גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוכרים את נובמבר? חודש הלגיטימציה שהתחילה בכ"ט

שלושה ימים בחודש נובמבר עיגנו את מדינת היהודים בחוק הבינלאומי והעניקו לה לגיטימיות שקנה הרובה יכול לבסס, אבל לא להשיג. צריך לבצר את הלגיטימיות - באמצעות הימנעות ממעשים לא לגיטימיים ● פרשנות

חוגגים את הכרזת האו"ם בירושלים, כ"ט בנובמבר1947 / צילום: הנס פין - לע"מ
חוגגים את הכרזת האו"ם בירושלים, כ"ט בנובמבר1947 / צילום: הנס פין - לע"מ

השבוע לפני שש שנים, האקדמיה ללשון העברית נדרשה ל"תאריך הכלאיים" של כ"ט בנובמבר. "שם משונה למדי", כתבה האקדמיה ביומנה המקוון, "תאריך לועזי בלבוש עברי". 

"ככל הנראה", הרהרה האקדמיה, "נובע תאריך הכלאיים הזה ממעמדו המיוחד של האירוע", והזכירה כי גם הצהרת בלפור הונצחה באופן דומה, כאשר כיכר בתל אביב נקראה "ב' בנובמבר". השם לא דבק בכיכר, והיא נודעה בפי העם כ"כיכר מוגרבי".

"מעמדו המיוחד" של כ"ט בנובמבר חדל להיות מיוחד. סקר שעשה העיתון "ישראל היום" לפני קצת יותר משנה הראה, כי רק 31% מתלמידי כיתות י"א וי"ב במגזר היהודי ידעו מה קרה בכ"ף-טי"ת. 

זה נתון מדהים למדי בהתחשב בזה שביום ההוא התאפשרה מדינת היהודים. אפשר להגיד עליו שהוא היה היום המדיני החשוב ביותר בהיסטוריה היהודית המודרנית. אולי החשוב ביותר מאז הואילו הורקנוס ואריסטובולוס להסגיר את ממלכת יהודה לידי הגנרל הרומאי פומפיי, בשנת 63 לפנה"ס.

לא, זו אינה תלונה על רמת הידע של התיכונים. זה ניסיון לייחס את רמת הידע לפיחות המכוּון שנעשה במעמדו של כ"ף-טי"ת במרוצת השנים. הוא התחיל לפני 40 שנה ויותר, כאשר עצרת האו"ם החליטה, ברוב קולותיהן של מדינות משטרה ודיקטטורות, להשוות את הציונות לאפרטהייד.

חִנו של האו"ם בישראל התחיל לסור עוד בשנות ה-50, אבל ההחלטה הנפסדת מ-1975 העבירה את האו"ם לטור האויבים. מאז ואילך היה קשה לשכנע ישראלים שיש להם סיבה כלשהי להיות אסירי תודה לעצרת הכללית של האו"ם.

אבל יש להם סיבה. מקור הלגיטימיות של ישראל כמדינה יהודית נובע מהחלטת כ"ף-טי"ת. לא קשה לנחש שחלק ניכר מן הקוראים ימהרו להעמיד אותי על טעותי, ולהזכיר לי שעצמאות ישראל עלתה מקנה הרובה. אבל אין כל סתירה. העצמאות לא הייתה מתאפשרת בלי ההחלטה ההיא, ולא הייתה מאריכה ימים בלי הקנה.

החלטת האו"ם עיגנה את מדינת היהודים בחוק הבינלאומי, מפני שב-1947 הוכרזה חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות, יהודית וערבית. כך הוגדרה המדינה שבדרך: יהודית. תוקפה של ההחלטה ההיא בעינו עומד, ובלבד שישראל לא תתנער ממנה. היום שבו ישראל תתחיל לספח את הגדה המערבית יהיה היום שבו יתחיל להישמט בסיס הלגיטימיות.

פלפולי הערפול

צירוף מוזר של נסיבות הפך את נובמבר לחודש הלגיטימיות הבינלאומית של מדינת היהודים. נובמבר 1917 הניב את הצהרת בלפור, אשר הייתה הבסיס לכינון ממשלת המנדט בארץ ישראל. ואף כי במרוצת השנים למדו דרדקי ישראל לראות בבריטים עריצים סוגרי-שערים (מפני שהם אומנם היו כאלה), המנדט היה הזירה שבה הכינו היהודים את עצמאותם, בברכת הבריטים, או לפחות בעצימת עיניהם.

ב-22 בנובמבר 1967, מועצת הביטחון של האו"ם קיבלה את החלטה מס' 242, שכללה, באנגלית, אם כי לא בצרפתית, את הדרישה המעורפלת לנסיגת ישראל מ"שטחים", לא מן "השטחים". ואף כי פלפולי הערפול הם שהעסיקו את הישראלים בשעתם, החשיבות הגדולה ביותר של 242 הייתה שהיא קיבלה, מיניה וביה, את גבולות 1967 ואסרה על פגיעה בהם. לשון אחר, היא הייתה עדכון טריטוריאלי לגבולות המסובכים של מפת כ"ף-טי"ת.

תודעת הלגיטימיות

שלוש ההצהרות של חודש נובמבר ב-102 השנה האחרונות הן הנכס הבינלאומי הגדול ביותר של ישראל. הן הסיבה שכל מאמץ להרוס אותה, יהיה מקורו אשר יהיה, טבוע בחותם פלילי. הוא קריאת תיגר על החוק הבינלאומי. אין זה אומר שישראל צריכה להסתפק בלגיטימיות הבוקעת מהצהרות נובמבר. שריריה הצבאיים הם פוליסת הביטוח שלה. אבל אבוי לישראל אם היא תקל ראש בלגיטימציה.

אין זה מספיק להתלונן על מאמצי דה-לגיטימציה. צריך לבצר את הלגיטימיות, קודם כול באמצעות הימנעות ממעשים לא לגיטימיים, כמו שינויים חד צדדיים של מעמד טריטוריאלי. שנית, צריך להנחיל את תודעת הלגיטימיות לשני השלישים של י"א וי"ב שאינם יודעים מה קרה ב-29 בנובמבר. אולי שר החינוך הבא יחליט להכריז על נובמבר כ"חודש הידידות וההכרה", שבו תוצג האפשרות שקללת בלעם אינה מכילה את הנוסחה הדיפלומטית היחידה הבאה בחשבון, עם-לבדד-ישכון וכו'.

או"ם-שמו"ם, אמרה דרא"פ

אפשר ללמוד מדרום אפריקה. מדינת הלאום הלבנה הייתה חברה מייסדת של האו"ם. היא הייתה מיוצגת בכל המוסדות הבין-לאומיים. היו לה יחסים דיפלומטיים ענפים. תחילת הדה-לגיטימציה שלה הייתה קשורה לא באפרטהייד עצמו אלא בכיבוש הלא-חוקי של טריטוריה שנקראה לפנים "דרום מערב אפריקה", כיום נמיביה. היא הוענקה לה כמנדט של חבר הלאומים לאחר מלחמת העולם הראשונה. האו"ם שלל את המנדט ב-1966. דרום אפריקה אמרה או"ם-שמו"ם, וסיפחה למעשה אם גם לא פורמלית את השטח העצום הזה על שפת האוקיינוס האטלנטי. לרוב השחור ניתנו כיסים טריטוריאליים שהיו ידועים בעגת הימים ההם כ"בנטוסטנים".

ב-1974 הושעתה דרום אפריקה מן העצרת הכללית של האו"ם, אם כי דגלה הוסיף להתנוסס. ב-1977, מועצת הביטחון של האו"ם הטילה עליה אמברגו צבאי. בתחילת שנות ה80 התחילו הסנקציות הכלכליות, והלולאה התחילה להתהדק סביב צווארה של מדינת הלאום האפריקנרית. ב1990 היא הסכימה לשאת ולתת על החלפתה במדינה רב גזעית. ב-1994 היא הגיעה אל קיצה. ואף כי כמובן סיום האפרטהייד היה הכרחי, רצוי ומוסרי, אפשר לטעון כי האפריקנרים היו ראויים לנוסחה שתבטיח את זכויותיהם הקבוצתיות במדינה הפלורליסטית החדשה.

ישראל אינה דרום אפריקה. ההבדלים גדולים. אבל צריך ללמוד מן הדינמיקה. בעיקר צריך להתחקות אחר מקורותיה של הדה-לגיטימציה של מדינת הלאום, ולהפיק לקחים קונקרטיים ומעשיים איך לא להפוך ללא-לגיטימיים.

כ"ף-טי"ת שמח לכם.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט