גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינתה מקום, אבל לא שינתה מזל: ביטפארמס מאכזבת גם את המשקיעים הקנדיים

חילוקי דעות בהנהלת חברת כריית הביטקוין הקנדית הובילו לפרישת הנשיא והמייסד שלה, פייר-לוק קימפר, ושניים מסגניו ● מניית ביטפארמס צנחה ב-65% מאז שהתחילה להיסחר ביולי בטורונטו, לאחר שנמחקה מהמסחר בתל אביב ● שער הביטקוין צנח בנובמבר ב-19% - הירידה החודשית הגדולה שלו מתחילת 2019

חברת כריית הביטקוין הקנדית Bitfarms, שרק לפני כארבעה חודשים נמחקו מניותיה מהמסחר בבורסת תל אביב, ממשיכה להתמודד עם קשיים בעסקיה - ובאחרונה נאלצה להיפרד מכמה בכירים בהנהלתה, כפי שעולה מדיווח שהתפרסם בשבוע שעבר ברשת החדשות הקנדית CTV. בתוך כך, ביום רביעי האחרון פרסמה ביטפארמס דוחות כספיים חיוביים לרבעון השלישי של 2019 - הרבעון שבו התחילו מניותיה להיסחר בבורסת TSXV שבטורונטו.

על פי הדיווח של CTV, באוקטובר האחרון פרשו מביטפארמס נשיא ומייסד החברה, פייר-לוק קימפר, וכן שלושה מחברי ההנהלה שלה ועובדים נוספים בחברה. עם המנהלים הפורשים נמנו שני סגני נשיא ביטפארמס, אנטוני לווסק ולואי ולואה, ומנהל יחסי הציבור של החברה, בהאדור זאביהיאן. מקור הבקיא בעסקיה של ביטפארמס סיפר ל-CTV כי בחודשים האחרונים התגלעו מחלוקות פנימיות בהנהלה, שגרמו לקרע ביחסים בין מטה החברה בטורונטו, בראשותו של המנכ"ל ווס פולפורד, לבין קימפר ושאר המנהלים שפרשו. פולפורד, שמונה למנכ"ל החברה במרץ 2018, מסר בתגובה ל-CTV כי הטענות על סכסוך בהנהלה הן "רכילות עסקית" בלבד.

בין אם היה סכסוך או לא, מניית ביטפארמס קנדה (סימול: BITF) צנחה ב-65% בתוך מעט יותר מארבעה חודשים, מאז שנרשמה למסחר בבורסה בטורונטו ב-16 ביולי. לשם השוואה, מחיר הביטקוין - המטבע הקריפטוגרפי העיקרי שאותו כורה החברה בחמש חוות הכרייה שלה - ירד בכ-30% באותה תקופה, ואתמול (שבת), בסופו של חודש נובמבר, הוא נסחר במחיר של כ-7,570 דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

שער הביטקוין (BTC) צנח בנובמבר ב-19% - הירידה החודשית הגדולה ביותר שלו מתחילת 2019. ביממה האחרונה ירד מחיר הביטקוין ב-6% והבוקר (יום א') נע סביב 7,300 דולר - גבוה ב-95% משהיה בתחילת השנה.

תלונות על רעש מחוות הכרייה

עוד עולה מהדיווח של CTV כי באחרונה מתמודדת ביטפארמס עם תלונות מצד תושבים באזור הסמוך לאחת מחוות כריית הביטקוין שהיא מפעילה בקוויבק, המחוז הגדול בשטחו בקנדה. תושבים בעיר שרברוק מתלוננים על רעש בלתי נסבל, הנגרם, לטענתם, מפעילותה של החווה הסמוכה אליהם.

כריית ביטקוין היא תהליך חישובי מבוזר, שמסייע לשמור על ביטחונה, אמינותה ויציבותה של רשת המטבע הדיגיטלי. בתהליך זה גם מתקבל אישור על כל עסקה (טרנזקציה) של ביטקוין וגם נוצרים מטבעות חדשים. הכרייה מתבצעת על ידי רשת של מחשבים או מכונות, המצוידות בשבבים ייעודים (ASIC).

ביטפארמס השקיעה, לדבריה, כ-80 מיליון דולר קנדי (כ-60 מיליון דולר ארה"ב) עד כה בהקמת חמש חוות הכרייה שלה, שבכל אחת מהן אלפי מכונות הפועלות יום ולילה בלא הפסקה בכל ימות השבוע וצורכות הרבה מאוד חשמל. כך למשל, החווה בעיר שרברוק היא בעלת הספק חשמלי של 98 מגוואט, ולדברי עיריית שרברוק, הכנסותיה מאספקת החשמל לביטפארמס צפויות להסתכם ב-3 מיליון דולר קנדי בשנה (2.2 מיליון דולר ארה"ב). 

אחד היתרונות שיש לקוויבק בכריית ביטקוין, הוא שתעריפי החשמל במחוז נמוכים משמעותית בהשוואה למקומות אחרים בעולם. המחוז עשיר במקורות מים, ויותר מ-90% מהאנרגיה החשמלית שמיוצרת בו היא אנרגיה הידרו-אלקטרית, שמקורה בסכרים הענקיים שנבנו מעל הנהרות הזורמים בשטחו. בגלל החום הרב שפולטות מכונות כריית הביטקוין, משתמשת ביטפארמס במאווררים ענקיים לצורך קירור האוויר בתוך החוות. מאווררים אלה הם שגורמים לרעש הרב המטריד את מנוחת השכנים, לטענת תושבי שרברוק. במענה לפניית CTV מסר המנכ"ל פולפורד כי החברה תערוך בקרוב שיפוצים בחוות הכרייה ותקים קיר חיצוני לצורך הפחתת הרעש.

בשיחה עם רשת החדשות הקנדית הודה פולפורד כי ביצועי מניית ביטפארמס היו מאכזבים עד כה. עם זאת, לדבריו, הוא משוכנע כי המניה מתומחרת בחסר. "זה תרגיל חינוכי קשה לסייע לאנשים להבין את שווי העסק שלנו. זה לוקח זמן, אבל בסוף נגיע לשם", אמר.

צנחה 90% ב-15 חודשים בת"א

חוות הכרייה הראשונה של ביטפארמס התחילה לפעול בקוויבק ב-2017, והוחזקה על ידי חברת בקבון הוסטינג, שבעליה היו המייסדים קימפר ומתיו ואשון הקנדים ושני שותפיהם הארגנטינאים, ניקולאס בונטה ואמיליאנו גרוצקי. באפריל 2018 הושלם מיזוג פעילותה של ביטפארמס אל תוך החברה הישראלית בלוקצ'יין כריה, שנסחרה בבורסת תל אביב.

קודם לכן נשלטה ונוהלה החברה הישראלית על ידי רועי סבג, בעל השליטה בחברה הקנדית Goldmoney, הנסחרת בבורסת טורונטו. סבג שינה את שם החברה מ"משאבי טבע" ל"בלוקצ'יין כריה" בסוף 2017, כשהחברה הודיעה על כוונתה להסב את פעילותה מהחזקה במכרות ברזל וזהב להחזקה בחוות כרייה של מטבעות דיגיטליים. באוגוסט 2018 שונה שמה של החברה הישראלית ל"ביטפארמס", בהתאם לשם המותג של פעילותה בקנדה.

ביוני האחרון צימצם סבג משמעותית את החזקותיו בביטפארמס, ועם הפסקת המסחר במניותיה בבורסת ת"א הוא החזיק רק ב-10% מהן. ב-17 ביולי נמחקה מניית ביטפארמס מהמסחר בתל אביב, לאחר שהחברה נהפכה לחברה בת פרטית של Bitfarms Canada, ומניות החברה הקנדית התחילו להיסחר בבורסת TSXV שבטורונטו. מאז המיזוג באפריל 2018 ועד למחיקת המניה מהמסחר בתל אביב ביולי, צנחה מניית ביטפארמס בכ-90%. כשנמחקה מהמסחר, שווי החברה היה כ-105 מיליון שקל, בהשוואה לשווי של כ-497 מיליון שקל ביום המיזוג.

זינוק ברווח הגולמי ברבעון השלישי

ביום רביעי האחרון עלתה מניית ביטפארמס ב-10%, לאחר שהחברה פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי של 2019, ובשלושת ימי המסחר האחרונים של נובמבר השלימה זינוק של 19%. מחיר המניה משקף כיום לחברה שווי שוק של כ-20 מיליון דולר (27 מיליון דולר קנדי).

ביטפארמס דיווחה על גידול של 42% בהכנסות הרבעוניות ל-9.7 מיליון דולר ארה"ב, בהשוואה ל-6.9 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2018. ביטפארמס מייחסת את הגידול בהכנסות בעיקר לעלייה במחיר הביטקוין ברבעון השלישי אל מול התקופה המקבילה. החברה כרתה ברבעון 834 ביטקוין ו-1,219 מטבעות לייטקוין.

עוד עולה מהדוחות כי הרווח הגולמי של החברה זינק ברבעון ב-520% ל-4.4 מיליון דולר, בהשוואה ל-717 אלף דולר בלבד ברבעון המקביל. ה- EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מסים, פחת והפחתות) המתואם של ביטפארמס צמח ב-145% בהשוואה לרבעון המקביל לסכום של 4.6 מיליון דולר. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה