גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חזון החלבונים המתוכנתים: המהפכה שעשויה לחסל את תעשיית הבשר

חברי צוות החשיבה העצמאי RethinkX, שהקימו יזם ומרצה בסטנפורד ומשקיע מלונדון, משרטטים עולם חדש ומופלא של חלבונים מעובדים, אבל בריאים וזולים ● מתכנון מולקולות במחשב ועד יצירת טעמים חדשים בעזרת שפים, כך טכנולוגיות מעולם התרופות עשויות לחולל מהפיכה

עדר פרות בארה"ב/ צילום: רויטרס, Christinne Muschi
עדר פרות בארה"ב/ צילום: רויטרס, Christinne Muschi

העולם זקוק לעוד חלבון כדי להאכיל את כל האנשים החיים על פני כדור הארץ, אבל נראה שאין ביכולתו לספק אותו. הפתרונות שהוצעו עד כה - להביא לעולם פחות ילדים או לאכול פחות חלבון - לא בהכרח התקבלו בזרועות פתוחות על ידי האנושות. דוח שפרסם לאחרונה צוות החשיבה RethinX מציע אפשרות אחרת.

RethinX הוא צוות חשיבה עצמאי הבוחן את השפעתן הצפויה של המהפכות הטכנולוגיות על עתידן של תעשיות שונות. מייסדי הצוות הם טוני סבה, יזם בסיליקון ואלי ומרצה באוניברסיטת סטנפורד, וג'יימס ארביב, משקיע בטכנולוגיה מלונדון. הדוח הראשון שפרסם הצוות עסק בתחום התחבורה, והדוח על תעשיית המזון פורסם בספטמבר האחרון.

התזה המרכזית של הדוח היא שהטכנולוגיה תכניס אותנו בשנים הקרובות לעידן של חלבון זול, הקרוב למחירים של סוכר. לא רק זאת, החלבון יהיה כה זול, עד שהוא ייחולל מהפכה משמעותית בתחום חקלאות החי בכלל ובחקלאות הבקר בפרט. לטענת מחברי הדוח, מדובר בשינויים שתעשייה זו לא ראתה כבר אלפי שנים. בחזון האופטימי של המחברים, החלבונים החדשים ייוצרו בשיטות החדשניות שיש לתחום הביוטכנולוגיה להציע, המושתתות על הידע שהאנושות צברה על הטבע, בתוך מודעות לסוגיות של בריאות וקיימות. מעבר לכך, הם יהיו זולים עד פי חמישה מהחלבונים הקיימים ויהיה להם יתרון בכל ההיבטים כמעט: הם יהיו מזינים יותר, בריאים יותר, טעימים יותר, מגוונים יותר ונוחים יותר לצריכה. בעקבות זאת, טוענים המחברים, מספר הפרות בארה"ב יפחת ב-50%, וגורל דומה צפוי גם לתעשיות בשר אחרות.

הדוח הזה מעניין משום שהוא מתווה דרך אפשרית לתעשיית המזון ומפנה זרקור לטכנולוגיות חדשות ולמושגים חדשים שצפויים להיכנס יותר ויותר לתעשייה הזאת. עם זאת, יש להתייחס אליו גם בזהירות. התחזיות שהוא מציג, שלפיהן נראה מהפכה חקלאית חסרת תקדים כבר ב-2030, בעוד עשור מהיום, עשויות להיות אופטימיות מדי.   

הביוטכנולוגיה שתשנה את מזון העתיד (וכבר שינתה את עולם התרופות)

החלבון כקוד פתוח

הטכנולוגיה המאפשרת את מהפכת החלבונים שעליה מדברים מחברי הדוח היא "פרמנטציה (תסיסה) מדויקת". מדובר בטכנולוגיה שעקרונותיה עומדים בבסיס הייצור של חלק מהתרופות הביולוגיות הנפוצות בעולם היום, והיא כוללת הנדסה גנטית של בקטריה או של יצור חד-תאי אחר, כך שיופקו חלבונים בעלי מאפיינים רצויים לנו. היום אפשר להביא להפקה של כל חלבון כמעט שקיים בטבע, וגם של חלבונים שאינם קיימים.

"זוהי מהפכת התירבות השנייה של הטבע", נכתב בדוח. "בהתחלה בייתנו ותרבתנו את המקרו-אורגניזמים, וכעת אנחנו מבייתים ומתרבתים את המיקרו-אורגניזמים".

הטכנולוגיה הזאת תאפשר לבסס גישה שהדוח מכנה "מזון כתוכנה". כלומר, מהנדסי המזון יציגו את רצף המולקולה, ושפים יבינו את התנהגותה לעומק וכך יוכלו לתכנן כיצד להשתמש בה במזון. בזכות טכנולוגיית הביוטק, המולקולות ייצאו משרשרת הייצור זהות זו לזו לחלוטין. באמצעות טכנולוגיות של בינה מלאכותית, יוכלו השפים לקבל בקלות ובאופן מיידי הצעות לשילובים בין המולקולות השונות, כדי ליצור שילוב חלבונים טעים, גם אם אין לו שם של מאכל שאנחנו מכירים. על פניו, השילובים יציעו אופטימיזציה של טעם, מרקם ותחושת המזון בפה. השפים ישלחו פקודה למתקן הפרמנטציה הקרוב אליהם, כדי ליצר את שילוב החלבונים המבוקש. אחר כך הם ינסו את השילוב המוצע ויזינו את חוות דעתם לתוך המערכת. כך, לפי החזון, יצרני המולקולות יוכלו לשפר אותן. 

"הרעיון הוא שבמקום לחכות שהמיקרו-אורגניזמים בבעלי החיים או הצמחים ייצרו לנו מולקולות בהתאם למה שקיים בטבע, נוכל ליצור אותם על פי הצורך המדויק שלנו, לא בתוך בעל חיים או צמח", נכתב בדוח. 

הייצור של המולקולות יוכל להיות מבוזר. כל עיר שתחזיק מערכת ייצור של מיקרואורגניזמים מהונדסים כאלה תוכל לקבל "עדכון" מהמאגר המרכזי, וכך להתחיל לייצר בתוך זמן קצר מולקולות חדשות, על פי החדשנות הטכנולוגית ועל פי דרישות השוק הקרוב אליה באותו זמן. כך גם עלויות השינוע יפחתו.

לא טבעי, אבל נגיש ובריא

החזון שמשרטטים אנשי RethinkX נשמע הכי רחוק מחזון התזונה הטבעית והנקייה שרובנו חונכנו לשאוף אליו, מעין "עולם חדש מופלא" לתעשיית המזון. אך מחברי הדוח מעריכים שיתרונות המזון מהסוג הזה מבחינת נוחות, בריאות, קיימות, מחיר ומוסר, לא יאפשרו לנו להימנע ממנו. אלטרנטיבות החלבון ידרשו מאית מכמות הקרקע, עשירית מכמות האנרגיה והמים וייצרו עשירית מהאשפה.

"כאשר אנחנו מייצרים מזון מהרמה המולקולרית, אנחנו לא מוגבלים על ידי קיבולת כדור הארץ לשאת בעלי חיים וצמחים", כותבים המחברים. "היום הטבע מספק לנו מיליוני חלבונים, אך אנחנו צורכים רק חלקיק מהם, משום שרובם יקרים מדי להפקה מהמקרו-אורגניזמים - החי והצומח. אנחנו נוכל להפוך את כל החלבונים הללו נגישים לכל אחד בעולם, ובלי שנהיה חייבים לצרוך את החומרים הלא רצויים במזון, כדי להגיע לחומרים הרצויים".

ראו לדוגמה את צמח הפפירוס. חוקרים גילו לאחרונה בצמח הזה חלבון שנראה כי הוא בעל איכויות אנטי-מיקרוביאליות. ניתן היום להתחיל לפתח עסקי חקלאות פפירוס ולמצוא דרך לאפשר לבני האדם לצרוך את החלבון הזה, אבל תארו לכם שניתן היה להפיק את החלבון הזה לבדו, בלי כל הצמח, בתוך פרמנטור (כלי תסיסה) במפעל ביוטכנולוגיה. הוא לא יהיה בהכרח פחות בריא וסביבתי או פחות זול.

אין שום סיבה שלא ניצור גם חלבונים שאינם קיימים בטבע. כל קומבינציה של חומצות אמינו היא, על פי התיאורה, אפשרית לייצור בטכנולוגיה הקיימת היום. מה שנדרש הוא פיתוח מערכות שיאפשרו לנבא מה בדיוק תהיה השפעת החלבונים הללו על בני האדם הצורכים אותם ועל העולם כולו, לאחר שהגוף של בני האדם יסלק את המולקולה או את תוצרי הפירוק שלה.

חלק מהעבודה יהיה לייצר את החלבונים הרצויים. חלק אחר יהיה לגרום להם להיחוות כמזון. היכולות הללו עדיין לא קיימות, אך הן אמורות להתממש בדור הבא של טכנולוגיית הנדסת תאי הגזע וההדפסה התלת-ממדית. עד אז, נצטרך להזריק את חלבוני העתיד לתוך מזון ההווה או לצרוך אותם כתוספי מזון.

חברת Amai Proteins הישראלית כבר מייצרת חלבונים עם טעם מתוק כתחליף סוכר בשיטות ביולוגיות אלה.

הצרכנים הראשונים - חיות מחמד

על פי מחברי הדוח, כ-700 אלף איש יעבדו בתעשיית הפרמנטציה המדויקת בארה"ב עד 2030 (במקביל, תעשיית המזון מן החי תפחת בחצי). מי ממפוטרי הרפתות שלא ימצא תעסוקה, יוכל לעזור לשתול יערות באדמה שהתפנתה מבקר, כך על פי הדוח.

הפרות לא יידרשו אפילו בשביל עור. להיפך, מוצרי עור משובטים יוכלו להתקיים בכל עובי, קשיחות ואפילו צבע משופרים. חומרים אחרים שבעלי חיים מפיקים היום, כגון משי או קורי עכביש, יוכלו גם הם להיות מופקים בתנאי פרמנטציה, כך שייתכן שגם תעשיית החומרים הקיימת היום תעבור מהפכה בזכות הטכנולוגיה הזאת.

מי יהיו הצרכנים הראשונים של המזון המעובד מהדור החדש? במפתיע, הדוח מצביע על סגמנט חיות המחמד. כבר היום המזון לחיות הוא פחות מגוון ויותר מתועש ממזון לבני אדם, אולם צורכי הבריאות של החיות מתחדדים, והשפעת הצריכה של חיות המחמד על הסביבה, לצד זו של בני האדם, הולכת ומתבהרת. מי שאוהב בעלי חיים מספיק כדי להחזיק כלב, אולי יהיה הראשון בתור להאכיל אותו במוצרי חלבון טבעוניים אך איכותיים וטעימים כבשר.

ובינתיים? כבר בעת כתיבת הדוח, תעשיית המוצרים עם חלבון מוסף נמצאת בצמיחה מהירה, עוד לפני שפותחו שיטות הייצור החדשניות. חלבון סויה או חלבון חלב מעובד מוסף היום למזונות רבים, והצריכה של חלבונים מוספים אלה בתוך עוגיות, חטיפים, מים ומיצים לספורטאים וכדומה, צמחה פי 2 בין 2013 ל-2017. על פי הערכות כותבי הדוח, החלבון המוסף יחדור בשיעורים גדולים עוד יותר ובמהירות רבה יותר לשוקי אסיה, שבהם יש מחסור חמור בחלבון מן החי וחלק מהאוכלוסיה רגיש לחלב - אחד החלבונים הזמינים יותר. "מוצרים כמו Soylent מראים כי לא חייבים לצרוך חלבון כנתח מבעל חיים אלא כמשקה עם קפאין דווקא", נכתב בדוח.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד