גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקוד הגנטי שלנו, האקזיט ב-50 מיליון דולר שלה: ראיון עם מייסדת קליר ג'נטיקס מורן שוחט שניר

מורן שוחט שניר הבינה שאפשר לפתח טכנולוגיה שתיתן לציבור הרחב תמונת מצב גנטית מיידית ● יחד עם בן זוגה היא הקימה את 'קליר ג'נטיקס', פלטפורמה אינטרנטית שמנגישה למטופלים את המידע האישי ● החודש נמכרה החברה ב-50 מיליון דולר ● ראיון בלעדי לליידי גלובס

מורן שוחט שניר
מורן שוחט שניר

זה היה המפץ הגדול של עולם הביולוגיה. ריצוף הגנום האנושי הסתיים ב-2003, ומרגע זה עלו על אוטוסטרדת המידע האינסופית חוקרים ומדענים והסתגרו במעבדות בניסיון לפצח את סודות החיים, המוטציות, המחלות, התורשה והאבולוציה. לא פחות. אלא שממצאי הזהב האלה זקוקים לטכנולוגיה - ולתוך הטנגו הזה של פיתוחים טכנולוגיים לצד תגליות מדעיות נכנסה מורן שוחט שניר. "כדי להבין את קפיצת הדרך העצומה", היא אומרת בראיון ל'ליידי גלובס' מביתה בעמק הסיליקון, "תחשבי על זה שעלות הריצוף של הגנום עלתה אז 10 מיליון דולר! כיום בארה"ב עושים את זה באלף דולר.

"ברגע שהבדיקות היו נגישות יותר, הבנו שאנחנו יכולים ליידד את העולם הגנטי לציבור הרחב. כי, בעצם, בדיקת דם או בדיקת רוק יכולה לתת תמונת מצב גנטית לשימוש הרופאים המטפלים ולשימוש המטופלים".

וזה בדיוק מה שעושה קליר ג'נטיקס, הסטארט-אפ שהקימה יחד עם בעלה גיא שניר - פלטפורמה אינטרנטית המנגישה למטופלים באופן בהיר את המידע אודות התיק הרפואי שלהם. לפני פחות מחודש מכרו השניים את החברה לתאגיד Invitae, המתמחה בגנטיקה רפואית, ב-50 מיליון דולר (25 מיליון דולר במזומן, והשאר במניות).

עולם הגנטיקה נכנס למיינסטרים.

"הבדיקות הגנטיות נגישות יותר, הידע שמצטבר הוא עצום, והלקוח יכול ללכת לאיבוד. כאן אנחנו נכנסים, ומאפשרים ללקוח ניהול והבנה עמוקה יותר של התיק הרפואי שלו. פיתחנו פלטפורמה עם צ'ט בוט בשם GIA, המדריכה מטופלים לאורך כל תהליך הבדיקה הגנטית. אנחנו מספקים להם הערכת סיכונים, פרשנות של תוצאות הבדיקות שלהם, ואפילו מידע לגבי מה הביטוח הרפואי מכסה, וכל זה בשפה מקוונת מובנת".

זו רק אני שלא אוהבת להשתמש בצ'ט בוט?

"דווקא צעירים, שנולדים לתוך עולם האפליקציות, מרגישים נוח עם זה. לרוב האנשים יש מעט ידע בגנטיקה, והממשק של הצ'ט בוט נוח מאוד לשימוש, כי כל מי שרגיל להשתמש בווטסאפ יכול למצוא פה תשובה לכל שאלה. השיחה מונחית על ידי שאלות פשוטות, ויש לנו לקוחה בת 85 שהשתלטה על זה מצוין".

האם זה מייתר את הרופא? קיים חשש שאינטליגנציה מלאכותית תחליף ביום מן הימים את ההחלטות הרפואיות. האם הרופא, שרואה את התמונה הרפואית הכוללת, ומביט לחולה בלבן העיניים, צריך לקפל את הסטטוסקופ?

"יש כאן שימוש באינטליגנציה מלאכותית בעולמות של ביורוקרטיה וניהול סיכונים, והמערכת גם מנסה ללמוד מה משפיע על ההחלטה לעשות בדיקה גנטית, כל זה עוד לא מייתר את הרופא. הפילוסופיה שלנו מקדמת התנהגות אחראית. לא לכל דבר ניתן לעשות אוטומציה, למשל, במקרים שיש גם אספקט פסיכולוגי או סוציאלי. אנחנו מאמינים שכולם יכולים ליהנות ממידע גנטי, ורוב המקרים נמצאים בזרם המרכזי - מחלות לב וסרטן.

"יש כאן הזרמה מהירה של הידע אל החולים. למשל, הלכת לבדיקת קולונוסקופיה, ויש לך ממצאים. עוד לפני שאת מחכה לרופא מומחה, אנחנו נוכל לספק לך את כל הידע, כך תגיעי מוכנה יותר, בשליטה, לפגישה עם מומחה".

עד עכשיו אספתי את המידע מגוגל.

"גוגל זה אוקיינוס עצום, ואת לא תמיד יודעת מה המידע הרלוונטי עבורך. המערכת שלנו נשענת על התיק הרפואי שלך ויוצרת פרסונליזציה. כך, אחרי אותה קולונוסקופיה תדעי האם נחוץ שתעשי בדיקה גנטית. הכול תפור אישית, ומגובה במחקרים מדעיים מוכחים".

ועל הדרך אתם אוספים דאטה על לקוחות?

"לא. יש הגנה מלאה על המידע הרפואי, אנחנו רק מתעניינים באופן שבו אנשים משתמשים במערכת, כדי לשפר אותה. למשל, גילינו שאנשים כמעט לא קוראים את הידע הבסיסי - מה זה גן? איך תורשה עובדת? הרוב מדלגים ישר למידע האישי, איך זה קשור אליי".

"אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות". מורן וגיא שניר, בעלה ושותפה למיזם

לתקן את הפגם הגנטי

שוחט שניר, 38, חיה עם מבנים של DNA כל חייה, כבתם של פרופ' מוטי שוחט, מומחה לגנטיקה, וד"ר תמי שוחט, מומחית לרפואה ציבורית. "בילדותי המשפחה עברה לגור בלוס אנג'לס לארבע שנים, ואבי עשה התמחות בגנטיקה. אני זוכרת שהוא בא להרצות על זה בכיתה שלי, וזה היה הרגע שנדלקתי, הבנתי את המשמעות שיש לייעוץ גנטי עבור אדם חולה, או לסיכון העובר".

עם שני הורים רופאים ואח רופא, אפשר לומר שהוסללת לתחום.

"בטח למקום של רצון לשפר את חיי החולים, ובכל זאת אני חושבת שלא הייתי יכולה להיות רופאה. בהתחלה נרתעתי ממספר שנות הלימוד, אבל מאז למדתי לא פחות שנים ונראה שאני מעדיפה אינטראקציה בין תחומים - תוכנה, רפואה, הבנה של אנשים, קצת פסיכולוגיה. את כל זה אנחנו עושים היום".

היא מדברת ברבים, אנחנו, שכן גיא והיא שותפים מלאים לפיתוח, והקימו יחד את הסטארט-אפ ב-2013. הם הכירו בממר"מ, ביחידת אופק, האחראית על שירותי המחשוב לזרוע האוויר והחלל של צה"ל. "שירתנו יחד במשך שש שנים. כל אחד מאיתנו פיקד על צוות, ועבדנו מאוד קרוב. אחר כך כל אחד התקדם ועבד באופן עצמאי, וחיפשנו הזדמנויות מהצד לעבוד יחד".

אחרי תואר ראשון ושני בהנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב, היא המשיכה ללימודי MBA בבית ספר וורטון למינהל עסקים. לפני שמונה שנים השניים עקרו לסן פרנסיסקו, לאינקובטור העולמי של הסטארט-אפים. החברה שהקימו היא עסק משפחתי במובן העמוק של המילה. "גיא למד הנדסת תוכנה והוא אחראי על המוצר והמהנדסים. אני אחראית על פיתוח העסק". אביה הוא חבר הנהלה כמייסד, והיה שותף לצעדים הראשונים של המיזם. "פיתחנו עם אבא כמה מערכות במשך השנים, ללא מימון קרנות. יש לו הבנה עמוקה בצורכי המטופלים, ולגיא ולי יש ידע בפיתוח והטמעת תוכנה. הפרויקט הראשון שלנו היה יצירת אנציקלופדיה להבנת מושגי יסוד בגנטיקה בשפה פשוטה. קראו לה genopedia. היא לא נמכרה, היא תוכנה שפותחה חינם לשירות הציבור, ואבא שלי עדיין מעדכן אותה. היא האנציקלופדיה הגנטית הראשונה בעברית, שאבא שלי רצה לבנות כי הרגיש שבגלל המהירות שבה יש התפתחויות בגנטיקה, צריך משהו 'חי', שאפשר לעדכן בזמן אמת".

למה בחרתם לעבוד מקליפורניה? ישראל היא חממה מצוינת לפיתוחים מתוחכמים.

"כדי להיות קרובים לשוק, לעובדים, ללקוחות ולמשקיעים. אגב, ישראל היא חממה מצוינת, לא רק מבחינה טכנולוגית. בישראל יש גם מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו, בגלל ריבוי של אשכנזים. הקהילות האשכנזיות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה (המפורסמת שביניהן היא טיי זקס, ס"מ), ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה. אולי בגלל זה המודעות כאן היא גדולה יותר. בארה"ב החברה הרבה יותר שמרנית, ואני לא מתכוונת לניו יורק. הם נמנעים מבדיקות פולשניות, עושים פחות מי שפיר".

נשים בהיריון עושות כיום הרבה בדיקות גנטיות. משרד הפנים ממליץ על סל של 30 בדיקות. אולי אנחנו רוצים תינוק מושלם, ומתקשים לחיות עם פחות מזה?

"זו פתיחות הרבה יותר גדולה לרפואה מונעת, כי אם את מגלה ששני ההורים נושאים גן מסוכן, ויש סיכוי של 25% שהעובר יחלה במחלה, אפשר לתקן את הפגם באמצעות PGD (אבחון גנטי חוץ גופי). ולהחזיר את העובר להמשך היריון תקין. או כשאת מגלה שיש לעובר חוסר באנזים חיוני, אפשר מיד עם הלידה לעשות טיפול התערבותי ולהציל אותו. יש יתרון בידע".

בואי נעשה סימולציה. הלכתי לעשות בדיקה של נקודת חן חדשה על הכתף. הממצאים בבדיקה הפתולוגית מראים שיש להסיר אותה מיד. מה אני צריכה לעשות?

"את יכולה להתחיל את התהליך עוד לפני התור. את נכנסת למערכת ועונה על השאלון הרפואי. המערכת עושה ניתוח של ההיסטוריה המשפחתית שלך ואם, למשל, היא מוצאת שיש לך סיכון להיות נשאית של גן לסרטן, המערכת תיצור איתך קשר לפני התור, ותיתן לך את המידע הגנטי האישי, וכשאת מגיעה לתור, הרופא שלך עושה לך בין השאר בדיקה גנטית. כשהתוצאות חוזרות, את מקבלת את התוצאות לנייד באופן מובן".

"בישראל יש מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו. הקהילות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה, ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה". מורן שניר שוחט

להשקיע במניעה

שוחט שניר התמחתה במערכת הבריאות האמריקאית. "כיום אני מבינה אותה טוב, איך היא עובדת, הכוחות הפוליטיים והכלכליים שמפעילים את בתי החולים. ב-2013 התפרסם הסיפור של אנג'לינה ג'ולי, שגילתה כי היא נושאת גן שמעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן שד וסרטן השחלות, והחליטה לכרות את שני שדיה. סביב האירוע הזה החלה התעניינות בבדיקות הגנטיות, שאז עלו כ-5,000 דולר.

"בשש השנים שחלפו מאז המחיר ירד לאלף דולר, והידע והנגישות עלו. הריצוף הגנטי והמחקר צברו ידע עצום בכל הקשור בסרטן, אפילפסיה ומחלות לב. יש הרבה מה לעשות בצד המניעתי".

איך אתם דגים את המחקרים הרלוונטיים? הרי יש רבבות מחקרים שלא תמיד מבוססים מספיק.

"ככל שהחברה שלנו צברה מומנטום, התחלנו לעבוד עם מעבדות גדולות - קליבלנד קליניק, ג'ון הופקינס, אוניברסיטת יוטה - מרכזים אקדמיים שעושים רצפים גנטיים ומייצרים מידע עצום. אנחנו, כאמור, מנגישים אותו, ובסופו של דבר יודעים לומר שאם יש לך 59 גנים שביחד עלולים ליצור סרטן השד - תעשי ממוגרפיה פעם בשנה".

אתם מוטרדים משאלות מוסריות על הנדסה גנטית?

"לא נכנסים לזה. כשיש בעיה חריגה, אנחנו מפנים למומחה גנטי. לא מתעסקים בצבע העיניים של העובר, או בהפסקת היריון בגלל מין העובר".

מערבולת של רגשות

למה אינביטה הייתה צריכה לרכוש אתכם?

"החמיא לנו שהם רכשו אותנו. אינביטה עוסקת בעיבוד הדגימה, של הדם או הרוק, וייצור המידע הרפואי. הם עסקו באיך להוריד את העלויות לצרכן ולשמור על איכות בדיקות טובה. החדשנות שלנו היא האוטומציה".

איך נראה היום שבו נחתמת עסקה של 50 מיליון דולר, איך מרגישים דקה אחרי החתימה, ומה אתם מתכוונים לעשות עם 50 מיליון דולר?

"יום החתימה היה מערבולת של רגשות, המון תחושות שמתערבבות - שמחה, מתח, התרגשות, מחשבה על כל הדרך שעברנו וכל האנשים שפגשנו בדרך. יש שיא שמסתיים בטלפון מעורכי הדין שהעסקה סגורה. באותו יום הזמנו את הצוות אלינו הביתה עם בני הזוג והילדים, לארוחת ערב.

"למחרת הלכנו לעבוד בחברה הרוכשת, רצינו להיות שם מהרגע הראשון, לקדם את האינטגרציה, רעיונות נוספים, וכמובן את הצוות שלנו. יש תחושת סיפוק גדולה, לאו דווקא מהסכום, אלא מהעובדה שהעבודה הקשה השתלמה ושהרעיון שלנו קיבל משמעות. בעיקר מרגש שבחיבור הזה עוד אנשים בעולם כולו ישתמשו במערכת, ושזה צעד קדימה בחזון של הטמעת גנטיקה בטיפול של כל מטופל".

קל להניח שאלה הם ימים של אופוריה מתוקה, אבל מה הלאה? איך את רותמת את ההצלחה לתוכניות עתידיות?

"עבר רק שבוע מהרכישה, אז אנחנו עוד מתרגלים לשגרה החדשה. אני מניחה שנמשיך בפיתוחים מעולם הבריאות, אבל עוד מוקדם מדי. יש לנו עוד עבודה כאן".

מול 5,000 משקיעים

קליר ג'נטיקס היא חברה צנועה עם שמונה עובדים, שגויסו בשיטת חבר מביא חבר. "יש לנו תרבות ארגונית פתוחה, עם חלוקת תפקידים ברורה. כשהגענו לרגע שבו היינו צריכים לחשוב לאן ממשיכים והתלבטנו לאיזה כיוון לצמוח, עלתה אופציית הרכישה. התחלנו בגיוס כספים, ושתי קרנות השקיעו בנו, Y-COMBINATOR השקיעו 150 אלף דולר ו-iAngels השקיעו 2 מיליון דולר.

"Y-COMBINATOR הם משקיעים עם תפיסת עולם אחרת, הם מממנים אלפי סטארט-אפים - כמו דרופ בוקס, airbnb וסטרייק - בסכומים קטנים. במקביל, הם מציעים מעין מחנה עבודה מרוכז של 12 שבועות בחברת סטארט-אפיסטים אחרים, שביחד מפצחים את הבעיות. אנחנו, למשל, התלבטנו האם לייצר אפליקציה שתיתן את המידע המורכב, ערוץ וידיאו, או ממשק של צ'ט. הרצנו רעיונות על בסיס הידע שלהם מכל מיני סוגיות בעבר. בנוסף, הם מציעים יום דמו, שבו אנחנו מציגים ל-5,000 משקיעים. זה יצר לנו הזדמנות לגייס את הכסף, תוך שמירה על גיוון נכון של משקיעים - מהסיליקון ואלי, ניו יורק וישראל".

קרן ההשקעות iAngles, בבעלות שלי הוד מויאל ומור אסיא, הביאה ערך מוסף נוסף. "יש להן סדר יום עם אנרגיה נשית עצומה. כל אחת מהן אמא לארבעה ילדים, ומתוך 32 עובדים יש רק 2 גברים. יש שם איזון נהדר בין רצון לשנות לבין חיי משפחה".

והנה השיחה שוב מגיעה למשפחה. לשוחט שניר יש שלושה בנים, בני 9, 6 ו-4, שגדלים בסן פרנסיסקו. העניין הזה, של המרחק, סודק במעט את סיפור ההצלחה. "אני וגיא מאוד מעורבים בגידול הילדים. סופי שבוע מוקדשים למשפחה ולחברים, אנחנו נהנים לפתוח את הבית ולארח לארוחות, חגים וימי שישי. בעיקר כשרחוקים מהארץ, ואין משפחה קרובה, אם הבית מלא בחברים ובלגן זה מביא שמחה, ואנחנו נהנים להשקיע בזה".

ההורים שלך נאבקו כדי להגיע לישראל, ולך קשה המרחק. אז מה משאיר אתכם שם?

"האופק. הכול פה גדול יותר, ואם אתה טוב, השמים הם הגבול. אני חושבת שזו מתנה. אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות הללו - מצד אחד הידיעה שאין תחליף לתרבות בארץ, למשפחה, לשמחה המוכרת. ומצד שני, העולם הוא גלובלי ואנחנו לומדים לחיות בהרבה מקומות. בית, מבחינתנו, יש רק אחד".

נשים לא נמצאות מספיק בהייטק, את יכולה להבין למה? מה גילית במסלול שבו את הלכת על החצץ שנתקע בנעלי הנשים בעולם הזה?

"בכל תחנה שהגעתי - בממר"ם, בהנדסה ביו רפואית ובבית הספר למינהל עסקים - היה שוויון בין מספר הנשים למספר הגברים. עם זאת, נשים צריכות לעבוד קשה כדי להגיע לתפקידי מפתח, בעיקר כשיש משפחה וילדים, שבדרך כלל הן מנהלות".

לסיכום, עד כמה אנחנו רחוקים מריצוף גנטי לכל דורש?

"זאת שאלת מיליון הדולר. זה יקרה, אולי עוד חודש ואולי בעוד חמש שנים, והתפקיד שלנו הוא להיות מוכנים לזה".

מה שקשה

"הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית"

נראה שהדרך שעשית היא פריבילגית, ועוברת מהצלחה אחת לשנייה. איך התגברת על הקשיים שהתגלעו בדרך?

"סטארט-אפ זה אתגר מתמיד של כיול מחדש ואינטראקציות. יש קשיים. צריך ליזום ולחשוב על פתרונות, ובמקביל להקשיב ללקוחות - לא רק מה שהם אומרים, אלא גם איך הם מגיבים כשהם רואים את המוצר.

"בנוסף, השוק שאנחנו פועלים בו הוא שמרני יחסית, עם תהליכי מכירה ארוכים, וזה דורש מאיתנו אורך רוח וסבלנות.

"ברמה האישית, הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית. לגדול ליד משפחה, ובעיקר סבא וסבתא, דודים ובני דודים, זו זכות וחוויה מעצימה לילדים. אנחנו עובדים קשה כדי לתת להם תחושה של ערב חג ולהנחיל להם ערכים שבארץ סופגים באופן טבעי.

"למדתי שכשאני רחוקה מהבית, למשפחה יש כוח מחזק עצום. יתרה מזאת, מרחוק אתה מתעסק גם בשאלת השורשים, מאיפה באת, ההתגלגלות המשפחתית - הצד של אמא שלי כניצולי שואה, והצד של אבא שלי שעלו מעירק ונאבקו כדי להגיע לישראל".

עוד כתבות

פרויקט פינוי בינוי בקרית אונו / צילום: תמונה פרטית

"מי שלא יצא בארבע בבוקר כבר לא יצא בכלל": בקעת אונו עולה על גדותיה

100 אלף תושבים צפויים להצטרף ל–150 אלף שכבר חיים היום באזור ● תוכניות הפיתוח מכוונות להכפלת האוכלוסייה, אך התשתיות כבר קורסות והרשויות מזהירות: "האזור הולך ונהיה עני יותר"

שבבים

הסמנכ"ל מאינטל והקיבוצניק מעמק הירדן: הישראלים מאחורי הנפקת הענק בוול סטריט

אחד המרוויחים המרכזיים מאחורי הנפקת סרבראס, חברת השבבים שמתחרה באנבידיה הוא ליאור סוסן, מייסד קרן אקליפס קפיטל שמחזיקה בכ-6.2% ממניות חברת השבבים, מה ששיקף לה שווי אחזקות של 2.5 מיליארד דולר ● וכמה הרוויח הבכיר הישראלי לשעבר באינטל, דדי פרלמוטר מהשקעתו בחברה?

ייבוא רכבים / צילום: תמר מצפי

מסקנות הוועדה לבחינת התחרות בענף הרכב יידחו כנראה ל-2027

דחייה נוספת ברפורמת התחרות בתחום יבוא הרכב: במשרד התחבורה מעריכים כי מסקנות הצוות הבין־משרדי לא יוצגו לפני 2027, בין היתר בשל פיזור הכנסת והשינויים המהירים בשוק ● במקביל, יבוא הרכב מסין ממשיך לשבור שיאים ● וגם: פולקסווגן טיירון וטויוטה ראב 4 החדש נוחתים בארץ ● השבוע בענף הרכב

סשימי / צילום: מרב סריג

המשתה שמוציא את המטבח העיראקי אל הבמה

בסלון הביתי שלו בתל אביב עורך השף תומר חווה סעודות שמתכתבות עם המטבח של יהדות עיראק ומעניקות לו פרשנות אישית, עכשווית ומפתיעה

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בחודש אפריל זינקה ב-1.2% - בהתאם לצפי; מחירי הדיור חזרו לעלות

הקצב השנתי של האינפלציה עומד על 1.9% ● עליות בולטות נרשמו בסעיפי פירות טריים ותחבורה ● מדד מחירי הדירות עלה ב-0.3% במרץ אחרי חודשיים של ירידות

מייסדי LayerX - מימין דוד ויסברוד ואור אשד / צילום: LayerX

שילש את השווי בתוך שנה: מאחורי אקזיט ה-200 מיליון דולר של הסטארט-אפ הישראלי

לייר איקס, של היזמים אור אשד ודוד וייסברוד, נמכרת לחברת התוכנה האמריקאית אקמאי, לאחר שרק לפני שנה גייסה 37 מיליון דולר לפי שווי של 62 מיליון דולר ● החברה מפתחת תוסף לדפדפנים ומאפשרת לארגונים גדולים לאכוף מדיניות סייבר מבלי לפגוע בחוויית המשתמש של העובדים

אמדוקס / צילום: יח''צ

הבכירה באמדוקס שפורשת אחרי 20 שנה, וההמלצה האופטימית שקיבלה המניה

אמדוקס פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון, וגם הודיעה על פרישתה של תמר רפפורט-דגים, סמנכ"לית הכספים והתפעול, אחרי קרוב ל-20 שנה ● רפפורט-דגים על החולשה במניה: "יש היום שיבוש בשוק, לעולם הארגוני מורכב יותר לאמץ GenAI" ● וגם: באופנהיימר ממליצים על המניה בפרמיה של כ-75%

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

תיק הטרדת עד המדינה נגד יועצי נתניהו נעצר; היועמ"שית הודיעה על עיכוב הליכים

שבע שנים לאחר פתיחת החקירה, הודיעה גלי בהרב-מיארה לבית המשפט כי לא ניתן להמשיך בניהול התיק נגד יונתן אוריך, עופר גולן וישראל איינהורן, בשל הקושי להביא את איינהורן לישראל ● אם לא יחול שינוי בתוך שנה וההליך לא יחודש, התיק צפוי להיסגר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות; אלו המדדים שנפלו

בורסת ת"א ננעלה בירידות בצל האפשרות לחידוש המלחמה ● מחירי הנפט מזנקים ● החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בירידות, הבורסות באסיה ננעלו בירידות ● מדד המחירים פורסם היום, האינפלציה בחודש אפריל זינקה ב-1.2% - בהתאם לצפי ● וקרן הגידור של ביל אקמן צפויה לחשוף בהמשך היום פוזיציה חדשה במיקרוסופט

הקמפיין של משרד הכלכלה / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

אחרי שבועיים באוויר, הסל הזול של ישראל מתברג לראשונה במדד. ומי עוד מככב?

הפרסומת של משרד הכלכלה עם אלי יצפאן מתברגת במקום השביעי בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה והאהובה ביותר שייכת גם השבוע לבנק הפועלים, ושף יוסי שטרית מגיע עם מזרחי טפחות למקום השני

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

מרוויח 47 אלף שקל בשעה: שיאן השכר החדש בבורסה

גיא ברנשטיין, מנכ"ל קבוצת ה-IT פורמולה מערכות, נהנה ב-2025 משכר בעלות של 103 מיליון שקל וקפץ למקום הראשון בטבלת השכר ● הוא הרוויח 400 אלף שקל לכל יום עבודה, או 47 אלף שקל לשעה ● ברנשטיין יקבל כעת עוד 68 מיליון שקל, בעקבות דיבידנד ענק שתחלק פורמולה בחודש הבא

ג'וזף גיטלר, רפי קורן, מר ספואן מריח, פרופ' מיקי דודקביץ, משה מורג, רבקה וסידני בוכריס, דינה פיינבלט וד''ר אמנון בן משה / צילום: שלומי יוסף

"היחיד בין תל אביב לחיפה": הלל יפה משיק מכון PET-CT חדש

המרכז הרפואי הלל יפה חנך מכון PET-CT חדש ויחיד מסוגו בהשקעה של כ־28 מיליון שקל, שנועד להנגיש בדיקות מצילות חיים לחולי סרטן באזור חדרה והצפון • במקביל, סיבוס משיקה מתחם הטבות ייעודי למשרתי מילואים ● וגם: מינויים חדשים בגיתם ובחברת הייעוץ Maximize ● אירועים ומינויים

ליאור פרנקל בשיחה עם ליאור שכטר ופרופ' ליאור זלמנסון / צילום: DHM Studio, בוריס גילטבורג

הם חסכו לעובדים שלהם בין חמש ל-20 שעות עבודה בשבוע. כך זה קרה

עם מי מדברים? ליאור שכטר, CTO בנטורל אינטלג'נס, ופרופ' ליאור זלמנסון, ראש מעבדת בינה מלאכותית באוניברסיטת ת"א ● על מה מדברים? מה קורה בחברה שבה בזכות AI כמעט כל העובדים הופכים ליזמים, באיזה תחום האימפקט היה נמוך במיוחד, וכמה זמן באמת לוקחת טרנספורמציה כזו ● פופקורן

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג במהלך הביקור בבייג’ינג / צילום: Reuters

סין תעבור לנפט אמריקאי? על מה דיברו טראמפ ושי

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין קיימו היום בבייג'ינג סבב שיחות ראשון ● עוד צפויים דיונים נוספים בנושאי סחר, שיתוף-פעולה כלכלי, איראן וטייוואן ● לפי הודעת הבית הלבן, סין הביעה עניין בהגדלת רכישות הנפט האמריקאי כדי להפחית את תלותה במצר הורמוז, והזהירה כי סוגיית טייוואן עלולה לדחוף את היחסים בין המדינות ל"מקום מסוכן מאוד"

כותרות העיתונים בעולם

נחשף: כך הבריחו עובדי אונר"א מעזה את ארכיון הפליטים הפלסטיני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המשפט של חמשת הפעילים הפרו-פלסטינים בגרמניה מעורר מהומה, עובדי אונר"א הבריחו מעזה את ארכיון הפליטים הפלסטיני, ובבריטניה חוששים מ"סוף שבוע של אלימות" בהפגנה נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

יעקב ברדוגו / צילום: תומר שלום, מתוך ויקיפדיה

אין מחירים כאלה: האם ברדוגו עשה עסקה טובה וכמה מס ישלם?

בגלובס נחשף אתמול כי איש התקשורת יעקב ברדוגו מכר דירה בת"א לתושבי חוץ אוסטרליים תמורת 58 מיליון שקל ● היקף המס צפוי לעמוד על מיליוני שקלים, ואיך המחיר לעומת שאר העסקאות באזור?

אוניברסיטת פרינסטון / צילום: ap, Seth Wenig

בפרינסטון כבר לא מאמינים לסטודנטים, ומשנים קוד אתי בן 133 שנים

הסגל הצביע לטובת דרישת פיקוח בכל הבחינות הפרונטליות החל מהקיץ, ובכך ביטל מדיניות שנקבעה בשנת 1893

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אנבידיה זינקה ב-4%, סיסקו ב-13%

נאסד"ק עלה ב-0.8% ● ההנפקה הגדולה של השנה: יצרנית השבבים סרבראס החלה להיסחר היום והכפילה את שוויה בתוך דקות ● היום אישרה ארה״ב לכ־10 חברות סיניות לרכוש את שבבי ה־AI של אנבידיה שמזנקת לשיא ● סיסקו מפטרת עובדים וזינקה בחדות ● בורסות אירופה ננעלו בעליות

גלובים מזכוכית / צילום: ענת אגמון

האיזון העדין מתערער והיינות של עמק הרון עלולים לאבד את הזהות

אחד מאזורי היין המשמעותיים ביותר נאבק על פניו: שינויי האקלים משנים את פרופיל היין, דוחקים חקלאיים לחפש כרמים בגובה שבעבר היה טאבו, ובעיקר מעלים תהיות לגבי היכולת להמשיך ולבטא את הקשר בין המקום לבין הטעם

רוכשי הדירות מתעקשים על רכישת דירות ממוגנות (חדשות ויד שנייה), שיקרות יותר מדירות לא ממוגנות / צילום: Shutterstock

כך תרם מחוז תל אביב לעליית מחירי הדירות בזמן המלחמה

כשטילים מתעופפים מעל לראש, רוכשי הדירות מתעקשים על רכישת דירות ממוגנות (חדשות ויד שנייה), שיקרות יותר מדירות לא ממוגנות ● 80% מכלל הדירות שנרכשו במרץ היו ממוגנות - וזה להערכתנו הגורם העיקרי לעליית המחירים ● כשהציבור מתעדף רכישת דירות עם ממ"ד, הוא נתקל בהיצע קטן יחסית, והדבר גורר עימו עליות מחירים