גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההכנסות ממיסוי מאגר תמר נמוכות מהצפוי, הסחבת חוגגת והכספים לא מגיעים לציבור

היזמים כבר הרוויחו 6 מיליארד דולר - אבל המדינה תתחיל לקבל את המס שמיועד ל"קרן העושר" רק ביולי 2020 • הוועדה שהייתה אמורה לאתר בעלי משרה לקרן גוררת רגליים מאז 2016

מאגר הגז הטבעי "לוויתן" / צילום: אלבטרוס
מאגר הגז הטבעי "לוויתן" / צילום: אלבטרוס

לאן נעלמה "קרן העושר" של אזרחי ישראל? חברת הכנסת אורית פרקש הכהן (כחול לבן) פנתה היום ליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, בדרישה לקיים בוועדה דיון בנושא ההתקדמות בהקמת קרן העושר, שאמורה לצבור בשנים הקרובות מאות מיליארדי שקלים המיועדים לרווחת אזרחי המדינה.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי המועד המקורי להפעלת הקרן שנקבע לשנת 2018 ונדחה מספר פעמים, יידחה כעת פעם נוספת - לשנת 2021. הסיבה לדחייה: ההכנסות הצפויות ממאגר תמר ושאמורות לאפשר את הפעלת הקרן ולחצות את הרף הנדרש בגובה מיליארד שקל להפעלתה - נמוכות מהצפוי.

בנוסף, לא רק ההיבטים הכספיים מעכבים את הפעלת הקרן. מבדיקת "גלובס" עולה כי ועדת איתור בראשות השופט בדימוס משה גל שהוקמה לפני שלוש שנים על-ידי משרד האוצר, לא הצליחה להביא עד היום למינוי חבר אחד לגופים המנהלים את הקרן.

קרן העושר: גז שיהפוך למנוע צמיחה

קרן העושר של אזרחי ישראל אמורה לצבור את כל ההכנסות שיגיעו לקופת המדינה ממס רווחי היתר המוטל על מאגרי גז מאז 2011 (ששינסקי 1), וההכנסות ממס רווחי היתר המוטל על מפיקי אוצרות טבע מ-2015 (ששינסקי 2). על-פי חוק הקרן לאזרחי ישראל שאושר ביולי 2014, יכולה קרן העושר להתחיל לפעול מרגע שבקופתה יצטברו מיליארד שקל. בחלוף שנה ממועד זה רשאית הקרן לחלק בכל שנה סכום של עד 3.5% מסך הכנסותיה למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות, בהתאם להצעות שתגיש לה הממשלה ובכפוף לאישור מוסדות הקרן ובראשם המועצה.
ח"כ אורית פרקש-הכהן סבורה שיש מקום לדון מחדש במנגנון השימוש ברווחי הקרן, "לאור משבר התשתיות, בפרט בתחום התחבורה ועל רקע הגירעון הגואה". לדבריה, "השקעה מחוללת צמיחה בפרוייקטי תשתית תאפשר גם לדור הנוכחי - ולא רק לדור הבא - ליהנות מהקרן".

בפנייתה ליו"ר ועדת הכספים גפני, מבקשת פרקש הכהן "להבין מהו מנגנון ההיערכות והפיקוח הממשלתי הקיימים כיום על סך ההפקדות בקרן ומיהו הגורם האמון על כך". פרקש-הכהן מציינת, כי על פי ההערכות המעודכנות צפויות ההפקדות בקרן להגיע לכ-14 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות ומבקשת לזמן לדיון את נציגי בנק ישראל, רשות המסים והאוצר על-מנת שידווחו על סטטוס הקמת הקרן, שקיפותה לציבור ועל תחזית ההפקדות בעבר ביחס להווה.

"כספי ורווחי קרן העושר הם בעלי חשיבות יתרה לכל אזרח בישראל", מציינת פרקש הכהן בסיום מכתבה.

על-פי ניתוח שנערך לאחרונה ב"גלובס", צפויה הקרן לצבור ב-30 השנים הקרובות כ-250 מיליארד שקל, סכום המורכב מ-155.5 מיליארד שקל ממאגר לוויתן (שישולמו בין השנים 2024 עד 2063), 12 מיליארד שקל ממאגרי כריש ותנין (שישולמו בין השנים 2024 עד 2032), ו-82.4 מיליארד שקל ממאגר תמר שישולמו בין השנים (2020 עד 2050). לצד סכומים אלה אמורה הקרן לקלוט תקבולים בהיקף לא ידוע ממפעלי ים המלח של כיל וממאגרי גז חדשים, ככל שיתגלו בשנים הקרובות במימי ישראל.

בעת חקיקת החוק, העריכה המועצה הלאומית לכלכלה כי הקרן תחל לפעול ב-2018, כשעד לשנה זו כבר ייצברו בקופתה 1.5 מיליארד שקלים. סכום ראשון הועבר כבר ב-2013 לחשבון הייעודי של הקרן המנוהל בבנק ישראל. מדובר ב-459 מיליון שקלים רווחי היתר של מאגר מארי B שנסגר ב-2012, שנה לאחר חקיקת חוק ששינסקי בכנסת. מאז לא הועבר לחשבון הקרן שקל אחד נוסף, למרות שיזמי מאגר תמר צברו עד היום רווח כולל המוערך בכ-6 מיליארד דולר.

המס מוטל על היזמים במאגרי הגז רק על רווח-יתר, המוגדר כרווח שמעבר לרווח בסיסי השווה ל-150% מההשקעה בחיפושים ובפיתוח של המאגר בתוספת ריבית שנתית של 5%. במקרה של תמר נקבע רף גבוה יותר - החזר רווח בגובה 200% מההשקעה המוכרת. יזמי תמר קיבלו הקלות נוספות, בין היתר באורך תקופת ההכרה בהוצאות.

מאחורי ההסדר הייחודי של תמר עמד חשש של המדינה, כי יזמי תמר יפנו לבוררות בינלאומית על-רקע טענתם כי המס הוטל עליהם באופן רטרואקטיבי (המאגר התגלה ב-2009, שנתיים לפני שחוקק חוק ששינסקי). גם לאחר כל ההקלות הייתה אמורה תמר להתחיל לשלם את המס, שבחלקו יופנה לקרן העושר, ב-2017.

המועצה הלאומית לכלכלה העריכה בעת חקיקת חוק הקרן לאזרחי ישראל, כי ההכנסות מתמר יגיעו ל-1.5 מיליארד שקל ב-2018, מציינת ח"כ אורית פרקש הכהן במכתבה. אלא שב-2014 הסכימה המדינה להכיר ליזמי תמר בהוצאות של 216 מיליון דולר על התקנת מדחסים, שאפשרו להגדיל את קיבולת הגז בצינור מהמאגר, ובנוסף הוצאות בסכום של 437 מיליון דולר לגילוי ולפיתוח מאגר גז קטן שהתגלה דרומית-מערבית לתמר. בשורה התחתונה, כך לפי בדיקת "גלובס", צפוי מאגר תמר לשלם את השקל הראשון לקופת הקרן ביולי 2020.

על-פי הנתונים שהגיעו לידי פרקש-הכהן, רשות המסים מצפה לקבל מהמאגר הכנסות בהיקף 200 מיליון שקל ב-2020 - סכום שלא יספיק לרף מיליארד השקלים להפעלת הקרן.
רק בשנת 2021, אז צפויה ההכנסה ממסים מתמר להסתכם ב-1.6 מיליארד שקל, תוכל הקרן לפעול. במילים אחרות: דחייה של שנה נוספת במועד הפעלת הקרן, מ-2020 לשנת 2021.

חצי מיליארד שקל נעלמו בגלל לוויתן

הנתונים שנמסרו לח"כ פרקש-הכהן אינם מגלמים את העובדה שמאגר לוויתן זכה לאחרונה במכרז של חברת החשמל, על-חשבון כמות גדולה של גז שחברת החשמל הייתה אמורה לרכוש מתמר. משמעות הזכייה של לוויתן במכרז, לצד הוזלה מסויימת בתעריף החשמל, היא הקטנת תקבולים בסך כחצי מיליארד שקל, שצפויה קרן העושר לקבל בשנים 2020-2022.

למרבה האירוניה, הדחייה במועד הפעלת הקרן מצילה את הממשלה ממבוכה גדולה. זאת משום שההליכים להקמת הקרן התקדמו עד היום מרחק קצר מאוד מנקודת ההתחלה. על-פי החוק מ-2014, תורכב הקרן ממועצה, ועדת השקעות ו-ועדת ביקורת. במועצה אמורים להיות שבעה חברים, בעוד שבוועדת ההשקעות אמורים להיות חמישה חברים.

מה קרה בפועל עם איוש הקרן? לא הרבה. ב-2016 הוקמה ועדת איתור בראשות השופט בדימוס משה גל שמונה על-ידי שרת המשפטים איילת שקד. לצידו כיהנו בוועדה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל האוצר שי באב"ד המשנה לנגידה ונציג האקדמיה, פרופ’ מומי דהן מהאוניברסיטה העברית. ל"גלובס" נודע, כי הוועדה ראיינה מספר מועמדים אולם התקשתה לקבל החלטה על מי להמליץ.

שאיתן ששינסקי / צילום: תמר מצפי

בחודשים האחרונים לא התכנסה ועדת האיתור, זאת בשל עיכובים במינוי משנה לנגיד בנק ישראל, שאמור להיות חבר בוועדה. לאור הבחירות החוזרות והעיכובים בהקמת הממשלה, לא ברור מתי תחודש עבודת הוועדה הנוכחית, אם בכלל. 

250 מיליארד שקל בקרן העושר? תלוי את מי שואלים

הרעיון של הקמת קרן עושר עלה בעקבות עבודתה של ועדת ששינסקי, שהוקמה על-ידי שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ ב-2010, בעקבות גילוי מאגר הגז תמר. הוועדה המליצה על היטל מיוחד בגובה 20% עד 50% על רווחי היתר שמופקים ממכירת גז. ההיטל המיוחד מצטרף לתמלוגים בשיעור 12.5% (ברוטו) ומס חברות שמשלמים מפיקי הגז בישראל.
אך בזמן ששני המסים האחרים מועברים לקופת המדינה ככל מס, הוחלט כי ההכנסות מהיטל רווחי היתר יועברו לקרן עושר ריבונית. המודל שעמד לנגד עיני המחוקקים היה קרן הפנסיה של נורבגיה, שצברה עד היום כטריליון דולר מתקבולי המס על הרווחים משדות הנפט בים הצפוני.

נגיד בנק ישראל פרופ’ סטנלי פישר, שהיה מהתומכים העיקריים בהקמת קרן העושר, הסביר שהיא תשרת שלוש מטרות חשובות - מניעת התחזקות יתר של השקל; תשמש כרית ביטחון ל מדינת ישראל לעת חירום; תפעל מתוך שיקולי צדק בין-דורי, כדי שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מפירות תגליות הגז.

במסגרת הופעה בפני ועדת המדע והטכנולוגיה שאישרה את החוק, העריך פישר כי בין השנים 2018 עד 2037 יצטברו בקרן 72 מיליארד דולר (כ-252 מיליארד שקל). האומדן של בנק ישראל התבסס על ההערכה כי מחירי הגז ינועו בין 4.5 ל-6.7 דולר ליחידת חום, כך גילתה נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג בהופעה בפני ועדת הכלכלה בדצמבר 2015.

אולם, באותה שנה הציג ד"ר עדי ברנדר מחטיבת המחקר של בנק ישראל תרחיש אחר ולפיו יגיעו ההכנסות לקרן ל-133 מיליארד שקל עד 2040.

מאחורי הפערים הגדולים בתחזיות עומד חוסר ודאות הולך וגובר סביב כמויות הגז שיימכרו בשנים הקרובות, ועוד יותר מכך - מחירי הגז, שיורדים בקצב מהיר. התחרות הגוברת במשק הגז, החולשה במחירי הגז הנוזלי העולמי וההתנגדות ההולכת וגוברת בישראל ובעולם להמשך השימוש בגז משיקולים סביבתיים - כל אלה מעמידים בספק גם את התרחישים הזהירים.

10 מהלכים בדרך לשום מקום - העיכובים בהקמת "קרן העושר"

1. הסיבה ההיסטורית: מתגלה מאגר תמר (ינואר 2009), ואיתו הפוטנציאל הכספי לקופת המדינה

2. הכנסת דוחפת: הכנסת מאשרת את חוק מיסוי רווחי נפט וגז, לפיו יוטל מס על רווחי היתר של מפיקי נפט והכנסותיו ייצברו ב"קרן עושר" לטובת אזרחי ישראל (מרץ 2011)

3. כסף ראשון בקופה: 459 מיליון שקל מועברים לחשבון המיועד לקרן (2013); הקרן תוכל לפעול רק שייצברו בה מיליארד שקל

4. גז בצינורות: מאגר תמר מתחיל להזרים גז (מרץ 2013)

5.עוברים לחקיקה: נחקק חוק "קרן העושר" לאזרחי ישראל (יולי 2014)

6.דחייה מס' 1: דחייה של שנתיים בתחילת תשלום היטל ששינסקי (2014)

7. מקורות נוספים: נחקק חוק מיסוי משאבי הטבע ("ששינסקי 2") הקובע כי גם רווחי מס היתר ממיסוי משאבי הטבע יועברו ל"קרן העושר" (נובמבר 2015)

8. ועדת איתור (שלא מאתרת): החלה לפעול ועדת איתור למינוי בעלי תפקידים לקרן (2016)

9. איפה הכסף (1)? ב-2017 חולף המועד המקורי המשוער לתחילת זרימת הכספים לקרן, לפי התחזית בעת חקיקת החוק

10. איפה הכסף (2)? כעת מתברר מועד חדש להפעלת הקרן - שנת 2021

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות