גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד חורפי: מדינת קרלה, הודו. עכשיו גם בטיסה ישירה

הקווים הישירים שנפתחו לאחרונה לגואה ולקוצ'ין הפכו את דרום-הודו ללהיט, במיוחד את מדינת קרלה, שנחשבת ל"הודו למתחילים", עם רמת ניקיון, השכלה ושיוויון חברתי מהגבוהים בתת-היבשת

בית סירה על תעלות המים/ צילום: shutterstock אי אס אי פי קריאיישן
בית סירה על תעלות המים/ צילום: shutterstock אי אס אי פי קריאיישן

לאחרונה יכלו הנהגים הממתינים בצמתים ובפקקים ברחבי הארץ לזכות בכמה דקות של אסקפיזם מנחם בעודם ממתינים לאור ירוק - שלטי חוצות של דקלי קוקוס וים כחול במחירים אטרקטיביים ובטיסה ישירה ליעדים אקזוטיים בדרום-הודו, ובראשם גואה וקוצ'ין. הקווים החדשים הפכו את שתי אלה ללהיט. לא רק משום שדרום-הודו הטרופית מתאימה מאוד לתיירות חורף, אלא גם ובעיקר מפני שמדינת קרלה (Kerala), שבה שוכנת קוצ'ין, נחשבת ל"הודו למתחילים", או "הודו לייט", ופונה גם לקהלים שלכאורה אינם הקהל הטבעי והמתבקש להודו.

אין בקרלה מראות עוני קשים ומייסרים כמו במדינות אחרות בתת-היבשת, ומבין המדינות המרכיבות את הפדרציה ההודית היא הכי משכילה והכי נקייה. ליברלית ופתוחה, עם מעמד ביניים יציב, מטבח שונה (וטעים) מהמטבח ההודי המוכר לנו ותרבות עשירה, והיא גם מולדת רפואת האיורוודה, שמציעה טיפולי ספא ייחודיים.

חיים על גדת המים

פירוש המילה "קרלה" במליאלאם (Malayalam), השפה המקומית, היא "ארץ עצי הקוקוס", וזה גם תיאור מדויק של הנוף, הזרוע עצי קוקוס שטובלים בסבך צומח שופע להתקנא. זו מדינה גדולה, 15 אלף קמ"ר של טבע פראי ירוק ומרהיב וכמויות מים אדירות - 3,000 מ"מ גשם בשנה. יש בה שונות נופית מפתיעה של חופים ארוכים, לצד יערות וג'ונגלים, הרים ונהרות וגם מפלים ואגמים - חגיגה של טבע ויופי.

אבל הלהיט בה"א הידיעה בקרלה הוא תעלות ה-Backwater. מקווי מים סכורים, שיצרו רשת עצומה של אגמים ולגונות, שביניהן נחרצו אינספור תעלות טבעיות ומלאכותיות. את סכרי החול שיצר הטבע החליף האדם בסכרים בנויים' כדי להפריד בין מי הים המלוחים למים המתוקים, שבהם נרקמה מערכת אקולוגית מיוחדת. התעלות שאורכן עומד על מאות קילומטרים, הפכו לנתיבי תחבורה, מסחר, ספורט ותיירות, ונחשבות לאחד מיעדי החובה.

כדי לחוות אותן כמו שצריך התמקמנו בכפר קומאראקום (Kumarakom) שעל גדת המים, וממנו יצאנו לשיט. התחלנו בתעלות שבשוליהן חיים המקומיים. לעיתים ברצועת יבשה צרה שמעברה השני שדות אורז מוצפים או מטעי בננות. המים משמשים לכל הצרכים - רחצה, כביסה, שתייה, בישול וניקיון. בדרכנו ראינו מקומי בנוהל שגרתי: יד אחת נופפה לנו לשלום ובשנייה רחץ את צלחת ארוחת הצהריים, שטף את פניו ולגם ממי הנהר - לא מחזה נדיר, באותה ניגודיות חדה בין אותנטיות לעליבות ויופי מול לכלוך שכה אופיינית להודו.

בלגונה הבאה, פרחי יקינטון צפו בהמוניהם וקורמורנים דאו וצללו לדוג במים. השקט והמרחבים מציעים חוויה מדיטטיבית וניתן לחוות אותה בסירה קטנה או גדולה, לבד או בקבוצה, כמה שעות או יום שלם עם ארוחת צהריים. מי שחפץ בחבילה מלאה יכול להתארח בבית סירה (House Boat) שמציע חדרי לינה, ארוחות וכמובן שיט. חלקם, Blue Jelly House Boat למשל, מציעים רמה של חמישה כוכבים.

הרי תה וגבעות של תבלינים

ברצועת החוף כדאי להתוודע למבחר אתרים, החל ממוררי (Murari) שמדרום לקוצ'ין ועד קובאלאם (Kovalam) או פובר (Poovar) שבדרום. בחרנו מקום טוב באמצע, בוורקלה (Varkala), השוכנת בלוקיישן מיוחד על מצוק גבוה החולש על החוף. שלא בעונה, הים סוער ומסוכן. בעונה זה גן עדן. בחוף המרכזי בוורקלה מתמקמים מדי יום כוהני דת שמקיימים טקסי זיכרון. אנשים שאיבדו בן משפחה מתיישבים לטקס אישי בעמדה שבחוף, והכוהן מברך, מזה מים ומדליק קטורת בטקס מרתק.

עמדת התפילות של כוהני הדת על החוף/ צילום: אורלי גנוסר

על שפת המצוק טיילת נהדרת גדושה בתי קפה ומסעדות, חנויות בדים, שטיחים, בגדים, מזכרות ועוד, וגם אתרי נופש ברמות שונות ומרכזי איורוודה שמציעים שלל טיפולים מסורתיים. שורשי רפואת האיורוודה ההודית נטועים בקרלה של לפני כ-5,000 שנה. היא מבוססת על שלוש "דושות" (אנרגיות האוויר, האש והמים) וחמשת האלמנטים (אוויר, מים, רוח, אש ואדמה) שנמצאים בכל אדם ברמות שונות, וכשכל אלה מאוזנים - האדם בריא. רופא איורוודי מאבחן באמצעות התבוננות, מגע ותשאול, שנועדו לברר כיצד לאזן את המטופל בעזרת תרופות צמחיות, תזונה, תרגול יוגה או עיסויים. איורוודה היא תרפיה ארוכת טווח שמטפלת באדם מהשורש ולכן נמשכת גם כמה חודשים. יש בתי חולים על טהרת האיורוודה, בתי חולים מערביים וכמה משולבים.

היעד הבא היה מונר (Munar), עיירה קטנה במרומי הרי הגהט (Ghats) הגבוהים, שמגיעים לרום של 2,690 מטרים. אם יש מקום שאפשר להגדירו כגן עדן, אז מונר נמצאת בעיניי הכי קרוב להגדרה הזו. יש בה מאות גבעות של ג'ונגלים פראיים עם ריזורטים יפהפיים ובתי מלון במיקום אסטרטגי על צלע הר הפונה אל נוף דרמטי, כמו למשל Fragrance Nature שבו התאכסנו. מונר ידועה במזג אוויר קריר, אידיאלי לגידולי תה, ואלפי דונמים של מטעים ציוריים דמויי פרקטלים מכסים את הגבעות ויוצרים נוף יפהפה.

סביב גידולי התה התפתחה תעשייה שלמה - מפעלי תה, כפרי מגורים לקוטפות, מסחר וחנויות. במפעל Lockhart שהקימו הבריטים ב-1857 ונחשב לוותיק בהודו, מציעים סיורים שונים, ובהם ה- Tea Trail - חוויה נדירה של קטיף תה. לשם כך קיבלנו כיסוי לנעליים וסל גב עם רצועה שצריך למקם על קדמת הראש לאחיזה, ובהיעדר ניסיון, כל תנועת ראש קלה הוציאה אותו משיווי משקל.

מטעי התה/ צילום: אורלי גנוסר

לשטח הגענו בג'יפ, כלי התחבורה האולטימטיבי לדרכים הרעועות בהרים. מטעי התה מטופלים בתשומת לב. השיחים הוותיקים, שמרביתם חצו את גיל מאה, נגזמים אחת לחמש שנים וכעבור שלושה חודשים הם מוכנים לקטיף, כך שיש תחלופה בין החלקות. בשלב הראשון קוטמים את הניצנים הצעירים המשמשים לתה לבן - היקר ביותר, אחר כך את העלעלים הרכים לתה ירוק ורק בסוף את העלים הבוגרים לתה השחור הפשוט והזול.

היה קשה לעזוב את מונר, וכשגלשנו לכיוון תקדי (Thekkady) חצינו אזור גבעות שמתמחה בתבלינים ומכונה "גבעות ההל" (Cardemon Hills). קרלה היא מדינת התבלינים של הודו. זה ניכר בצמחייה האקזוטית שנפוצה באזור: עצי קוקוס, וקקאו, מורינגה ומנגו, שיחי בננה, פפאיה וקפה, צמחי הל וזנגוויל, פלפל וקארי - חגיגה של צבעים וניחוחות.

כך התפתחו גנים בוטניים לרוב, שמציעים הצצה לעולם מרתק. ביקרנו ב-Spice farm Kumaly וראינו שורש כורכום, אשכול פלפל, אגוז קקאו, קליפת קינמון, שרביט זרעי הל ותרמיל וניל משכר. הסיורים הללו מאלפים ומסתיימים - איך לא - בחנות תבלינים, לרוב לא זולה.

מהפך היסטורי: שוויון מעמדי

בתקדי נמצאת אחת השמורות המיוחדות, Periyar tiger reserve, שבה חיים שני שבטים מקומיים שתושביהם מובילים בנבכיה טיולים רגליים מרתקים. הטיול דורש נעליים סגורות, אז רכשנו מגפי גומי שהתגלו כהשקעה מושכלת של 20 שקל. קיבלנו גרב בד ארוך למנוע חדירת עלוקות שחיות בקרקע ויצאנו.

שטח השמורה עצום ויש בה המון חיות בר, לכן רק מדריך מיומן יכול להוביל קבוצות. הסיור נע בשולי השמורה, אז ראינו רק עדר איילים קטן. את פילי הפרא והטיגריסים יראו בני המזל מהשיט באגם השמורה, שאליו מגיעים מכניסה אחרת. הסיור נמשך כשעתיים. שוטטנו בחלקות היער, מניסים מעל הנעליים עלוקות דביקות שטיפסו אם רק עמדנו במקום, אבל השקט התהומי היה ממכר ויופי היער בלתי נתפס.

לצד יפי הטבע, יש לקרלה גם יופי אנושי מרשים. ההודים ככלל הם אנשים חייכנים ומסבירי פנים, אך בקרלה זה מתלווה גם להשכלה גבוהה (96% יודעי קרוא וכתוב, האחוז הגבוה ביותר בהודו) עם חשיפה גבוהה לתקשורת ועיתונים במבחר שפות. גם גידול האוכלוסין בקרלה הוא הנמוך ביותר בהודו.

מאחורי ההצלחה הזו עומדת בין היתר המפלגה הקומוניסטית המקומית, שחתרה לשוויון מעמדי ותרמה למהפך היסטורי שביטל את הקסטות והמעמדות והביא לשוויון חינוכי ואף מגדרי ברמה מסוימת. כל אלה הצמיחו בקרלה מעמד ביניים יציב.
כאן רואים את האדם לפני הדת, ולכן יש יותר נישואים בין-דתיים וניפוץ מסורות מפלות.

בעבר, נדרשה אישה לעבור לבית משפחת בעלה, אבל היום יש לא מעט גברים שמתגוררים אצל משפחת נשותיהם. בזכות אלה ועוד מחזיקה קרלה בשיא ההודי של מדד הפיתוח האנושי (HDI, Human Development Index) שנמצא בשימוש האו"ם - שמשקלל תוחלת חיים, השכלה והכנסה. גם המציאות הפוליטית מעניינת, שכן בקרלה מתמודדות שתי מפלגות גדולות, אך אף אחת מהן לא שולטת יותר מקדנציה אחת. לשיטתם, כך מונעים שחיתות.

גם בפן התרבותי שונה קרלה מאחיותיה לתת-היבשת ויש לה עושר תרבותי ואמנותי ייחודי רק לה. אחד הביקורים המרגשים ביותר שחווינו היה בכפר צ'רוטוריטי (Cherotorithy), שבו ריכוז אמנים נדיר. אחת האמנויות הייחודיות לקרלה היא מחול הקתקאלי (Katakaly) המבוצע בידי צמד גברים, אחד מהם מחופש לאישה. הסיפור מורכב, אך הריקוד עדין ומלא חן, מאופיין בתנועות קטנות להפליא, עם משמעות לתנועות הפנים, לגלגול עיניים ולכיווץ השפתיים כך שכל הפנים מדברות. גם התלבושת מרהיבה וכוללת שכבות של בד, תכשיטים ואביזרים.

הצבעים של קרלה/ צילום: אורלי גנוסר

בצ'רוטוריטי נמצא אחד מבתי הספר החשובים ללימוד קתקאלי ומגיעים אליו תלמידים מרחבי המדינה שחיים בתנאי פנימייה ומתמחים בשלל סוגי מחול, בשירה ובתיפוף ולראשונה הוא נפתח למבקרים לסיורים מודרכים מיוחדים שחולפים בין הכיתות בשעות הלימוד.

מעבר לכך, פתחו כמה אמנים בכפר את בתיהם לסיורים מיוחדים. אחד מהם הוא אוריקרישנאן קוטקאוויל (Urikrishnan Kotkavil) האמן האחרון שמייצר את האלמנטים העיטוריים לריקוד הקתקאלי. סבו החל את המלאכה לפני 65 שנה ואביו המשיך בה. קוטקאוויל מבין שבלעדיו לא יהיה עתיד לריקוד המסורתי. לכן, אף שלוקח לו חודש לייצר סט אחד בעבודת גילוף עץ ידנית, הוא לא מוותר. בעתיד הוא מקווה שיוכל להכשיר כמה צעירים שיהיו מוכנים להמשיך ולשמר את המלאכה.

ביקרנו גם בבית קרלני אופייני בן 400, שעדיין נשמר על-ידי המשפחה המורחבת, בבית קדרים משפחתי שבו מייצרים קערות חומר על אובניים בשיטה מקומית. לכל אחד יש חלק בתהליך. הבן בונה, האב חותם את הבסיס הבת ממרקת ועוד.

גם משפחת פולבאר המקומית משמרת אמנות קרלנית בת 2,000 שנה של תיאטרון צלליות. את בובות התיאטרון הייחודיות הם מייצרים מעור איילים ומאחורי הפרגוד יוצרים אור וצל באמצעות פמוטי שמן שמדמים אווירת מקדש, שהוא התפאורה לסיפור. כל בני המשפחה נוטלים חלק באמנות, מההורים ועד הבנים והדודים. בכל מופע יכולים להשתתף עד 16 אנשים. במשך השנה הם מופיעים במקדשים ובכפרים שונים ויוצרים גם סיפורים ובובות לפי דרישה, כך שלא פלא שעד כה צברו למעלה מ-600 דגמים.

אפשר לטייל בקרלה במשך שבועות ולהתרשם שהיא נקייה באופן יחסי. אחת הסיבות לכך היא שבהודו כולה, החוק אוסר על שימוש בשקיות פלסטיק (הלוואי עלינו), כך שהן אינן מתגוללות ברחובות. גם לעשן, אגב, אסור בציבור. חוק תיירותי הגייני נוסף קובע שכל מסעדה או מלון מחויבים לפתוח את השירותים שלהם לנוסעים ולמטיילים. החיסרון היחיד, הנכון להודו כולה, נוגע לזמני הנסיעות הארוכים שנובעים הן מהמרחקים אך בעיקר בשל איכות הכבישים הירודה והעומס הגדול שרובץ עליהם. אבל הסבלנות משתלמת, כי קרלה היא חוויה רב-חושית של טעם ריח, צלילים, מראות, רגשות עזים והנאות מכשפות.

מידע מעשי

טיסות: לאחרונה נפתחו כאמור קווים חדשים של טיסות ישירות מישראל ליעדים בדרום הודו, בהם גם קרלה. ארקיע החלה לאחרונה בטיסות ישירות לקוצ'ין, אל על טסה למומבאי ואפשר גם עם אייר-אינדיה דרך דלהי, שלא להזכיר שפע של טיסות דרך אירופה כך שההיצע גדול מאוד. המחירים מתחילים מ-250 דולר לכיוון.

עונה: אפשר לטייל בקרלה רוב ימות השנה. העונה היבשה מתחילה באוקטובר והשיא נע בין נובמבר למרץ. באפריל-מאי מתחיל להיות חם מאוד.

טיפ לחיסכון: בהודו יש מס תיירות גבוה למדי, שנע בין 18%-28%, תלוי בסכום הסופי, וניתן לראות את התוספת בכל אתרי ההזמנות והיא אינה מבוטלת. רוב התיירים לא יודעים שכאשר מזמינים חבילת טיול מסוכנות מקומית, המס צונח ל-5% בלבד - פער משמעותי. זו הסיבה שתיאמנו את הטיול באמצעות סוכנות התיירות Spiceland Holidays. החברה רוכשת כמות חדרים גדולה בבתי מלון מובילים וערבה למחיר הנמוך ביותר עבור הצרכן.

התוצאה היא מחירים כמעט ללא תחרות. אומנם לא כל בתי המלון לוקחים חלק בעסקה, אבל ההיצע רחב ואיכותי דיו, ויחד עם הוזלת המס - מתקבלת חבילת טיול משתלמת במיוחד. כשהשווינו את המחירים ששילמנו עבור בתי מלון וחבילות תיור (נהג + רכב) לאלה שהופיעו באתר בוקינג, למשל, מצאנו שמחירי החברה זולים בכ-50%-25%. נהגים עצמאים שהציעו את שירותיהם בשטח ביקשו סכום כמעט כפול.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם