גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוועדה המחוזית ירושלים דחתה את הצעות הבנייה ביער מי נפתוח

לאחר דיון ממושך החליטה הוועדה לדחות את כל שלוש ההצעות שהוגשו לפיתוח יער מי נפתוח הממוקם במבואות המערביים של ירושלים ● החברה להגנת הטבע: "סבורים כי אין לאשר שום תוכניות בנייה בשטח"

ליפתא כיום. "מוזיאון חי"  / צילום: ליאור מזרחי; הדמיה: רשות העתיקות
ליפתא כיום. "מוזיאון חי" / צילום: ליאור מזרחי; הדמיה: רשות העתיקות

אחרי שנים של מאבק נגד יוזמות הפיתוח ביער מי נפתוח, במבואות המערביים של ירושלים, דנה היום (ב') הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים בשלוש תוכניות המציעות חלופות שונות לפיתוח המקום, והחליטה לדחות את כולן.

הנוף המוכר של עמק ארזים, היערות וטראסות הכפר הערבי הנטוש ליפתא, המלווים את כל מי שעולה לירושלים, הם חלק מהדימוי המיתולוגי של העיר. הוועדה המחוזית בירושלים דנה היום בשלוש תוכניות שונות המתייחסות לבנייה בתחומי הנוף המוכר. מתחם התיכנון המדובר הוא אזור מצפה נפתוח, שטח בהיקף של כמה מאות דונם הצמוד לחלק המערבי של שכונת רמות, בין כביש מספר 1 לבין כביש מספר 9 ובצמוד לעמק ארזים.

באתר האינטרנט של החברה להגנת הטבע מוגדר אזור מי נפתוח כשטח ערכי במיוחד: "מצפה נפתוח הוא אתר טבע עירוני שזכה להתברג בעשירייה הפותחת של אתרי הטבע האיכותיים ביותר של העיר ירושלים. מצפה נפתוח ויער רמות עשירים בנופי צומח, חי ומורשת ומתקיימת בהם אוכלוסייה משמעותית של צבאים ישראליים המונה עשרות פרטים. על פי הערכות שמרניות, במרחב עמק הארזים כולו שוכן עדר צבאים המונה בין 70-100 פרטים, וליבת אוכלוסייה זו שוכנת במרחב המצומצם יותר של מצפה נפתוח ויער רמות".

ואולם, למרות ההכרה בחשיבות הנופית והאקולוגית של האזור, הרי שתוכנית המתאר המחוזית של מחוז ירושלים (תממ 30/1) ייעדה שטח זה כאחד מעתודות הקרקע הנדרשות להמשך פיתוח העיר. בישיבה שהתקיימה הוצגה יוזמה של המושב כיסלון וחברת אזורים, ובתכנון של האדריכל אלי רכס, והיא מציעה בניית שכונת מגורים ובה 2,170 יח"ד בשטח של כ-400 דונם.

ההצעה השנייה היא למעשה חלופה לאותו אזור של רשות מנהל מקרקעי ישראל ובתכנון האדריכלית תמר איל, והיא מציעה בנייה של 2,000 יח"ד ב-700 דונם. התוכנית השלישית היא של קק"ל ושל המנהל הקהילתי רמות, והיא מבקשת להקים יער קהילתי באותו האתר.

מתכננת המחוז, שירה תלמי באבאי, מוסרת כי בהתאם למתווה שנבחר בידי הוועדה, יישמר חלק משמעותי של האזור כשטח יער פתוח ובלתי מופר וזאת לשם הגנה על המערכות האקולוגיות והטבעיות שבו. בשטח בו אינם מצויים ערכי טבע ייחודים יותר פיתוח עירוני ואינטנסיבי המהווה חלק המשכי מן המרקם הבנוי של שכונת רמות. בנוסף, ציינה הוועדה כי בשל המחסור המשמעותי ביחידות דיור בירושלים, ראוי שהשטחים שכן יבנו במצפה נפתוח ישמשו כעתודה התומכת בהתחדשות העירונית בתוך העיר ירושלים, בין היתר באמצעות הקצאת "קרקע משלימה" שתאפשר תוספת של אלפי יחידות דיור באמצעות התחדשות עירונית בעיר. כמו כן הוועדה קבעה כי בכל מקרה אופי הבינוי בשטח ייקבע רק לאחר תסקיר השפעה על הסביבה שייערך בשטח.

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "החברה להגנת הטבע סבורה כי אין לאשר שום תוכניות בנייה בשטח והיא תמשיך ותפעל בכלים העומדים לרשותה, לטובת שמירה והגנה על האזור". 

עופר ברקוביץ', חבר מועצת העיר ירושלים, הבהיר כי הוא אינו תומך בבנייה המוצעת ביער מי נפתוח: "נושא הבנייה במי נפתוח עלה לא מזמן לדיון בותמ"ל, והצלחנו למנוע שם את הבנייה. הוא חזר היום לדיון בוועדה המחוזית. בעיניי, האתגר של ירושלים הוא לא רק כמות יחידות הדיור, אלא גם איכות החיים. פגענו לאחרונה ברכס לבן, כי הבנו שבנייה בו תאפשר התחדשות עירונית, ופתאום מביאים גם את השטח הזה. זה נראה כאילו מתחילים את מימוש תוכנית ספדי בדלת אחורית. המציאות שבה בכל חלקה בונים אינה מחוברת למה שבעיניי היא עיר טובה ומה זה איכות חיים ואיך נכון להוביל את ירושלים. נעשית פה טעות. זו החלטה שגויה, ואנחנו נפעל כדי למתן את הבנייה ככל שנוכל".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסת ת"א; הבנקים עולים ב-1.5%, נייס נופלת ב-4% נוספים

אלביט זכתה בחוזים ממשרד הביטחון בהיקף של כ־210 מיליון דולר ● קבוצת דלק דיווחה על רווחי שיא ● השקל יורד הבוקר ל-3.27 שקלים לאחר שנחלש בכ-2% בשבוע ● מנכ"ל ישראכרט, רן עוז מסכם את הקדנציה שלו ב שראכרט בצורה חיובית, הרווח זינק ב-23% ● בוול סטריט זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הקונגרס אישר סופית: כל תיקי ג'פרי אפשטיין ייחשפו; החוק בדרך לחתימת טראמפ

הקונגרס האמריקאי אישר ברוב מוחץ הצעת חוק דו-מפלגתית המחייבת את משרד המשפטים לשחרר את כל התיקים הקשורים לעבריין המין ג'פרי אפשטיין ● המסמך נשלח לחתימת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ

סופרמרקט בתל אביב / צילום: גלית חתן

מאייפונים, דרך יוקר המחיה ועד עובדים זרים: זה מה שמעסיק את קמעונאי המזון

בכירי ענף קמעונאות המזון סבורים כי בישראל קיים עודף רגולציות ובירוקרטיה, אך מנכ"ל קינג סטור טוען כי הבעיה היא דווקא הריכוזיות במשק ● בעוד מנכ"ל קרפור מהלל את המותג הפרטי, נרשמות גם דעות אחרות, ורמי לוי מציע לחכות ש"הדולר יירד ל־3.20 שקלים"

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אנבידיה הצטרפה לגיוס הענק בסטארט-אפ החדש של אמנון שעשוע

ענקית השבבים הצטרפה לסבב הגיוס בן 200 מיליון הדולר של דאבל איי.אי טכנולוגיות, חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסד מובילאיי ● החברה, המפתחת "סוכני בינה מלאכותית" ומודלי שפה המתמחים בתחומים שונים, גייסה עד היום 221 מיליון דולר

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

חברות הייטק / צילום: Shutterstock

שורה של חברות ישראליות נמכרו בהפסד: עכשיו גם החברה הזו מהרצליה

לפי ההערכה, נמוגו נמכרה בעסקת מניות בשווי של עשרות מיליוני דולרים, ככל הנראה בין 20 ל-40 מיליון דולר לחברה צרפתית קטנה בשם AB Tasty ● הסטארט-אפ מהרצליה גייס כ-84 מיליון דולר והגיע בעבר לשווי של 177 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה שוב בירידות; אנבידיה ירדה במעל 2%, אמזון ב-4%

וול סטריט ביום רביעי רצוף של ירידות ● הרוטציה ממניות הטכנולוגיה אל המניות הקטנות נמשכת ● מנכ"ל גוגל: "אם הבועה תתפוצץ, אף חברה לא תישאר חסינה" ● לא רק מניות, גם איגרות חוב של חברות טכנולוגיה בירידה ● לראשונה זה 7 חודשים, הביטקוין ירד מתחת ל-90 אלף דולר לפני שהתאושש, מייקל סיילור ממשיך לרכוש את המטבע ● ישראליות: נייס נפלה לאחר הדוחות, סיוה בעקבות הנפקת מניות

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה

הדמיה של תוכנית ''קרן הקריה'' / צילום: רשות מקרקעי ישראל

11 שנים לאחר שמשרד הביטחון פינה את השטח: מכרז "קרן הקריה" יוצא לדרך

המכרז, המשתרע על שטח של כעשרה דונמים, מאפשר בנייה של 741 יח"ד ושטחי מסחר, במגדלים בני 50 קומות ויותר ● במשרד הביטחון מציינים כי המכרז פורסם "לציון היערכות לפינוי השטח"

לגדר או להיות חשוף למט''ח? / צילום: Shutterstock

"השמדת ערך עצומה": האם לאחר התחזקות השקל עדיין כדאי לנטרל את סיכון המט"ח ב־S&P 500

המשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר ● האם כעת, כשהמטבע האמריקאי כה נמוך, עדיין מומלץ לנטרל את רכיב המט"ח בהשקעה? ● וגם: מה לעשות אם לא רוצים "להמר" על כיוון השקל־דולר?

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים שירידות נוספות בדרך

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות הגידור בנאמנות: נתונים מפתיעים על התשואה בפועל של המשקיעים

חברת גלבוע הכינה עבור גלובס את טבלת התשואות למשקיעים בקרנות הגידור בנאמנות דרך הבורסה בת"א ● מדובר בנתונים שמציגים את התשואה נטו - כלומר לאחר מרכיב הפרשה לתשלום דמי ההצלחה המגיעים למנהל הקרן בהתאם לתשקיף ● מי השיאנית?

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מציגים רווחי שיא ומגדילים דיבידנדים, אז למה המניות שלהם יורדות?

למרות התוצאות החזקות של הבנקים והדיבידנדים העצומים עליהם הכריזו תודות להקלת מגבלות הפיקוח, המשקיעים בבורסה שלחו את מניותיהם ליומיים של ירידות ● נראה כי התחזית להפחתת ריבית בקרוב, לצד התקררות באינפלציה, מעוררות חששות לגבי התוצאות קדימה

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

טראמפ ובן סילמאן לוחצים ידיים בארוחה שהתקיימה הלילה בבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

גרעין אזרחי והסכם ביטחוני נרחב: עסקת הענק בין טראמפ לבן סלמאן נחשפת

נשיא ארה"ב ויורש העצר חתמו על שורת הסכמים בבית הלבן ● ארה"ב תספק מטוסי F35 לסעודיה, הממלכה תרכוש כ-300 טנקים אמריקאים ותשקיע כטריליון דולר בתשתיות אמריקאיות ● טראמפ ובן סלמאן אף חתמו על מזכר הבנות בתחום ה-AI ועל הסכמים כלכליים וטכנולוגיים ● במסיבת העיתונאים המשותפת, הנשיא החמיא ליורש העצר ואף סיפק תגובה חריגה למעורבותו ברצח העיתונאי ב-2018: "דברים קורים"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה מסמנת את סופו? ● המשרוקית של גלובס

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

"הצוואר חייב להיכרת": המתיחות בין המעצמות הגדולות במזרח עולה מדרגה

המתיחות בין יפן לסין מתגברת לאחר דברי ראש ממשלת יפן על אפשרות תגובה צבאית במקרה של תקיפה סינית על טייוואן ● לצד חילופי אזהרות מסע והזנקת מטוסי קרב, המשבר כבר פוגע בתיירות, בתעופה ובשווקים - ומעמיד את יציבות הכלכלה האזורית בסימן שאלה

עידן וולס / צילום: יח''צ

יותר מבנק: הרווח הנקי של קבוצת דלק ברבעון – 3 מיליארד שקל

הרווח הנקי של קבוצת דלק זינק במעל ל-640% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● עיקר הגידול נבע אומנם מרישום חשבונאי, אבל הוא מייצג את השווי העצום במאגרי הנפט בים הצפוני שבשליטת דלק דרך חברת איתקה ● הקבוצה תחלק דיבידנד של 275 מיליון שקל ● במהלך הרבעון השלישי השלימה את רכישת השליטה בישראכרט

מילואימניקים / אילוסטרציה: ap, Ariel Schalit

60 אלף חיילי מילואים בכל זמן נתון. הדרישה שהדהימה את האוצר

כשהפוקוס משתנה מצבא קטן וחכם לצבא גדול עם נוכחות בשטח - במערכת הביטחון דורשים תוספת תקציבית של 51 מיליארד שקל ● מנגד, באוצר לא ממהרים לפתוח את הכיס וטוענים לבזבזנות וחוסר יעילות בצה"ל וכן מלינים על חריגה בתקציב 2025 והעדר פיקוח