גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש קובע: "ישראל מחמיצה את פוטנציאל הבלוקצ'יין"

דוח של איגוד האינטרנט הישראלי קובע כי "בישראל טרם גובשה תשתית רגולטורית התומכת ביישומיה הרחבים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין" ● מחברי הדוח ממליצים לבנק ישראל "לבחון אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק למיזמי בלוקצ'יין"

בלוקצ'יין / אילוסטרציה: shutterstock
בלוקצ'יין / אילוסטרציה: shutterstock

מדינת ישראל מחמיצה את הפוטנציאל החיובי שמאפשר השימוש בטכנולוגיות בלוקצ'יין כמו למשל ביצוע עסקאות חכמות, ניהול מאגרי מידע מוגנים, או מטבעות קריפטוגרפיים שיכולים להוות מתחרים למערכת המוניטרית המסורתית - כך קובע מסמך מדיניות חדש, שטיוטה שלו להערות הציבור פורסמה לראשונה בשבוע שעבר על ידי איגוד האינטרנט הישראלי.

הדוח המקיף, שנפרס על פני יותר מ-100 עמודים תחת הכותרת "טכנולוגיית הבלוקצ'יין בישראל - שיבושים, שימושים, אתגרים וחסמים", מציין כי "על אף ההתפתחות הטכנולוגית המואצת ויישומיה המגוונים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, תחום הסדרת המרחב הקריפטוגרפי מצוי עדיין בראשיתו. כמו במרבית מדינות העולם, בישראל טרם גובשה תשתית רגולטורית הוליסטית, התומכת ביישומיה הרחבים של טכנולוגיה מבוזרת זו ובמתן מענה כולל לאתגרים שהיא יוצרת".

הדוח, שהוכן ביוזמתו של איגוד האינטרנט הישראלי בשיתוף המרכז לחקר סייבר, משפט ומדיניות באוניברסיטת חיפה, נועד לדברי מחבריו "לבחון את ההזדמנויות והאתגרים המתעוררים עקב חדירתה של טכנולוגיית בלוקצ'יין לתחומים השונים, להצביע על ההשלכות שלהם ולהציע שורה של המלצות למדיניות". בין השאר, ממליצים מחברי הדוח לבנק ישראל "לבחון מחדש אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק למיזמי בלוקצ'יין".

בכתיבת הדוח, שנמשכה כשנה, השתתפו ראש המרכז לחקר הסייבר, פרופ' ניבה אלקין-קורן; חוקר אבטחת המידע פרופ' אור דונקלמן; ראש המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, פרופ' מיכל גל; הפרופסורים למשפטים מאוניברסיטת חיפה יונתן יובל וארנה רבינוביץ'-עיני; וכן גל לנדאו-יערי, מנהלת המחקר של מכון הבלוקצ'יין בפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב ועמיתת מחקר במרכז לחקר הסייבר.

קרין נהון / צילום: איל יצהר

"לייעל את הנגישות והשימוש במאגרי מידע"

כפי שמסביר הדוח, "טכנולוגיית הבלוקצ'יין, המשתייכת למשפחת הטכנולוגיות המבוזרות (DLT), מאפשרת ליצור מאגר נתונים מבוזר, עקבי וממוין-זמן, ללא גוף מרכזי השולט על תכולת המאגר. בבסיס הטכנולוגיה עומד רישום רשומות בבלוק, שלאחר רישומן בו ואישורן על ידי מנגנון האישור המוטמע בטכנולוגיה הן לא ניתנות לביטול - בדומה לפקודות יומן בניהול ספרי חשבונות. טכנולוגיה זו הפכה לפופולרית בעיקר בזכות רשת הביטקוין, שהשתמשה ברשומות הללו כדי להציע את המטבע הקריפטוגרפי המבוזר הראשון, ובמידה רבה יישומיה המרכזיים גם כיום נותרו בהקשרים מוניטריים ופיננסיים בעולמות התשלומים ושוק ההון".

עם זאת, מדגישים מחברי הדוח, "טכנולוגיית הבלוקצ'יין מציעה גישה שונה לפתרון במגוון רחב של תחומים, החורגים מההקשר המוניטרי-פיננסי של יצירת מטבעות וטוקנים קריפטוגרפים. יישומיה של הטכנולוגיה יכולים להציע מגוון שיפורים במערכות הטכנולוגיות המסורתיות: ניהול כמויות גדולות של מידע שדורש אמון; ייעול הנגישות והשימוש במאגרי מידע; יצירת סטנדרטיזציה; שיפור יכולת התיאום וצמצום תהליכי עבודה באופן שמקטין עלויות ומשפר את היעילות התפעולית; הגברת רמת השקיפות והנגישות לנתונים על-ידי משתתפים רבים; שיפור ברמת האַחְרָיוּתִיּוּת (Accountability); והגברת רמת אבטחת המידע, צמצום החשיפה לסיכוני תרמיות, מעילות, הונאות ועוד.

"יישומים אלה עומדים בבסיס הניסיונות להרחיב את השימושים בטכנולוגיות אלה גם לעולמות תוכן אחרים: ביטוחים חכמים, הבטחת אמינות מידע בתיקים רפואיים, ניהול מאגרי מידע קיימים המנוהלים על ידי המדינה (כגון לשכות רישום מקרקעין ורישום בעלות על רכב), זיהוי דיגיטלי וניהול זהויות דיגיטלי (תעודות זהות לדוגמה), ניהול הצבעה מקוונת, ניהול שרשראות אספקה ועוד".

בהקשר הפיננסי של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, מציינים הכותבים כי "בעיה מרכזית שדוח זה מזהה, בעקבות עבודת מחקר של בנק ישראל ומשרד האוצר, היא היעדר תשתית משפטית ורגולטיבית נאותה ליצירה ופעילות במטבעות קריפטוגרפיים. הניסיון להחיל, בדרך של היקש ואנלוגיה, מפעילות פיננסית סטנדרטית על פעילות המטבעות הקריפטוגרפיים מחמיץ היבטים ייחודיים: אפשרויות, סיכונים, חסמים ועלויות. במקום לפעול בדרך של 'טלאים רגולטיביים' על ידי סוכנויות מנהליות שונות שאינן בהכרח מתואמות, יש לבחון את האופציה של רגולציה כוללת de novo (מחדש; ר"ק) של התחום".

על פי הדוח, הסדרת המרחב הקריפטוגרפי "שמה דגש על שלושה תחומים עיקריים: מניעת הלבנת ההון, דיני המס וההגנה על המשקיע. בנוסף, המרחב הקריפטוגרפי מאופיין בפערים רגולטוריים גלובליים, בין היתר על רקע עלייתן של מעצמות קריפטו מקומיות כדוגמת מלטה, גיברלטר, ליכטנשטיין ושווייץ - ובשנתיים האחרונות על רקע הברקזיט, גם לונדון - שמאיצות רגולציה מיטיבה כדי למשוך אליהן מיזמי בלוקצ'יין ומשקיעים, בהיעדר הנחיות ודפוסי פעולה גלובליים ברורים מה-G7 וה-G20.

"מצב דברים זה מציב יזמים ומיזמי בלוקצ'יין רבים במצב של חוסר ודאות רגולטורי, שמחד גיסא יכול ומאפשר להם, בטווח הקצר, לחסוך בעלויות הכרוכות בעמידה בדרישות רגולטוריות הקיימות בשוק המסורתי; אך מאידך גיסא חושף אותם בטווח הארוך לסיכונים רבים, באופן שפוגם במוטיבציה של רבים מהמיזמים מלפעול בשווקים נעדרי אסדרה ברורה, ובהם ישראל".

"לגבש תוכנית להקניית ידע לאזרחים"

עיקרי המלצותיהם של מחברי הדוח מובאים כאן על קצה המזלג. ראשית, הם ממליצים כי "ממשלת ישראל תמנה צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד ממשלתי רלוונטי, שיהיה אמון על גיבוש תפיסה הוליסטית אשר תקדם תשתית משפטית, נורמטיבית ורגולטיבית חדשנית לקידום תחומים מבוססי בלוקצ'יין בישראל".

הכותבים מוסיפים כי "על הצוות הבין-משרדי לכלול לכל הפחות נציגות בכירה של משרדי הכלכלה, המשפטים, האוצר, הפנים, רשויות התחרות, המסים והחדשנות וכן רשויות שוק ההון וניירות ערך, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה ומטה 'ישראל דיגיטלית'. יש לערב בעבודת צוות זה גורמי מקצוע מהתעשייה, מהאקדמיה ומהחברה האזרחית העוסקים בנושאים ביומיום".

עוד ממליצים כותבי הדוח לגבש "תוכנית הכשרה רחבה בתחום הבלוקצ'יין, שתהיה חלק מתהליך פיתוח הסגל הבכיר הנוכחי והעתידי במגזר הציבורי והמשפטי", וכן "להטיל על מטה המיזם הלאומי 'ישראל דיגיטלית' לגבש תוכנית מערכתית רב-שנתית להקניית ידע לאזרחים על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, יתרונותיה וההזדמנויות הגלומות בה, לצד הסיכונים הקשורים בה".

כמו כן, לפי המלצת הדוח, "נדרשת בחינה מחודשת בבנק ישראל ובפיקוח על הבנקים, של האפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק ונגישות לשירותים בנקאיים של מיזמי בלוקצ'יין וקריפטו ושחקנים נוספים באקוסיסטם הקריפטוגרפי, וזאת בלי לפגוע בעמידה בהוראות הלבנת הון או בכל הוראות דין אחר".

"קיים בתחום ואקום משמעותי"

הדוח מוסיף כי "הארכיטקטורה הטכנולוגית-פיננסית של מנגנון הנפקת האסימונים (טוקנים) מאפשרת גיוסי הון בפרקי זמן קצרים יחסית, בתהליך פשוט יחסית ודל באופן יחסי בעלויות ובתלות במתווכים פיננסיים (בהשוואה לחלופות גיוס ההון המסורתיות). זאת, באופן שמאפשר למיזמים צעירים נגישות לאוכלוסיות משקיעים גלובליות שאליהן לא הייתה להם נגישות בעבר; ובאופן המאפשר את קידומם של מיזמי כלכלה שיתופית, שהינו בעל פוטנציאל עצום הן לעידוד חדשנות ויזמות והן כדי לפלס נתיבים לדמוקרטיזציה של שוקי ההון, המאופיינים בנוקשות של מבני הכוח הפיננסיים המסורתיים".

מחברי המסמך מזכירים כי "דוח הוועדה לבחינת אסדרה של הנפקת מטבעות קריפטוגרפיים ממרץ 2019 מכיר בחשיבותן של טכנולוגיות חדשניות לייעול ופיתוח השוק הפיננסי ולחיזוק הכלכלה הישראלית, בצד הצורך בשמירת עניינו של ציבור המשקיעים ואמונו בשוק ההון". כמו כן, הם מציינים כי "ביוני השנה הודיעה יו"ר רשות ניירות ערך על הקמתה של ועדה נוספת, שתפעל לקידום המלצות קונקרטיות לבניית מסגרת רגולטורית שתתמוך בבניית שווקים דיגיטליים בישראל".

בסיכום המסמך נכתב כי "ראוי להמשיך ולפעול לפיתוח ארכיטקטורת שוק רגולטורית תומכת לביצוע גיוסי הון מבוססי בלוקצ'יין, לרבות מימון המונים מבוסס אסימונים; ובמקביל לפעול ליצירת מערך תמריצים לחברות קטנות ובינוניות במטרה לעודדן לעשות שימוש מושכל במנגנוני גיוס אלה".

לדעת מחברי הדוח, "על אף פעילות המחקר הברוכה של בנק ישראל, קיים בתחום ואקום משמעותי של גורמים ניטרליים מקצועיים מקרב החברה האזרחית שאינה מזוהה עם המדינה - שהיא 'בעלת הבית' של השקל הישראלי, וגם לא עם גורמי התעשייה והאינטרסים שלהם". הדוח ממליץ לאיגוד האינטרנט הישראלי "להיכנס ביתר שאת לוואקום זה, תוך פיתוח פונקציות של ייעוץ, יצירת פלטפורמה של דיאלוג, הטמעה והפצה של ידע, הקמת מרכז ידע ודיון מקוונים, ובעת הצורך התערבות ישירה בפעילויות רגולטיביות". 

עיקרי המלצות הדוח על מדיניות הבלוקצ'יין בישראל:

  1. הממשלה תמנה צוות בין-משרדי שיהיה אמון על גיבוש תפיסה הוליסטית, שתקדם תשתית רגולטיבית חדשנית לקידום תחומים מבוססי בלוקצ'יין בישראל.
  2. גיבוש תוכנית הכשרה רחבה בתחום הבלוקצ'יין, כחלק מתהליך פיתוח הסגל הבכיר הנוכחי והעתידי במגזר הציבורי והמשפטי.
  3. מטה המיזם הלאומי "ישראל דיגיטלית" יגבש תוכנית מערכתית רב-שנתית להקניית ידע לאזרחים על טכנולוגיית הבלוקצ'יין.
  4. בנק ישראל יבחן אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק ונגישות לשירותים בנקאיים של מיזמי בלוקצ'יין וקריפטו ושחקנים נוספים באקוסיסטם זה, בלי לפגוע בעמידה בהוראות הלבנת הון.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר