גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל טראמפ יגביר ההגבלות על רילוקיישן של מנהלים ומומחים לארה"ב

דיווחים בתקשורת: בגלל הקשיים, שוקלות חברות מסוימות לזנוח את ארה"ב ולהעביר את מרכז פעילותן באמריקה הצפונית לקנדה ● מתכנתים שוב לא ייחשבו כבעלי "מקצוע מיוחד" בעיני שלטונות ההגירה

דונלד טראמפ ומזכיר המדיה פומפאו/ צילום: רויטרס 	Leah-Millis
דונלד טראמפ ומזכיר המדיה פומפאו/ צילום: רויטרס Leah-Millis

ממשל טראמפ מתכנן תקנות חדשות שצפויות להגביל רילוקיישן של מנהלים ומומחים ממדינות זרות לארה"ב ולפגוע בפעילויות אחרות של נתינים לא אמריקאים רבים שנמנים עם קהיליית ההייטק בארה"ב או שואפים להצטרף אליה.

נוסחי התקנות החדשות כלולים בתכנית עבודה שנתית (Unified Agenda) למשרד לביטחון המולדת, שצפויה להיכנס לתוקף ב-2020 כתום הליכים לאישור מינהלי של התקנות שכלולות בה. תכנית העבודה פורסמה רשמית והציבור מוזמן להגיב עליה.

על פי ניתוח של המכון הלאומי למדיניות אמריקאית (National Foundation for American Policy, או NFAP), מוסד מחקר שמתמקד בנושאי סחר והגירה, צפויות התקנות החדשות להשפיע על חברות זרות, סטודנטים זרים, אנשי מקצוע שנמצאים בארה"ב על סמך אשרות H-1B ו-L-1, משקיעים שמחזיקים באשרות EB-5, מבקשי מקלט ומהגרים פוטנציאליים אחרים.

הניתוח מציין, כי כבר עתה יש עליה משמעותית בשיעורי הדחייה של בקשות לקבלת אשרות H-1B. כשמדובר בבקשות לאשרה חדשה מסוג זה, כלומר לעובד חדש, שיעור הדחייה עלה מ-6% בשנת הכספים 2015 ל-24% ב-2019 (נכון לסוף הרבעון השלישי של השנה). עליות נרשמו גם בדחיית בקשות להארכת אשרה קיימת מסוג H-1B.

מנהל או עובד מומחה שמתוכנן לעבור מהמטה של חברה כלשהי מחוץ לארה"ב ליחידה של החברה בארה"ב זקוק לאשרה מסוג L-1. התקנות המוצעות עורמות מכשולים רבים בדרך להשגת אשרות אלה. כבר עתה, עוד לפני החלתן הרשמית, נעשה ניוד עובדים לארה"ב משימה קשה. 

"מגמה מתמשכת שמשפיעה גם על ישראל"

הקשיים בהשגת אשרות L-1 הם בעיה רלוונטית מאוד לישראל. עורך הדין נמרוד פנץ, המתמחה בדיני הגירה במשרד דירסון, לוי, פנץ בוושינגטון, אמר אתמול ל"גלובס": "תכנית העבודה של רשויות ההגירה מצביעה על המשך מגמה של הקשחת התקנות וההליכים לקבלת אשרות עבודה למנהלים ועובדים מומחים".

"נראה שמטרת הממשל בפרסום השינויים המוצעים היא להתגבר על ביקורת שיפוטית, שבאה לידי ביטוי בשורה של פסקי-דין וצווי מניעה בשנה שחלפה", אמר פנץ. "ביקורת זו בלמה שורה של שינויי מדיניות פנימית, שאותם ביקש שירות ההגירה לבצע בנימוקים פרוצדוראליים של אי-קיום הליך מוסדר לתיקון כללים ותקנות כנדרש בחוק הפדרלי״.

לדברי עו"ד פנץ, זו "מגמה מתמשכת שמשפיעה גם על ישראל; חברות רבות נתקלות בקשיים במאמציהן לנייד עובדים מהמטה לישראל לחברות בנות בארה"ב".

במדינת מסוימות, רילוקיישן לארה"ב נעשה משימה שכמעט אינה ניתנת לביצוע. בעוד שאין נתונים סטטיסטיים לגבי שיעור הפגיעה בחברות ישראליות ששואפות להעביר מנהלים או מומחים לארה"ב, מציין הניתוח של NFAP, שניוד עובדים מהודו לארה"ב שותק כמעט כליל. חברות קובלות, על פי הניתוח, שקונסוליות אמריקאיות בהודו כמעט אינן מעניקות אשרות כאלה. "שיעור הדחיה של בקשותינו לקבל אשרות L-1 בקונסוליות (אמריקאיות) בהודו נע בין 80% ל-90%", אמר מנהל בחברה גדולה למכון המחקר. קשיים דומים ניצבים לפני חברות שמבקשות לנייד עובדים מסין לארה"ב.

על פי תכנית העבודה, שלטונות ההגירה מבקשים לשנות ולצמצם את ההגדרה של "ידע מיוחד" (specialized knowledge) בהקשר של אשרת L-1B. זה קריטריון חשוב לקביעה אם עובד מסוים ראוי להעברה ממטה של חברה לא אמריקאית לחברה בת שלה בארה"ב בהיותו בעל ידע חיוני (ייחודי) הדרוש לתפקוד של אותה חברה בת.

חברות קובלות על כך, שפקידים בקונסוליות אמריקאיות כבר החלו לשלול אשרות L-1B מעובדים ששובצו לניוד לארה"ב בנימוק שרירותי שחברה ספציפית זקוקה רק למספר נתון של עובדים בעלי "ידע מיוחד" והיא אינה רשאית לחרוג ממנו ולנייד לארה"ב עובדים נוספים עם ידע כזה, למרות שבתקנות ובחוקים הרלוונטיים אין כל אזכור להגבלת מספרם של עובדים כאלה.

תכנית העבודה של רשויות הגירה קוראת גם לשינויים בתקנות למתן אשרות H-1B. אחד מהם הוא "שינוי ההגדרה של 'מקצועות מיוחדים', או 'מקצועות של מומחיות' (specialty occupations)".

"הוודאות שהיתה קיימת בעבר - נשחקה לחלוטין"

השינוי הזה עלול ליצור קושי משמעותי, החל ב-2020, לחברות שמבקשות לייבא עובדים על סמך אשרת H-1B, או לכל נתין לא אמריקאי שמבקש לעבוד בארה"ב על סמך אשרה כזו: הרשויות מבקשות להחריג מתכנתים מהקטגוריה של "מקצועות מיוחדים" ("מקצוע מיוחד" הוא אחד מהתנאים שמקנה לבעליו זכאות לאשרת H-1B).

הנימוק לשינוי המוצע נשען על מסמך פנימי מ-31 במארס 2017 , שמספק הנחיות לפקידים קונסולריים המופקדים על מתן אשרות. המסמך הזה מצטט "מדריך לתחזיות תעסוקה" של משרד העבודה הפדרלי, שלפיו "מעסיקים מסוימים שוכרים (עובדי מחשב) שסיימו לימודי תעודה (אך הם נטולי תואר אקדמאי)".

ה"מדריך" מציין, אפוא, שמתכנתים חסרי ניסיון, שמגויסים לעבודה ברמה הבסיסית ביותר, אינם זקוקים לתואר אקדמאי, וממילא הם אינם נחשבים כבעלי "מקצוע מיוחד". ניסוח זה ניתן להחלה גם על מקצועות מחשב אחרים, ועלול לשלול את הסיווג המיוחל של בעל "מקצוע מיוחד" מפונים מסוימים שמבקשים לקבל אשרת H-1B .

רשויות ההגירה אף פועלות לביטול תקנה שמאפשרת לבני/בנות זוג של בעל אשרת H-1B לעבוד בארה"ב. שינוי זה אמור להיכנס לתוקף כבר במרץ 2020.

בעיה נוספת שמתחילה להקשות על בעלי אשרות עבודה מסוגים שונים היא הסוגיה של הארכת האשרה. קודם לעליית ממשל טראמפ, קוימה מדיניות שאפשרה לפקידי רשויות ההגירה להסתמך על החלטות וקביעות שהתקבלו בעבר בעניינו של פונה זה או אחר. כך, למשל, אם בבקשה קודמת לאשרת עבודה, נאמר לפני שלוש שנים, נקבע שניתן להגדיר את הפונה כ"מנהל", הפקיד שדן בבקשה החדשה להארכת האשרה נתן משקל ראייתי מכריע להחלטה הקודמת שהמבקש עונה להגדרת "מנהל" הקבועה בחוק. אך לא עוד. עתה נדרשת החברה שמבקשת להאריך את אשרתו של ה"מנהל" להוכיח מחדש כי מתקיימים כל אותם התנאים הקבועים בחוק שהוא אכן מנהל - סיבוך ביורוקרטי יקר שגוזל זמן ומשאבים ממעסיקים.

"ככלל, יש עליה חדה בדרישה להוכחות בכל פניה", אומר עו"ד פנץ. "הוודאות שהיתה קיימת בעבר - נשחקה לחלוטין. בנוסף, זמני הטיפול בבקשות לאשרות עבודה בכל הקטגוריות התארכו במידה משמעותית והתוצאה המצרפית של השינויים האלה היא מבוך ביורוקרטי וחוסר ודאות ביחס לקבלת אשרות העבודה בסוף התהליך".

מקרה מובהק של רוח המפקד

"המצב הזה גורם לפגיעה בניהול העסקים של החברות ולעיתים נגרמות מצוקות אישיות ומקצועיות לעובדים ולבני משפחותיהם", מציין פנץ.

ובעוד שתמורת תשלום אגרה נוספת אפשר להחיש את הטיפול בבקשה להארכת אשרה של בעל "מקצוע מיוחד", או מנהל, ביטל שירות ההגירה בספטמבר השנה נוהג נוסף שלפיו תשלום האגרה הנוספת איפשר טיפול מהיר גם באשרות ואישורי העבודה של משפחת הפונה. משבוטל נוהג זה, אין שום דרך להחיש את הטיפול באשרות בני המשפחה.

פנץ סיפר על משפחה שנאלצה לחזור לישראל. אשרתו של ראש המשפחה אכן הוארכה, אך האשרות של בני המשפחה ואישור העבודה לבת-הזוג בוששו להגיע - לעיתים מדובר בהמתנה של יותר מחצי שנה - והמשפחה שבה ארצה. במקרה אחר, נאלצה בת-הזוג להתפטר מעבודתה לתקופה של כמה חודשים עד להארכת האשרה וקבלת אישור העבודה.

מבחינת חברות מסוימות הגיעו מים עד נפש. על פי דיווחים בפרסומים מקצועיים, יש חברות שבוחנות אפשרות להעביר את מטה פעילותן באמריקה הצפונית לקנדה, שאינה עורמת מכשולים כאלה לפני חברות טכנולוגיות ועובדיהן.

קרוב לוודאי שדונלד טראמפ אינו אחראי לכל תקנות ההגירה החדשות שיקשו על חיי קהיליית ההייטק הגלובלית בשנה הקרובה ואילך. נשיא אינו יורד בדרך כלל לרמת התקנות של משרדי הממשל הפדרלי, אם כי לעולם אי אפשר לדעת. אבל לפנינו מקרה מובהק של רוח המפקד. עמדתו של טראמפ כלפי הגירה לארה"ב היא עובדה היסטורית, וידועה היטב לפקידות הבכירה במשרד לביטחון המולדת וברשויות ההגירה השונות. מלאכתו של טראמפ נעשית בנאמנות בידי אחרים.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה