גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיפורו העצוב והנוגע ללב של כוכב בשם S5-HVS1

חור שָחור לא רק בולע כוכבים אלא גם פולט אותם, ומפריד בין כוכבים תאומים ● ומה זה אומר עלינו?

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א. אני עוצם את העיניים, נושם דרך האף ומפנה את תשומת הלב לנוכחות הלשון בחלל הפה, ככל הנראה החלל שכל אחד מאיתנו מכיר בצורה הכי אינטימית וקרובה שאפשר. אם העיניים הן החלונות של הנשמה, הפה הוא הלובי, איפה שהדברים קורים. הדברים הספציפיים האלה, אם שאלתם את עצמכם, קורים - אם אפשר לקרוא לזה ככה - בחוג מדיטציה, בדירת מרתף אי שם במרכז תל אביב. אני מרגיש את הידיים נחות על הירכיים. אני נותן למחשבות לרוץ, כאילו שהן צריכות את הרשות שלי, ואלה נוטשות את החלל הפנימי בלי לחשוב פעמיים. והנה הן כבר במרחק של 29 אלף שנות אור מכאן, טסות במהירות פנטסטית של כ-1,700 קילומטרים לשנייה (!) על גבו של כוכב בשם S5-HVS1 - הכוכב המהיר ביותר שתועד עד היום - שנע לבדו במסלול אל מחוץ לגלקסיית שביל החלב.

סיפורו העצוב והנוגע ללב של S5-HVS1 קצת נבלע ברעש האירועים הדחופים, אולם לדעתי הוא היה מהסיפורים היותר מעניינים של השבוע וראוי להקדיש לו תשומת לב מיוחדת - זו הייתה הפעם הראשונה שבה תועד כוכב שהתקרב לחור השחור הענק שבמרכז הגלקסיה שלנו *Sagittarius A שמו ומסתו היא פי 4 מיליון מהשמש שלנו. אבל במקום להיבלע בחור השחור ולהיעלם, כמצופה, נבעט S5-HVS1 החוצה על-ידי החור השחור בבעיטת גרביטציה אדירה, אדירה כל-כך עד ששיגרה אותו במהירות שלעיל אל מחוץ לשביל החלב. כן, קראתם נכון: חור שחור לא רק בולע כוכבים אלא גם פולט אותם, ברצותו. זה די הפוך מכל מה שידענו, ומאוד מסעיר. היה אסטרונום אחד, ג'ק הילס, שלפני שלושים שנה העריך שזה יכול לקרות, אבל כולם אמרו לו "בטח אחי" וצחקו עליו מאחורי הגב ועכשיו הוא צוחק אחרון, או ככה לפחות אני מדמיין שזה קרה וקורה תוך כדי שאני מרגיש את הלשון בתוך הפה שלי וחושב על S5-HVS1 חורך את השמיים הכהים של הגלקסיה המוכרת בדרכו אל התווך הבין-כוכבי, הכלום הגדול המשתרע בין הגלקסיות. זה מעלה לי זיכרון שאני לא מצליח לאחוז בו, ובו אני צופה בנוף ארצישראלי נע אחורה דרך חלון של כלי רכב. זו הנסיעה הראשונה שלי.

סיפור נוגע ללב/ איור: תמיר שפר

ב.אבל מה שהופך את סיפורו של S5-HVS1 לעצוב ונוגע ללב זו לא רק הבעיטה שגירשה אותו משביל החלב. הטרגדיה האמיתית שלו התרחשה קצת קודם. ל-S5-HVS1 היה אח תאום, כוכב כמוהו. יחד הם שכנו בקבוצת הכוכבים "עגור" והרכיבו מה שמכונה "מערכת כוכבים בינארית" - זוגיות שמימית בין שני גורמים הנמצאים בדינמיקה סיבובית תמידית סביב מרכז כובד משותף.

בואו נחנה לשנייה על המשפט האחרון, ניתן לו רגע: "שני גורמים הנמצאים בדינמיקה סיבובית תמידית סביב מרכז כובד משותף" - האין זו ההגדרה הקרירה והמרוחקת ביותר, ובו בזמן המדויקת ומלאת החמלה ביותר, לכל העניין הזה של האהבה והחיים, על כל המחשבות והתחושות והרגשות והתקוות והחרטות שממלאים כל שאיפה וכל נשיפה?

בקיצור, שני הגורמים השמימיים שלנו נעו להם באותה דינמיקה קסומה במשך מי יודע כמה מיליארדי שנים בקבוצת הכוכבים עגור, מקום שָׁלֵו בסך הכול - אם שביל החלב הוא ישראל, קבוצת הכוכבים עגור תהיה ליד צומת מסמיה. הכול היה יכול להימשך כך לנצח, אבל אז המסלול שלהם עבר קרוב מדי לחור השחור והמערכת הבינארית הקטנה שלנו נלכדה בכוח המשיכה האפל.

"שמיים, בקשו רחמים עליי!", שורר חיים נחמן ביאליק, אבל בשמיים אין רחמים - כוחו העצום של החור השחור פירק את המערכת וקרע את שני הכוכבים זה מזה. כתוצאה מהקרע הצורב של הפרידה הכפויה, נמשך האחד, אפילו שם לא הענקנו לו, נבלע ונעלם אל תוך החור השחור, ואילו S5-HVS1 שלנו נבעט כאמור אל מחוץ לגלקסיה, אל הרִיק הגדול של הבדידות - המגפה החברתית של האלף השלישי. S5-HVS1 בהחלט ראוי להיות נער הפוסטר שלה. כי אין בדידות כמו זו השוררת בתווך הבין-כוכבי.

יש לי תאומים, וההדמיות באתרי האינטרנט שמראות את שני הכוכבים שלנו נעקרים זה מזרועות זה, כל אחד אל קץ אחר, עושות אותי עצוב, או בשפת המדיטציה שלי: אני חש את העצב נכנס. הנה הוא עומד באמצע של הלובי של הנשמה. אני מרגיש אותו, יש לו טעם מתכתי ומרקם של חור בשן. אני חושב על הזוגיות, אני חושב על עצמי, כל אחד מאיתנו הוא חלק ממערכת בינארית כזו או אחרת, לא? אנחנו מזדהים עם S5-HVS1, הוא כמונו בדיוק - מי לא אהב, מי לא איבד? אנחנו עשויים מאותם חומרים ומצייתים לאותם החוקים.

ג. וכל הזמן הזה הלשון בחלל הפה, האוויר יוצא ונכנס ומחשבות לאין מספר מתאבכות ומתפזרות כמו כבשים במורד הר בפורטוגל ופרננדו פסואה כותב עליהן שיר. אני מרגיש את כפות הידיים מונחות על הברכיים גם מהצד של היד וגם מהצד של הברך. אני חושב שככה נובטת החמלה.

אני פותח עיניים. כמה זמן עבר? השעון על הקיר מראה שעברו שבע דקות; הכוכב גמא בזמן הזה מרחק של כ-714,000 קילומטרים, ואני אולי יושב באותו כיסא, אבל איפה לא הייתי? את כל היקום חציתי, מתעלם מגבולות המרחב והזמן. המדריך אומר שכל הקטע זה להיות בכאן ובעכשיו. בהתחלה אני חושב שהוא לא מבין שום דבר וזה מרגיז אותי, אבל אני לא אומר כלום למרות שלקחת דבר חופשי ופרוע כמו מחשבה ולהגביל אותה לכאן ולעכשיו, חדר סתמי בשעה מקרית, נראה לי בזבוז.

האירוע הטרגי והמרהיב של חור שחור מנתק כוכבים זה מזה, את הראשון בולע ואת השני מתיז רחוק, נצפה רק לאחרונה, אבל התרחש לפני 5 מיליון שנה במרחק של כ-30 שנות אור מכאן. על כדור הארץ, האדם בדיוק נפרד מהשימפנזה, והאזור שאנחנו חיים עליו ורבים עליו ובו היה חם קצת יותר מהיום ומוצף במים. 5 מיליון שנה שהכוכב טס במהירות של 6 מיליון קמ"ש. מתי הוא ייצא משביל החלב? במהירות הזו, זה ייקח לו עוד 100 מיליון שנה. מהרגע שיצא את גבולות הגלקסיה, ינדוד לבדו בכלום. יעברו עוד כמה מיליוני שנים עד שיכלה את כל האנרגיה התרמו-גרעינית שלו ויסיים את חייו כננס לבן. זה נצח נצחים בריבוע.

ד. אז מה מדברים איתי על הכאן והעכשיו? אל מול הגודל האינסופי הזה, המרחבים הבלתי נתפסים של זמן ומרחק, אני מודה שבהתחלה קשה לי קצת להתרשם מהכאן והעכשיו, בטח מהכאן והעכשיו של המדיטציה. מה כבר יש להם להציע? מכל הסוגים של הכאן והעכשיו שאפשר לדמיין, זה הכולל ישיבה בעיניים עצומות בחדר סתמי הוא ללא ספק מהפחות מושכים להישאר בהם.

אבל אם אני כבר כאן וזה עכשיו, אז למה לא. אני עוצם עיניים, נושם לאט דרך האף, מרגיש את הברך, מבין את הלשון וצופה במחשבות ובזיכרונות שלי נעים דרך המרחב והזמן בדינמיקה סיבובית תמידית סביב מרכז כובד משותף. ואז אני פוקח עיניים, והכאן והעכשיו נראים קצת יותר בסדר.

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"