גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקל חזק, האבטלה בשפל, אז למה האופק במשק הישראלי נראה קודר

נתונים חדשים של הלמ"ס מצביעים על עלייה באי-השוויון במשק אחרי תקופה ארוכה של צמצום פערים • מנגד, נתוני התעסוקה מעודדים, השקל חזק, והישראלים לא מפסיקים לטוס לחו"ל • אז למה הנגיד ירון חושש, ועד מתי תימשך הצמיחה תחת שיתוק פוליטי והסלמה ביטחונית?

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

הבט אחורה בסיפוק מה, הבט קדימה בדאגה. במשפט הפשטני הזה אפשר אולי לסכם את תמונת המצב של המשק נכון למועד ההחלטה של בנק ישראל השבוע שלא להוריד את שער הריבית. המשק הישראלי ממשיך לצמוח, בקצב שתואם פחות או יותר את הפוטנציאל שלו, אבל השיתוק הפוליטי והגירעון המתרחב מטילים צל גדול של חוסר ודאות במבט קדימה.

השיקולים האלו הובילו את בנק ישראל להחלטה המפתיעה שקיבל: לשים את הכלי של שינוי הריבית בצד, ולעשות מה שהנגיד אמיר ירון לא עשה עד היום - להתחיל ולקנות דולרים.

נתונים שמעידים: המשק לא במשבר

התמונה המורכבת הזו עולה גם מהנתונים הכלכליים שפורסמו בימים האחרונים. האבטלה במשק ירדה באוקטובר ל-3.6%. נכון, מספר המשרות במשק הצטמצם והגידול במשרות הפנויות נעצר. ונכון שאוקטובר היה חודש בעייתי בגלל שכמעט כולו נפל על תקופת חגים, ועדיין - משק ששיעור האבטלה בו יורד לשפל היסטורי איננו משק במשבר.

לאן הולך המשק הישראלי

אומדני הצמיחה שפורסמו בשבוע שעבר מספרים את אותו סיפור: נכון, הצמיחה הגבוהה ברבעון השלישי מוסברת בגורם שולי כמו זינוק חריג במלאים. נכון, יבוא כלי הרכב עיוות את הנתונים. ועדיין, משק שצומח בקצב של 4.1%, או אפילו ב-3% (כשמורידים את יבוא כלי הרכב), איננו משק במשבר.

השקל החזק לוחץ כלפי מטה את האינפלציה ופוגע ברווחיות ענפים כמו יצוא הסחורות. ועדיין מדינה שהמטבע שלה מתחזק ב-9% בפחות משנה מול סל המטבעות, ובין הבודדים בעולם שהתחזקו מול הדולר - איננה מדינה במשבר.

היום פורסמו נתוני ההכנסות וההוצאות של משקי הבית. הפערים בהכנסות גדלו, אחרי שלוש שנים של צמצום ועדיין, ההכנסה של משפחה ישראלית גדלה בקצב מהיר יותר מקצב התייקרות ההוצאות. רמת החיים עולה, השכר ממשיך לטפס, הישראלים התחילו לטוס לחו"ל אפילו בנובמבר. נכון, יוקר המחיה בישראל הוא עדיין גבוה, אבל הבעיה חריפה פחות מכפי שהייתה בעבר.

מדד מחירי הדירות אל מול מדד הדיור

המאבק בעליית מחירי הדירות היה אחד משני הדגלים שהניף שר האוצר משה כחלון. בשנים האחרונות העלייה התמתנה בצורה ניכרת והחשש הוא שהיא עומדת להתחדש ביתר שאת. קצב הבנייה אינו עומד בביקושים, וריבית המשכנתאות נמצאת בשפל ומעודדת לקיחת מימון. אם תופסק תוכנית "מחיר למשתכן" או אם המשקיעים יחזרו לשוק, נצפה בהתחדשות עליות המחירים.

הנתון המפתיע ביותר שהתפרסם נוגע לעלייה באי-השוויון. אחת ההצלחות הברורות של כחלון כשר אוצר הייתה בצמצום ממדי האי-שוויון. בתקופת כהונתו ירד מדד ג'יני במשך שלוש שנים ברציפות, וישראל שהגיעה לצמרת מדינות ה-OECD ברמת אי-השוויון שלה (אחרי הונג-קונג, מכסיקו וארה"ב) תפסה ב-2018 מקום טוב באמצע.

הנתונים החדשים שמתפרסמים מעידים על הרחבת פערים ועל התעשרות ניכרת של העשירון הגבוה, העשירי. אבל הנתונים מושפעים מאירוע חד-פעמי חריג מאוד שהתרחש ב-2018: מבצע של רשות המסים שאפשר לבעלי שליטה בחברות לשלם מס הכנסה מופחת על דיבידנדים שמשכו מהחברה. היקף המשיכות הכולל היה עצום והתקרב ל-100 מיליארד שקל - אם מביאים בחשבון שרק המס ששולם היה כמעט 20 מיליארד שקלים.

בשורה התחתונה: מצבו של האזרח הישראלי משתפר, גם אם מידת השיפור איננה שוויונית.

לנגיד יש תחמושת, השאלה מתי יירה

כל זה נכון כאמור לעבר. לגבי העתיד, המצב הרבה פחות ברור.

מכיוון הכלכלה הגלובלית נרשמה דווקא ירידה מסוימת במדד העצבנות. נכון שתחזיות הצמיחה העולמיות עודכנו בשבוע שעבר למטה, אבל החשש מקטסטרופה של ממש הולך ודועך. תרחישי האימים של ברקזיט פרוע או מלחמת סחר עולמית, איבדו בימים האחרונים קצת מומנטום. השמרנים מובילים בבטחה בסקרים בבריטניה, ובחירות 2020 לנשיאות ארה"ב הולכות ומתקרבות ומוציאות לדונלד טראמפ את החשק להתחיל מלחמות. והבנקים המרכזיים בעולם מאותתים שסיימו להוריד ריבית.

אבל דווקא כשנדמה שהתמונה הבינלאומית הולכת ומתבהרת, התמונה המקומית הולכת ומקדירה. כמה זמן יכול המשק להמשיך ולצמוח כאילו אין שיתוק פוליטי? עד מתי יימשך הנתק בין השיא בתיירות, השקל החזק, היצוא המשגשג וההסלמה הביטחונית?

שיעור האבטלה בישראל

אפשר להניח שהשאלות האלה מטרידות את נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. השווקים ציפו ממנו להוריד ריבית, בעיקר כי האינפלציה בישראל הולכת ונחלשת, וירון כבר אמר בעבר שהבנק יוריד ריבית אם יתרשם שהירידה בקצב האינפלציה איננה זמנית.

מאז שדיבר, האינפלציה המשיכה לרדת ומרכיבי הליבה שלה - אלו שאינם מושפעים מ"רעשי רקע" כמו תנודות בשווקים העולמיים וגורמים אקסוגניים אחרים - ירדו לקצב של 0.5%, הרבה מתחת לרף התחתון שביעד המחירים של בנק ישראל.

לראשונה זה שנים הצטרפו רוב האנליסטים לדעה שהפעם זה יקרה, לראשונה מאז 2015. ירון קיבל אצלם תדמית של נגיד "יוני" במדיניות הריבית שלו ו"ניצי" מבחינת התערבות בשוק המט"ח. אבל ירון הפתיע פעמיים: גם לא הוריד את הריבית וגם רכש מט"ח.

רכישת המט"ח נעשתה מחוסר ברירה, אחרת השקל היה ממשיך במסעו צפונה והאינפלציה הייתה יורדת עוד. כבר יומיים שבנק ישראל נמצא בשווקים. הספקולנטים והמשקיעים בוחנים את נחישותו ובודקים את יכולותיו. זהו מבחן לא קטן לנגיד שמקפיד לשמור על "עמימות קונסטרוקטיבית", ולא לסמן קו אדום ברור שמעליו לא ייתן לשקל לעלות.

מה שמטריד את ירון הוא בעיקר השיתוק הפוליטי. הגירעון התקציבי מחייב טיפול שורש כואב, שהיה אמור להתחיל בינואר וידחה עד להודעה חדשה.

בתרחיש של בחירות במארס 2020, יאושר תקציב חדש רק בסביבות ספטמבר-אוקטובר. זה במקרה הטוב, שבניסיון השלישי יתקבלו סופסוף תוצאות מכריעות ותוקם ממשלה יציבה ואחראית.

דחיית הטיפול בגירעון תחריף את השוק, ובינתיים המדינה תתנהל לפי תקציב המשכי. התקציב הזה אולי טוב לריסון ההוצאות, אך הוא צפוי לפגוע בצמיחה. הממשלה היא מנוע הפעילות הגדול במשק והחל מ-1 בינואר היא תעבוד בחצי כוח. לא יהיה כסף להתקשרויות חדשות, מכרזים יוקפאו והדחפורים יעצרו מלכת. גלי ההדף של ההאטה יורגשו בכל פינה. האבטלה תגדל, כמעט בוודאות. האינפלציה עשויה להתמתן עוד יותר.

ירון מבין שהוא חייב לשמור בידיו תחמושת לחודשים הבאים. במחסנית של נשק הריבית יש כדורים בודדים לפני שהריבית תרד למחוזות שליליים מסוכנים. האקדח של ירון עוד יירה, אבל רק במערכה הרביעית או החמישית. 

עוד כתבות

אדמירל בראד קופר / צילום: Reuters, Petty Officer 3rd Class Sonny Escalante

האדמירל שהפנה את הרחפנים של איראן נגד עצמה

הוא פורח במצבי לחץ, כמעט אף פעם לא עייף, אופטימיסט חסר תקנה ודואג לטפח קשרים עם מנהיגי המזרח התיכון, בהם הרמטכ"ל אייל זמיר ● אדמירל בראד קופר נבחר לחוד החנית האמריקאי של המבצע המורכב על אדמת טהרן ● על ההישגים, הכישלונות ומה חושבים על כך בסביבתו

רקטה של חברת נורת'רופ גרומן / צילום: ap, Steve Helber

דווקא כעת המניות הביטחוניות בארה"ב נכנסות למקלט. כמה הסברים לתופעה

המלחמה המתמשכת באיראן אמורה על פניה להוביל להוצאות צבאיות וביטחוניות גבוהות יותר, אבל במניות הנשק וההגנה האמריקאיות המובילות ניכר דווקא דשדוש ● ייתכן כי הרוח הגבית מהממשל פנתה כעת נגדן, בשל התנהגות כספית בזבזנית ופיגור טכנולוגי

התחלות בנייה / צילום: Shutterstock

שיאים בהתחלות בנייה – אך גם בדירות שבנייתן מתעכבת

עפ"י נתוני הלמ"ס, בשנה החולפת נרשמו 80 אלף התחלות בנייה - שיא מאז שנת 1991 ● עם זאת, יש גם שיא שלילי בדירות שהשלמתן מתעכבת

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

גלולת ההרזיה הישראלית מקבלת אור ירוק באירופה - ומתחילה למכור

לאחר שהסירה את החסם האחרון לשיווק באירופה, חברת אפיטומי חותמת על הסכם הפצה ראשון בגרמניה בהיקף של 5.3 מיליון דולר • הגלולה מציעה ירידה מתונה במשקל למי שמחפש חלופה לזריקות ● המניה מגיבה בעליות אך עדיין רחוקה ממחיר ההנפקה

תומר צ'פניק, מנכ''ל ריטיילורס / צילום: שוקה כהן

מניית ריטיילורס זינקה במעל 40% בפחות מיומיים: "התגלשה יותר מדי – והמשקיעים התעוררו"

המניה הוסיפה לשווי השוק של החברה 570 מיליון שקל ביומיים, והיא נסחרת לפי שווי שוק של 2 מיליארד שקל ● בשוק סבורים כי למרות שהדוחות הכספיים של ריטיילורס הציגו חולשה ברווח הנקי – המשקיעים בשוק החליטו שהחמירו עם החברה יותר מדי

מקלט / אילוסטרציה: פביו טרופה

הפך את המקלט לסאונה, והשכנים נאלצו לחפש מחסה חלופי באזעקות

בבניין פרטי הפכו את המקלט לסאונה, ותושבי האזור נאלצו לרוץ למקלט מרוחק יותר ● לאחר שהתושבים בשכונה פנו לרשויות, הסאונה פורקה, אך שוב נמנעה מהם הכניסה בטענה כי מדובר בבניין פרטי

רישום בעלות במקרקעין / צילום: Shutterstock

האם רשמה דירה על שם הבת משיקולי מס. האם החתן זכאי למחצית?

פסק דין שניתן בחודש שעבר ממחיש את הסיכון במהלך נפוץ לחיסכון במס רכישה: דירה שנרשמה על שם בת הובילה לסכסוך גירושים ולמאבק משפטי ממושך על הבעלות

כותרות העיתונים בעולם

כ-2,000 נחתים מחכים לפקודה: האיים שארה"ב עשויה לכבוש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להשתלט על מספר איים ששייכים לאיראן סביב מצרי הורמוז, כמה עולה לבטח ספינה במצרי הורמוז, והמיליארדר האמירתי שמאשים את טראמפ וישראל • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט בנייה בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

יזמי הנדל"ן לא מוטרדים מביטולים: "באוצר מנסים לשדר שיש ירידת מחירים"

ניתוח שנעשה בתחילת החודש באגף הכלכלן הראשי באוצר הצביע על עלייה של יותר מ-100% בקצב ביטולי עסקאות בענף הנדל"ן בשנים 2024-2025 ● מנגד, יזמי נדל"ן טוענים שמדובר בתופעה שולית: "את הביטולים אפשר לספור על כף יד אחת"

פגיעה בבתי הזיקוק באזור חיפה / צילום: לפי סעיף 27 א'

הירי מאיראן: בתי הזיקוק בחיפה נפגעו משברי יירוט

שברי יירוט נפלו במתחם בזן במפרץ חיפה בירי האחרון מאיראן, עשן נראה באזור ורסיסים שפגעו בקו מתח עליון גרמו להפסקות חשמל זמניות • לא דווח על נפגעים, אך היקף הפגיעה במתקן והשלכותיה למשק הדלק עוד לא התבררו ● מניית בזן נפלה היום ב-8% בת"א

מדד האושר / צילום: Shutterstock

למרות המלחמות: הישראלים במקום השמיני במדד האושר העולמי

למרות שורת מלחמות, מתקפות טילים ומצבי חירום, תושבי ישראל ניצבים במקום השמיני במדד האושר העולמי ● מנגד, חל זינוק במדדי הדאגה, העצב והכעס של הישראלים ● ומה לגבי השחיתות?

קריית שמונה / צילום: שלומי יוסף

בשיא המלחמה: 4,500 דירות חדשות יתוכננו בקריית שמונה

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה לתכנן רובע עירוני חדש בקריית שמונה; בעיר חיים כיום כ-23 איש בלבד ● ביקנעם אושרה הקמת 835 דירות כקרקע משלימה להתחדשות עירונית ● והוועדה המחוזית דרום אישרה את תוכנית פלוגות שלב א', הממוקמת ממערב לקריית גת ● חדשות השבוע בנדל"ן

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

פתיחת מערכת החינוך תורחב בשבוע הבא

פתיחת מוסדות החינוך תתבצע בכפוף למיגון מתאים במקום ● המהלך דורש עדיין אישור סופי של הדרג המדיני ● החל מיום ראשון תתאפשר פתיחה של כיתות חינוך מיוחד שנמצאות בבתי ספר - ולא רק במוסדות של חינוך מיוחד

אשל ארמוני ז''ל / צילום: איל יצהר

אשל ארמוני, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר, הלך לעולמו

אשל ארמוני, לשעבר יו"ר דירקטוריון נמל חיפה ומנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, היה ממנסחי תוכנית "מחיר למשתכן", נפטר היום בגיל 66 לאחר מחלה קשה ● ארמוני היה אחת הדמויות המוכרות במינהל הציבורי בישראל ועסק רבות בפעילות חברתית

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

פחות קניונים, יותר דאטה: חוות השרתים מהוות חמישית מהכנסות עזריאלי

תחום חוות השרתים של קבוצת עזריאלי הולך ותופס נתח משמעותי מפעילותה ● דמי השכירות שנגבו מחוות השרתים הסתכמו בכ-449 מיליון שקל אשתקד, עלייה של 95% ● חוות השרתים מהוות כבר 18% משווי הנכסים במאזן עזריאלי - בשווי של 11.3 מיליארד שקל

בית ספר שנפגע ברמת אפעל / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מערכת החינוך צריכה לתפקד בחירום. האם יש לה מה שצריך?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות • הפעם: מערכת החינוך בזמן חירום • המיגון חסר, הלמידה מרחוק לא יעילה והגיל הרך נשאר מאחור

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אילו חברות תעופה פועלות בנתב"ג כיום, ומה מגיע לי אם בוטלה הטיסה?

עבור ישראלים שמבקשים לצאת מהארץ או לשוב אליה, המציאות הפכה מורכבת ובלתי צפויה ● איך חברות התעופה הישראליות קובעות מי יעלה על טיסת חילוץ, ולאילו יעדים היא תצא? ● איך אפשר להגיע לישראל, ומה צפוי בפסח? גלובס עושה סדר

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

באירופה מסרבים לסייע לטראמפ באיראן. חוץ ממדינה מפתיעה אחת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה ● ורק נשיא פינלנד קרא לחבריו "לקחת ברצינות את הבקשה האמריקאית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט נמחקות; הנפט יורד ל-105 דולר לחבית

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● טאואר עקפה את צ'ק פוינט בשווי והיא הישראלית השלישית בגודלה בוול סטריט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית לאחר שנסק ל-119 דולר בבוקר ● מימושים במניית מיקרון לאחר הדוח הטוב שלה אתמול ● ירידות חדות במחירי הזהב והכסף ● הבנק האירופה ובנק אנגליה הותירו את הריבית היום ללא שינוי ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות

סניף של מקס סטוק בראשל''צ / צילום: מירו ממן

מקס סטוק לא דיווחה מדוע התפטר הדירקטור של קרן אייפקס, ורשות ני"ע התערבה

בעקבות דרישת רשות ני"ע, מקס סטוק פרסמה דיווח מתוקן המתייחס לטענות שהעלה ארז נחום, לשעבר מספר 2 בקרן אייפקס, נגד מנכ"לית הקרן ויו"ר מקס סטוק, זהבית כהן ● מקס סטוק: "החברה איננה צד לסכסוך, לא הופרו כללי הממשל התאגידי"