גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מתכננים הסינים לעשות בישראל, ומה חיפה יכולה ללמוד מהתקדים של פיראוס

חברה סינית תשתלט בעוד כשנה על המפרץ החדש שמוקם בימים אלה בחיפה ● האם ממשלת סין תנסה לרכוש גם את הנמל הישן, למרות שהוא מצויד בטכנולוגיות מיושנות? התרחיש הזה נשמע הרבה יותר הגיוני כשבוחנים את התקדים של נמל פיראוס היווני

נשיא סין, שי ג‘ינפינג, וראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטקיס / צילום: רויטרס
נשיא סין, שי ג‘ינפינג, וראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטקיס / צילום: רויטרס

בעוד קצת יותר משנה יימסר נמל המפרץ החדש בחיפה לניהולה של חברת SIPG הסינית, שנמצאת בשליטה ממשלתית, עד שנת 2046. בכך ייפתח פרק חדש בתולדות הספנות והתחבורה של ישראל ואולי גם פרק חדש ביחסיה הבין לאומיים.

במישור הגלוי מדובר לכאורה באירוע עסקי גרידא. נמל המפרץ החדש יהיה "עוד" נמל מטענים מסחרי בין לאומי - אחד מבין ארבעה, שיפעלו בישראל ויתחרו מול נמלים אחרים באזור.

כשבוחנים את התמונה הרחבה, מבינים שמדובר באירוע מהותי. מדובר בראש גשר מבוסס ומעוגן של מעצמה זרה, שנמצאת כיום בעיצומה של מלחמת סחר - ולא רק - עם ארצות-הברית, "הספונסרית" הפוליטית, הצבאית והכלכלית של ישראל. הסינים לא מסתירים את העובדה, שנמל המפרץ החדש הוא ציון דרך חשוב במה שהם מכנים "שרשרת הפנינים" - שורה של נמלים בבעלות או בשליטה סינית, שנמתחת לאורך נתיבי הסחר הימיים מסין ועד אירופה ויוצרת את הזרוע הימית של התוכנית "חגורה אחת, דרך אחת" (OBOR) שמטרתה להגדיל את ההשפעה הכלכלית והפוליטית של סין בעולם.

השימוש במונח "ראש גשר" אינו מליצה. הניסיון מלמד שכל בסיס ימי אסטרטגי, שהקימה ממשלת סין במדינות זרות במסגרת הפרויקט, הביא בעקבותיו הרחבה הדרגתית של הנוכחות וההשפעה הכלכלית והפוליטית של סין באותן מדינות - ולא רק בתחום הספנות.

אנחנו לא מדברים כאן על נוכחות "זמנית", דוגמת השתתפות בחוזי תשתית בשיטת בוט דוגמת חוזי התשתית בהיקף של מיליארדי שקלים, שבהם מעורבות כיום חברות סיניות ממשלתיות בישראל, אלא על נוכחות עמוקה, קבועה וארוכת-טווח. דוגמה לתהליך הזה אפשר למצוא בעצם הימים הללו בעיר הנמל היוונית פיראוס, ממש מעבר לפינה.

היחסים מתהדקים

למרות שהיוונים החלו את "הרומן הסיני" שלהם כמה שנים לפנינו, אפשר למצוא לא מעט נקודות הקבלה בין המעורבות של סין בנמל פיראוס לבין מעורבותה בנמל המפרץ בחיפה. מהלך הפתיחה הרשמי היה חוזה חכירה ל-35 שנה שנחתם ב-2009 עם חברת הספנות הענקית COSCO לצורך "שדרוג וניהול רציפי המכולות בנמל פיראוס". ב-2016, לאחר תהליך ארוך של הכשרה פוליטית והשקעות כלכליות נרחבות, רכשה קוסקו נתח של 51% מנמל פיראוס על אפם וחמתם של ארגוני אופוזיציה ביוון ועל אף התנגדות מאחורי הקלעים של האיחוד האירופי וארצות-הברית. בכך הפכה קוסקו מחברת תפעול לשותפה מרכזית.

היחסים הכלכליים בין שתי המדינות המשיכו להתהדק מאז ובאוגוסט אשתקד הודיעה יוון על הצטרפותה לתוכנית OBOR כחברת מפתח. השיא הגיע לפני מספר שבועות כאשר נשיא סין ביקר ביוון וחתם חתם עם ראש הממשלה המקומי, קיריאקוס מיצוטקיס, על 16 הסכמי סחר. גולת הכותרת היא השקעה של 600 מיליון אירו בנמל פיראוס במטרה מוצהרת "להפוך אותו לנמל המטענים הגדול באירופה ולגשר ימי יבשתי בין סין לאירופה".

כחלק מההסכם תשקיע סין עד 2022 בפיראוס כ-300 מיליון אירו. בתום התקופה היא תורשה לרכוש עוד 16% מהנמל ולמעשה לקבל שליטה כמעט מלאה, ולא רק תפעולית. "הפלישה הימית" לוותה בעוד מהלכים. כך, למשל, חברת החשמל הממשלתית הגדולה של סין, State Grid , רכשה נתח מיעוט (24%) באחת מספקיות החשמל המרכזיות במדינה וכיום היא מתמודדת על פרויקטים להנחת כבלים תת מימיים לאיים; הבנק הסיני הגדול "בנק סין אירופה" הקים במדינה נציגות רשמית וזו רשימה חלקית.

לצד הפעילויות הללו, בעלות הפרופיל הגבוה, נרשמו עוד השקעות רבות מהמגזר העסקי הסיני ביוון בתחומים של תשתית, תקשורת סלולרית ועוד. כמו בישראל התהליך מלווה גם ב"פתיחת השמים" לקווי תעופה ישירים בין סין לבין יוון. הפעילות צפויה להתרחב בשנים הקרובות במסגרת ההסכמים, שנחתמו החודש. בין השאר עתידות חברות אנרגיה סיניות להרחיב את פעילותן ביוון וחברות ספנות יווניות יזכו להלוואות סיניות בהיקף של 3 מיליארד דולר לבניית ספינות בסין.

ארה"ב בולמת

על פניו, יש הבדל בין יחסי יוון-סין לבין יחסי ישראל-סין. יוון נמצאת במשבר כלכלי מתמשך, לאחר שניצלה מפשיטת רגל כלכלית בסוף העשור הקודם בזכות תוכנית חילוץ בין לאומית. היא עדיין רעבה למט"ח ולהשקעות ומחויבת לשורה של תנאים קשוחים ותוכניות צנע, שנכפים עליה על ידי האיחוד האירופי והבנק העולמי ומעוררים תסיסה רבה במדינה. ישראל לעומת זאת נהנית, לכאורה, מיציבות כלכלית ומצמיחה חיובית בתוצר והתלות שלה בהשקעות זרות אינה קריטית.

יתר על כן, רבים יטענו, שישראל עדיין נמצאת עמוק בתוך מעגלי ההשפעה של ארצות-הברית וזו עתידה לבלום כל ניסיון של הסינים להרחיב את מעורבותם האסטרטגית במדינה. אחת הדוגמאות לכך היא התבטאויות נחרצות של גורמים בממשל ובמערכת הביטחון האמריקאית נגד מסירת נמל המפרץ לסינים, שהושמעו הן בפגישות סגורות והן בכלי התקשורת, והגיעו לשיא בקיץ 2019. יודעי דבר טוענים, שהאמריקאים קיבלו בקורת רוח את המהלכים המשפטיים של עיריית חיפה, שנועדו לבלום את התקדמות הקמת הנמל.

עד החודש גם אנחנו היינו שותפים לדעה שהתנגדות אמריקאית עשויה לחסום את "ראש הגשר" הסיני בנמל המפרץ - במיוחד לאור ההצלחה האמריקאית לכפות על ממשלת ישראל להקים "גוף לפיקוח על ההשקעות הסיניות בישראל". אבל בשבועות האחרונים נרשמו כמה התפתחויות, שרומזות כי משהו השתנה מאחורי הקלעים.

בסוף אוקטובר התקיים "יום הספנות הישראלית", שערכה לשכת הספנות הישראלית. באירוע השתתף גם יו"ר חברת נמלי ישראל, עוזי יצחקי, שמונה לתפקיד השנה. יצחקי, לשעבר מנכ"ל משרד התחבורה, הוא מאנשי האמון הקרובים של שר התחבורה היוצא ישראל כץ, שתקופתו התאפיינה במדיניות פרו-סינית מוצהרת.

יצחקי אמר באירוע כי "בחודשים האחרונים התקדמנו ופעלנו אל מול עיריית חיפה וגם מול עיריית אשדוד ועשינו 'הסכמי שלום' - הסכמים שאפשרו לנו להריץ ולהמשיך להאיץ את בניית נמלי הים החדשים וכמובן את ההיערכות של המפעילים החדשים". הוא אף גילה כי "שני המפעילים החדשים - אלה מסין (בחיפה) ושוויץ (באשדוד)- ימשיכו להיערך כדי להביא לכאן את המנופים ואת הציוד. בקרוב יראו פה לא רק את בניית התשתית וההנדסה אלא גם את הציוד החדש שיכלול פעילות אוטונומית ואוטומטית".

מכיוון שאין לנו סיבה לפקפק בדבריו של יצחקי, אפשר להסיק מהם אחד משני דברים. או שהאמריקאים, ומערכת הביטחון הישראלית, החליטו מסיבות שאינן ידועות לנו להסיר את ההסתייגויות להמשך הקמת נמל המפרץ ומסירתו לסינים; או שמישהו בצמרת הישראלית החליט להתעלם מההמלצות האמריקאיות.

מה הלאה?

ההתפתחות הזו מסירה, לכאורה, את סימני השאלה והאי וודאות סביב השליטה הסינית העתידית בנמל המפרץ החדש, הופכת אותה לעובדה קיימת ומעלה את השאלה המתבקשת: מה הלאה?

לא נופתע אם התשובה לשאלה הזו עוברת בנכס הימי שצמוד לנמל המפרץ החדש - נמל חיפה "הישן", שגם הוא נמצא בעיצומו של תהליך מתקדם להפרטה בסיוע מכרז בין לאומי. מקורות לא רשמיים אמרו לנו השבוע כי בין המתעניינים נמצאות גם חברות סיניות עם קשרי בעלות לממשלת סין והאמת, שזה לא אמור להפתיע אף אחד.

נתחיל בכך שהמכרז העתידי פונה לחברות בעלות כיסים עמוקים. בניתוח שפורסם ב"גלובס" בסוף אוקטובר, על ידי עמירם ברקת, נכתב כי במסגרת מכירת השליטה אמור המשקיע להתחייב על השקעה של כמיליארד שקל בשדרוג תשתיות נמל חיפה הישן על רקע התחרות הצפויה מצד נמל המפרץ שייפתח ב-2022. הסכום הזה נשמע הגיוני אם לוקחים בחשבון, שנמל המפרץ החדש שמקימים הסינים בסמוך עתיד להיות, על פי פרסומים בסין, נמל מתקדם שיעסיק מעט עובדים.

מדובר ביתרון משמעותי ביחס לנמל הישן ומאידך מכשול עסקי לא קטן בפני גופים עסקיים שבוחנים השתתפות במכרז על בסיס שיקולים עסקיים נטו. בנוסף, המדינה מצפה לתמורה כספית על המניות בהיקף של 800 מיליון עד מיליארד שקל.

בהתחשב בתנאי הפתיחה, בתחרות הצמודה העתידית ובקיבולת העודפת שצפויה בשני הנמלים, לפחות בשנים הראשונות להפעלתם במקביל, אפשר לשער שלא רק שיקולים כלכליים של רווח והפסד ישפיעו על ההחלטה לגשת למכרז אלא גם שיקולים אסטרטגיים חיצוניים. אנחנו גם לא שוכחים לרגע שהזוכה במכרז לתפעול נמל המפרץ, SIPG הסינית, הייתה המתמודדת היחידה בזמנו.

נכון להיום ממשלת סין היא אחת הבודדות, שיש לה גם את הכיסים הבלתי נדלים וגם את האינטרסים האסטרטגיים של גישה למכרז כזה, שלא לדבר על חיבוק חם ממוסדות השלטון הישראלים. עדיין לא ברור מה תהיה עמדת מערכת הביטחון בנושא, במיוחד לאור הנוכחות של נכסים צבאיים ישראלים רגישים בסביבת הנמל, אך הסרת ההתנגדות האמריקאית לניהול הסיני של נמל המפרץ החדש עשויה בהחלט להיות אור ירוק למהלך של השתתפות סינית במכרז. עם או בלי קשר, חברות סיניות כבר נכנסות כיום למכרזי אנרגיה בישראל והן צפויות להתמודד במכרז הפרטה נוספים של תחנות כוח.

נדגיש שתיאוריית "ראש הגשר" שכוללת יצירת רצף שליטה סיני במפרץ חיפה, על שני נמלים עם גשר יבשתי ומסילתי למדינות שכנות היא כרגע ספקולציה בלבד. אבל כך בדיוק היו היוונים מגדירים לפני שנים בודדות את האפשרות שכל נמל נמל פיראוס הענק יהפוך לנכס סיני. 

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו