גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על תפקידם של היועצים הכלכליים לממשלות לדורותיהן

מאז הקמתו נועד בנק ישראל לשמש בין היתר כיועץ כלכלי של הממשל. עם זאת, רבים במערכת הפוליטית ראו טעם לפגם בפרופיל הציבורי הגבוה מדי של הבנק ● דעה

 בניין בנק ישראל \ צילום:Shutterstock ס.א.פ קרייטיב
בניין בנק ישראל \ צילום:Shutterstock ס.א.פ קרייטיב

בישראל פועלים שני גופים שתפקידם לספק ייעוץ כלכלי לממשלה: בנק ישראל והמועצה הלאומית הכלכלית. החוק לא מגדיר במפורש מה הן מטרות הייעוץ, ולגופים המייעצים יש מרחב פרשנות רחב למדי.

תפקיד הייעוץ הכלכלי מעלה שאלות מהותיות לגבי תהליך קביעת המדיניות הכלכלית: מי קובע מהו סדר העדיפויות של המדינה ומה הם האינטרסים של הציבור? האם בכלל אינטרסים אלו צריכים להשפיע על המדיניות, או שאולי מדיניות כלכלית טובה צריכה להיות מנותקת מאינטרסים אלו? יש גם שאלות של צורה: האם הייעוץ צריך להיות שקוף לציבור, שהוא צריך להעשות בדיסקרטיות?

הרעיון שממשלות צריכות להעסיק כלכלנים מקצועים כיועצים הוא די חדש. המפנה חל בעקבות השפל הגדול בארה"ב והצורך לתכנן ולהוציא לפועל את מדיניות הניו-דיל, שדרשה מידע כלכלי, ידע כלכלי, ואנשי מקצוע. בעקבות פרסום ספרו של ג’ון מאיינרד קיינס, והתגבשותה של הדיסצפלינה החדשה - מקרו-כלכלה, כלכלנים פיתחו מודלים לניהול מדיניות פיסקלית ומוניטרית. לאחר מלחמת העולם השנייה זה כבר הפך לנורמה: ממשלות בעולם כולו העסיקו גדודים של כלכלנים כיועצים בתחומים שונים. מאז, לא ניתן לדמיין קביעת מדיניות כלכלית ללא כלכלנים כיועצים.

אך אופי היחסים בין ממשלות ויועצים השתנה מעת לעת. בעידן המדינה הגדולה, ההפרדה בין הדרג הפוליטי והמקצועי לא הייתה חדה. ממשלות ציפו מיועצים להפנים את סדר העדיפויות שנקבע על-ידיהן ולקבל כנתון מגבלות פוליטיות.

בישראל, מי שייצג תפיסה זו הוא דוד הורוביץ, הנגיד הראשון. הורוביץ היה חסר השכלה כלכלית, אך נהנה מאמונם של כלכלנים ופוליטיקאים כאחד. בעידן ההוא, ציונות ומקצועיות לא עמדו בסתירה.

בשנות השמונים ירד קרנה של הפרדיגמה הקיינסיאנית, והתגבש קונצנזוס סביב תפיסות כלכליות שמרניות.

דור חדש של כלכלנים, רובם בוגרי אוניברסיטאות אמריקאיות, מיצב את עצמו כעזר שכנגד הדרג הפוליטי. דור זה אימץ בהתלהבות את הגישה של "אותו מודל מתאים לכולן" (one size fits all). לפי גישה זו, הכלכלן לא צריך לדעת יותר מדי פרטים על הכלכלה המקומית כדי לדעת איך לתקן אותה. המלצות שיצאו ממכבש הדפוס של קרן המטבע, שוכפלו והופצו בקרב כלכלנים וקובעי מדיניות בכל קצוות הגלובוס.

מי שייצג תפיסה זו בישראל הוא הנגיד יעקב פרנקל, בוגר אוניברסיטת שיקגו, אשר עבר לעמדת הנגידות הישר מראשות מחלקת המחקר של קרן המטבע. מי שעקב בזמנו אחר היחסים בין פרנקל והדרג הפוליטי, יכול היה להתרשם שפרנקל לא רכש כבוד רב לפוליטיקאים מולם עבד, וראה במשרדי הממשלה מכשולים שצריך לעקוף.

ההדים שיצרה סידרה של משברים כלכליים באזורים שונים בעולם - משבר החוב במדינות המתפתחות בשנות השמונים, המשבר האסיאתי ב-1999, וכמובן משבר הסאב-פריים ומשבר הארו, חדרו גם למשרדים הממוזגים של כלכלי קרן המטבע, הגוף המשפיע ביותר על נורמות מדיניות בעולם. כלכלני הקרן - שחלקם היכה על חטא ואף בפומבי - הפנימו שמודל אחד אינו מתאים לכולן.

אבל התובנה שחילחלה בהדרגה הייתה מהותית יותר. גם כאשר תהליך קביעת המדיניות הוא מקצועי, אין מנוס מקביעת סדר עדיפויות, שהוא במהותו פוליטי. לכן, היועץ הכלכלי אינו יכול להרשות לעצמו להתמקד בתחום צר של מטרות כלכליות-יעילות, יציבות וצמיחה - ולהניח לשוק, לחברה או למשרדים ממשלתיים אחרים לטפל בשאר. היועץ צריך לראות את התמונה הגדולה. צמיחה היא מטרה חשובה, אך חשוב לא פחות הוא האופן בו מתחלקים פירותיה.

יציבות מחירים היא מטרה הכרחית, אך ייתכן שהיא עומדת בסתירה למטרות רצויות אחרות כמו יציבות פיננסית, תעסוקה או מצב התנהלות סבירה של תנועות הסחר וההון.

סדרת המשברים לא החזירה אותנו לעידן הקיינסיאני. אולם כיום-כמו בעידן הקיינסיאני-מתערערת ההבחנה החדה בין הפוליטי והמקצועי, משום שהיועצים הכלכליים נדרשים לשיקול דעת. המצב החדש מאלץ אותם להתלכלך, לטבול את רגליהם בבוץ של השיח הציבורי, ולנקוט עמדה בנושאים הנתונים במחלוקת פוליטית.

בשנים האחרונות בנק ישראל הכיר בשינויים הללו, ופירש בהתאם את תפקידו כיועץ כלכלי לממשלה. מזה יותר מעשור, בנק ישראל משתמש במחלקת המחקר שלו כאמצעי לעיצוב השיח הכלכלי הציבורי, לעיתים בצורה שמשכה אש כנגד הבנק.

היו רבים, מתוך המערכת הפוליטית ומחוץ לה, שראו טעם לפגם בפרופיל הציבורי הגבוה מדי של הבנק כיועץ כלכלי, שלתפיסתם פגע בעצמאותו ובמעמדו המקצועי. אך פרשנות זו מוטעית. המעורבות המוגברת של הבנק בשיח הציבורי בנושאים שנויים במחלוקת נגזרת מעצמאותו דווקא, ומן הצורך להתאים את תפקידו כיועץ לרוח הזמן.

בכך, הבנק תרם לא רק להתבגרותו של השיח הכלכלי בישראל, אלא גם לשקיפות יתר של תהליכי קביעת מדיניות כלכלית בישראל. יש לקוות שמגמה זו תישמר בשנים הבאות לאחר תחלופת הנגידים. 

הכותב הוא מרצה בכיר לכלכלה פוליטית ויחסים בינלאומיים, המכללה האקדמית של תל אביב-יפו

עוד כתבות

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית