גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבועיים לבחירות בבריטניה: קורבין מהמר על כל הקופה ושובר שמאלה בכל הכוח

בעוד שרה"מ בוריס ג'ונסון מתחזק בסקרים, מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין מפרסם את המצע "הרדיקלי ביותר" שבריטניה חוותה אי-פעם, שכולל: הלאמה של חברות אנרגיה, מים דואר, רכבות, תקשורת, מימון של פרויקט דיור ציבורי אדיר-ממדים, אינטרנט חינם לכל אזרח והכפלת שכר מינימום

מנהיג הלייבור ג''רמי קורבין מסייע בבניית קיר במכללה לבנייה / צילום: רויטרס, Jon Super
מנהיג הלייבור ג''רמי קורבין מסייע בבניית קיר במכללה לבנייה / צילום: רויטרס, Jon Super

ג'רמי קורבין אינו פוחד מהכינוי "רדיקלי". למעשה, מנהיג מפלגת ה"לייבור" הבריטית אימץ אותו בשתי ידיים, ומשתמש בו שוב ושוב בקמפיין המפלגה לקראת הבחירות בבריטניה שיתקיימו בעוד כשבועיים. את המצע של הלייבור הוא הגדיר כ"מניפסט הרדיקלי ביותר" של המפלגה אי-פעם, והוא גם הבטיח לתושבי הממלכה המאוחדת את "השינוי הרדיקלי ביותר שבריטניה חוותה אי-פעם" אם ינצח בבחירות. הפוליטיקאי השנוי-במחלוקת (ראו ידיעה בעמוד), שעומד בארבע השנים האחרונות בראש ה"לייבור", שבר חזק שמאלה - ומקווה לקטוף את הפירות בבחירות שיתקיימו בעוד כשבועיים וחצי, ב-12 בדצמבר.

בהתאם לכך, גם היוזמות הכלכליות והחברתיות שנכללות במצע של המפלגה לבחירות הקרובות רחוקות מאוד מעברה של המפלגה, מההיסטוריה של "הדרך השלישית" המתונה שייסדו טוני בלייר וגורדון בראון, ומהמדיניות של מפלגות סוציאל-דמוקרטיות אחרות באירופה. אין מדובר רק ברטוריקה, מפלגת ה"לייבור" תחת הנהגתו של קורבין, כך נראה, אינה חוששת למצב את עצמה כסמן רדיקלי של השמאל האירופי.

וכך, המצע הפוליטי הנוכחי של המפלגה קורא בין השאר להלאים מחדש את חברת הרכבות הבריטית (שמאז שהופרטה הפכה לנושא שיחה כאוב בקרב תושבי הממלכה), וגם להלאים מחדש את חברות האנרגיה, ספקיות המים ואת שירות הדואר. קורבין גם מציע להלאים את הזרוע הדיגיטלית של חברת התקשורת "בריטיש טלקום", ולספק אינטרנט מהיר חינם לכל תושב בבריטניה עד שנת 2030. "מדובר במצרך בסיסי, זכות אנושית", קובע המניפסט המפלגתי.

בנוסף, ה"לייבור" מבטיחה לממן פרויקט דיור ציבורי "בסדר גודל שבריטניה לא ראתה מאז שנות ה-60'", שיכלול בניית 150 אלף דירות לדיור בר-השגה בכל שנה מארבע השנים הבאות. זאת, בנוסף להבטחות להגדיל מדי שנה את ההוצאה על מערכת הבריאות הציבורית הבריטית (NHS) ב-5%, לבטל לחלוטין את שכר הלימוד באוניברסיטאות ובמוסדות להשכלה גבוהה כדי לאפשר מוביליות חברתית, לספק קצבאות ילדים מוגדלות, להכפיל את שכר המינימום לעשרה פאונד לשעה ולהפוך את בריטניה ל"נייטרלית מבחינת פליטות פחמן דו-חמצני" עד השנים 2030-2040, על ידי "מהפכה תעשייתית ירוקה" שתשים דגש על אנרגיות מתחדשות בעזרת קרן אקלים בשווי 250 מיליארד ליש"ט.

כל היוזמות הללו יהיו כרוכות בהגדלת ההוצאה הממשלתית בשנה הקרובה ב-83 מיליארד ליש"ט לכל הפחות, ואף בסכומים גבוהים יותר בשנים הבאות. כיצד ימומן הזינוק הזה - ביותר מ-10% - בתקציב הממשלה? בנוסף לנכונות להעמקת הגירעון באופן משמעותי, המצע של ה"לייבור" כולל תוכנית מקיפה למסות באופן נרחב הרבה יותר מהמצב כיום את השכבות העשירות בממלכה. מי שמרוויחים סכומי עתק, עסקים שיש להם רווחים העולים על 80 אלף פאונד לשנה ומיליארדרים זרים יהיו חשופים לגל העלאות מסים מיידי. קורבין גם מבטיח - כמו חלק ממועמדי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב - למסות באופן מיידי ומוגבר את ענקיות הטכנולוגיה הפועלות בבריטניה - "אפל", "גוגל" ו"אמזון", בין השאר. אם אנו נמצאים בתחילת קרב עולמי נגד הקפיטליזם האנגלו-סקסי, אם יש תגובת-נגד ל"ביג-טק" ול"1%" - הרי שקורבין מעוניין להציב את עצמו בחזיתו.

"שליש מהמיליארדרים בבריטניה תרמו למפלגה השמרנית", אמר קורבין בעת השקת מצע המפלגה ביום חמישי האחרון, "המיליארדרים, הסופר-עשירים, המתחמקים ממס, הבוסים הרעים, המזהמים הגדולים - הם כולם הבעלים של המפלגה השמרנית, אבל הם לא הבעלים שלנו".

מבחינה פוליטית, העמדה של הלייבור לקראת הבחירות שקולה להימור על כל הקופה. קורבין הוביל את המפלגה גם במהלך הבחירות הקודמות בבריטניה, ביוני 2017. אז, ראשת הממשלה תרזה מיי יזמה הליכה לבחירות-בזק כדי לנסות וליהנות מגאות בתמיכה בה לפי הסקרים. קורבין והלייבור ניהלו קרב עד הרגע האחרון, בעזרת הבטחות למדיניות סוציאלית נדיבה והתמקדות בנושאי חברה וכלכלה, והצליחו לצמצם את הפער בין המפלגות. כעת, מגביר קורבין את הווליום, מקצין את המסרים, שם את ה"ברקזיט" בצד ומהמר בכל האסימונים שבידיו על משיכת בוחרים באמצעות מדיניות סוציאלית יותר. 

תוצאות הסקר האחרון

נכון לעכשיו, זה לא עובד לו כל-כך טוב

בעוד מפלגת הלייבור נחלשת קלות בסקרים לעומת הבחירות האחרונות, המפלגה השמרנית בראשות בוריס ג'ונסון הולכת ומתחזקת בשבועות האחרונים. לפי סקרי סוף השבוע, זוכים השמרנים בראשות ג'ונסון לכ-47% תמיכה, לעומת 28% בלבד ל"לייבור" בראשות קורבין. מפלגת ה"ברקזיט", אגב, שנחשבה לאיום על השמרנים, זוכה ל-3% תמיכה בלבד.

ההישג הגדול של ג'ונסון, שנחשב בתחילה לליצן פוליטי שלא ישרוד ימים רבים בראש המפלגה השמרנית, היתה יכולתו להגיע להסכם "ברקזיט" חדש עם האיחוד האירופי ברגע האחרון במחצית אוקטובר. הפרטים של העסקה שהשיג פחות חשובים לציבור, אלא עצם העובדה שהוא הצליח, נגד כל הציפיות, להשיג אותה כפי שהבטיח. נכון לעכשיו, נראה כי הבוחרים מאמינים ביכולתו של ג'ונסון לקדם את הפרישה מהאיחוד האירופי, וזוקפים את כשלונו לעשות זאת עד כה לפרלמנט היוצא.

ומול הקמפיין החברתי-כלכלי של ה"לייבור", ג'ונסון דווקא מדגיש בכל הזדמנות את מחויבותו להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי על בסיס ההסכם החדש שגיבש. בעוד קורבין מנסה לדחוק את ה"ברקזיט" מחוץ לסדר היום, על ידי הבטחה עמומה למשאל עם שני על הסכם הפרישה ועמדה "נייטרלית" בנוגע לפרישה, ג'ונסון מסתובב ברחבי הממלכה באוטובוס גדול שעליו כתוב "לבצע את ברקזיט", וחוזר על הבטחתו לעשות זאת בכל עצרת בחירות. "הצביעו לי כדי שנשלים את הפרישה מהאיחוד האירופי", אמר באירוע השקת המצע המפלגתי השבוע, וגם הבטיח לסיים את המשא ומתן שאחרי הפרישה עם האיחוד עד סוף 2020.

בוריס ג’ונסון. מעולם לא היה תומך ברקזיט אדוק / צילום: רויטרס

בהשוואה להבטחות האופוזיציה, הציג ג'ונסון מצע פוליטי צנוע בהרבה, הכולל התחייבויות חדשות בשווי 3 מיליארד ליש"ט בלבד. אלה אמורים לממן תוספת של 50 אלף אחיות ל-NHS, לשפר את מצב הדרכים בממלכה, להוסיף 20 אלף שוטרים למשטרה ולשפר המצב בבתי הספר. ג'ונסון גם התחייב לאמץ את "שיטת הנקודות" האוסטרלית כדי לעודד "הגירה איכותית" לבריטניה. את כל ההבטחות הללו הוא התחייב לבצע בלי להעלות מסים, כולל מע"מ. גם הוא הביע את הצורך לחרוג מהגירעון הקיים כדי לממן פרויקטי תשתית, אבל בסך הכל הציע לשמור על המצב הקיים. העיתונים השמרנים חגגו את "ההבטחות השפויות" של ג'ונסון לעומת "הפנטזיות הסוציאליסטיות" של קורבין. ה"טלגרף" ציין אתמול כי הפער בין המפלגות הוא "הגדול ביותר מזה שנתיים".

אבל פער זה עוד יכול להשתנות. גם מיי היתה בפוזיציה דומה והובילה ברוב דומה שלושה שבועות לפני הבחירות ביוני 2017. בסופו של דבר, הפער נשחק בישורת האחרונה של הקמפיין. בנוסף, הציבור הבריטי, לפי הסקרים האחרונים, מביע עניין רב במסרים של ה"לייבור" ובנושאים בהם המפלגה מתמקדת. הנושא המרכזי של הבחירות הללו בעבור הבוחרים, לפי סקר שהתקיים בשבוע שעבר, הוא מעמדה של ה-NHS. 60% מהם אמרו כי זו הסוגיה המכריעה בשבילם, בעוד 56% אמרו כי ה"ברקזיט" הוא השיקול החשוב ביותר בעבורם. אחרי שני נושאים אלו הצביעו הבוחרים על איכות השירותים הציבוריים, המצב הכלכלי וסוגיית ההגירה.

בנוסף, בשבועות האחרונים דווחה התגייסות מרשימה של צעירים שנרשמו להצביע לראשונה. זו הפעם הראשונה מזה קרוב ל-100 שנה שהבחירות מתקיימות בדצמבר, וסטודנטים רבים שינו את כתובת הצבעתם כדי שיוכלו לעשות זאת במוסדות הלימוד שלהם. אחרי משאל העם שהכריע על ה"ברקזיט" ביוני 2016, רבים התלוננו על אדישות הדור הצעיר, שתמך ברוב גדול בהישארות באיחוד, אך נשאר בבית והותיר את הבמה הפוליטית למבוגרים יותר, שהצביעו ברוב גדול בעד העזיבה. כעת, קמפיינים ברשתות החברתיות עודדו צעירים רבים להצביע ב"בחירות שיכריעו את גורלם לשנים רבות".

ג'ונסון, מצדו, הבטיח בסוף השבוע לבוחרים "מתנת חג-מולד מוקדמת" אם ינצח ברוב שיאפשר לו להעביר את ההסכם שגיבש בבית הנבחרים. רוב הפרשנים העריכו כי מדובר בניסיון לאשר את ההסכם עוד לפני ה-24 בדצמבר, מתוך מטרה לפרוש מהאיחוד כבר ב-1 בינואר 2020.

בעימות טלוויזיוני בין השניים, שני במספר, שהתקיים בשבוע שעבר, שאל נציג מהקהל את שני הפוליטיקאים אילו מתנות היו מעניקים אחד לשני. קורבין אמר ללא היסוס שהיה מעניק לג'ונסון את "מזמור חג המולד" של דיקנס, מעין כתב-אישום נגד קפיטליזם חזירי, "כדי שג'ונסון יבין עד כמה נבזי גיבור הספר היה". ג'ונסון אמר מנגד כי היה מניח למרגלות העץ של קורבין "עותק של הסכם הברקזיט המבריק שלי עם האיחוד האירופי". קווי המערכה ברורים: פרישה מהאיחוד האירופי ושמירת המצב הקיים מול מדיניות חברתית-כלכלית סוציאלית רדיקלית. ההכרעה תתקבל בעוד כשבועיים.

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

נגיד בנק ישראל התייחס בראיון לגלובס להחלטת הוועדה המוניטרית שלא להוריד את הריבית ובכך לקטוע רצף של שתי הורדות, כך שהריבית נותרה על 4% ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה