גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית משפט קבע כי תביעת מיליונים של קבלן נגד דייר הוגשה כ"תביעה אסטרטגית"

הדייר שהתנגד לתוכנית תמ"א 38 ושנתבע ב-2.3 מיליון שקל ע"י הקבלן, טען כי היזם פיני מזרחי "רימה את הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה" והגיש תוכניות "שכולן רמאויות וזיופים" ● ביהמ"ש קבע כי הטענות הן אמת ונאמרו בתום-לב

עניינים משפטיים בתמ"א 38 / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
עניינים משפטיים בתמ"א 38 / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

בית משפט השלום בתל-אביב דחה תביעת לשון הרע בגובה 2.6 מיליון שקל, שהגיש יזם נגד שכן סרבן, שהתנגד לפרויקט תמ"א 38, שרצה היזם לבצע ברמת גן, ואף הטיל עליו ועל החברה הקבלנית שלו הוצאות משפט בגובה 105 אלף שקל. זאת, לאחר שקבע שטענות השכן בדבר אופן התנהלות היזם, היו אמת ונאמרו בתום-לב, ושתביעת הקבלן הייתה תביעת השתקה אסטרטגית. במשפט נחשפה גם התנהלות חמורה של הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה-רמת-גן.

מדובר בפרויקט שקידם ב-2013 היזם פיני מזרחי, בעל השליטה בחברה הקבלנית "מ.פ. עמית בנייה וייזום", ברחוב עלומים 11-15 ברמת גן. הרוב מ-18 בעלי הדירות בבניינים הסכימו לפרויקט. אחד מהמתנגדים, רונן בן דור, הגיש ערר לוועדת הערר המחוזית, לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה רמת גן דחתה את התנגדותו. לטענת בן דור, בתוכנית שאישרה הוועדה המקומית נפלו ליקויים רבים.

נציגי העירייה שהופיעו בפני ועדת הערר, הודו על קיום כשלים וליקויים בתוכנית, באופן שמעלה תמיהה כיצד אישרו אותה. חששות לבעיות בוועדה המקומית דאז, הועלו על-ידי דיירים. מכתבים שנשלחו משכנים העלו טענות שגורמים בוועדה המקומית היו להוטים לקדם את התוכנית למרות הבעיות, ושבמקום דירות מובטחות של 100-120 מ"ר, הדיירים יקבלו דירות של 75 מ"ר בלבד.

סגנית היועץ המשפטי לעיריית רמת-גן הודיעה באחת מישיבות הוועדה כי "מנהלת מחלקת התנועה איבדה אמון ביזם. מלכתחילה נעשו פה דברים משונים ולא מוסברים מבחינת אישור מנהלת מחלקת התנועה". הוועדה המקומית כתבה לוועדת הערר, שהיזם פעל מתחילת הדרך "באופן מעורר תמיהה", אולם ועדת הערר קיבלה בסוף את התוכנית.

בן דור עתר לבית המשפט לעניינים מינהליים נגד הוועדה, ובדיון הגיעו הצדדים להסכמות, שבתוך 30 יום היזמים יגישו תוכנית מתוקנת. מזרחי לא עמד בפסק הדין, ואחרי שנתיים התברר שהגיש לוועדה המקומית שבע תוכניות! שכולן לקויות. בסוף, בשנה שעברה, בוטל הפרויקט.

רמאות וזיופים

בנובמבר 2016, כשהפרויקט עוד הועבר בין ועדות ובתי משפט, הגישו מזרחי ו"מ.פ. עמית בנייה וייזום" תביעת לשון הרע, בגין מכתבים ששלח בן דור בדואר-אלקטרוני לעירייה, לדיירים, לשופט הדן בעניינו וליו"ר ועדת הערר. לטענת בן דור, היזם "רימה את הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה", הגיש תוכניות "שכולן רמאויות וזיופים", "פועל בדרך הטעיות מכוונות וניסיונות מרמה חוזרים ונשנים", "ממשיך לשקר ולהונות"; וכן טען ל"רמיות רבות וחמורות של היזם".

בן דור טען, באמצעות עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, כי התביעה נגדו נועדה לאיים עליו כדי שיזנח את התנגדותו לפרויקט; ושעומדות לו הגנות מתביעת לשון הרע, וכל "חטאו" הוא שפתח את קופת השרצים של היזם.

אחד מהעדים במשפט היה סגן ראש העיר כיום וחבר הוועדה המקומית, אדם קניגסברגר, שהתבטא קשות נגד מזרחי וחברי ועדה מסוימים. על היזם אמר קניגסברגר כי הוא הוליך שולל וניסה להטעות את הוועדה המקומית, וכי "בכל שנותיי לא זכור לי מקרה כה חמור". הוא נקב בשמות שניים מנציגי הוועדה המקומית, ש"עשו מאמץ עיקש ותמוה לקדם את בקשת היזם ומתן ההיתר בכל מחיר".

צל כבד

השופט יאיר חסדיאל קיבל את טענות ההגנה. "במכלול המתואר בפסק דין זה, כשרונן בן דור, רבקה ושמחה (שלושת המתנגדים לתוכניות, א' מ') ניצבו אל מול יזם כוחני ורב-תחבולות שכזה, ועת הוועדה המקומית עצמה נבוכה, ונציגיה בוועדת הערר התקשו להפריד בין חוסר האמון באדריכל לבין חוסר האמון ביזם, ושעה שחבר המועצה קניגסברגר, שליח ציבור אובייקטיבי, הגיע למסקנות חמורות שכאלה, מה יעשה האזרח שהושיבוהו על פתח זה של חשדות, ולא יזדעק על הפרת פסק הדין בעתירה הראשונה?

"מה יעשה ולא יאמץ בלב שלם את החשד ביזם וברשות, שכבר הודתה בעבר שפקידיה כשלו, ועתה הם ממשיכים לטפל בבקשת היזם חרף המועד שנקבע בפסק הדין המוסכם שהרשות צד לו, והכול בזמן שהאזרח אינו מצליח לשים ידו על המסמכים שהועברו בין היזם לאותה רשות, והנוגעים לעניינו".

בית המשפט קבע כי "בן דור דיבר אמת ביחס לכך שהיזם הפר את פסק הדין המוסכם, וכי גורמים בוועדה המקומית בחרו להתעלם מכך ולהמשיך לטפל בהיתר. במכלול הנסיבות, קשה לטפול על בן דור שהתנהלותו חרגה מתחום הסביר, וכי היה עליו לפעול אחרת".

על היזם מזרחי כתב השופט כי עדותו הותירה רושם כוחני, יהיר ומזלזל בזולת ובחקירה; ותיאר את התנהלותו כמי שחושב ש"מדובר במשחק מחבואים לגיטימי, בגדרו מותר ליזם לכלול בבקשה (להיתר בנייה, א' מ') נתונים בלתי נכונים, ולצפות שהרשות לא תגלה אותם". נקבע כי העניין "מטיל צל כבד על מהימנות עדותו", של מזרחי ש"לא בחל בדרכי עורמה גסות בתשובות שונות".

בית המשפט דחה את תביעת לשון הרע של היזם, וקבע שהיא תביעה אסטרטגית, שנועדה להרתעת הדייר מלעמוד על זכויותיו - חשיפת התנהלות היזם.

עוד כתבות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר