גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווך דירות בלי רישיון: כך תיראה הרפורמה החדשה של משרד המשפטים

ל"גלובס" נודע כי משרד המשפטים יפרסם בימים הקרובים להערות הציבור את תזכיר החוק לביטול הצורך ברישוי לעבודת מתווך הנדל"ן ● הביטול יכלול את כל סוגי התיווך למעט מתווך שיעסוק בנכסים פיננסיים

שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

משרד המשפטים מקדם את הצעת החוק לביטול הצורך ברישוי לעבודת מתווך הנדל"ן. ל"גלובס" נודע כי המשרד יפרסם בתוך מספר ימים את תזכיר החוק, לקבלת הערות מהציבור. ביטול החוק מגיע בעקבות החלטת הממשלה להפחית את הנטל הרגולטורי בענפים שונים, שבהם נראה כי יש מקום להקטנת הרגולציה. הביטול יכלול את כל סוגי התיווך למעט מתווך שיעסוק בנכסים פיננסיים.

מקור במשרד המשפטים אומר כי לתזכיר החוק יש משמעות רבה, שכן בממשלת מעבר מדובר בהצהרת כוונות של המשרד, שתחייב את הממשלה הבאה לנקוט עמדה עקרונית בסוגיה.

עד לפני 23 שנים מתווכים לא היו מחויבים ברישיון, וכל אחד היה רשאי לעסוק בתיווך. בעקבות תלונות רבות שהתקבלו נגד מתווכים בשנות ה-90 - במהלך גל העלייה הגדול מברית המועצות לשעבר - גובש ב-1996 חוק המתווכים העוסק בהסדרת העובדה של מתווכי הנדל"ן וביחסיהם עם לקוחות.  

אחד מהסעיפים הידועים באותו חוק, הוא המגבלות שמוטלות על העוסקים במקצוע זה: בין היתר נקבע, כי מתווך חייב להיות מעל לגיל 18, אדם שלא עבר הליך של פשיטת רגל, הוטלו מגבלות על זכאות עבריינים להיות מתווכים ועוד. תנאי נוסף לקבלת רישיון הוא מעבר מבחן מטעם רשם המתווכים במשרד המשפטים, גוף שהוקם לפי החוק.

אחוז העוברים את בחינות המתווכים קטן והלך עם השנים - אם לפני 10 שנים הוא עלה על 80% מהנבחנים, בחמש השנים האחרונות הוא ירד מ-80% וב-2017-2018 ירד אף מ-70%. ב-2018 הוא הגיע ל-60% מהנבחנים בלבד. כמות הנבחנים בשנים האחרונות נעה בין 6,000 ל-8,000 בשנה. בנובמבר 2019 אחוז העוברים עמד על 41.71% בלבד מהנבחנים.

במהלך 2018-2019 ערכו במשרד המשפטים בדיקות לגבי הנעשה בארץ ובעולם בתחום תיווך הנדל"ן. התברר כי באמצע שנות ה-90, טרום עידן האינטרנט, היה למתווך משקל רב במסירת מידע על הנכס וסביבתו וקונים הסתמכו במידה רבה על מידע זה. לכן, באותה תקופה, לקוחות הועמדו בסיכון אם המידע שניתן להם על הנכס לא היה מדויק. 

הצדקה זו, שהייתה נכונה לשעתו, כבר לא קיימת כיום: פערי מידע כמעט ואינם רלוונטיים כיום, לאור יכולתם של צרכנים לגשר על הפערים באמצעות השיפור בגישה למידע; המידע על שוק הנדל"ן נגיש מאוד במגוון פלטפורמות דיגיטליות - ממשלתיות ופרטיות. בנוסף, ברוב המוחלט של העסקאות הקונה והמוכר מיוצגים על ידי עורך דין אשר מנסח את הסכם המכר, ומוסר להם מידע רלוונטי. עורך הדין הוא זה שאמור לבצע את הבדיקות המקדימות ביחס למצבו הקנייני והתכנוני של הנכס.

גם בחלק גדול ממדינות העולם, אין רישוי מתווכים, ובמדינות כמו פולין, שבהן היה נהוג רישוי כזה התברר כי הוא לא הפחית את כמות התלונות על תפקוד המתווכים.

בסיכומו של דו"ח שערכו, הגיעו הכותבים לכלל מסקנה כי הסיכון ממעורבותו של מתווך בעסקת מכר במקרקעין יד שנייה או בעסקת שכירות אינו מצדיק הגבלת חופש העיסוק באמצעות רישיון. לתפיסתם, ההגנה על הלקוח בעסקת תיווך צריכה להתבצע במסגרת דיני הגנת הצרכן - גם אם בדמות הוראות ייחודיות לתחום זה מעבר להוראותיו ה"רגילות" - ואינה מצדיקה קיומו של מנגנון רישוי. על כן, ההמלצה המרכזית שבדו"ח המסכם היא לבטל את משטר הרישוי החל על המתווכים, ובכלל זה את הבחינה בכניסה למקצוע ואת הדין המשמעתי החל על המתווכים.

לעומת זאת, מתווכים במקרקעין אשר מבצעים פעולות בנכס פיננסי עבור לקוחותיהם. לגביהם, מוצע להותיר את האסדרה ולקבוע חובת רישום במרשם שיתנהל במשרד המשפטים, בהתאם לתנאים המפורטים בתזכיר החוק. זאת, על מנת שלא לפגוע במאבק בהלבנת הון ובמימון טרור.

גורם בכיר במשרד המשפטים אמר ל"גלובס" כי "ההמלצה על ביטול חובת הרישוי בענף תיווך הנדל"ן, התקבלה לאחר תהליך טיוב רגולציה מקיף שכלל שיתוף והתייעצות עם מומחים בענף. במסגרת זו נבחנו חלופות שונות ביחס למצב הקיים".

הגורם הסביר כי "כחלק ממסקנות התהליך עלה שההנמקות שהובילו בזמנו להצדקת הרישוי אינן רלוונטיות לעידן המידע. אנו בטוחים כי בהינתן תמריצי השוק, המתווכים יידעו לייצר מנגנוני רגולצייה עצמית לטובת הצרכן באופן אפקטיבי ומקצועי יותר מאשר בדרך של מעורבות ממשלתית בשוק, כפי שקרה במדינות נוספות. אנו מבקשים להודות ללשכת מתווכי הנדל"ן שעל אף המחלוקות השכילו לקיים שיח מעמיק ופורה לטובת הצרכן בישראל".

לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית הודיעה בתגובה כי היא מגנה את המחטף של משרד המשפטים, שנעשה ערב הבחירות ומטרתו לקדם את הצעת החוק לביטול רישיון התיווך אשר המשמעות שלה היא למעשה חיסול הפיקוח על תחום תיווך הנדל"ן בישראל. "לשכת המתווכים פועלת כבר שנים רבות בעבודה סיזיפית וקשה לשינוי תדמית הענף והעוסקים בו, במטרה להחדיר כללי אתיקה ויושרה ולהביא להתמקצעות העוסקים בענף. במשרד המשפטים החליטו, להביא לכך שכל עסקת נדל"ן תעשה על ידי גורמים לא מקצועיים ולא מפוקחים. המשמעות הקשה היא פגיעה בציבור הרחב, בכך שהחוק יעלה את יוקר הדיור לציבור בישראל, ובעיקר לאוכלוסייה החלשה יותר, והכל הכל בשם אובססיה של פקיד במשרד המשפטים. אנו בטוחים שנצליח לשכנע את שר המשפטים להוריד הצעה זו מסדר היום", נמסר מטעם הלשכה.

"מחלקת המחקר של לשכת המתווכים דוחה בתוקף את תמונת המצב המעוותת אשר הוצגה על ידי משרד המשפטים, בכל הנוגע לנעשה בעולם המערבי בהקשר לרגולציה בתחום התיווך. על פי מחלקת המחקר של לשכת המתווכים בעולם המערבי קיימת רגולציה ודרישה להגברת הרגולציה הן בארגון האירופי למקצועות הנדל"ן CEPI, וגם בארה"ב, המדינה עם ארגון המתווכים הגדול והמשפיע ביותר בעולם עם 1.3 מיליון חברים, יש לחלוטין רגולציה ממשלתית אשר עובדת עם הממשל המדינתי והארצי. ג'ו שניידר, חבר בהנהלת האיגוד האמריקאי ה-NAR, אמר כי ישראל לא מוכנה למהלך של ביטול רגולציה ושמהלך זה יפגע בצרכנים".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר-קיימא ● סוכנות C מקבוצת פובליסיס הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

ריאד כן, תל אביב לא: ההודעה המפתיעה של חברת התעופה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה כי הטיסות לתל אביב מבוטלות - יממה בלבד אחרי שהודיעה על חידוש הקו לאמסטרדם ● החברה כבר חידשה טיסות ליעדים אחרים באזור, בהם ריאד ודמאם, ובוחנת אפשרות לחדש את הטיסות לדובאי

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות - פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עולות, מניות הבנקים והבנייה יורדות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● קמטק ונובה מזנקות במעל 7% ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

הדוח שאכזב והחשש מטראמפ: מה מפיל את מניות ביטוחי הבריאות בארה"ב?

ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' גרופ צוללת בעקבות תחזית מאכזבת לשנת 2026, וגוררת איתה חברות מרכזיות נוספות בתחום ● במקביל, הדיווח על כך שטראמפ צפוי להקפיא את עדכוני התשלומים שמקבלות חברות הביטוח הנותנות שירותים ממשלתיים, מכביד גם הוא על הסקטור