גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מינהל התכנון רוצה להפוך את תקן הבנייה הירוקה לחובה. כיצד יושפע השוק?

מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר הודיעה כי תפעל להחלת תקן הבנייה הירוקה על כל הבנייה בישראל • בכמה יעלה מחיר הדירות ובכמה יתארך הליך ההיתר • "גלובס" בודק עם המומחים

בניין קרית עתידים בתל אביב, בעל תקן בנייה ירוקה / צילום : אלון רון
בניין קרית עתידים בתל אביב, בעל תקן בנייה ירוקה / צילום : אלון רון

מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר הצהירה לאחרונה כי תפעל להפוך את תקן הבנייה הירוקה למחייב עוד השנה. זו לא הייתה ההודעה הראשונה של זילבר השנה על שינוי דרמטי: בחודשים האחרונים היא כבר הצהירה כי תפעל לסיים את תמ"א 38 במתכונתה הנוכחית (בינתיים סוכם כי התמ"א תסתיים ב-2022), לעדכן את תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) כך שצפיפות הבנייה בארץ תגדל, ולחסל את האפשרות להגיש בקשות להקלות - כולן הצהרות שיצרו בשוק מהומה לא קטנה.

דווקא ההודעה על הכוונה להפוך את תקן הבנייה הירוקה לתקן מחייב, עברה בשקט יחסית, ודומה שבשוק דווקא שמחים, אם כי יש מי שספקטי לגבי היישום. "גלובס" עונה על השאלות שמועררת הודעתה של זילבר. 

מהו תקן הבנייה הירוקה?

התקן מאפשר לצבור נקודות בנושאים שונים (למשל חיסכון באנרגיה ובמים, שימוש נכון בקרקע, תחבורה, חיסכון בפסולת, שימוש בחומרים ממוחזרים) לקבלת תו על ידי מכון התקנים. מאז נכנס התקן לפני כמעט 15 שנה נבנו לפיו רק כ-1,000 בנייני מגורים, משרדים ומבני ציבור בכל הארץ. בניין יכול לקבל דירוג מכוכב אחד (הבסיסי ביותר) ועד חמישה כוכבים (דירוג מצטיין).

האם החלת התקן הירוק תעלה את מחירי הדירות?

כלל האצבע בענף קובע שעלות הבנייה הירוקה ליחידת דיור אחת ברמה של כוכב אחד - הרמה הנמוכה ביותר - היא 5,000 שקל בלבד. במשרד להגנת הסביבה אומרים כי מבדיקות שהם ביצעו, עולה שעלות ההשקעה הנוספת הנדרשת בבניין ירוק חוזרת בתוך 3.5 שנים בלבד והיא כדאית לפרט ולמשק.

ניר ינושבסקי, סגן נשיא ויו"ר אגף בנייה חוזית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, אומר כי העלות של בנייה ירוקה כבר עכשיו נמצאת בירידה. לדבריו, "בנייה ירוקה היא יותר יקרה רק כשהשוק קטן ואין הרבה ספקים ומתכננים שמתמצאים בה. ברגע שיחילו את זה על כולם - המחירים יירדו.

"נוסף לכך, גם אם עלויות הביצוע יעלו, זה יוריד את עלויות התחזוקה, ואנשים יודעים שזה משתלם. לא סתם חברות שהבניין נשאר אצלן, משקיעות בבנייה ירוקה - כי הן משלמות את חשבון החשמל בעצמן".

בניין מגורים בעל תו ירוק בחדרה / צילום : איל יצהר

אבל הקהל הרחב עוד לא קונה את זה. מדובר בחיסכון קטן שנפרש על פני הרבה זמן, כשאנשים מגרדים שקל לשקל לקנות דירה.

"הקהל כבר לגמרי שם כשמדובר על קניית רכב או טלפון - אנשים יודעים ששווה להשקיע יותר כדי שהאוטו לא ייראה מוסך. בבנייה למגורים זה עוד לא כך. צריך להסביר לצרכנים את התועלות. המדינה תצטרך להתאמץ ולהשקיע בהסברה".

עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום 15 הערים העצמאיות שכבר אימצו את התקן לפני שנים, סבור שבנייה ירוקה אינה עולה יותר כבר היום. "כשאת מדברת עם יזמים וקבלנים שבונים לפי התקן הירוק כבר כמה שנים, הם יגידו לך שאין שום הבדל במחיר הבנייה, וחלק יגידו שזה אפילו זול יותר. למשל, בגלל שצריך לעשות קיר כפול או ציפוי כפול, אפשר במקרים מסוימים להעביר את כל הצנרת בין הקירות במקום לחצוב. זה חוסך זמן עבודה על הפיניש של הבנייה.

"נקודה נוספת היא שהמחיר האמיתי של הדירה לציבור הרחב זה לא מחיר הרכישה, אלא ההחזר החודשי של המשכנתה. כשאני בא לקנות דירה בשני מיליון שקל, אני מסתכל כמה אני משלם משכנתה בחודש. נניח שאני צריך לשלם 5,000 שקל בחודש משכנתה, ועל דירה יקרה יותר ב-10,000 שקל לקחתי טיפה יותר משכנתה. אני לוקח בחשבון שכנגד זה אני חוסך 300-400 שקל בחודש בחשמל ומים, וגם שתשלום הוועד יהיה נמוך יותר כי התשתיות של הבניין חסכוניות יותר. בתקופת משכנתה של 25 שנה אני משלם פחות מאשר על דירה רגילה".

אבי מאור, מנכ"ל קבוצת MORE שבנתה דירות ירוקות רבות, רואה אחרת לגמרי מאטיה את עניין העלויות. "אם חשבון החשמל הדו חודשי של משפחה בדירה רגילה עומד על 800 שקל אז בנייה בתקן ירוק יכולה להוריד את החשבון ב-75 שקל לחודש, אפילו 100 שקל לחודש. כשאתה אומר לאנשים את הסכום הזה, זה לא עובר אותם - לא שווה להם להשקיע בדירה יותר יקרה בשביל זה.

"אגב, מבחינה זו, לחברות היזמיות אם התקן הירוק יאושר וכל הדירות החדשות יהיו כאלה, זה יחסוך את הצורך בחינוך הציבור".

לדברי מאור, "התקן הוא חשוב אבל הוא לא חזות הכול. מעבר לחיסכון האנרגטי יש בבנייה הירוקה עוד מרכיבים חשובים לא פחות. החיסכון שנוצר כתוצאה מזה שמשפחה יכולה לעשות הכול באותו מקום - מגורים, עבודה ופנאי - הוא הרבה הרבה יותר גדול. זה חוסך עצבים וזמן וכסף ומשפיע על איכות החיים של המשפחה כולה". 

האם הפרוצדורה להוצאת היתר בנייה תתארך?

ניר ינושבסקי מספר כי התאחדות הקבלנים התבקשה להיות שותפה לגיבוש המהלך להחלת התקן הירוק בכל הארץ. לדבריו, "היו לנו התניות מסוימות שביקשנו בתהליך הזה - למשל שיהיה הליך התארגנות, למי שכבר נמצא באמצע תכנון.

"אבל הדבר החשוב ביותר שביקשנו הוא שזה לא יסבך את הביורוקרטיה. הוצאת היתר כבר היום לא מאפשרת עוד גרגר של מורכבות נוספת, והוצאת התקן הירוק היא די מסובכת ויוצרת עיכובים. לתפיסתנו, בקנה מידה ארצית צריך אולי לעבור למהלכים של בקרה עצמית, יותר חדשניים, אחרת יהיה פקק בלתי נסבל".

ניר ינושבסקי / צילום : אלון רון

אבי מאור מוסיף כי "צריך להביא חברות חיצוניות כדי לתעד את הבנייה הירוקה בשביל לקבל את התקן, וזה לוקח זמן וכסף".

בשורה התחתונה, השוק וגם גורמי הרגולציה יצטרך ללמוד את הנושא וליצור מצב שלא יאריך יותר את שלב ההיתרים.

גם במשרד להגנת הסביבה מברכים על היוזמה, אבל גם שם מדגישים שזהו רק חלק מסל פתרונות לתכנון איכותי. אדריכל רן אברהם, מנהל תחום בנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה, מסר כי "המשרד תומך באישור התקן כמחייב בתקנות התכנון והבנייה כפי שהתחייבה מנכ"לית מנהל התכנון".

אברהם הזכיר כי עד כה הבנייה הירוקה הייתה נחלתן של הערים החזקות בלבד, ופירושו של אימוץ ארצי של התקן הוא חיזוק של הבנייה בפריפריה. "כיום מרבית הבנייה הירוקה מתרכזת באזורי הביקוש, וכמו בתחומים אחרים אינה גולשת מחוצה להם - היכן שהיא נדרשת ביתר שאת. החלטה לאומית לחיוב בנייה ירוקה תגשר על הפער המתרחב באיכות הבנייה בין מרכז לפריפריה". 

מה ההיתכנות להעברת המהלך?

מנכ"ל פורום 15 הערים העצמאיות איתן אטיה אומר כי "אנחנו מברכים על הכוונה הזו, והלוואי שזה יקרה, אבל זה תלוי הרבה מאוד במי יהיה השר הבא שיהיה אחראי על מינהל התכנון ועל המועצה הארצית.

"צריך שהשר שיהיה אחראי על מינהל התכנון יהיה חזק פוליטית, ויוכל להשפיע גם על משרדים אחרים ששותפים בתהליך כזה כמו משרד הבינוי ומשרד הפנים. אם זה קירה החלטה כזאת בהחלט יכולה לעבור ומהר.

"אבל ההתנגדות יכולה להגיע מכיוונים שונים. למשל, בשנים האחרונות הוקם צוות ממשלתי של מנכ"לי משרדי ממשלה להורדת הרגולציה בתחום התכנון והבנייה כדי להקטין עלויות ולהוריד את מחירי הדירה - הם עלולים לנסות לחסוך את זה, כי זה מוסיף לרגולציה".

מה השלב הבא?

מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה יעל ביגון-חן אומרת כי "התקנה שתוחל בכל המדינה היא קריטית וחשובה, והיא מיישרת קו על איכות מינימלית של הבנייה בכל הארץ ולא רק בערי פורום ה-15. אבל התקנה היא נקודת פתיחה ואינה תחליף להמשך קידום מצוינות בבנייה ירוקה ושאיפה לבניינים ברמה של שניים שלושה ואפילו ארבעה כוכבים לפי התקן".

ניר ינושבסקי מסכים. לדבריו, "המטרה היא לעלות לשלושה-ארבעה כוכבים. צריך להיות תמריץ של המדינה כדי לעלות מעל לכוכב אחד. התמריץ יכול להיות בצורה של זכויות בנייה או בדרכים אחרות. זה תואם את הרצון של המדינה להתייעלות אנרגטית, ובכל העולם זה נעשה באמצעות תמריצים".

מה העמדה שלכם לגבי מבני ציבור, בעיקר מבני חינוך?

"אנחנו מצפים מהמדינה שתוביל את זה שכל המבנים שהיא בונה יהיו כאלה. אני אומר שצריך ללכת על הכול. גם מבנה בית ספר של 200 מטר וגם של 50 מ"ר. לגבי גני ילדים, שהם מבנים קטנים, היו טענות שזה לא כלכלי ומיותר - אבל אני כאבא לילדים חושב שזה חשוב, הילדים שלנו מבלים שם הרבה זמן".

איתן אטיה מוסיף כי "הפער במחיר בין בנייה של בית ספר רגיל לבנייה בניית בית ספר ירוק, הוא גדול יותר - פער גדול לפחות פי חמישה מאשר במגורים. בגלל שיש הרבה יותר דרישות שקשורות לבטיחות, שהן לא מתיישרות בצורה מלאה עם התקן. באנו כמה פעמים למשרד החינוך שישתתפו בעלויות האלה ואין עם מי לדבר - אין לזה תקציב. כל המחקרים הבינלאומיים מראים שבתי ספר שנבנים לפי התקן יש בהם פחות תחלואה, חיסכון אדיר בחשמל ובמים, אבל זה לא משכנע אותם, ואין הסדרה תקציבית לטובת העניין".

איתן אטיה - מנכ"ל פורום ה-15 / צילום: איל יצהר

אבי מאור טוען לעומתו כי "החיסכון האנרגטי הוא לא חזות הכול. אם אנחנו מתכננים פרויקטים של עירוב שימושים, אז היתרונות הירוקים שלו הם חלק אינהרנטי ממנו. אנחנו כיזמים, שבוחרים את הפרויקטים שלנו, מקפידים לבחור מגרשים שיש בהם עירוב שימושים - לפחות מסחר רחוב ומגורים למעלה. שלפחות לא יצטרכו להזיז את האוטו בשביל פיצה או בית מרקחת או מספרה.

"בהקשר של תעסוקה אפשר לבחור שכונות שלידן יש אזורי תעסוקה שיכולים לאפשר לאנשים גם לעבוד שם. לא נבנה פרויקט באיזה מושב בדרום במקום שכוח אל, שזה אנטי ירוק. כן נבנה באור ים שזה קרוב לאזור התעשייה בקיסריה או בשכונת נרקיסים בראשון לציון שאמור לעבור שם הקו החום של הרכבת הקלה.
"התקן עזר לאנשים שהבינו את המשמעות שלו לתכנן דירות טובות יותר - מוארות יותר ומאווררות יותר. אנרגיה חיובית. אגב, בשביל זה לא צריך תקן אלא אדריכלים שיחזרו לבסיס של תכנון נכון - התקן רק עוזר לזה".

מאור נחרץ מאוד בדבריו. "בטווח הארוך אי אפשר להתנהל כמו שהתנהלנו עד היום. המצב רק נהיה יותר גרוע. כך שבעיני, התוכניות האורבניות של דלית זילבר הן החשובות יותר. אני עוקב אחר תב"עות חדשות ויש הנחיות מאוד ברורות של מינהל התכנון להטמיע את עירוב השימושים. למשל בבאר יעקב, בשכונה שתיבנה במקום צריפין, לקחו את זה לאקסטרים: שתי הקומות התחתונות הן מסחר, מעל זה משרדים ומעל זה מגורים. לדעתי רק בתל אביב יודעים היום להכיל את זה. אני לא הייתי קונה מגרש כזה אף שאנחנו מאמינים בזה, כי מחוץ לתל אביב יש בזה קושי שיווקי.

"בתל אביב גם אפשר למכור ב-60 אלף שקל למ"ר דירה בלי חלון בשירותים, אבל בבאר יעקב לא יקנו כזו דירה.

"ב-25 שנה אנחנו הולכים לבנות כאן עוד מדינה - פי שניים. אנשים צריכים להבין את המשמעות. מה שבנינו ב-70 שנה לבנות נצטרך לבנות שוב ב-25. זה מטורף - חייבים להתייעל". 

עוד כתבות

מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל

"האריה האיראני שאג כמו חתול", ואלה הזדמנויות ההשקעה

ביום שאחרי המתקפה האיראנית נראה שהבורסה בתל אביב הגיבה במתינות, אבל לאן הולכים מכאן? ● מומחים מנתחים שלושה תרחישים אפשריים להמשך המערכה, איך יגיבו אליהם השווקים, ואילו נכסים יהפכו לאטרקטיביים?

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך פעלה הברית האזורית להדיפת המתקפה של איראן ברגעי האמת

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

תזרים חיובי בכל מצב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הרכבים המשומשים עושים קאמבק ומסדרים את הדוחות של יבואניות הרכב

שנת 2023 לא הייתה קלה עבור שוק הרכב הישראלי: מכירות היבואניות צנחו בעשרות אחוזים, ועדיין הן מצליחות להציג רווחי עתק של מאות מיליוני שקלים ● מבט בדוחות היבואניות חושף את המגמות שמתדלקות תזרים חיובי בכל מצב: יציבות בשוק הליסינג, ביקוש גובר למכוניות משומשות וסטנדרט חדש בענף

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחיר הנפט עלול להגיע ל־100 דולר לחבית ולתדלק את חששות האינפלציה

בארה"ב חוששים מעלייה מחודשת באינפלציה, לאחר שבשבוע שעבר מדד המחירים הפתיע לרעה בפעם הרביעית ברצף ● מחיר הזהב השחור טיפס לשיא של חצי שנה על רקע המתיחות הביטחונית, 90 דולר לחבית, ואסקלציה נוספת עלולה להחמיר את המצב ואת כאב הראש של הפד

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת וסרגיי נובק, מנהל מחלקת תכנון ועיצוב מבני, אורמת בשיחה עם חזי שטרנליכט / צילום: כדיה לוי

הבכירים באורמת חושפים: "בונים על יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה"

מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, ומנהל תכנון והנדסת צנרת בחברה, סרגיי נובק, השתתפו בכנס "מנהיגות צעירה" של גלובס אמש ● נובק סיפר על התמיכה שקיבל כשגויס למילואים לאחר ה-7 באוקטובר, ובלשר הוסיף: "היינו צריכים להתמודד עם 10% מגויסים מהמפעל ו־25% מהנדסים מגויסים"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

הפגנה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

סקר: המלחמה בעזה שלחה יותר אירופאים להיות פרו-פלסטינים מאשר למען ישראל

סקר חדש של האוניברסיטה העברית חושף כי מחצית מהנשאלים בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובפולין לא שינו את עמדתם בגלל המלחמה, אבל מבין מי שכן – שיעור גדול הרבה יותר הפכו לפרו-פלסטינים ● הישראלים, מנגד, רואים רק בגרמניה "ידידה" אירופית, ברוב דחוק