גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עוד שנה של צניחה במכירות: טרה נדרשת לחשב מסלול מחדש

בשנים האחרונות הצליחה טרה לחדור לבתי אב דרך הנחות • אלא שלמרות זאת היא לא מצליחה להגדיל את נתח השוק הכספי שלה וסובלת מהפסדים • החברה בוחנת בימים אלו את צמצום ההנחות לקמעונאים • האם זה יספיק?

מוצרי טרה / צילום: רויטרס
מוצרי טרה / צילום: רויטרס

טרה, המחלבה השלישית בגודלה בישראל, מחפשת כיצד לצאת מהסיטואציה העסקית המורכבת אליה נקלעה. בשנתיים האחרונות סובלת החברה מצניחה עקבית במכירות, שהתעצמה ביתר שאת בשנה האחרונה. החברה מתמודדת גם עם הפסדים הולכים ומעמיקים. האם האפשרות אותה היא בוחנת בימים אלה, שכוללת צמצום של הנחות לקמעונאים על חלב טרי, עשויה לחלץ אותה מן הבוץ?

נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" מגלים כי כיום, שבע שנים אחרי השקת מחלבת נועם של החברה, נתח השוק של טרה צנח לנתון דומה לזה שהיא אחזה בו ערב ההשקה של המחלבה החדשה: בסוף 2012 אחזה טרה בנתח שוק של 10.2%, ואילו היום, בסיכום עשרת החודשים הראשונים של 2019 היא מחזיקה בנתח שוק של 11.1%. מדובר בצמיחה של פחות מנקודה בנתח השוק שלה.

על הכיוון השלילי שבו צועדת טרה כבר תקופה ממושכת ניתן ללמוד גם מנתוני שוק החלב. בעשרת החודשים הראשונים של 2019 צמח שוק החלב כולו בכ-3%, כשמדובר בתוספת של כ-212 מיליון שקל לשוק כולו. אלא שטרה כלל לא נהנתה מהצמיחה של השוק, כשלמעשה המכירות שלה רשמו צניחה של קרוב ל-6%, אשר משמעותן אובדן מכירות בגובה של 49 מיליון שקל בהשוואה לעשרת החודשים הראשונים של השנה הקודמת.

זאת בעוד שהצמיחה הכללית של השוק התחלקה בין יתר המחלבות הגדולות: תנובה, המחלבה הגדולה בישראל, נהנתה מגידול של 2.6% במכירות הכספיות, שמשמעותן תוספת כספית של כ-91 מיליון שקל ביחס לתקופה המקבילה. אגב, מדובר בגידול שנמוך מקצב השוק ואף מהקצב של המתחרה שטראוס. הסבר לפער זה מגיע בעיקר מחוסרים בחמאה.

שטראוס, המחלבה השנייה בגודלה בישראל הציגה צמיחה של 6.7%, עם תוספת כספית למכירות של כ-99 מיליון שקל. חלק ניכר מהצמיחה יוצאת הדופן הזו נובע מכך ששטראוס קיבלה לידה את הזיכיון של מחלבת ארלה הדנית לאחר שוילי פוד הפסידה אותו. אגב, שטראוס לא רק נהנתה מהעברת הזיכיון לידיה, היא נהנתה גם מהחוסרים החריפים בשוק החמאה בדגש על חמאה מפוקחת בייצור מקומי, מה שנתן דחיפה לממרחי החמאה שלה שהינם יקרים יותר ולא נמכרים תחת פיקוח ממשלתי.

גם המחלבה הרביעית בגודלה, גד, הציגה צמיחה מרשימה שהסתכמה ב-10.3% עם תוספת למכירות של כ-30 מיליון שקל.

שוק החלב גדל אבל המכירות של טרה בירידה

קיבלה לגיטימיות אך לא העדפה

במרץ האחרון עזב מנכ"ל טרה טל רבן את המחלבה אחרי שלוש וחצי שנים, והוחלף על ידי יהודה פורטה, לשעבר מנכ"ל נביעות, אשר נתפס בענף כמי שחוזקתו מגיעה מתחום התפעול. בטרה התקשו לבלום את הירידה הן במכירות והן בנתחי השוק. רק בחודש אוקטובר לבדו רושמת טרה ירידה במכירות הכספיות של כ-7%, בעוד שהשוק בכללותו הציג צמיחה של 1.8%.

בשנים האחרונות טרה שבבעלות החברה המרכזית למשקאות קיוותה להגדיל את החדירה לבתי האב על ידי הנחות לקמעונאים והיא גם הצליחה בכך. אולם, בענף גורסים כי טרה אמנם הפכה להיות למותג לגיטימי בעיניים צרכניות, אך היא איננה מותג מועדף. כלומר, בניגוד למילקי של שטראוס או לקוטג' של תנובה, כך גורסים בענף, הצרכנים נוהגים לרכוש את מוצריה בעיקר בזכות מבצעים.

אחת ההחלטות העסקיות המשמעותיות שקיבלה טרה ב-2017 הייתה לעבור להכשר של בד"ץ העדה החרדית. המהלך דרש השקעות עתק והביא לגידול בעלויות הקבועות שלה, לצד ביסוס נוכחותה במגזר החרדי. אולם, בטרה קיוו לתוצאות טובות בהרבה, ונראה כי לפחות לפי שעה היא לא ממש נהנית מהפירות של המהלך, בין היתר על רקע העובדה שמדובר במגזר שהרשתות שפונות אליו מוטות למבצעים עמוקים.

מתמודדת עם מציאות מורכבת בשוק החלב

המציאות המורכבת של טרה אינה מתקיימת רק על רקע קבלת ההחלטות העסקית שלה, היא נוגעת גם למציאות המורכבת עמה היא מתמודדת לצד תנובה בכל הנוגע לתכנון של שוק החלב. במהלך השנה החולפת, סרב שר האוצר משה כחלון לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח במקביל לעליית מחיר החלב הגולמי. סירוב שהביא את שתי המחלבות הללו לעתור לבג"ץ בטענה כי הן נגרם להן נזק אדיר.

תנובה טענה כי היקף הנזק שנגרם לה הגיע ל-200 מיליון שקל, בעוד שבטרה, הקטנה בהרבה, נטען לנזק של עשרות מיליוני שקלים. אלא שגם היום, קרוב לחצי שנה לאחר שנכנס לתוקף ייקור מוצרי החלב המפוקחים, טרה עדיין מתקשה להגיע לאיזון תפעולי. על הרקע הזה היא אף פנתה לוועדת המחירים בניסיון להביא לעליית מחיר נוספת במוצרי החלב שבפיקוח ממשלתי. הבקשה הזו ככל הידוע, טרם נענתה, וספק רב אם יהיה לה מענה בתקופת ממשלת מעבר או בעתיד הנראה לעין.

בניסיון להיחלץ מהמציאות הזו, טרה בוחנת לבצע מהלך שכולל צמצום של מתן הנחות לקמעונאים על חלב טרי מפוקח. בהקשר זה כדאי לציין כי על אף שמחירם המקסימלי של מוצרי החלב המפוקחים מוכתב על ידי המדינה הן לקמעונאי והן לצרכן, קיים משתנה נוסף, משתנה ההנחות, שנכון להיום, על אף בדיקות ממשלתיות שנעשו בנושא לאורך השנים, אינו מהווה חלק מהמשוואה.

לשם הדוגמה, על כל מספר חריצי גבינה צהובה מפוקחת שקונה רשת מהמחלבות, הרשת מקבלת גם חריץ גבינה אחד בחינם, דבר שאינו מגולם במחיר. כלומר, הנחה שאינה משוקללת כיום בתוך המחיר המפוקח. ההנחות הללו לא מתגלגלות ברוב המקרים לכיסו של הצרכן באופן ישיר, שכן המוצר נמכר במחירו המקסימלי לפי הפיקוח. הרשת היא זו שמקבלת את ההחלטה האם לגלגל את ההנחה לצרכן בדמות מבצע על מוצר אחר, או, לכיסה שלה. את ההנחות האלה שוקלת כעת טרה לבטל, שכן הן לא צפויות לפגוע בצרכנים באופן ישיר, כי אם בקמעונאים.

האם רשתות הקמעונאות יסכימו לוותר על ההנחות ולספוג אותן ולאפשר לטרה לשפר את הרווחיות שלה? עיקר הרווחיות של המחלבות צריך לומר, אינו מגיע מהמוצרים שבפיקוח. הוא מגיע ממוצרי הפרימיום, ומהמותגים עליהם צרכנים מוכנים לשלם. בהקשר זה החוזקה שלה טרה מגיעה דווקא ממותגיה האחרים - מולר הגרמני למשל, אשר היא בעלת הזיכיון שלו בישראל.

כך, במכירות המותג מולר שנמכר תחת קטגוריית היוגורט מצליחה טרה לשמור על יציבות ביחס לאשתקד (גידול של 0.1%) שהסתכמו ב-144 מיליון שקל, כאשר בנוסף, ישנן שתי קטגוריות בהן היא מציגה שיפור: משקאות החלב בהן רשמה טרה צמיחה של 58% שמשמעותה תוספת כספית של 10 מיליון שקל בעשרת החודשים הראשונים של 2019, ובקטגוריית הגבינה הצהובה במדף שם צמחה בשיעור של של 14% שמשמעותו תוספת כספית למכר של 13 מיליון שקל ביחס לעשרת החודשים הראשונים של 2018.

טרה, נזכיר נמצאת בבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, המכונה קוקה קולה ישראל ונמצאת בבעלות דודי ורטהיים. הקמעונאים שמכירים את הענף יודעים כי לטרה יש גב עם כיסים עמוקים, ולכן ספק אם יסכימו לוותר על ההנחות הללו. ימים יגידו האם המחלבה שרכשה החברה המרכזית למשקאות לפני כ-15 שנה תצליח לשנות כיוון. 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?