גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש קובע: "ישראל מחמיצה את פוטנציאל הבלוקצ'יין"

דוח של איגוד האינטרנט הישראלי קובע כי "בישראל טרם גובשה תשתית רגולטורית התומכת ביישומיה הרחבים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין" ● מחברי הדוח ממליצים לבנק ישראל "לבחון אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק למיזמי בלוקצ'יין"

בלוקצ'יין / אילוסטרציה: shutterstock
בלוקצ'יין / אילוסטרציה: shutterstock

מדינת ישראל מחמיצה את הפוטנציאל החיובי שמאפשר השימוש בטכנולוגיות בלוקצ'יין כמו למשל ביצוע עסקאות חכמות, ניהול מאגרי מידע מוגנים, או מטבעות קריפטוגרפיים שיכולים להוות מתחרים למערכת המוניטרית המסורתית - כך קובע מסמך מדיניות חדש, שטיוטה שלו להערות הציבור פורסמה לראשונה בשבוע שעבר על ידי איגוד האינטרנט הישראלי.

הדוח המקיף, שנפרס על פני יותר מ-100 עמודים תחת הכותרת "טכנולוגיית הבלוקצ'יין בישראל - שיבושים, שימושים, אתגרים וחסמים", מציין כי "על אף ההתפתחות הטכנולוגית המואצת ויישומיה המגוונים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, תחום הסדרת המרחב הקריפטוגרפי מצוי עדיין בראשיתו. כמו במרבית מדינות העולם, בישראל טרם גובשה תשתית רגולטורית הוליסטית, התומכת ביישומיה הרחבים של טכנולוגיה מבוזרת זו ובמתן מענה כולל לאתגרים שהיא יוצרת".

הדוח, שהוכן ביוזמתו של איגוד האינטרנט הישראלי בשיתוף המרכז לחקר סייבר, משפט ומדיניות באוניברסיטת חיפה, נועד לדברי מחבריו "לבחון את ההזדמנויות והאתגרים המתעוררים עקב חדירתה של טכנולוגיית בלוקצ'יין לתחומים השונים, להצביע על ההשלכות שלהם ולהציע שורה של המלצות למדיניות". בין השאר, ממליצים מחברי הדוח לבנק ישראל "לבחון מחדש אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק למיזמי בלוקצ'יין".

בכתיבת הדוח, שנמשכה כשנה, השתתפו ראש המרכז לחקר הסייבר, פרופ' ניבה אלקין-קורן; חוקר אבטחת המידע פרופ' אור דונקלמן; ראש המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, פרופ' מיכל גל; הפרופסורים למשפטים מאוניברסיטת חיפה יונתן יובל וארנה רבינוביץ'-עיני; וכן גל לנדאו-יערי, מנהלת המחקר של מכון הבלוקצ'יין בפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב ועמיתת מחקר במרכז לחקר הסייבר.

קרין נהון / צילום: איל יצהר

"לייעל את הנגישות והשימוש במאגרי מידע"

כפי שמסביר הדוח, "טכנולוגיית הבלוקצ'יין, המשתייכת למשפחת הטכנולוגיות המבוזרות (DLT), מאפשרת ליצור מאגר נתונים מבוזר, עקבי וממוין-זמן, ללא גוף מרכזי השולט על תכולת המאגר. בבסיס הטכנולוגיה עומד רישום רשומות בבלוק, שלאחר רישומן בו ואישורן על ידי מנגנון האישור המוטמע בטכנולוגיה הן לא ניתנות לביטול - בדומה לפקודות יומן בניהול ספרי חשבונות. טכנולוגיה זו הפכה לפופולרית בעיקר בזכות רשת הביטקוין, שהשתמשה ברשומות הללו כדי להציע את המטבע הקריפטוגרפי המבוזר הראשון, ובמידה רבה יישומיה המרכזיים גם כיום נותרו בהקשרים מוניטריים ופיננסיים בעולמות התשלומים ושוק ההון".

עם זאת, מדגישים מחברי הדוח, "טכנולוגיית הבלוקצ'יין מציעה גישה שונה לפתרון במגוון רחב של תחומים, החורגים מההקשר המוניטרי-פיננסי של יצירת מטבעות וטוקנים קריפטוגרפים. יישומיה של הטכנולוגיה יכולים להציע מגוון שיפורים במערכות הטכנולוגיות המסורתיות: ניהול כמויות גדולות של מידע שדורש אמון; ייעול הנגישות והשימוש במאגרי מידע; יצירת סטנדרטיזציה; שיפור יכולת התיאום וצמצום תהליכי עבודה באופן שמקטין עלויות ומשפר את היעילות התפעולית; הגברת רמת השקיפות והנגישות לנתונים על-ידי משתתפים רבים; שיפור ברמת האַחְרָיוּתִיּוּת (Accountability); והגברת רמת אבטחת המידע, צמצום החשיפה לסיכוני תרמיות, מעילות, הונאות ועוד.

"יישומים אלה עומדים בבסיס הניסיונות להרחיב את השימושים בטכנולוגיות אלה גם לעולמות תוכן אחרים: ביטוחים חכמים, הבטחת אמינות מידע בתיקים רפואיים, ניהול מאגרי מידע קיימים המנוהלים על ידי המדינה (כגון לשכות רישום מקרקעין ורישום בעלות על רכב), זיהוי דיגיטלי וניהול זהויות דיגיטלי (תעודות זהות לדוגמה), ניהול הצבעה מקוונת, ניהול שרשראות אספקה ועוד".

בהקשר הפיננסי של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, מציינים הכותבים כי "בעיה מרכזית שדוח זה מזהה, בעקבות עבודת מחקר של בנק ישראל ומשרד האוצר, היא היעדר תשתית משפטית ורגולטיבית נאותה ליצירה ופעילות במטבעות קריפטוגרפיים. הניסיון להחיל, בדרך של היקש ואנלוגיה, מפעילות פיננסית סטנדרטית על פעילות המטבעות הקריפטוגרפיים מחמיץ היבטים ייחודיים: אפשרויות, סיכונים, חסמים ועלויות. במקום לפעול בדרך של 'טלאים רגולטיביים' על ידי סוכנויות מנהליות שונות שאינן בהכרח מתואמות, יש לבחון את האופציה של רגולציה כוללת de novo (מחדש; ר"ק) של התחום".

על פי הדוח, הסדרת המרחב הקריפטוגרפי "שמה דגש על שלושה תחומים עיקריים: מניעת הלבנת ההון, דיני המס וההגנה על המשקיע. בנוסף, המרחב הקריפטוגרפי מאופיין בפערים רגולטוריים גלובליים, בין היתר על רקע עלייתן של מעצמות קריפטו מקומיות כדוגמת מלטה, גיברלטר, ליכטנשטיין ושווייץ - ובשנתיים האחרונות על רקע הברקזיט, גם לונדון - שמאיצות רגולציה מיטיבה כדי למשוך אליהן מיזמי בלוקצ'יין ומשקיעים, בהיעדר הנחיות ודפוסי פעולה גלובליים ברורים מה-G7 וה-G20.

"מצב דברים זה מציב יזמים ומיזמי בלוקצ'יין רבים במצב של חוסר ודאות רגולטורי, שמחד גיסא יכול ומאפשר להם, בטווח הקצר, לחסוך בעלויות הכרוכות בעמידה בדרישות רגולטוריות הקיימות בשוק המסורתי; אך מאידך גיסא חושף אותם בטווח הארוך לסיכונים רבים, באופן שפוגם במוטיבציה של רבים מהמיזמים מלפעול בשווקים נעדרי אסדרה ברורה, ובהם ישראל".

"לגבש תוכנית להקניית ידע לאזרחים"

עיקרי המלצותיהם של מחברי הדוח מובאים כאן על קצה המזלג. ראשית, הם ממליצים כי "ממשלת ישראל תמנה צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד ממשלתי רלוונטי, שיהיה אמון על גיבוש תפיסה הוליסטית אשר תקדם תשתית משפטית, נורמטיבית ורגולטיבית חדשנית לקידום תחומים מבוססי בלוקצ'יין בישראל".

הכותבים מוסיפים כי "על הצוות הבין-משרדי לכלול לכל הפחות נציגות בכירה של משרדי הכלכלה, המשפטים, האוצר, הפנים, רשויות התחרות, המסים והחדשנות וכן רשויות שוק ההון וניירות ערך, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה ומטה 'ישראל דיגיטלית'. יש לערב בעבודת צוות זה גורמי מקצוע מהתעשייה, מהאקדמיה ומהחברה האזרחית העוסקים בנושאים ביומיום".

עוד ממליצים כותבי הדוח לגבש "תוכנית הכשרה רחבה בתחום הבלוקצ'יין, שתהיה חלק מתהליך פיתוח הסגל הבכיר הנוכחי והעתידי במגזר הציבורי והמשפטי", וכן "להטיל על מטה המיזם הלאומי 'ישראל דיגיטלית' לגבש תוכנית מערכתית רב-שנתית להקניית ידע לאזרחים על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, יתרונותיה וההזדמנויות הגלומות בה, לצד הסיכונים הקשורים בה".

כמו כן, לפי המלצת הדוח, "נדרשת בחינה מחודשת בבנק ישראל ובפיקוח על הבנקים, של האפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק ונגישות לשירותים בנקאיים של מיזמי בלוקצ'יין וקריפטו ושחקנים נוספים באקוסיסטם הקריפטוגרפי, וזאת בלי לפגוע בעמידה בהוראות הלבנת הון או בכל הוראות דין אחר".

"קיים בתחום ואקום משמעותי"

הדוח מוסיף כי "הארכיטקטורה הטכנולוגית-פיננסית של מנגנון הנפקת האסימונים (טוקנים) מאפשרת גיוסי הון בפרקי זמן קצרים יחסית, בתהליך פשוט יחסית ודל באופן יחסי בעלויות ובתלות במתווכים פיננסיים (בהשוואה לחלופות גיוס ההון המסורתיות). זאת, באופן שמאפשר למיזמים צעירים נגישות לאוכלוסיות משקיעים גלובליות שאליהן לא הייתה להם נגישות בעבר; ובאופן המאפשר את קידומם של מיזמי כלכלה שיתופית, שהינו בעל פוטנציאל עצום הן לעידוד חדשנות ויזמות והן כדי לפלס נתיבים לדמוקרטיזציה של שוקי ההון, המאופיינים בנוקשות של מבני הכוח הפיננסיים המסורתיים".

מחברי המסמך מזכירים כי "דוח הוועדה לבחינת אסדרה של הנפקת מטבעות קריפטוגרפיים ממרץ 2019 מכיר בחשיבותן של טכנולוגיות חדשניות לייעול ופיתוח השוק הפיננסי ולחיזוק הכלכלה הישראלית, בצד הצורך בשמירת עניינו של ציבור המשקיעים ואמונו בשוק ההון". כמו כן, הם מציינים כי "ביוני השנה הודיעה יו"ר רשות ניירות ערך על הקמתה של ועדה נוספת, שתפעל לקידום המלצות קונקרטיות לבניית מסגרת רגולטורית שתתמוך בבניית שווקים דיגיטליים בישראל".

בסיכום המסמך נכתב כי "ראוי להמשיך ולפעול לפיתוח ארכיטקטורת שוק רגולטורית תומכת לביצוע גיוסי הון מבוססי בלוקצ'יין, לרבות מימון המונים מבוסס אסימונים; ובמקביל לפעול ליצירת מערך תמריצים לחברות קטנות ובינוניות במטרה לעודדן לעשות שימוש מושכל במנגנוני גיוס אלה".

לדעת מחברי הדוח, "על אף פעילות המחקר הברוכה של בנק ישראל, קיים בתחום ואקום משמעותי של גורמים ניטרליים מקצועיים מקרב החברה האזרחית שאינה מזוהה עם המדינה - שהיא 'בעלת הבית' של השקל הישראלי, וגם לא עם גורמי התעשייה והאינטרסים שלהם". הדוח ממליץ לאיגוד האינטרנט הישראלי "להיכנס ביתר שאת לוואקום זה, תוך פיתוח פונקציות של ייעוץ, יצירת פלטפורמה של דיאלוג, הטמעה והפצה של ידע, הקמת מרכז ידע ודיון מקוונים, ובעת הצורך התערבות ישירה בפעילויות רגולטיביות". 

עיקרי המלצות הדוח על מדיניות הבלוקצ'יין בישראל:

  1. הממשלה תמנה צוות בין-משרדי שיהיה אמון על גיבוש תפיסה הוליסטית, שתקדם תשתית רגולטיבית חדשנית לקידום תחומים מבוססי בלוקצ'יין בישראל.
  2. גיבוש תוכנית הכשרה רחבה בתחום הבלוקצ'יין, כחלק מתהליך פיתוח הסגל הבכיר הנוכחי והעתידי במגזר הציבורי והמשפטי.
  3. מטה המיזם הלאומי "ישראל דיגיטלית" יגבש תוכנית מערכתית רב-שנתית להקניית ידע לאזרחים על טכנולוגיית הבלוקצ'יין.
  4. בנק ישראל יבחן אפשרות להקל על פתיחת חשבון בנק ונגישות לשירותים בנקאיים של מיזמי בלוקצ'יין וקריפטו ושחקנים נוספים באקוסיסטם זה, בלי לפגוע בעמידה בהוראות הלבנת הון.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"