גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

השקל חזק, האבטלה בשפל, אז למה האופק במשק הישראלי נראה קודר

נתונים חדשים של הלמ"ס מצביעים על עלייה באי-השוויון במשק אחרי תקופה ארוכה של צמצום פערים • מנגד, נתוני התעסוקה מעודדים, השקל חזק, והישראלים לא מפסיקים לטוס לחו"ל • אז למה הנגיד ירון חושש, ועד מתי תימשך הצמיחה תחת שיתוק פוליטי והסלמה ביטחונית?

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

הבט אחורה בסיפוק מה, הבט קדימה בדאגה. במשפט הפשטני הזה אפשר אולי לסכם את תמונת המצב של המשק נכון למועד ההחלטה של בנק ישראל השבוע שלא להוריד את שער הריבית. המשק הישראלי ממשיך לצמוח, בקצב שתואם פחות או יותר את הפוטנציאל שלו, אבל השיתוק הפוליטי והגירעון המתרחב מטילים צל גדול של חוסר ודאות במבט קדימה.

השיקולים האלו הובילו את בנק ישראל להחלטה המפתיעה שקיבל: לשים את הכלי של שינוי הריבית בצד, ולעשות מה שהנגיד אמיר ירון לא עשה עד היום - להתחיל ולקנות דולרים.

נתונים שמעידים: המשק לא במשבר

התמונה המורכבת הזו עולה גם מהנתונים הכלכליים שפורסמו בימים האחרונים. האבטלה במשק ירדה באוקטובר ל-3.6%. נכון, מספר המשרות במשק הצטמצם והגידול במשרות הפנויות נעצר. ונכון שאוקטובר היה חודש בעייתי בגלל שכמעט כולו נפל על תקופת חגים, ועדיין - משק ששיעור האבטלה בו יורד לשפל היסטורי איננו משק במשבר.

לאן הולך המשק הישראלי

אומדני הצמיחה שפורסמו בשבוע שעבר מספרים את אותו סיפור: נכון, הצמיחה הגבוהה ברבעון השלישי מוסברת בגורם שולי כמו זינוק חריג במלאים. נכון, יבוא כלי הרכב עיוות את הנתונים. ועדיין, משק שצומח בקצב של 4.1%, או אפילו ב-3% (כשמורידים את יבוא כלי הרכב), איננו משק במשבר.

השקל החזק לוחץ כלפי מטה את האינפלציה ופוגע ברווחיות ענפים כמו יצוא הסחורות. ועדיין מדינה שהמטבע שלה מתחזק ב-9% בפחות משנה מול סל המטבעות, ובין הבודדים בעולם שהתחזקו מול הדולר - איננה מדינה במשבר.

היום פורסמו נתוני ההכנסות וההוצאות של משקי הבית. הפערים בהכנסות גדלו, אחרי שלוש שנים של צמצום ועדיין, ההכנסה של משפחה ישראלית גדלה בקצב מהיר יותר מקצב התייקרות ההוצאות. רמת החיים עולה, השכר ממשיך לטפס, הישראלים התחילו לטוס לחו"ל אפילו בנובמבר. נכון, יוקר המחיה בישראל הוא עדיין גבוה, אבל הבעיה חריפה פחות מכפי שהייתה בעבר.

מדד מחירי הדירות אל מול מדד הדיור

המאבק בעליית מחירי הדירות היה אחד משני הדגלים שהניף שר האוצר משה כחלון. בשנים האחרונות העלייה התמתנה בצורה ניכרת והחשש הוא שהיא עומדת להתחדש ביתר שאת. קצב הבנייה אינו עומד בביקושים, וריבית המשכנתאות נמצאת בשפל ומעודדת לקיחת מימון. אם תופסק תוכנית "מחיר למשתכן" או אם המשקיעים יחזרו לשוק, נצפה בהתחדשות עליות המחירים.

הנתון המפתיע ביותר שהתפרסם נוגע לעלייה באי-השוויון. אחת ההצלחות הברורות של כחלון כשר אוצר הייתה בצמצום ממדי האי-שוויון. בתקופת כהונתו ירד מדד ג'יני במשך שלוש שנים ברציפות, וישראל שהגיעה לצמרת מדינות ה-OECD ברמת אי-השוויון שלה (אחרי הונג-קונג, מכסיקו וארה"ב) תפסה ב-2018 מקום טוב באמצע.

הנתונים החדשים שמתפרסמים מעידים על הרחבת פערים ועל התעשרות ניכרת של העשירון הגבוה, העשירי. אבל הנתונים מושפעים מאירוע חד-פעמי חריג מאוד שהתרחש ב-2018: מבצע של רשות המסים שאפשר לבעלי שליטה בחברות לשלם מס הכנסה מופחת על דיבידנדים שמשכו מהחברה. היקף המשיכות הכולל היה עצום והתקרב ל-100 מיליארד שקל - אם מביאים בחשבון שרק המס ששולם היה כמעט 20 מיליארד שקלים.

בשורה התחתונה: מצבו של האזרח הישראלי משתפר, גם אם מידת השיפור איננה שוויונית.

לנגיד יש תחמושת, השאלה מתי יירה

כל זה נכון כאמור לעבר. לגבי העתיד, המצב הרבה פחות ברור.

מכיוון הכלכלה הגלובלית נרשמה דווקא ירידה מסוימת במדד העצבנות. נכון שתחזיות הצמיחה העולמיות עודכנו בשבוע שעבר למטה, אבל החשש מקטסטרופה של ממש הולך ודועך. תרחישי האימים של ברקזיט פרוע או מלחמת סחר עולמית, איבדו בימים האחרונים קצת מומנטום. השמרנים מובילים בבטחה בסקרים בבריטניה, ובחירות 2020 לנשיאות ארה"ב הולכות ומתקרבות ומוציאות לדונלד טראמפ את החשק להתחיל מלחמות. והבנקים המרכזיים בעולם מאותתים שסיימו להוריד ריבית.

אבל דווקא כשנדמה שהתמונה הבינלאומית הולכת ומתבהרת, התמונה המקומית הולכת ומקדירה. כמה זמן יכול המשק להמשיך ולצמוח כאילו אין שיתוק פוליטי? עד מתי יימשך הנתק בין השיא בתיירות, השקל החזק, היצוא המשגשג וההסלמה הביטחונית?

שיעור האבטלה בישראל

אפשר להניח שהשאלות האלה מטרידות את נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. השווקים ציפו ממנו להוריד ריבית, בעיקר כי האינפלציה בישראל הולכת ונחלשת, וירון כבר אמר בעבר שהבנק יוריד ריבית אם יתרשם שהירידה בקצב האינפלציה איננה זמנית.

מאז שדיבר, האינפלציה המשיכה לרדת ומרכיבי הליבה שלה - אלו שאינם מושפעים מ"רעשי רקע" כמו תנודות בשווקים העולמיים וגורמים אקסוגניים אחרים - ירדו לקצב של 0.5%, הרבה מתחת לרף התחתון שביעד המחירים של בנק ישראל.

לראשונה זה שנים הצטרפו רוב האנליסטים לדעה שהפעם זה יקרה, לראשונה מאז 2015. ירון קיבל אצלם תדמית של נגיד "יוני" במדיניות הריבית שלו ו"ניצי" מבחינת התערבות בשוק המט"ח. אבל ירון הפתיע פעמיים: גם לא הוריד את הריבית וגם רכש מט"ח.

רכישת המט"ח נעשתה מחוסר ברירה, אחרת השקל היה ממשיך במסעו צפונה והאינפלציה הייתה יורדת עוד. כבר יומיים שבנק ישראל נמצא בשווקים. הספקולנטים והמשקיעים בוחנים את נחישותו ובודקים את יכולותיו. זהו מבחן לא קטן לנגיד שמקפיד לשמור על "עמימות קונסטרוקטיבית", ולא לסמן קו אדום ברור שמעליו לא ייתן לשקל לעלות.

מה שמטריד את ירון הוא בעיקר השיתוק הפוליטי. הגירעון התקציבי מחייב טיפול שורש כואב, שהיה אמור להתחיל בינואר וידחה עד להודעה חדשה.

בתרחיש של בחירות במארס 2020, יאושר תקציב חדש רק בסביבות ספטמבר-אוקטובר. זה במקרה הטוב, שבניסיון השלישי יתקבלו סופסוף תוצאות מכריעות ותוקם ממשלה יציבה ואחראית.

דחיית הטיפול בגירעון תחריף את השוק, ובינתיים המדינה תתנהל לפי תקציב המשכי. התקציב הזה אולי טוב לריסון ההוצאות, אך הוא צפוי לפגוע בצמיחה. הממשלה היא מנוע הפעילות הגדול במשק והחל מ-1 בינואר היא תעבוד בחצי כוח. לא יהיה כסף להתקשרויות חדשות, מכרזים יוקפאו והדחפורים יעצרו מלכת. גלי ההדף של ההאטה יורגשו בכל פינה. האבטלה תגדל, כמעט בוודאות. האינפלציה עשויה להתמתן עוד יותר.

ירון מבין שהוא חייב לשמור בידיו תחמושת לחודשים הבאים. במחסנית של נשק הריבית יש כדורים בודדים לפני שהריבית תרד למחוזות שליליים מסוכנים. האקדח של ירון עוד יירה, אבל רק במערכה הרביעית או החמישית. 

עוד כתבות

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

עובדות הפועלים החביאו בבגדים 130 אלף שקל במזומן. כמה ישלם הבנק?

בנק הפועלים בדק באיחור את תלונת הלקוח וגילה כי אכן בוצעה "מעילה מצומצמת" ● הבנק ישלם 10 מיליון שקל במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדו בנושא ● הפועלים: "הבנק ערך תהליך הפקת לקחים מקיף למניעת הישנות מקרה דומה בעתיד"

קזואו אואדה,  נגיד הבנק המרכזי ביפן / צילום: Reuters, Kyodo

יפן דוחפת את הריבית לשיא של 30 שנה, ומכניסה את וול סטריט לחרדה

יפן, מתקרבת להעלאת ריבית שתביא אותה לרמה של 1% ● למרות שמדובר בריבית נמוכה ביחס למערב, ההעלאה הצפויה עשויה לפגוע בסוחרי הקרי טרייד, ואולי אף להעלים מאות מיליארדי דולרים מוול סטריט

חומרים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמש הנפקות נסגרו בהנחה של עד 26% על המחיר המבוקש. כך עובדת השיטה

חמש מבין שש החברות שהשלימו הנפקות בשבועות האחרונים - התפשרו משמעותית על השווי הראשוני שדרשו ● הרציונל: המנפיקים נותרים עם שווי אטרקטיבי, והמוסדיים יכולים להציג תמונת הצלחה בכיפופי הידיים ● מי הבעלים שנפגשו עם הכסף, המוסדיים שקנו את הסחורה, וההנפקה שבולטת במיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ בן 80, והחגיגה שהוא מתכנן הפכה למחלוקת פוליטית

כלוב איגרוף במדשאה הדרומית של הבית הלבן, יציעים שיכילו אלפי צופים, ומחאות ענק ברחבי ארה"ב ● דונלד טראמפ חוגג 80 שנה, ומבטיח: "זה יהיה אירוע ייחודי מאוד, זה יהיה מדהים"

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

דוח חדש: השכר במגזר הציבורי נשחק, ושיעור העובדים המצטיינים ירד

נתוני משרד האוצר חושפים תמונת מצב עגומה: בעוד השכר במגזר הפרטי מזנק, שיעור המצטיינים בפסיכומטרי המשתלבים בשירות הציבורי צנח ב־25% בעשור האחרון ● העובדים סובלים משחיקה וירידה במיומנויות ● וגם: אחד מכל חמישה עובדי ממשלה משלים הכנסה בחוץ

יקבי כרמל / צילום: תמר מצפי

בכפוף לשימוע: הממונה על התחרות שוקלת להכריז על יקבי כרמל כמונופול

בדיקת רשות התחרות העלתה כי יקבי כרמל מחזיקה ביותר ממחצית מהאספקה בשווקי התירוש והיין לקידוש, ולכאורה גם בכוח שוק משמעותי ● הכרזה כמונופול תכניס את החברה תחת החובות והאיסורים הקבועים בחוק המזון

יריב יוריסטה, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות האקטיביות של מיטב / צילום: באדיבות מיטב

מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים שמומלצים דווקא עכשיו

יריב יוריסטה, מנהל השקעות בקרנות מיטב, מזהיר מיכולת מוגבלת של המוסדיים לספוג את גל ההנפקות המתרגש על וול סטריט ות"א ● על רקע הטלטלה בשווקים, הוא מציע דרכים להתמודד עם המצב בטווח הקצר והארוך ● וגם: למה הוא מאמין דווקא עכשיו באטרקטיביות של הבנקים ושל חברות התשתיות

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

הקרנות נאלצו למכור - ואג"ח סימד התרסקו בחצי

לאחר שחברת מחנות הקיץ הגישה בקשה לחדלות פירעון, ודירוג האג"ח שלה הורד, קרנות הסל המחזיקות בהן נאלצו למכור, ומחירן צנחו ל-29 אגורות בלבד ● סימד, שקרסה בפתאומיות לאחר שבעליה רוקנו את קופת המזומנים שלה, עדכנה כי התקבלו הצעות לא מחייבות וראשוניות לרכישת נכסיה

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל מאיים: "התקיפה באיראן - הכנה למהלומה כבדה יותר"

מחבל שחדר לשטח ישראל מדרום לבנון התקרב לאזור גדר הגבול סמוך ליישוב מרגליות ופתח באש לעבר כוח צה"ל שפעל במרחב ● מקור בממשלת לבנון: המשוואה של "תקיפת הדאחיה בביירות מול תקיפה איראנית לעבר ישראל" - קרסה ● בלבנון מדווחים על תקיפות בעיר צור; צה"ל פרסם התרעת פינוי ● טראמפ: "בשבועיים הקרובים נכריז על ניצחון מוחלט, האיראנים מוכנים שלא יהיה להם נשק גרעיני; לא חושב שישראל תחדש את המלחמה עם איראן" ● עדכונים שוטפים

האם שוק ההנפקות ימשיך לשעוט? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החברה שחתכה 50% מהשווי לקראת ההנפקה, ומה יקרה ליתר

שוק ההנפקות בת"א נמצא באחת התקופות הטובות ביותר שלו, אך הסלמה ביטחונית עלולה לאיים על ההמשך ● בשוק מדגישים כי "ההיסטוריה מלמדת שהשווקים יוצאים ממלחמות מחוזקים" ● וגם: למה השווי של חברת הנדל"ן הקנדית עלמדב נחתך ביותר מ-50%?

הצעת חוק להגבלת שכ''ט לנכי צה''ל / צילום: Shutterstock

אושר סופית: יוגבל שכר הטרחה עבור טיפול בתביעות של נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה

הצעת החוק הקובעת לראשונה הגבלה על שכר-הטרחה שרשאים עורכי דין ומייצגים אחרים לגבות בתביעות נכי צה"ל וכוחות הביטחון לקבלת תגמולים בשל הנכות ● יו"ר הוועדה: "טיפלנו בנושא בחרדת קודש, תוך שמיעת כלל הקולות והבנת המורכבויות" ● זה מה שכוללת ההצעה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

"יש לנו משתמשים שלא דיברו בטלפון 40 שנה": החברה שהפכה תמלול לחירשים למכונת מזומנים

חברת נגיש, שמנגישה תוכן לחירשים, מגייסת 85 מיליון דולר וצופה הכנסות של 100 מיליון דולר כבר השנה ● תוכנית פיילוטים חדשה תאפשר לסטארט־אפים רפואיים לנסות את המוצרים שלהם בבית החולים בני ציון ● וחוקרים מבר־אילן טוענים: סוכרת היריון מגבירה סיכונים למחלות בהמשך החיים ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

מכה לטראמפ: בית המשפט בלם את האגרה שהטיל על ויזות העבודה

בית משפט פדרלי קבע כי לממשל טראמפ לא הייתה סמכות להטיל אגרה חריגה של 100 אלף דולר על מעסיקים המבקשים ויזות H-1B לעובדים זרים מיומנים ● השופט קבע כי מדובר למעשה במס שלא אושר בידי הקונגרס ● בשלב זה לא ברור אם הממשל יערער על ההחלטה, אך הפסיקה מהווה מכה למדיניות ההגירה המצמצמת שמקדם טראמפ

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

כבר קניתם טלוויזיה חדשה למונדיאל? אלה הענפים שרושמים זינוק בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף המחשבים והסלולר רושם את העלייה הגדולה ביותר, לצד ענפי התיירות ומוצרי החשמל. ומי נפגע הכי הרבה?

הנסיך הסעודי אל־ווליד בן טלאל. בעיגול: אילון מאסק / צילום: רויטרס- Faisal Al Nasser, שאטרסטוק

מחכים להנפקת הענק של אילון מאסק: הנסיך הסעודי שהונו זינק לשיא של עשור

לפני כעשור הנסיך הסעודי אל־ווליד בן טלאל נעצר בחשד לשחיתות, ומניית חברת ההחזקות שלו צנחה ● כעת נחשפה ההשקעה שלו בחברת החלל SpaceX, ומשקיעים נהרו לחברת ההחזקות בשליטתו ● והוא לא המרוויח היחיד

גיל קרני / צילום: אד טיילר

בכיר בלאומי תבע את הבנק על התעמרות, וישלם הוצאות חריגות

מנכ"ל בנק לאומי בריטניה לשעבר, גיל קרני, תבע את הבנק בטענה להרעה מוחשית בתנאי עבודתו ולהתעמרות ● הוא ביקש לקבוע כי פוטר ולא התפטר ולקבל קצבת פרישה לכל ימי חייו ● בית הדין לעבודה דחה את תביעתו ● באופן אבסורדי, הבכיר בלאומי שקרני טען בין היתר שהתנכל לו והתייחס אליו בעוינות עבר לבנק הפועלים מאז, והוא הממונה על קרני היום ● בא כוחו של קרני: נגיש ערעור

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

דוח המבקר על הסייבר במלחמה: היעדר קטסטרופה – בזכות המזל ולא המוכנות

בדוח מבקר המדינה, מצביע מתניהו אגלמן על היעדר היערכות המדינה לאירועי סייבר ● מהדוח עולה פער עמוק ומדאיג בין חומרת האיום הקיים לבין רמת המוכנות בפועל ערב מלחמת "חרבות ברזל" ● נקבע כי ישראל חייבת לייצר מסגרת אחידה ותקציב רב-שנתי לאימוץ בינה מלאכותית ● "העובדה שמדינת ישראל לא חוותה אירוע משבית קטסטרופלי נובעת ממזל ולא ממוכנות מערכתית"

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור החדשה שגייסה 200 מיליון דולר תוך חודש וחצי

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה בחברה / צילום: אמיר לוי - ניו יורק

דלתא מורידה את יעד הרווח ו"רותמת" את הדולר החלש להקפצת שכר הבעלים

חברת ההלבשה התחתונה דלתא מבקשת להגדיל את שכרו של אייזיק דבח, בעל השליטה והמנכ"ל, כך שיעמוד על עד 2.3 מיליון דולר בשנה – פי 115 מהשכר הממוצע של עובדי החברה ● בין היתר יופחת יעד הרווח הנקי למענק – שבו לא עמד דבח אשתקד – ב-8.5 מיליון דולר