גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקוד הגנטי שלנו, האקזיט ב-50 מיליון דולר שלה: ראיון עם מייסדת קליר ג'נטיקס מורן שוחט שניר

מורן שוחט שניר הבינה שאפשר לפתח טכנולוגיה שתיתן לציבור הרחב תמונת מצב גנטית מיידית ● יחד עם בן זוגה היא הקימה את 'קליר ג'נטיקס', פלטפורמה אינטרנטית שמנגישה למטופלים את המידע האישי ● החודש נמכרה החברה ב-50 מיליון דולר ● ראיון בלעדי לליידי גלובס

מורן שוחט שניר
מורן שוחט שניר

זה היה המפץ הגדול של עולם הביולוגיה. ריצוף הגנום האנושי הסתיים ב-2003, ומרגע זה עלו על אוטוסטרדת המידע האינסופית חוקרים ומדענים והסתגרו במעבדות בניסיון לפצח את סודות החיים, המוטציות, המחלות, התורשה והאבולוציה. לא פחות. אלא שממצאי הזהב האלה זקוקים לטכנולוגיה - ולתוך הטנגו הזה של פיתוחים טכנולוגיים לצד תגליות מדעיות נכנסה מורן שוחט שניר. "כדי להבין את קפיצת הדרך העצומה", היא אומרת בראיון ל'ליידי גלובס' מביתה בעמק הסיליקון, "תחשבי על זה שעלות הריצוף של הגנום עלתה אז 10 מיליון דולר! כיום בארה"ב עושים את זה באלף דולר.

"ברגע שהבדיקות היו נגישות יותר, הבנו שאנחנו יכולים ליידד את העולם הגנטי לציבור הרחב. כי, בעצם, בדיקת דם או בדיקת רוק יכולה לתת תמונת מצב גנטית לשימוש הרופאים המטפלים ולשימוש המטופלים".

וזה בדיוק מה שעושה קליר ג'נטיקס, הסטארט-אפ שהקימה יחד עם בעלה גיא שניר - פלטפורמה אינטרנטית המנגישה למטופלים באופן בהיר את המידע אודות התיק הרפואי שלהם. לפני פחות מחודש מכרו השניים את החברה לתאגיד Invitae, המתמחה בגנטיקה רפואית, ב-50 מיליון דולר (25 מיליון דולר במזומן, והשאר במניות).

עולם הגנטיקה נכנס למיינסטרים.

"הבדיקות הגנטיות נגישות יותר, הידע שמצטבר הוא עצום, והלקוח יכול ללכת לאיבוד. כאן אנחנו נכנסים, ומאפשרים ללקוח ניהול והבנה עמוקה יותר של התיק הרפואי שלו. פיתחנו פלטפורמה עם צ'ט בוט בשם GIA, המדריכה מטופלים לאורך כל תהליך הבדיקה הגנטית. אנחנו מספקים להם הערכת סיכונים, פרשנות של תוצאות הבדיקות שלהם, ואפילו מידע לגבי מה הביטוח הרפואי מכסה, וכל זה בשפה מקוונת מובנת".

זו רק אני שלא אוהבת להשתמש בצ'ט בוט?

"דווקא צעירים, שנולדים לתוך עולם האפליקציות, מרגישים נוח עם זה. לרוב האנשים יש מעט ידע בגנטיקה, והממשק של הצ'ט בוט נוח מאוד לשימוש, כי כל מי שרגיל להשתמש בווטסאפ יכול למצוא פה תשובה לכל שאלה. השיחה מונחית על ידי שאלות פשוטות, ויש לנו לקוחה בת 85 שהשתלטה על זה מצוין".

האם זה מייתר את הרופא? קיים חשש שאינטליגנציה מלאכותית תחליף ביום מן הימים את ההחלטות הרפואיות. האם הרופא, שרואה את התמונה הרפואית הכוללת, ומביט לחולה בלבן העיניים, צריך לקפל את הסטטוסקופ?

"יש כאן שימוש באינטליגנציה מלאכותית בעולמות של ביורוקרטיה וניהול סיכונים, והמערכת גם מנסה ללמוד מה משפיע על ההחלטה לעשות בדיקה גנטית, כל זה עוד לא מייתר את הרופא. הפילוסופיה שלנו מקדמת התנהגות אחראית. לא לכל דבר ניתן לעשות אוטומציה, למשל, במקרים שיש גם אספקט פסיכולוגי או סוציאלי. אנחנו מאמינים שכולם יכולים ליהנות ממידע גנטי, ורוב המקרים נמצאים בזרם המרכזי - מחלות לב וסרטן.

"יש כאן הזרמה מהירה של הידע אל החולים. למשל, הלכת לבדיקת קולונוסקופיה, ויש לך ממצאים. עוד לפני שאת מחכה לרופא מומחה, אנחנו נוכל לספק לך את כל הידע, כך תגיעי מוכנה יותר, בשליטה, לפגישה עם מומחה".

עד עכשיו אספתי את המידע מגוגל.

"גוגל זה אוקיינוס עצום, ואת לא תמיד יודעת מה המידע הרלוונטי עבורך. המערכת שלנו נשענת על התיק הרפואי שלך ויוצרת פרסונליזציה. כך, אחרי אותה קולונוסקופיה תדעי האם נחוץ שתעשי בדיקה גנטית. הכול תפור אישית, ומגובה במחקרים מדעיים מוכחים".

ועל הדרך אתם אוספים דאטה על לקוחות?

"לא. יש הגנה מלאה על המידע הרפואי, אנחנו רק מתעניינים באופן שבו אנשים משתמשים במערכת, כדי לשפר אותה. למשל, גילינו שאנשים כמעט לא קוראים את הידע הבסיסי - מה זה גן? איך תורשה עובדת? הרוב מדלגים ישר למידע האישי, איך זה קשור אליי".

"אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות". מורן וגיא שניר, בעלה ושותפה למיזם

לתקן את הפגם הגנטי

שוחט שניר, 38, חיה עם מבנים של DNA כל חייה, כבתם של פרופ' מוטי שוחט, מומחה לגנטיקה, וד"ר תמי שוחט, מומחית לרפואה ציבורית. "בילדותי המשפחה עברה לגור בלוס אנג'לס לארבע שנים, ואבי עשה התמחות בגנטיקה. אני זוכרת שהוא בא להרצות על זה בכיתה שלי, וזה היה הרגע שנדלקתי, הבנתי את המשמעות שיש לייעוץ גנטי עבור אדם חולה, או לסיכון העובר".

עם שני הורים רופאים ואח רופא, אפשר לומר שהוסללת לתחום.

"בטח למקום של רצון לשפר את חיי החולים, ובכל זאת אני חושבת שלא הייתי יכולה להיות רופאה. בהתחלה נרתעתי ממספר שנות הלימוד, אבל מאז למדתי לא פחות שנים ונראה שאני מעדיפה אינטראקציה בין תחומים - תוכנה, רפואה, הבנה של אנשים, קצת פסיכולוגיה. את כל זה אנחנו עושים היום".

היא מדברת ברבים, אנחנו, שכן גיא והיא שותפים מלאים לפיתוח, והקימו יחד את הסטארט-אפ ב-2013. הם הכירו בממר"מ, ביחידת אופק, האחראית על שירותי המחשוב לזרוע האוויר והחלל של צה"ל. "שירתנו יחד במשך שש שנים. כל אחד מאיתנו פיקד על צוות, ועבדנו מאוד קרוב. אחר כך כל אחד התקדם ועבד באופן עצמאי, וחיפשנו הזדמנויות מהצד לעבוד יחד".

אחרי תואר ראשון ושני בהנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב, היא המשיכה ללימודי MBA בבית ספר וורטון למינהל עסקים. לפני שמונה שנים השניים עקרו לסן פרנסיסקו, לאינקובטור העולמי של הסטארט-אפים. החברה שהקימו היא עסק משפחתי במובן העמוק של המילה. "גיא למד הנדסת תוכנה והוא אחראי על המוצר והמהנדסים. אני אחראית על פיתוח העסק". אביה הוא חבר הנהלה כמייסד, והיה שותף לצעדים הראשונים של המיזם. "פיתחנו עם אבא כמה מערכות במשך השנים, ללא מימון קרנות. יש לו הבנה עמוקה בצורכי המטופלים, ולגיא ולי יש ידע בפיתוח והטמעת תוכנה. הפרויקט הראשון שלנו היה יצירת אנציקלופדיה להבנת מושגי יסוד בגנטיקה בשפה פשוטה. קראו לה genopedia. היא לא נמכרה, היא תוכנה שפותחה חינם לשירות הציבור, ואבא שלי עדיין מעדכן אותה. היא האנציקלופדיה הגנטית הראשונה בעברית, שאבא שלי רצה לבנות כי הרגיש שבגלל המהירות שבה יש התפתחויות בגנטיקה, צריך משהו 'חי', שאפשר לעדכן בזמן אמת".

למה בחרתם לעבוד מקליפורניה? ישראל היא חממה מצוינת לפיתוחים מתוחכמים.

"כדי להיות קרובים לשוק, לעובדים, ללקוחות ולמשקיעים. אגב, ישראל היא חממה מצוינת, לא רק מבחינה טכנולוגית. בישראל יש גם מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו, בגלל ריבוי של אשכנזים. הקהילות האשכנזיות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה (המפורסמת שביניהן היא טיי זקס, ס"מ), ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה. אולי בגלל זה המודעות כאן היא גדולה יותר. בארה"ב החברה הרבה יותר שמרנית, ואני לא מתכוונת לניו יורק. הם נמנעים מבדיקות פולשניות, עושים פחות מי שפיר".

נשים בהיריון עושות כיום הרבה בדיקות גנטיות. משרד הפנים ממליץ על סל של 30 בדיקות. אולי אנחנו רוצים תינוק מושלם, ומתקשים לחיות עם פחות מזה?

"זו פתיחות הרבה יותר גדולה לרפואה מונעת, כי אם את מגלה ששני ההורים נושאים גן מסוכן, ויש סיכוי של 25% שהעובר יחלה במחלה, אפשר לתקן את הפגם באמצעות PGD (אבחון גנטי חוץ גופי). ולהחזיר את העובר להמשך היריון תקין. או כשאת מגלה שיש לעובר חוסר באנזים חיוני, אפשר מיד עם הלידה לעשות טיפול התערבותי ולהציל אותו. יש יתרון בידע".

בואי נעשה סימולציה. הלכתי לעשות בדיקה של נקודת חן חדשה על הכתף. הממצאים בבדיקה הפתולוגית מראים שיש להסיר אותה מיד. מה אני צריכה לעשות?

"את יכולה להתחיל את התהליך עוד לפני התור. את נכנסת למערכת ועונה על השאלון הרפואי. המערכת עושה ניתוח של ההיסטוריה המשפחתית שלך ואם, למשל, היא מוצאת שיש לך סיכון להיות נשאית של גן לסרטן, המערכת תיצור איתך קשר לפני התור, ותיתן לך את המידע הגנטי האישי, וכשאת מגיעה לתור, הרופא שלך עושה לך בין השאר בדיקה גנטית. כשהתוצאות חוזרות, את מקבלת את התוצאות לנייד באופן מובן".

"בישראל יש מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו. הקהילות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה, ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה". מורן שניר שוחט

להשקיע במניעה

שוחט שניר התמחתה במערכת הבריאות האמריקאית. "כיום אני מבינה אותה טוב, איך היא עובדת, הכוחות הפוליטיים והכלכליים שמפעילים את בתי החולים. ב-2013 התפרסם הסיפור של אנג'לינה ג'ולי, שגילתה כי היא נושאת גן שמעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן שד וסרטן השחלות, והחליטה לכרות את שני שדיה. סביב האירוע הזה החלה התעניינות בבדיקות הגנטיות, שאז עלו כ-5,000 דולר.

"בשש השנים שחלפו מאז המחיר ירד לאלף דולר, והידע והנגישות עלו. הריצוף הגנטי והמחקר צברו ידע עצום בכל הקשור בסרטן, אפילפסיה ומחלות לב. יש הרבה מה לעשות בצד המניעתי".

איך אתם דגים את המחקרים הרלוונטיים? הרי יש רבבות מחקרים שלא תמיד מבוססים מספיק.

"ככל שהחברה שלנו צברה מומנטום, התחלנו לעבוד עם מעבדות גדולות - קליבלנד קליניק, ג'ון הופקינס, אוניברסיטת יוטה - מרכזים אקדמיים שעושים רצפים גנטיים ומייצרים מידע עצום. אנחנו, כאמור, מנגישים אותו, ובסופו של דבר יודעים לומר שאם יש לך 59 גנים שביחד עלולים ליצור סרטן השד - תעשי ממוגרפיה פעם בשנה".

אתם מוטרדים משאלות מוסריות על הנדסה גנטית?

"לא נכנסים לזה. כשיש בעיה חריגה, אנחנו מפנים למומחה גנטי. לא מתעסקים בצבע העיניים של העובר, או בהפסקת היריון בגלל מין העובר".

מערבולת של רגשות

למה אינביטה הייתה צריכה לרכוש אתכם?

"החמיא לנו שהם רכשו אותנו. אינביטה עוסקת בעיבוד הדגימה, של הדם או הרוק, וייצור המידע הרפואי. הם עסקו באיך להוריד את העלויות לצרכן ולשמור על איכות בדיקות טובה. החדשנות שלנו היא האוטומציה".

איך נראה היום שבו נחתמת עסקה של 50 מיליון דולר, איך מרגישים דקה אחרי החתימה, ומה אתם מתכוונים לעשות עם 50 מיליון דולר?

"יום החתימה היה מערבולת של רגשות, המון תחושות שמתערבבות - שמחה, מתח, התרגשות, מחשבה על כל הדרך שעברנו וכל האנשים שפגשנו בדרך. יש שיא שמסתיים בטלפון מעורכי הדין שהעסקה סגורה. באותו יום הזמנו את הצוות אלינו הביתה עם בני הזוג והילדים, לארוחת ערב.

"למחרת הלכנו לעבוד בחברה הרוכשת, רצינו להיות שם מהרגע הראשון, לקדם את האינטגרציה, רעיונות נוספים, וכמובן את הצוות שלנו. יש תחושת סיפוק גדולה, לאו דווקא מהסכום, אלא מהעובדה שהעבודה הקשה השתלמה ושהרעיון שלנו קיבל משמעות. בעיקר מרגש שבחיבור הזה עוד אנשים בעולם כולו ישתמשו במערכת, ושזה צעד קדימה בחזון של הטמעת גנטיקה בטיפול של כל מטופל".

קל להניח שאלה הם ימים של אופוריה מתוקה, אבל מה הלאה? איך את רותמת את ההצלחה לתוכניות עתידיות?

"עבר רק שבוע מהרכישה, אז אנחנו עוד מתרגלים לשגרה החדשה. אני מניחה שנמשיך בפיתוחים מעולם הבריאות, אבל עוד מוקדם מדי. יש לנו עוד עבודה כאן".

מול 5,000 משקיעים

קליר ג'נטיקס היא חברה צנועה עם שמונה עובדים, שגויסו בשיטת חבר מביא חבר. "יש לנו תרבות ארגונית פתוחה, עם חלוקת תפקידים ברורה. כשהגענו לרגע שבו היינו צריכים לחשוב לאן ממשיכים והתלבטנו לאיזה כיוון לצמוח, עלתה אופציית הרכישה. התחלנו בגיוס כספים, ושתי קרנות השקיעו בנו, Y-COMBINATOR השקיעו 150 אלף דולר ו-iAngels השקיעו 2 מיליון דולר.

"Y-COMBINATOR הם משקיעים עם תפיסת עולם אחרת, הם מממנים אלפי סטארט-אפים - כמו דרופ בוקס, airbnb וסטרייק - בסכומים קטנים. במקביל, הם מציעים מעין מחנה עבודה מרוכז של 12 שבועות בחברת סטארט-אפיסטים אחרים, שביחד מפצחים את הבעיות. אנחנו, למשל, התלבטנו האם לייצר אפליקציה שתיתן את המידע המורכב, ערוץ וידיאו, או ממשק של צ'ט. הרצנו רעיונות על בסיס הידע שלהם מכל מיני סוגיות בעבר. בנוסף, הם מציעים יום דמו, שבו אנחנו מציגים ל-5,000 משקיעים. זה יצר לנו הזדמנות לגייס את הכסף, תוך שמירה על גיוון נכון של משקיעים - מהסיליקון ואלי, ניו יורק וישראל".

קרן ההשקעות iAngles, בבעלות שלי הוד מויאל ומור אסיא, הביאה ערך מוסף נוסף. "יש להן סדר יום עם אנרגיה נשית עצומה. כל אחת מהן אמא לארבעה ילדים, ומתוך 32 עובדים יש רק 2 גברים. יש שם איזון נהדר בין רצון לשנות לבין חיי משפחה".

והנה השיחה שוב מגיעה למשפחה. לשוחט שניר יש שלושה בנים, בני 9, 6 ו-4, שגדלים בסן פרנסיסקו. העניין הזה, של המרחק, סודק במעט את סיפור ההצלחה. "אני וגיא מאוד מעורבים בגידול הילדים. סופי שבוע מוקדשים למשפחה ולחברים, אנחנו נהנים לפתוח את הבית ולארח לארוחות, חגים וימי שישי. בעיקר כשרחוקים מהארץ, ואין משפחה קרובה, אם הבית מלא בחברים ובלגן זה מביא שמחה, ואנחנו נהנים להשקיע בזה".

ההורים שלך נאבקו כדי להגיע לישראל, ולך קשה המרחק. אז מה משאיר אתכם שם?

"האופק. הכול פה גדול יותר, ואם אתה טוב, השמים הם הגבול. אני חושבת שזו מתנה. אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות הללו - מצד אחד הידיעה שאין תחליף לתרבות בארץ, למשפחה, לשמחה המוכרת. ומצד שני, העולם הוא גלובלי ואנחנו לומדים לחיות בהרבה מקומות. בית, מבחינתנו, יש רק אחד".

נשים לא נמצאות מספיק בהייטק, את יכולה להבין למה? מה גילית במסלול שבו את הלכת על החצץ שנתקע בנעלי הנשים בעולם הזה?

"בכל תחנה שהגעתי - בממר"ם, בהנדסה ביו רפואית ובבית הספר למינהל עסקים - היה שוויון בין מספר הנשים למספר הגברים. עם זאת, נשים צריכות לעבוד קשה כדי להגיע לתפקידי מפתח, בעיקר כשיש משפחה וילדים, שבדרך כלל הן מנהלות".

לסיכום, עד כמה אנחנו רחוקים מריצוף גנטי לכל דורש?

"זאת שאלת מיליון הדולר. זה יקרה, אולי עוד חודש ואולי בעוד חמש שנים, והתפקיד שלנו הוא להיות מוכנים לזה".

מה שקשה

"הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית"

נראה שהדרך שעשית היא פריבילגית, ועוברת מהצלחה אחת לשנייה. איך התגברת על הקשיים שהתגלעו בדרך?

"סטארט-אפ זה אתגר מתמיד של כיול מחדש ואינטראקציות. יש קשיים. צריך ליזום ולחשוב על פתרונות, ובמקביל להקשיב ללקוחות - לא רק מה שהם אומרים, אלא גם איך הם מגיבים כשהם רואים את המוצר.

"בנוסף, השוק שאנחנו פועלים בו הוא שמרני יחסית, עם תהליכי מכירה ארוכים, וזה דורש מאיתנו אורך רוח וסבלנות.

"ברמה האישית, הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית. לגדול ליד משפחה, ובעיקר סבא וסבתא, דודים ובני דודים, זו זכות וחוויה מעצימה לילדים. אנחנו עובדים קשה כדי לתת להם תחושה של ערב חג ולהנחיל להם ערכים שבארץ סופגים באופן טבעי.

"למדתי שכשאני רחוקה מהבית, למשפחה יש כוח מחזק עצום. יתרה מזאת, מרחוק אתה מתעסק גם בשאלת השורשים, מאיפה באת, ההתגלגלות המשפחתית - הצד של אמא שלי כניצולי שואה, והצד של אבא שלי שעלו מעירק ונאבקו כדי להגיע לישראל".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

''מתחם הפיקוד - לב העיר העתיקה'' / צילום: באדיבות אירית צרף אדריכלות ובינוי ערים

העיר העתיקה של באר שבע משנה את פניה

מהלך תכנוני רחב־היקף צפוי לשנות את לב העיר העתיקה של באר שבע ● רשת היין והאלכוהול הרמיטאז' משקיעה 4.5 מיליון שקל בפתיחת סניף דגל בכפר סבא ● ותערוכה חדשה של כ־50 אמנים נפתחת במפעל הישן של טרה בתל אביב ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה-אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לוחמה"

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות