גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשרד להגנת הסביבה לראש הממשלה: סגור את בתי הזיקוק במפרץ חיפה

המשרד להגנת הסביבה מציג לראשונה עמדה מפורשת לגבי בתי הזיקוק במפרץ חיפה, ודורש ממשרד רה"מ להוביל את פינויים ● ארגוני הסביבה תוהים מדוע השתהה המשרד עד עכשיו, ודורשים ממנו להוביל את פינוי בז"ן עד ראשית שנת 2025 ולא 2030

מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי
מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי

בשבוע שעבר פנה המשרד להגנת הסביבה למשרד ראש הממשלה, ודרש ממנו לקדם את סגירת בתי הזיקוק במפרץ חיפה, אחד המקומות המזוהמים בישראל, "בשל ריכוז גדול של מפעלי תעשייה בסמוך לריכוזי אוכלוסייה, עומסי תחבורה, פעילות הנמל, ונתוני טופוגרפיה ואקלים המקשים על פיזור מזהמים".

בפנייתו למשרד ראש הממשלה, מציין מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה כי תעשיית הנפט הייתה ועודנה עוגן מרכזי במפרץ חיפה, אך היא מאבדת את הובלתה כתוצאה ממגמות עולמיות הכוללות ירידה בביקוש לתזקיקי נפט לטובת המעבר לתחבורה חשמלית נקייה וייצור אנרגיה מגז טבעי וממקורות מתחדשים. זאת ועוד, כאשר ממשלת ישראל עצמה מחויבת לצמצום התלות בדלקים פוסיליים והגברת היצור והשימוש באנרגיות מתחדשות.

בהמשך לדיון שנערך ביולי השנה באשר לעתיד מטרופולין מפרץ חיפה, ממליץ המשרד להגנת הסביבה לפנות באופן הדרגתי ובפיקוח הדוק את המתחם הפטרוכימי והכימי במפרץ, הכולל את בית זיקוק, כאו"ל, גדיב, מתחם קרקעות הצפון ומתחם דשנים. סמט מציין במכתבו כי המצב הנוכחי של היעדר החלטה ועמימות בעניין עתיד המפרץ הוא הגרוע ביותר סביבתית, אך גם כלכלית, שכן "הימנעות מהחלטה תגרום לתעשייה 'לגווע' מאליה כתוצאה מירידה ברווחיות ובביקוש לתזקיקי נפט.

"הניסיון העולמי מלמד כי תעשייה כבדה ובתי זיקוק בפרט, אשר נסגרים ללא פיקוח, מותירים אחריהם נזק סביבתי כבד: קרקע מזוהמת, דליפות מזהמים למי התהום ופליטות מתמשכות לאוויר כתוצאה מזיהומים הנותרים בשטח. עלות שיקום השטח עלולה להסתכם במאות מיליוני שקלים", מזהיר המשרד.

לפי עבודה שביצעה חברת המחקר "מקינזי" עבור המועצה הלאומית לכלכלה, הרווחיות של בז"ן צפויה לרדת משמעותית החל משנת 2025, בהסתמך על התחזיות בשוק האירופי. יחד עם שווי הקרקע, כפי שמוערך בהינתן קידומן של תכניות רמ"י במתחם, החלופה הכדאית ביותר למשק הישראלי היא סגירת מתחם בז"ן עד שנת 2030. יחד עם זאת, המועצה הלאומית לכלכלה העריכה כי לבית הזיקוק אין אינטרס כלכלי לסגור את האתר בחיפה ביוזמתו, גם בהינתן ירידה בביקוש לתזקיקים ורווחיות עתידית נמוכה.

פליטות שאינן שגרתיות

באזור מפרץ חיפה פועלים למעלה מ-100 מפעלי תעשייה, בהם מפעלי תעשייה כבדה המחזיקים חומרים מסוכנים ובעלי פוטנציאל השפעה שלילית ומזהמת על האוויר, הקרקע, המים ועוד. זאת, בסמוך לריכוזי אוכלוסייה (באזור מתגוררים כ-900 אלף בני אדם, ועוד נמצאים באזור המפרץ שטחים חקלאיים, שמורות טבע, יערות, נחל הקישון וחוף ים), כשחלק נכבד מתוצרי המפרץ מיועדים לייצוא ולא לשימוש בישראל.

המשרד להגנת הסביבה טוען בעמדתו כי משנת 2009 ישנה פעילות משמעותית מול המפעלים על מנת להביאם לעמידה בסטנדרטים מתקדמים ולשיפור הביצועים הסביבתיים שלהם, וכי לפי בדיקתם נכון לשנת 2018 הופחתו כ-81% מפליטות המזהמים האורגניים הנדיפים מן התעשייה במפרץ, ועוד הופחתו 64-86% מפליטות תחמוצות חנקן חלקיקים ותחמוצות גופרית. יחד עם זאת, בתנאי מזג אוויר המגבילים פינוי מזהמים, נרשמים מטרדי ריח וישנן תקלות ופליטות "שאינן שגרתיות". לדברי ארגוני הסביבה הנאבקים מזה שנים למען סגירת בתי הזיקוק, הירידה הגדולה במזהמים נעוצה בחיבור לגז וסגירת חיפה כימיקלים, לא כתוצאה מפעולות משמעותיות להפחתת הפליטות של המפעלים עצמם, בעוד במזהמים החשודים או ידועים כמסרטנים וודאיים לאדם ישנה אפילו עליה בפליטות במפרץ דוגמת הבנזן.

בחודש יוני האחרון פורסם דו"ח חריף של מבקר המדינה המעביר ביקורת קשה על התנהלות המשרד להגנת הסביבה בנוגע למפרץ חיפה; אזור מפרץ חיפה הוא אחד מהאזורים המזוהמים ביותר בארץ, אך למרות עובדה זו משרדי הממשלה, ובראשם המשרד להגנת הסביבה, לא עושים די כדי לצמצם את היקפי הזיהום - דבר שגורם לתחלואה גבוהה בקרב תושבי האזור.

לפי דו"ח במבקר, למרות שהמשרד להגנת הסביבה פועל לצמצום זיהום האוויר במפרץ לאורך שנים, מכלול הממצאים המובאים בפרקי הדו"ח מצביעים על שורה של ליקויים המעוררים שאלות אם די בפעולות אשר ננקטו והאם האופן שבו ננקטו הפעולות האמורות יש בו כדי להבטיח את מזעור הפגיעה בבריאות הציבור, כדי להגן על הסביבה וכדי להפחית את הסיכונים באזור. המבקר הצביע על היעדר ראייה מתכללת, מפני שהסוגיות הסביבתיות הן מטבען מולטי-דיסציפלינריות ומצויות בתחומי אחריותם הישירה של גופים ממשלתיים רבים, ועוד הצביע על חולשה מול התעשייה וגם מול גורמי עניין, כשבאזור המפרץ מעורבים גופים בעלי אינטרסים נוגדים, והתנהלות המשרד להגנת הסביבה מעידה על חולשה בביצוע תפקידיו כרגולטור ועל קשיים בפיקוח ובאכיפה.

ארגוני הסביבה הגיבו הבוקר להכרזת המשרד להגנת הסביבה ברגשות מעורבים. מחד, מדובר בבשורות טובות לאחר שלאורך שנים הם נאבקים למען פינו התעשיות המזהמות ממפרץ חיפה, אך מנגד עולות שאלות קשות; מדוע רק כעת מציג המשרד האמון על הגנת הסביבה ובריאות הציבור עמדה ברורה בנושא, ומדוע המלצת פינוי התעשייה נקבעה רק לשנת 2030. "למרות שכביכול מדובר בחדשה מרעישה, הציפייה שלנו מהמשרד להגנת הסביבה היא שייתמוך בהמלצות הנכונות סביבתית ובריאותית ולא ייכנע ללחצים פוליטיים או אחרים מצד התעשייה המזהמת. ביוני השנה פרסמו בז"ן למשקיעים ולתקשורת כי קיבלו את דו"ח מקינזי וכי הוא ממליץ על סגירתם בשנת 2030.

בפועל, מקינזי הציגו תחום שבין 2025-2030 כשציינו את שנת 2025 כשנה שבה הכי משתלם כלכלית", אומרת רוית שטוסל, מרכזת "הקואליציה לבריאות הציבור". "עפ"י מסד הנתונים הכלכלי סביבתי של המשרד להגנת הסביבה שכולל גם שיקולי עלויות חיצוניות הכוללות ביקור בחדרי מיון, אישפוז, ביקורי רופא, אובדן ימי עבודה ואפילו הערכת חיי אדם, ההשפעה הסביבתית הינה כ-3.5 מיליארד ש"ח למשק ומאות הרוגים. אנחנו מצפים לתיקון המלצת המשרד לסגירת בז"ן ב-1/1/2025.

שאלה נוספת העולה, היא מדוע דווקא עכשיו - באין ממשלה, עולה ההמלצה של המשרד להגנ"ס, למרות שהמאבק הסביבתי על המפרץ והסיכונים הסביבתיים והבריאותיים ידועים מזה שנים, והמלצות מקינזי ידועות מזה כשנה. "זה יום חשוב לסביבה בישראל. זהו צעד משמעותי ראשון ליישום והטמעת לקחי דוחות מבקר המדינה החמורים כנגד היעדר ניהול מספק של התעשייה המזהמת בארץ בכלל ובחיפה בפרט", אומרת מאיה יעקבס, מנכ"לית "צלול". "אך אי אפשר שלא לתהות לגבי תזמון ההצהרה, בממשלת מעבר ולפני בחירות אפשריות. אנו מקווים כי מדובר בהצהרת אמת שמאחוריה ביסוס מקצועי מוצק שיאפשר את השלמת המהלך ולא בהצהרה ריקה לקראת הבחירות הבאות, כחלק מניסיונו של השר להגנת הסביבה אלקין להדוף ממנו את הביקורת הציבורית העזה כנגד הפקרת הסביבה ובריאות הציבור במשמרת שלו".

עוד הוסיפה יעקבס כי "זהו הישג חשוב לארגוני הסביבה והפעילים, אשר לחמו בנחישות להוצאת המפגע המזהם ומסוכן מלב המטרופולין השלישי בגדלו בישראל, בעוד המשרד להגנת הסביבה אפשר למעשה את המשך הזיהום ופרסם דו"חות חלקיים אשר בז"ן התהדר בהם אל מול משקיעים והציבור".

דו"ח מקינזי, שלא נחשף לציבור לאור התנגדות בז"ן, מעלה כי לבז"ן אין אינטרס כלכלי לסגור את האתר ביוזמתה. כעת, עם פרסום עמדת המשרד להגנת הסביבה, עולות שאלות רבות לגבי עתיד התעשייה במפרץ ואופן הפינוי שלה. ראוי לשאול מה יהיה הליך השיקום של המפרץ, לכשיוצאו ממנו התעשיות המזהמות, והאם ייושם במקרה הזה עקרון "המזהם ישלם".

מומחי סביבה העלו בפני "גלובס" את החשש מכך שהדרישה כעת לפינוי יזום של התעשייה במפרץ, עשויה להיות הכשרת הקרקע לפיצוי המפעלים המזהמים עם פינויים - למרות שהם אלו שהסבו לאורך זמן נזק לקרקע ולמים. נכון לעת עתה, אין תכנית פינוי ושיקום לאזור, כשהקרקע עשויה להיוותר פגועה לאורך זמן, זקוקה לתהליך שיקום ארוך מאד שבו ספק האם ניתן יהיה לבנות באזורה, שכן לא ברור מהי רמת השיקום הריאלית אליה ניתן להגיע בטווח הזמן הנראה לעין.

בנוסף, עולות שאלות לגבי יישום התהליך והשלכותיו. נכון לעת הזו, קיימים הסכמים לפיהם יועבר החל מסוף השנה קונדנסט המופק בהפרדת הגז באסדת לוויתן, לזיקוק בבז"ן. לעת עתה, לא ידוע להיכן וכיצד יועבר אותו חומר, אם אכן יפונה המפרץ. פרופ' עדי וולפסון, פעיל סביבה ומרצה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, מברך על הכרזת המשרד, ומציין כי הודעה זו מצטרפת לתהליכים שונים שמתרחשים בשטח וכיוונם אחד: סגירת המתחם הפטרוכימי במפרץ חיפה. "זיהום האוויר מהתעשייה, והצפי לירידה עתידית בשימוש בתזקיקי נפט בתחנות הכוח ובמשק התחבורה, בשילוב עם החשיבות לחזק את המטרופולין הצפוני, מחייבים את המדינה לדון בנושא, לקבל החלטה ולהוביל ליישומה", אומר וולפסון. "אומנם יש עוד קצוות רבים שיש לחבר, למשל סוגיית העלות של הטיפול בקרקע שיש להשית על המפעלים במנגנון המזהם משלם, והפתרון לקונדנסט שמגיע מאסדת הגז ואמור לעבור לזיקוק בבז"ן. אך הצהרה ברורה כזו של המשרד להגנת הסביבה חשובה מאוד לקידום הנושא".

ממשרד רה"מ נמסר: "משרד ראש הממשלה לומד את חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה, אשר מצטרף לדוח של חברת הייעוץ מקינזי ועמדות משרדי הממשלה הרלוונטיים הנוספים".

בז"ן בחרו שלא להגיב לדברים, אך מיוסי אריה, מנכ"ל המכון הישראלי לאנרגיה המייצג את בזן ואת חברות הדלק, נמסר: "רק לפני חודש לערך התגאה המשרד בירידה של עד 45% בפליטת מזהמים במפרץ חיפה ב-2018. על המשרד נמתחה ביקורת בקרב חוגי הירוקים על כך שחשף את הנתונים שסותרים לחלוטין את קמפיין ההכפשות נגד התעשייה במפרץ חיפה. או אז יצא הבוקר המשרד במקצה תיקונים, בניגוד לעובדות, על מנת להרגיע את הפופוליסטים והצעקנים. אם התוכנית הפופוליסטית של המשרד להגנ"ס תתממש, במלחמה הבאה תצטרך מדינת ישראל להתמודד עם טורקיה שבהיעדר בזן תהפוך לספקית הדלק של צה"ל, כפי שכבר עשתה עם שוק המלט בישראל - וכן זה כולל את אספקת הדלק למטוסים".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד