחיסונים, החברה טוענת כי היא אינה מוחקת את התכנים, אך מגבילה את הפצתם בפלטפורמה.

לגבי מודעות פוליטיות, בפייסבוק טוענים כי הם לא מפעילים עליהם את תוכנית בדיקת העובדות שלהם מאחר שלא מתפקידם למנוע מדבריו של פוליטיקאי להגיע לציבור שלו, ושאותו ציבור הוא זה שצריך לשפוט את הדברים ואת אמיתותם. שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק ומספר שתיים בחברה אמרה לאחרונה על פרסום המודעות הפוליטיות כי "אנחנו לא עושים את זה בשביל הכסף. זה חלק מאוד קטן מההכנסות שלנו, וזה שנוי במחלוקת. אנחנו מפרסמים אותן כי אנחנו מאמינים שהן חלק משיח פוליטי. לאורך הזמן, האנשים שהכי הרוויחו מזה היו אלה שהעיתונות לא מסקרת ולכן לא היו יכולים לפרסם את המסרים שלהם בדרך אחרת".

"יש דבר כזה שנקרא אמת אובייקטיבית"

"צוקרברג אמר שחברות המדיה החברתית צריכות לעמוד בהבטחות שלהן ולתפקד באחריות", אמר כהן. "אבל הוא לא ענה על השאלה, מה צריך לקרות כשהן לא. נכון לעכשיו, די ברור שלא ניתן לסמוך עליהם שיצליחו להסדיר את הנושא בעצמן".

בנאומו, כהן השווה את פייסבוק למסעדה מפוארת, וטען כי לצוקרברג יש בתוך חברת האינטרנט שלו אותה אחריות שיש לשף במסעדה שלו. "אם ניאו-נאצי נכנס למסעדה ומתחיל לאיים על לקוחות אחרים ואומר שברצונו להרוג יהודים, האם בעל המסעדה, כעסק פרטי, יידרש להגיש לו ארוחה אלגנטית בת שמונה מנות?" שאל כהן, וענה מיד "ברור שלא. לבעל המסעדה יש כל זכות חוקית, ואכן, אני טוען שגם חובה מוסרית, להוציא את הנאצים ההם החוצה. וגם לחברות הטכנולוגיה האלה יש אחריות כזו.

כהן טען כי צוקרברג הוא אחד מששת האנשים המשפיעים ביותר מבחינה תקשורתית, המחליטים לאיזה מידע ייחשפו אנשים ברחבי העולם. הוא מנה את צוקרברג מנכ"ל פייסבוק, ואת מנכ"לי גוגל, אלפאבית, יוטיוב וטוויטר. "כולם ביליונרים, כולם אמריקאים, ולכל אחד מהם חשוב יותר להרוויח כסף מאשר להבטיח את עתיד הדמוקרטיה".

"יש דבר כזה שנקרא אמת אובייקטיבית. יש עובדות. אנחנו מדברים על חברות אינטרנט שהן מהעשירות ביותר בעולם. הן יכולות לשכור עובדים שימחקו את הפייק ניוז ואמירות השנאה. יש להן את המהנדסים הטובים ביותר בעולם. טוויטר יכולה להמציא אלגוריתם שיילחם בזה. לא יתכן ששישה אנשים בעולם - צוקרברג, לארי ברין ופייג' וראשי יתר החברות - יכתיבו לאנשים מה לחשוב כמו באימפריה הרומאית. צוקרברג איננו יוליוס קיסר, אף שהתסרוקת דומה. אין שום רשות או שלטון שיכולים לרסן אותם כעת".

"הם יכולים להסיר הסתה של עוד חסידי עליונות לבנה מהאתרים שלהם, אבל הם לא יעשו את זה, כי זה פוגע באינטרסים של כמה פוליטיקאים בכירים. חשובה להם יותר עליית המניה שלהם מהדמוקרטיה האמריקאית", הוסיף.

כהן הציע להכפיף את הרשתות החברתיות לאותן תקנות שמרבית המדיות האחרות, החל מעיתונים, דרך חדשות בכבלים ועד מפיקי טלוויזיה וסרטים, נאלצות לאמץ, וכן לאלץ אותו להחזיק באחריות לנזק שהמוצרים שלהן גורמים.

"בכל ענף אחר, חברה אחראית כאשר המוצר שלה פגום. כשמנועים מתפוצצים או כאשר ישנה תקלה בחגורות הבטיחות, חברות רכב מבצעות ריקול לעשרות אלפי רכבים, בעלות של מיליארדי דולרים. נראה רק הוגן לומר לפייסבוק, יוטיוב וטוויטר, 'המוצר שלך לקוי, אתה מחויב לתקן אותו לא משנה כמה זה יעלה לך'".



עוד כתבות

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

דפנה קולר, מקימת אינסיטרו / איור: גיל ג'יבלי

החברה של דפנה קולר מקימה אתר פיתוח בישראל: "עסקה סינרגטית. מוסיפה לנו יכולות"

חברת הביוטק אינסיטרו, המשתמשת ב־AI לפיתוח תרופות, רוכשת את קומביינבל הישראלית ● דפנה קולר, ישראלית במקור, נבחרה ב־2024 לאחת מבין המשפיעים בעולם בתחום ה־AI של מגזין הטיים ● ראיון עם קולר יפורסם במהדורת סופ"ש של גלובס

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

גורם בבית הלבן: טראמפ נוטה להורות על תקיפה באיראן

בכירים ישראלים מעריכים: הפנייה האיראנית לאמריקנים - הונאה כדי למנוע תקיפה ● דוברת הבית הלבן: טראמפ לא חושש להפעיל כוח צבאי באיראן אבל מעדיף דיפלומטיה  ● דובר צה"ל: "צה"ל ערוך בהגנה ונמצא בכוננות לתרחישי הפתעה במידה ויידרש ● שר ההגנה האיראני מאיים: "כל מדינה שתאפשר מתקפה נגדנו או תספק בסיסים לאויב לביצוע מתקפה תהיה מטרה לגיטימית" ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים קפצו - והגירעון ב-2025 הפתיע לטובה

דוח ביצוע התקציב ל־2025 מציג גירעון נמוך מהתחזית של 4.7% ● הירידה בגירעון נובעת מעלייה בהכנסות ממסים, שהסתכמו השנה בכ-520 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ במסר למפגינים: "העזרה בדרך, תמשיכו למחות"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

למרות תוכניות הממשלה: נמל אילת נותר שומם

שער הכניסה הימי של ישראל מים סוף, שהיה במשך שנים שער מרכזי ליבוא רכב, נותר שומם בימים אלה ● בוועדת הכספים הוחלט כי בשבוע הבא יכריעו בעניין ● אלו האפשרויות שעומדות על הפרק

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות מזנקות, קמטק ב-10%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3% ● אורמת מזנקת במעל 7%, בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● המניות הביטחוניות כיכבו אתמול בתל אביב ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים ● וגם: איך צפויה להיראות עונת הדוחות בוול סטריט?

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה