גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הופכים את ישראל למעצמת בינה מלאכותית?

על שאלה זו ואחרות ניסה לענות פרופ' יצחק בן ישראל בכנס הטכנולוגיה של "גלובס" וג'יי.פי מורגן ● עוד הסביר על בעיית התחבורה, על האינטרנט של הדברים ועל הסכנות שבשימוש בבינה המלאכותית

פרופ' יצחק בן ישראל, ראש המרכז למחקר סייבר בין תחומי / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' יצחק בן ישראל, ראש המרכז למחקר סייבר בין תחומי / צילום: איל יצהר, גלובס

איך הופכים את ישראל למעצמת בינה מלאכותית? פרופ' יצחק בן ישראל, ראש המרכז למחקר סייבר בין תחומי וראש סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה ובטחון, אונ' תל אביב ניסה לענות על שאלה זו בשיחה עם אורי ברקוביץ' מ"גלובס" בכנס הטכנולוגיה של "גלובס" וג'יי.פי מורגן שהתקיים היום (ג').

למה דווקא בינה מלאכותית?

"הטכנולוגיה מתפתחת מהר וצריך להיכנס לתחום שיוכל להפוך למנוף כלכלי, על מנת שישראל תהפוך למרכז טכנולוגי שגם ימשוך לפה כסף", השיב בן ישראל. "כמו למשל בסייבר, שם 18% מההשקעות של הסקטור העסקי בעולם הגיעו בשנה שעברה לישראל, לפי בלומברג. צריך גם תחום שיוכל לעזור לביטחון המדינה ושיתאים לאילוצים שיש לנו - בלי קווי יצור גדולים ותשתיות כבדות. לתחום הבינה המלאכותית יש את מה שמתאים לכל האילוצים האלה, וישראל יכולה להוות מרכז עולמי בתחום. לבינה המלאכותית יש את הפוטנציאל הכי טוב להיות הנושא העיקרי שסביבו אפשר לקחת את סביבת ההייטק בישראל ולרכז פעילות לאומית".

איך הופכים בינה מלאכותית למשהו שמשיא תועלת?

"סייבר הוא תחום מוגבל, תחום היישומים שלו די תחום. בינה מלאכותית היא תחום בלתי מוגבל כמעט. אם נצליח לעשות מכונות באמת אינטליגנטיות, אין גבול למה שהיא יכולה לעשות. למשל אנחנו, בני האדם. אני יודע שיש אנשים שלא אוהבים להיקרא מכונות, אבל אנחנו גם מכונות שעשויות לא מסיליקון אלא מחומרים ביולוגיים, ואנחנו נורא אינטליגנטיים. כל מה שאנחנו עושים בתחום ה-AI, אין לו יישום מוגבל. הוא יכול גם לשפר את תחומי החיים שלנו, גם להיות מנוף כלכלי שתעשיית ההייטק שואבת מהעולם ומייצאת מוצרים וידע, ויכול לפתוח יישומים שהיום הם מעבר ליכולתנו.

"אמנם המוח שלנו הוא יצירה מופלאה ועד היום כמות הנוירונים שהמוח יורה היא יותר גדולה משל כל מחשב על על פני כדור הארץ, אבל לצערנו אי אפשר לקחת ולהקדיש את כולו למשימה אחת, הוא צריך לדאוג לפעילות התקינה של הגוף ולכן הוא הרבה יותר איטי. אם נוכל לבנות מכונה טובה עם יתרון המהירות שיש לנו במחשבים, נוכל לעשות הרבה יותר משבנאדם מסוגל לעשות".

אתה יושב בראש ועדת ה- AI . מה הן ההמלצות הבולטות של הדוח שפרסמתם?

"מה שפורסם הוא טיוטה ראשונית, שעוד לא אושרה על ידי חברי הוועדה. ההמלצות שלנו נעות בשלושה צירים. הציר הראשון הוא ציר הטכנולוגיה. בדרך כלל כשאומרים בינה מלאכותית אנשים חושבים על מחשבים, רשתות ונוירונים, ומתחברים לזה כל הנתונים שקוראים להם כיום 'דאטה סיינס'. אנחנו חושבים שיש עוד חמישה תחומים אחרים שגם הם קשורים ליכולת להכניס לחיינו מכונות חכמות. אחד זה כוח מחשוב. הרעיונות של ה-AI הם רעיונות משנות החמישים, אבל רק בשנים האחרונות כלי המחשוב איפשר את המימוש שלהם. ציר אחד הוא ציר הטכנולוגיה, שבכל ציר כזה יש מומחים מהתחום הטכנולוגי שמדברים על מה חסר. לא כל דבר שחסר אנחנו צריכים לעשות לבד, אז צריכים להחליט מה הגיוני שנעשה ומה לא הגיוני.

"ציר שני הוא ציר היישומים שיותר מעניין את הקהל הרחב. בחרנו את תחומי הבריאות, התחבורה, הפיננסים והתעשייה 4.0 - עזרה של מכונות אוטונומיות לתעשייה הקלאסית, וחקלאות וכמובן ביטחון. לכל תחום יש ועדת מומחים מהתחום, ולאו דווקא מהטכנולוגיה, שעשתה לנו מיפוי למה אפשר לשפר אם אם נכניס מכונות חכמות לתוך התחום ומה יאפשר לעשות את זה. בכל תחום כזה יש לנו פרויקט דגל".

מה הפרויקט הכי בולט?

"אני חושב שהבעיה שנוגעת לכולם זו בעיית התחבורה. אין שום סיבה בעולם שהרמזורים לא יהיו מחוברים בינם לבין עצמם עם אינטרנט של הדברים, ועם אינפורמציה שעוברת בין רמזור לרמזור. הם צריכים להיות מחוברים למערכת אינטליגנטית שתשפר מאוד את הזרימה בתוך העיר. זו דוגמה פשוטה שהיא בהישג ידנו.

האם לדעתך יש מקום להפוך את מודל הוועדות של הבינה המלאכותית והסייבר למנגנון פורמלי שיעזור לישראל לראות ולתכנן לטווח רחוק?

"אם אתה לוקח מודל לא פורמלי ואומר 'הוא טוב אז בוא נעשה אותו פורמלי', כבר הרגת את הרעיון המרכזי שאי אפשר לעשות באופן פורמלי, כי יש שם אינטרסים וגופים שונים וצריך לשמור על הסמכויות שלא יפגעו. כשאתה חושב על להפוך את ישראל למעצמת בינה מלאכותית, תוך כמה ימים אתה יודע בדיוק מי האנשים במדינה איתם צריך לדבר, ותוך שבוע אתה יכול לראות את כולם בחדר אחד וכולם בהתנדבות. באופן הלא פורמלי הזה, לא כל דבר אנחנו מתחילים ראשונים. עם הסייבר התחלנו ראשונים - עם להפוך אותו לכלכלי. עם AI לא התחלנו ראשונים אבל בזכות מה שתיארתי אנחנו רצים יותר מהר.

הסברה שבישראל אין תכנון לא נכונה. ישראל נולדה לפני 70 שנה בערך, במלחמה קשה וביחס כוחות לא הגיוני לחלוטין, וכעבור 70 שנה היחס נשאר אותו הדבר. ישראל עמדה בכל האתגרים הביטחוניים, ומבחינה כלכלית אנחנו רמה אחת מעל כל מדינות הייחוס שלנו במזרח התיכון. איך היא עשתה את זה? או שאתה מאמין שזו ההשגחה העליונה או שקיבלו החלטות נכונות כל הזמן. בתור אחד שהיה שותף לדברים הללו לא מעט בחמישים השנה האחרונות, אני יכול להגיד לך שרוב המהפכות שנעשו בארץ - למשל עד אמצע שנות ה-80 - הייטק לא היה חלק משמעותי מהכלכלה בארץ. זו הייתה תוצאה של שורה של תכנונים, ועדות ותהליך שהתחיל ב-67 בסוף מלחמת ששת הימים".

כבר היום בינה מלאכותית משמשת לקבלת החלטות. מה דעתך על ההשפעה האפשרית של שימוש יתר בבינה מלאכותית? האם אין סכנה של פגיעה ביצירתיות? מה עם הקצוות? מה עם הגאונים שמנסים משהו והוא פתאום מצליח? האם תהיה לנו גוגל הבאה?

"יש סיכון בשימוש בבינה מלאכותית ללא סוג של ביקורת. הבינה המלאכותית, בגלל שהיא חובקת כל, היא הרבה יותר מסוכנת. הרבה יותר אנשים נהרגים היום בתאונות רכב משנהרגו מנפילה מסוסים לפני מאה שנה. בבינה מלאכותית יש כל מיני בעיות. למשל, אחד העומסים על בתי המשפט בארה"ב הוא הנושא של השחרור בערבות. יש רקורד של מאה שנה אחורה על מה קרה עם השחרורים בערבות - האם אנשים ברחו או לא.

"לקחו בינה מלאכותית ונתנו לה לעשות את החישוב, וגילו שהיא לא אתית - המערכת משחררת לבנים בהרבה יותר קלות משחורים. אז כמה צעקה גדולה, וזו בעיה מדומה לדעתי, כי המכונה למדה את כל מה שהשופטים עושים ועושה בדיוק כמוהם. היא למדה שבעבר זו הייתה הנטייה של השופטים האנושיים, ומחקה אותם. הבעיה היא לא במכונה אלא בנו, בבני האדם. חלק מהבעיות הן לא מדומות.

"בעתיד, למכונה יהיה כושר שיפוט על מצבים מורכבים ובלתי צפויים. אנחנו עוד רחוקים ממצב כזה, אבל תהיה סכנה שאכניס מערכת שמקבלת החלטות במקומי ואז תהיה קטסטרופה. אחת הוועדות שלנו נקראת אתיקה ורגולציה. הרגולציה צריכה להיגזר מהאתיקה. האתיקה היא מורכבת כמעט כמו אתיקה של בני אדם".

יש יוזמה לתכנית לאומית למחשוב קוונטי שגם בה אתה מעורב, והיא עדיין בחיתוליה. תעשה לנו סדר: איך הדברים מתחברים לבינה מלאכותית, אם בכלל.

"הפיזיקה הקוונטית אומרת לנו שברמה המיקרוסקופית האטומים מתנהגים אחרת לגמרי ממה שאנחנו רואים בחיים המאקרוסקופיים שלנו. אני יכול להיכנס לחדר באחת משתי הדלתות. אני לא יכול שחלק ממני ייכנס בדלת אחת וחלק בשנייה. בעולם האטומים זה לא ככה - ההתנהגות שלהם היא לא קבועה עד שהיא נמדדת.

"היום אין לנו מחשבים קוונטים מלבד דוגמאות קטנות מדי. בעיית הגודל, אנחנו עוד רחוקים מלהגיע למאה קיוביטס (יחידת המידע הבסיסית של מחשב קוואנטי, כפי שקילובייט היא יחידת הבסיס של מחשבים קלאסיים. י"י). ברור לכולנו שביום שיהיו מחשבים כאלה, זה לא רק הבינה המלאכותית. כל דבר שכשור למחשבים ישתנה מקצה לקצה. אני לא מדבר על הגדלת כושר המחשוב פי מאה או פי אלף, אלא מיליארד פעמים מיליארד מיליארדים כפול אלף. משהו כזה.

"בכל הקשור לבינה מלאכותית צריך גם לתגבר את יכולות המחשוב הקלאסיות שלנו, אבל ברגע מסוים המחשוב הקוונטי יבשיל. אמנם עוד אין היום מחשבים קוונטיים אבל זו אולי הנקודה האחרונה בציר הזמן בה אפשר לבנות את התשתית, כי אחרת בעוד חמש או עשר שנים כשזה כבר יהיה מעשי - יהיה מאוחר מדי".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו