גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסתה של בורסת הקריפטו DX הותירה בישראל חובות של יותר מ-14 מיליון שקל

בית המשפט מינה את עו"ד דוד פורר כנאמן להליכי הפירוק של סי אקס טכנולוג'יז, שהייתה אחראית לעיקר פעילותה של DX.Exchange ● חוץ מחובות לספקים, החברה חייבת 4 מיליון שקל ל-77 עובדים שפיטרה ● הבעלים פיני פטרקצישווילי: "נגמר לנו הכסף"

אפליקציית בורסת הקריפטו DX / צילום: DX.Exchange
אפליקציית בורסת הקריפטו DX / צילום: DX.Exchange

לפני כשלושה שבועות נסגרה בורסת המטבעות הדיגיטליים הישראלית DX.Exchange, כפי שדיווחנו ב"גלובס", על רקע קשיים פיננסיים שאליהם נקלעה. כעת מתברר כי CX Technologies LTD, החברה הישראלית שהייתה אחראית על פיתוח הטכנולוגיה ועל הליכי הרישוי עבור בורסת DX, נמצאת בהליכי פירוק.

ל"גלובס" נודע כי ההליכים נגד סי אקס טכנולוג'יז ננקטו לאחר שהחברה לא הצליחה לעמוד בתשלום חובות של יותר מ-14 מיליון שקל (מעל 4 מיליון דולר) - מתוכם יותר מ-4 מיליון שקל ל-77 עובדים שפיטרה בחודשים האחרונים. החברה חייבת כ-10 מיליון דולר לכמה ספקים, ובהם בין השאר חברת התוכנה White Hat וחברת המחשוב מלם-תים.

בורסת DX השיקה את פעילותה בינואר 2019, כששוק המטבעות הקריפטוגרפיים היה קרוב לשפל, אחרי שנה שבה מחיר הביטקוין צנח ביותר מ-70%. DX הציעה שירותי מסחר לא רק בביטקוין ובמטבעות קריפטו נפוצים אחרים, אלא גם באסימונים דיגיטליים (טוקנים) שערכם צמוד לניירות ערך, כמו למשל, מניות של חברות וקרנות סל הנסחרות בוול סטריט.

מקור הבקיא בעסקי החברה מסר ל"גלובס" כי עד להקמת בורסת DX, בשנים 2018-2017 גויסו לצורך הקמתה השקעות בהיקף מצטבר של כ-17 מיליון דולר - מתוכם כ-12 מיליון דולר באמצעות הקצאה של מניות החברה, וכ-5 מיליון דולר בהקצאה פרטית של המטבע הדיגיטלי DXCASH, שנועד לשימוש בזירת המסחר של DX.

בין המשקיעים הראשונים בחברה הייתה קרן ההון סיכון האמריקאית NFX, שאחד משותפיה המייסדים הוא יזם ההייטק הישראלי גיגי לוי-וייס. ל"גלובס" נודע כי NFX השתתפה ב-2017 בסבב גיוס ראשוני, שבו השקיעה כ-1.5 מיליון דולר תמורת הקצאה של כ-7% ממניות סי אקס טכנולוג'יז, ובמהלך 2018 השקיעה הקרן עוד כמיליון דולר ברכישת מטבעות DXCASH.

"שריפה 400 אלף דולר כל חודש"

למרות ההשקעות הגדולות בהקמתה, פעילותה של בורסת הקריפטו הישראלית לא הצליחה כפי שציפו מייסדיה, ובחודשים האחרונים גם נתקלה DX בקשיים בגיוס השקעות נוספות. משום כך, החברה הגיעה באחרונה למצב שבו לא הצליחה להמשיך לעמוד בהוצאות השוטפות שנדרשו לפעילותה. לדברי מקור הבקיא בעסקי הבורסה, "החברה 'שרפה' כ-400 אלף דולר כל חודש".

וכך, כ-10 חודשים בלבד לאחר השקתה, כפי שפורסם ב"גלובס", הודיעה DX.Exchange ללקוחותיה ב-3 בנובמבר על הפסקת פעילותה באופן זמני, בהתאם להחלטת דירקטוריון החברה. בהודעתה באותו יום מסרה DX כי "החברה אינה יכולה לעמוד לבדה מבחינה כלכלית בעלויות של אספקת אבטחה, תמיכה וטכנולוגיה ברמה הנדרשת". לפיכך, הודיעה, "החל מהיום אנו לא מאפשרים עוד הפקדות בבורסה והמסחר בה יושעה". מקור הבקיא בעסקי החברה מסר ל"גלובס" כי DX דואגת לכך שכל הכספים שהופקדו אצלה על ידי לקוחותיה יוחזרו להם במלואם.

בהודעתה לפני כשלושה שבועות ציינה החברה כי היא מעוניינת למצוא לבורסה רוכש, ולשם כך הציעה למכירה את המותג, את מאגר הלקוחות ואת הטכנולוגיה שלה. ההודעה הבהירה כי אם עסקה למכירת הבורסה לא תצא לפועל - סגירתה הזמנית תהפוך לסופית. כעת, בעקבות הליכי הפירוק נגד סי אקס טכנולוג'יז, נראה כי אפסו הסיכויים שבורסת DX תשוב לפעול.

לפי מקור המעורה בעסקי החברה, אף שבורסת DX.Exchange רשומה כחברה באסטוניה, פעילותה העיקרית נוהלה על ידי חברת סי אקס טכנולוג'יז, הרשומה בישראל. במסגרת זאת, עובדי סי אקס פיתחו בעבור הבורסה את הפלטפורמה הטכנולוגית שלה וגם פעלו מול גופי הרגולציה להשגת רישיונות המסחר בעבורה, הן באסטוניה והן בקפריסין, שם פעלה DX באמצעות החברה הקפריסאית IGWT Fintech Soft Limited.

הפיטורים נמשכו כמה חודשים

כפי שנודע ל"גלובס" השבוע, בעקבות בקשה שהוגשה בסוף אוקטובר על ידי 77 מעובדיה של סי אקס טכנולוג'יז, ב-3 בנובמבר הורה השופט איתן אורנשטיין, נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב, על פירוק החברה. העובדים, שהגישו את הבקשה לפירוק החברה בגין חובות על שכר עבודה וניכוי הפרשות משכרם, יוצגו בבית המשפט על ידי עורכי הדין אוהד הראל ואלונה בומגרטן ממחלקת חדלות הפירעון במשרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר ושות'. חברת סי אקס ובעליה לא הגישו כל התנגדות לפירוק.

עם הוראתו על פירוק החברה, מינה השופט אורנשטיין את עו"ד דוד פורר כנאמן ליישום הליכי הפירוק של סי אקס טכנולוג'יז. עו"ד פורר, שבוחן את נסיבות קריסתה של החברה ואת האפשרות למימוש נכסיה, אמר בשיחה עם "גלובס" אתמול: "אנו עסוקים בכינוס נכסי החברה ובניסיון להוציא למכירה את התוכנה, את פלטפורמת המסחר ואת רישיונות המסחר של החברה, הרשומים באסטוניה ובקפריסין".

מהמידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי מהלך הפיטורים של עובדי סי אקס נמשך על פני כמה חודשים. בין 77 העובדים המפוטרים שהגישו את הבקשה לפירוק החברה, 22 עובדים פוטרו בארבעת החודשים שקדמו לסגירת בורסת DX, ו-55 הנותרים פוטרו בסוף אוקטובר. לטענת העובדים, החברה לא שילמה להם את שכרם בעבור החודשים ספטמבר-אוקטובר וגם לא הפרישה משכרם כספים שנועדו להפרשות בחצי השנה האחרונה. כאמור, חובותיה של החברה לעובדים מסתכמים בכ-4 מיליון שקל.

"לא הייתה ברירה אלא לצאת לפירוק"

סי אקס טכנולוג'יז, שמשרדיה נמצאו במגדל משה אביב, הסמוך למתחם בורסת היהלומים ברמת גן, נוהלה על ידי המנכ"ל האמריקאי דניאל סקוברונסקי (Daniel Skowronski), שאף החזיק באחוזים בודדים ממניות החברה. בעל המניות העיקרי והמייסד של החברה, הרשומה בישראל, הוא פנחס פטרקצישווילי (המכונה פיני פטר), ואילו חברת DX.Exchange, הרשומה באסטוניה, נמצאת בבעלותה של לימור פטרקצישווילי, אשתו של פיני. בני הזוג פטרקצישווילי היו בעבר בעליה של חברת SpotOption, שסיפקה שירותי תוכנה לזירות מסחר באופציות בינאריות.

לצדו של פטרקצישווילי, בין המשקיעים הראשונים בחברה הייתה כאמור קרן ההון סיכון NFX, שאחד משותפיה הוא גיגי לוי-וייס. קרן NFX, שמשרדיה נמצאים בקליפורניה (סן פרנסיסקו ופאלו אלטו) ובהרצליה, מתמקדת בהשקעה בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים (seed). לוי-וייס היה ממייסדי חברת הגיימינג פלייטיקה (Playtika), ועשה אקזיט מוצלח כשהחברה נמכרה ב-2016 לקונסורציום סיני תמורת 4.4 מיליארד דולר. עד היום השקיעה NFX רק בשני מיזמים בתחום הבלוקצ'יין: האחד הוא בורסת DX, שכאמור קרסה באחרונה, והשני הוא הסטארט-אפ DAOstack, שגייס ב-2018 השקעות של 30 מיליון דולר ועדיין פועל ומנוהל על ידי היזם מתן פילד.

במענה לפניית "גלובס" בנוגע לפירוק חברת סי אקס טכנולוג'יז, אמר אתמול בעלי החברה, פטרקצישווילי: "למרות שהשקענו שנתיים בפיתוח בורסה למסחר בנכסים דיגיטליים, והגענו למטרה של בורסה יציבה, בטוחה ופעילה, נגמר לנו הכסף, והמשקיעים שהיו צריכים להשקיע, בחרו ברגע האחרון לא להשקיע בגלל תנאי השוק בעולמות הדיגיטליים. לצערנו, לא הייתה לנו ברירה, אלא לצאת לפירוק".

עוד הוסיף פטרקצישווילי: "בהזדמנות זאת, אני רוצה להודות לכל הצוות המדהים שליווה את הפרויקט בשנתיים האחרונות, ובמיוחד למנכ"ל דניאל סקוברונסקי. בעזרת השם נעשה ונצליח. לפעמים גם נכשלים. זה חלק מדרך החיים".

בשיחה עם "גלובס" אמר אתמול מקור המעורה בעסקי החברה: "לדעתי, ב-DX ניסו להקים מיזם רציני והיו כוונות טובות. עם זאת, הייתה תקופה של שנתיים של 'בהלת זהב' בשוק הקריפטו, שבה נמשכו לשוק הזה גם הרבה אנשים לא טובים והיו הרבה רמאויות. כיום השוק מתנקה מהרמאויות האלה, וצפויות עוד הרבה תביעות נגד חברות בתחום".

עוה"ד בומגרטן והראל, שייצגו את עובדי החברה, מסרו: "העובדים מצרים על סיום דרכה העסקית של החברה. ברם, לא נותרה בפניהם ברירה, לאחר שנתנו לבעל השליטה הזדמנויות רבות לעמוד בהתחייבויותיו, אך לשווא. עקב ההמתנה והאמון שרחשו העובדים כלפי בעל השליטה, הם נותרו בפני שוקת שבורה, ללא ששולמו שתי משכורותיהם החודשיות ותוך שנגרמו להם נזקים בזכויותיהם הסוציאליות שלא הופרשו זה כחצי שנה, אף שנוכו ממשכורותיהם. העובדים מקווים כי יימצא רוכש ראוי לפעילות ונכסי החברה - דבר שיאפשר את המשך פיתוח הטכנולוגיה והרישיונות למסחר שבהם השקיעה כספים וכוח אדם רב. הכספים שיתקבלו בקופת הפירוק כתוצאה ממימוש נכסי החברה, ישמשו לפירעון חלק מחובות העובדים". 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה