גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החטא ועונשו גרסת יולי אדלשטיין: מחשב מסלול מחדש, אבל כנראה שזה כבר מאוחר מדי

כבר אחרי פיזור הכנסת ה–22, יו"ר הכנסת הבין שעשה טעות וכי גם הוא יישא באחריות לתסבוכת הפוליטית ולבזבוז כספי הציבור • למרות ההתייצבות של סער מול המנהיג, השרים וחברי הכנסת מהליכוד עדיין לא לצדו ● פרשנות

יולי אדלשטיין / צילום: דוברות הכנסת
יולי אדלשטיין / צילום: דוברות הכנסת

ביום רביעי הוזמן ח"כ משה יעלון ללשכת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. ניסיון אחרון למנוע בחירות שלישיות, הגדירו זאת בלשכת אדלשטיין. אדלשטיין, שיחסיו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ידעו בשנים האחרונות מורדות ועליות, מכה על חטא בכל הנוגע לפיזור הכנסת ה-21.

אז, במהלך מאי 2019, הלכו כל אנשי הליכוד כעיזים עיוורות אחרי ראש הממשלה נתניהו. המנהיג הפעיל את פעמון המרעה, והעדר נהה. עם כוח השכנוע האדיר שלו, נתניהו שכנע את 34 חברי הכנסת שבסיעתו שפיזור הכנסת ה-21 הוא מהלך פוליטי ראוי, טקטיקה נכונה להצלת השלטון הימין וכי בחירות נוספות יהיו קלי קלות. כל מה שצריך היה זה להרים את הקולות האבודים מרצפת הקלפיות. נפתלי בנט ואיילת שקד פיזרו אותם לכל עבר, משה פייגלין חירב את הסיכויים. 1,400 קולות והייתה להם ממשלת ימין דתית מלאה. נתניהו הניח שיצטרך להזיע טיפה בקיץ, "לרכוש" את פייגלין, לשלוח יד נחושה לתוך מעוזי הרחוב הרוסי, לרמוס את אביגדור ליברמן וזהו, 65-62 בכיס שלו. היידה לניצחון. היידה לחסינות. להתראות פרקליטות.

המציאות טפחה על הפנים של הליכוד. הישראלים, בעיקר בימין, הענישו את נתניהו על היומרה, הפזיזות, חוסר הכבוד שלו לערכים חוקתיים. מעולם בתולדות המדינה לא רמס מנהיג ישראלי בצורה כה בוטה את הערכים החוקתיים, פיזר כנסת שזה עתה נבחרה והשליך לפח כסף ציבורי יקר - בזמן שהמדינה צועדת לשיתוק, לגירעון עמוק ולתסבוכת פוליטית הנובעת ממצבו המשפטי-אישי.

לזכותו של אדלשטיין ייאמר שהוא קלט את התסבוכת תוך זמן קצר אחרי שהשתתף בהצבעה על פיזור הכנסת ה-21. הרבה לפני תוצאות הבחירות העגומות לכנסת ה-22, אדלשטיין הבין את גודל הטעות וגם ידע כי כיו"ר הכנסת, לא עוד סתם עז עיוורת מן השורה, היה עליו למלא תפקיד מנהיגותי, לחסום את השור המועד נתניהו בחודש מאי. אך כוחו לא עמד לו ואדלשטיין איפשר את הפגיעה הקשה בערכים החוקתיים של ישראל. הוא נתן יד לכך, לא ניסה לפקפק על הליך פיזור הכנסת ה-21.

על כן ביוני וביולי 2019 אדלשטיין החל לגלות סימני חרטה. הוא הציע לבטל את פיזור הכנסת, בלבל את הציבור הישראלי בחרטתו וכשל בכך. עבור אדלשטיין, זה החטא ועונשו. מהלכיו היו בבחינת מעט מדי, מאוחר מדי.

בחזרה להווה: סוף נובמבר, ראשית דצמבר 2019 ו-13 יום בלבד לפני שהכנסת ה-22 תתפזר מעצמה. הפעם לא בחקיקה יזומה, אלא כתוצאה של חוק ישן, שנכתב כאשר אף אדם לא דמיין שהמדינה תעמוד על עברי פי פחת וגם הכנסת ה-22, תחת הנהגתו של אדלשטיין, תמצא עצמה מפורקת, מפוזרת, חסרת משמעות. בדברי ימי ההיסטוריה הפוליטית של המדינה, יודע אדלשטיין, גם הוא יישא באחריות. הוא יירשם כיו"ר הכנסת הזו וקודמתה, כנסות שמתו לפני לידתן.

מתוך פרספקטיבה זו ניתן לראות את מאמציו של אדלשטיין בימים האחרונים למנוע את הבחירות לכנסת ה-23. הפעם, הוא חשב, נזמן אלינו את אחד האגוזים הקשים לפיצוח, ח"כ משה יעלון. יו"ר כחול לבן, בני גנץ, הרך למראה ונעים ההליכות, מסכים לשקול כל מיני פשרות, אך הוא מוקף בצמרת גנרלים קשי עורף: משה יעלון, גבי אשכנזי וקשה-עורף שאינו גנרל, יאיר לפיד. אדלשטיין הציע, ככל הנראה על דעת עצמו ומבלי שנתניהו בכלל בעניין, ראשות ממשלה לנתניהו לשלושה עד חמישה חודשים. איך החודשים הללו יקדמו את נתניהו או את הליכוד? זה בכלל לא ברור. בשבוע שעבר בטור זה פרסמנו מתווה מקביל ובו מוצע שנתניהו ישמש כראש ממשלה כשמונה חודשים. בליכוד סירבו לכך לכאורה, אך בחדרים סגורים אמרו כי זה הוא כיוון שאפשר לסגור.

החשדנות של צמרת לבן כה גדולה, שאפילו השאלה מדוע מישהו מטעם נתניהו מוכן להציע שלושה עד חמישה חודשים בראשות הממשלה מעלה תהיות. מה נתניהו מנסה להשיג בהצעת הפשרה המוזרה הזו, ששוגרה לאוויר באמצעות אדלשטיין, יריב לוין וזאב אלקין? התובנה המיידית של חברי כחול לבן היא שמדובר בעוד טריק פוליטי מתוחכם שלא ניתן לביאור ולפיכך אסור להם אפילו לגעת באופציה זו, במקל ומרחוק. אין להם ברירה אלא לחשוד כי זוהי תוכנית זדונית - כך הם מכירים את האיש ושיטותיו.

ואכן, בעוד בתוך החדר הוחלפו בין אדלשטיין ליעלון מילות נימוסין חמות, יעלון יצא החוצה והטיח תשובה פוליטית חד משמעית: לא ולא. "הבהרנו שאנו מוכנים לרוטציה בתפקיד ראש הממשלה, ובתנאי שבני גנץ ראשון. לא נשב בממשלה בראשות בנימין נתניהו כל עוד לא יזוכה בבית משפט מהאישומים החמורים נגדו".

ההפקה של נתניהו

מרבית בכירי הליכוד התרחקו מהפגנת ה-7,000 במוזיאון תל אביב כמו מאש. ובצדק. הם חששו מהצתה אמיתית של הרגשות, שלהט ההמונים שיתפתח ללהבות.

השלטים המודפסים, שהוכנו מראש, נשאו את הקריאות "שי ניצן לחקירה", "בן ארי למעצר". מי שרצה נזכר בצרחות הקמפיינים בארה"ב, עם ה-Lock her up המפורסמים של הנשיא דונלד טראמפ נגד הילרי קלינטון, משום לשדעתו הייתה חשודה בשימוש במיילים בשרת שאינו של מחלקת המדינה. כן, זו הייתה הסיבה לקריאות המעצר, והנה, הסגנון עשה עלייה ובליכוד צועקים להשליך את ליאת בן-ארי למעצר. על מה ולמה? עם כאלה הגזמות, קשה אפילו להתמודד בהבנת המצב.

כל אחד ממארגני הפגנת מוזיאון תל אביב ידע שאלה יהיו המסרים. במספר קטעי וידאו קרא נתניהו להמונים לבוא, הוא דרבן את ציבור תומכיו להיות שם עבורו והודה מעומק לבו לאלפים כאשר הסתיימה ההפגנה. הוא גם רצה להיות שם אישית, אך כאשר הבין שבכירי הליכוד ידירו את רגליהם מההפגנה ושיו"ר ש"ס אריה דרעי אינו שוקל אפילו להתקרב למקום, נתניהו נמלך בדעתו ונסע מתל אביב לירושלים להתבצר במעון ראש הממשלה.

אחד מדוברי הקמפיין שלו, ארז תדמור, היה בין הנואמים המרכזיים בהפגנה. זו הייתה הפקה של נתניהו, מטעם נתניהו, עבור נתניהו. את הדברים הללו יש לכתוב בצורה ברורה בימים של אחרי הפגנת מוזיאון תל אביב כי הניסיון ההיסטורי של מדינת ישראל עם נתניהו מלמד שבעתיד יגיעו תרגילי התחמקות גמישים, ברבות השנים, הוא יכחיש שהייתה לו איזה שהיא מעורבות אישית.

נתניהו, שהזמין את ההמונים להפגין, ידע היטב מה ייכתב בשלטים. הוא הרי אמר טקסטים דומים - "לחקור את החוקרים" - כמה ימים קודם לכן בנאום ה"הפיכה שלטונית", שלא יישכח לו עד אחרית ימיו. 48 שעות אחרי ההפגנה, כמיטב מורשת המסרים הכפולים שלו, העלה נתניהו קטע וידאו ובו ביקש מן הציבור "לנהוג באחריות, במסגרת החוק, ללא התלהמות וללא אלימות. אנו מכבדים את החוק ואת בתי המשפט", אמר בהקלטה שצולמה בסלון הבית בבלפור. למצער, זהו נתניהו משחר הימים. משתתף ומסייע לאירועים פוליטיים מסיתים וכעבור יממה או מעט יותר מצלם את עצמו בווידאו סותר, ומתרפק על סגנון מלאכותי של אחריות לאומית.

ההימור של ראשי הערים

הח"כ גדעון סער חטף גם הוא ריקושטים קשים מההפגנה במוזיאון תל אביב. לצדם של "ראשי הנחש", שי ניצן ובן-ארי, סער כונה בידי המשתתפים "בוגד". בראיון ברשת ב', לפני מספר ימים אמר סער כי מסע ההכפשות נגדו יוצא ממשפחת נתניהו. "ראינו מאיזה כיוון זה מגיע", הוא אמר, תוך רמיזה לפיד הטוויטר הסוער של בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, המעלה שם מידע שהנייר (הזה) לא סובל.

לצד המוכנות של סער להתייצב באופן חזיתי ובדד אל מול ראש הממשלה, שרים וחברי כנסת בכירים עדיין לא שם. הם צפו בשידורי החדשות בערבי השבוע וראו את הסקרים הפוליטיים, עדיין מעניקים לליכוד יותר מ-30 מנדטים, וחישבו את הסיכוי הפוליטי. בינתיים הם לא לצדו של סער. אם היינו רואים התרסקות לליכוד בסקרים, היו בטוחים שחלק ממגיניו הנחושים של נתניהו לא היו ממהרים להתייצב לצדו.

בינתיים סער אוגר כוחות בקרב ראשי ערים וראשי סניפים. זו לא טיפה בים. עבור ראשי ערים כמו כרמל שאמה כהן מרמת גן, שמעון לנקרי מעכו ויצחק דנינו מאופקים, אין זה דבר של מה בכך לצאת נגד ראש ממשלה ושרים מכהנים. ראשי ערים זקוקים לסיוע ממשלתי יותר מכל אחד אחר, ההימור עבורם הוא גדול. סער מטפטף בפיד הטוויטר שלו, מדי כמה שעות, שמות של ראשי סניפים בליכוד המזדהים עמו. בפני סער עומדים עוד מכשולים רבים. בחירות לראשות הליכוד, בתוך מסגרת הימים הקרובים כדי למנוע בחירות נוספות, הולכות ומתרחקות. ומה לגבי בחירות לראשות הליכוד לקראת הכנסת ה-23? סער משוכנע שהוא יהיה מסוגל לנצח שם, אבל הדרך לשם עוד ארוכה. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם