גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איילון מזרח: האזור התעשייתי הוותיק בתל אביב מתמלא מגדלי משרדים ומגורים

רחוב יגאל אלון בתל אביב משתנה ● למגדלי אלון, TOHA, מגדל אלקטרה ואחרים צפויים להצטרף עוד מגדלים עם עשרות אלפי מ"ר של משרדים ומגורים ● איך זה יקרה? איזה עסקים יהיו בו? איפה, אם בכלל, יחנו? איפה יהיו השטחים הירוקים?

מגדל TOHA/ צילום: אמיר מאירי
מגדל TOHA/ צילום: אמיר מאירי

"ציר יגאל אלון תופס תאוצה דרמטית כי הוא נגיש יותר ממערב העיר", אומר דודו זבידה, מנכ"ל קבוצת מבנה. הקבוצה היא היזמית של פרויקט מגדל מיטב בפינת הרחובות יגאל אלון ועמינדב ופרויקט נוסף במגרש שבו פעל בעבר מפעל איווקו.

ואכן, רחוב יגאל אלון בתל אביב משנה בשנים האחרונות את פניו והופך מאזור מלאכה, תעשייה, משרדים ברמה נמוכה וקצת מבני מגורים מיושנים, לציר מגדלים גבוהים במיוחד, עם אדריכלות מרשימה.

הרחוב משתרע לאורך כשלושה קילומטרים: קצהו הצפוני בגבול תל אביב-גבעתיים והדרומי בדרך ההגנה. בקטע הצפוני של הרחוב הוא משמש כעורק הראשי של אזור התעסוקה בשכונות נחלת יצחק וביצרון. בחלק המרכזי, שבין רחוב יצחק שדה להיכל נוקיה, קיים מקבץ של מבני ציבור, משרדים ותעסוקה ומגרשי חניה עירוניים. בקטע הדרומי, מהיכל הספורט ועד רחוב ההגנה, יש בנייני שיכון.

עד לפני שנים אחדות, מי ששוטט בחלק הצפוני של הרחוב, קרוב למגדלי עזריאלי, יכול היה לפגוש את מבני הענק של מחלבות טרה ותנובה והמפעלים יצהר, סיפולוקס, הארגז, ועוד. בשנים האחרונות מבני הענק הנטושים למחצה ומגרשי החניה הופכים בהדרגה למגדלים של משרדים ולאחרונה גם של מגורים. למגדל טויוטה הוותיק יחסית נוספו מגדל אלקטרה, שנחנך בפברואר 2011, מגדלי אלון שנבנו במקום מפעל הארגז ונחנכו ב-2017, ומגדל תוצרת הארץ (ToHa) שנחנך בשנה שעברה. מאחוריו נבנה כעת הבניין השני בפרויקט.

מבט ממזרח על תל אביב/ צילום: East&

הצפי: יותר מעשרה בנייני ענק נוספים

מה שאנחנו רואים כעת זה רק חלק קטן ממה שמתוכנן: האזור מיישר קו עם מה שקורה בצד המערבי של נתיבי איילון, והופך ליעד נחשק ליזמים, לחברות ענק בינלאומיות ולכאלה שרוצים לעבור לחיות בעיר הגדולה ולא יכולים להרשות לעצמם לחיות במגדלים בשדרות רוטשילד. לפי התוכניות, בעתיד הנראה לעין צפויים לקום על רחוב יגאל אלון וברחובות הסמוכים אליו יותר מעשרה בניינים שבהם מאות יחידות דיור ומאות אלפי מ"ר של משרדים. רק בשבוע שעבר עלתה לדיון בוועדה המחוזית תל אביב התוכנית לבניית ארבעה מגדלים בגובה 65 קומות במקום מחלבת טרה.

דודו זבידה אופטימי ביחס להתפתחות האזור: "הרכבת הקלה, היציאות מהאיילון ותחנת רכבת השלום נמצאות על הציר הזה. הבניינים עצמם מציעים גודל, נראות, יש לנו פסיליטיז. אלה בניינים של יעילות אנרגטית, יש בהם לובאים מפוארים, חדרי כושר. זה מוצר אחר לגמרי. זה אומר שבניינים ישנים שקיימים במרכז תל אביב מתרוקנים והשוכרים שלהם עוברים למזרח העיר".

כבר עכשיו אנחנו רואים שמשווקים של נדל"ן מניב בפריפריה של תל אביב מתפארים בכך שהם יודעים להציע נגישות, חניה ומחירים נמוכים יותר מאשר בעיר עצמה. איזה עתיד יש לעוד שטחי תעסוקה בלב המטרופולין הפקוק?

"יש לנו משרדים בהרבה מקומות ואנחנו רואים את הארץ בראייה כוללת. סוגי המשרדים שמגיעים לרחוב יגאל אלון הם שונים. חברות שנמצאות במעגל של כפר סבא, פתח תקווה וראשון לציון יישארו שם ויגדלו שם. מנגד, קשה לדמיין את חברות ההייטק הגדולות, כמו גוגל, שמנסות לייצר וייב לעובדים שלהן, עוברות לראשון לציון. אני כן מודאג מזה שבונים אלפי מטרים באזורים שמחוץ לתל אביב והם לא יאוכלסו".

צחי סופרין, מקבוצת סופרין, הוא אחד מיזמי פרויקט East& ברחוב תוצרת הארץ, ששיווקו החל לאחרונה. סופרין מתאר תנועה מתמדת של שוכרי נדל"ן עסקי, ורחוב יגאל אלון הוא תחנה בדרך שלהם: "אין היום מלאי שטחים. הסיבות לכך הן גידול של חברות טכנולוגיות קטנות שצמחו ומחפשות שטחי עבודה וכניסה של חברות גדולות מחו"ל שלא היו להן פעם נציגויות בארץ. באו גם כל חברות ה-co-working ושתו את השטחים האלה. קשה מאוד לדעת לאן השוק הולך.

"מצד שני, לפי סקירות של פירמות התיווך אנחנו יודעים שהתפוסה גבוהה. יש לחברות הטכנולוגיות מעגל חיים: מסטארט-אפ קטן ומגניב בתל אביב, עד לצמיחה למגה-חברה שבגלל הגודל שלה היא צריכה לצאת מהעיר. המשרדים ברחוב יגאל אלון הם שלב אחד בדרך".

ומי האנשים שקונים דירות באזור רחוב יגאל אלון?

"את הדירות הקטנות, בגדלים של 55 או 78 מ"ר, לא קונות משפחות. קהל היעד זה קודם כל young professionals. צעירים שסיימו אוניברסיטה, התחילו את מסלול הקריירה שלהם ועובדים וחיים במרכז. הם יכולים להרשות לעצמם לקנות דירה או לשלם שכר דירה במגדל יוקרתי.

"הרוכשים האחרים הם כאלה שסובלים מתסמונת הקן המתרוקן, כלומר כאלה שנמאס להם מהווילה במושב, או ירושלמים מבוגרים שרוצים דירה בתל אביב.

"שלב השיווק הבא הוא המשפחות. אלה ייהנו מהתשתיות של שכונת נחלת יצחק, שהיא שכונה ותיקה עם תשתיות ומוסדות חינוך. זה אזור שוקק. אפשר ליהנות פה מהלייף סטייל של תל אביב. זה מרחק הליכה ממרכז עזריאלי, יש קאנטרי קלאב. הסיכוי למצוא דירה במגדל במרכז תל אביב הוא קטן, שלא לדבר על המחיר".

למרות השינוי הגדול באופי של המתחם האדריכל רן ברעם, מצוות מזרח במנהל ההנדסה של עיריית תל אביב אומר כי "המע"ר (מרכז עסקים ראשי) מאפשר כיום כמעט את כל מקבצי השימושים באזור".

לדבריו, "בהחלט אפשרי שיום אחד יהיה מוסך בתת הקרקע. אנחנו נותנים את התשתית הסטטוטורית וגם את התשתית הפיזית, כך שבבוא היום יהיו גם שימושים כאלה". בסופו של דבר, מי שיקבע את תמהיל השימושים באזור זה השוק החופשי.

המגדלים  ביגאל אלון במבט מנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

17 אלף איש ביום יגיעו ברכב פרטי

ב-2013 הושלמה הכנתו של מסמך מדיניות התחדשות רחוב יגאל אלון, שאף הוצג בפני הוועדה המקומית. המסמך הוכן בהזמנה של מינהל ההנדסה על ידי משרד האדריכל דרמן-ורבקל, בשיתוף עם יועצי נוף ותחבורה. לפי בדיקה שערכו מחברי המסמך, לפי התוכניות הקיימות ברחוב יש 67 אלף משתמשים עתידיים. הצפי הוא שגם אם 68% מהמשתמשים ברחוב ישתמשו בתחבורה ציבורית, כמו במנהטן, יגיעו למקום בכל בוקר 17 אלף איש בכלי רכב פרטיים.

כשכבר עכשיו יש תלונות רבות על נושא החניה ועומס התנועה בציר, קשה לראות איך תיפטר בעיה זאת בעתיד.

האדריכל אייל רונן, ראש צוות מזרח במינהל ההנדסה של עיריית תל אביב אומר כי "לשיטתנו, תנועה ברכב פרטי היא לא הפתרון, בטח לא באזור שבו התחבורה הציבורית היא הטובה ביותר בארץ, והיא עשויה עוד להשתפר. לא מדברים על הרחבת דרכים ולא על תוספת מקומות חניה. אנחנו ממליצים למוסדות התכנון להגביל את תקן החניה ולאפשר פחות מקומות בתת הקרקע".

מהו התקן כרגע?

"1:240 (כלומר, חניה אחת לכל 240 מ"ר - ג.נ). אנחנו היום ממליצים לוועדה המחוזית על תקן של 1:350. צריך לזכור שעד לא מזמן התקן כאן היה 1:40".

בעתיד יהפכו תחנות הרכבת סבידור והשלום למוקדי תחבורה עצומים, שמרכזים בתוכם פעילות רכבות, רכבות קלות, מטרו ואוטובוסים. ברחוב יגאל אלון מתוכננות שתי תחנות מטרו. בעידן הפקקים האינסופיים הן נתפסות כמנוף משמעותי לפיתוח. תחנה אחת תיבנה בצמידות לתחנת רכבת השלום, והשנייה בצומת הרחובות יצחק שדה ויגאל אלון.

רונן אומר כי "כבר עכשיו אנחנו מבקשים שהמגדלים החדשים יותאמו למערכות הסעת ההמונים - הרכבת הקלה והמטרו שייבנה בעתיד. התחנה נתפסת כיתרון למגדל. אתה יורד במעלית לתת הקרקע ומתחבר לתחבורה הציבורית".

מהרחבה מתחת למגדלי אלקטרה/ צילום: גיא ליברמן

"קירוי איילון הוא לא ריצ'רץ'"

מחברי מסמך המדיניות מצאו שכיום רק 12% מכלל החזיתות ברחוב, הן חזיתות פעילות. עוד נמצא כי יש קטעים שבהם הכביש רחב מאוד וקשה לחצות אותו ברגל ושלאורך המדרכות יש מעט מאוד הצללה של עצים.
המסמך קבע מדיניות תכנון שלפיה דופן הרחוב תהיה בנויה עם פעילות מסחרית בקומת הקרקע ושייבנו תשתיות לקידום הליכה ברגל ורכיבה באופניים, אזורי שהייה לאורך הרחוב, ופיתוח שבילי הגעה מהתחבורה הציבורית ואליה.

כשמשוטטים ברחוב עצמו קשה להרגיש בשינוי משמעותי. יש פער גדול בין המגדלים הנוצצים לבין הרחוב המוזנח. מתי זה ישתנה?

רונן: "הנושא הזה בהחלט מעסיק אותנו כמתכננים. התוכניות שמומשו כבר היום נעשו לפי החזון החדש. מגדלי אלון למשל יודעים לתת תשתית תכנונית מתאימה של המרחב הציבורי: יש מרחב של כ-13 מטר בין דופן הרחוב לבניין, והמרחב הזה כולל מדרכה, שביל אופניים ומקום לסגירות חורף של העסקים. קומת הקרקע היא מסחרית ופעילה.

"בעורף של מגדלי אלון יוקם מבנה שאליו יעבור תאטרון תמונע, ומזה תהנה כל השכונה".

ציר יגאל אלון משנה את פניו

בהנחה שהתוכנית לקירוי איילון תצא יום אחד לפועל, איך זה ישפיע על פיתוח ציר יגאל אלון?

ברעם: "הקירוי הוא לא ריצ'רץ' שיום אחד יסגור את האיילון, אלא מקטעים ירוקים, כי את המחלפים לא ניתן לקרות.

"החזון שלנו בהקשר הזה הוא גם פארק מכיוון צפון עד דרום, וגם חיזוק הקשרים בין מזרח למערב ועל הדרך לספק שטחים ציבוריים, כמעט יש מאין".  

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב