גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשי הבינה המלאכותית יקרים מאוד, המשכורות יכולות להגיע גם ל-140 אלף דולר לשנה"

משכורות אנשי הבינה המלאכותית וחסמי התחום בישראל היו בין הנושאים שנדונו היום בפאנל "בינה מלאכותית, פיתוח עצמאי, חיצוני או בכלל לא", אשר נערך בכנס The Enterprise Technology Summit של גלובס ו-JP Morgan

פאנל בינה מלאכותית / צילום: איל יצהר, גלובס
פאנל בינה מלאכותית / צילום: איל יצהר, גלובס

מה יכול להוביל לכך ששלושה מהנדסי בינה מלאכותית מוכשרים עלולים למצוא את עצמם יושבים במשך שלוש שנים ללא עבודה בחברת סטארט-אפ צעירה? ומהו החסם המוביל להתפתחות תחום הבינה המלאכותית היום בישראל? שאלות אלה ואחרות נדונו בפאנל "בינה מלאכותית, פיתוח עצמאי, חיצוני או בכלל לא", אשר נערך היום בכנס The Enterprise Technology Summit של גלובס ו-JP Morgan.

בפאנל השתתפו זוהר ברונפמן, מייסד שות, ומנכ"ל חברת Pecan, יודפת הראל-בוכריס, שותפה מנהלת בקרן Blumberg Capital המשקיעה בסטארט אפים בתחום, עופר לביא, עוזר לסגנית הנשיאה למחקר טכנולוגיות בינה מלאכותית ב-IBM, ותומר מיכאלי, שותף מנהל בקרן Viola Fintech. את הפאנל הנחו עורך מדור ההייטק של "גלובס" עמרי זרחוביץ' וכתבת ההייטק אושרית גן-אל.

לביא ציין כי "ב-2016 ערכנו סקר לבחון מהם החסמים להתפתחות תחום הבינה המלאכותית בארגונים שונים. 46% מהמנהלים אמרו כי החסם העיקרי הוא מחסור בכוח אדם. ב-2018, כבר אמרו 64% כי זה החסם. הכוונה היא לא למחסור לבעלי תפקידים מאוד מסויימים אלא לכל שרשרת התפקידים: מדעני נתונים, חוקרים, מפתחי אלגוריתמים, מהנדסים".

יש לארגונים גם חסם בהבנת הצורך בכלים הללו? איך הם מחליטים מתי לפתח את הכלים בבית ומתי בחוץ?

לביא: "מבחינת ההבנה ארגונים יודעים היום מה הם צריכים מבחינת AI. אם מחלקים את זה לשלושה חלקים: חומרה, אגוריתמיקה ונתונים, ברור שאת החומרה אין צורף לבנות בבית. כל החברות הגדולות מספקות שירותי ענן. אבל, גם את האלגוריתמיקה היום פחות ופחות צריך לבנות בבית. אותן חברות ענן מספקות גם אלגוריתמים מן המדף, שאפשר לאמן ולתקף על הנתונים שלכם. באשר לשאלה של הפקת הדאטה והתיוג שלו, בתחומים מסויימים עבור ארגונים מסויימים, זו המשימה שצריך להשאיר בפנים. עבור אחרים, אפילו את זה אפשר לרכוש".

עופר לביא, חוקר בינה מלאכותית, IBM  / צילום: איל יצהר, גלובס

הראל בוכריס: "חברה כמו בנק, שאינה מכוונת את עצמה לאקזיט, לא צריכה לבנות לעצמה תיק IP, ויש לה אפשרות לשילוב עדין בין רכישה מבחוץ לבין פיתוח בתוך הבית, אך תוך שהיא לוקחת בחשבון גם שיקולי פרטיות. לעומת זאת חברת סטארט-אפ שכן עשויה לשאוף לאקזיט, צריכה לקחת בחשבון שעליה לשמור על כל הקניין הרוחני שרלוונטי למכירת החברה".

יודפת הראל-בוכריס, שותפה מנהלת, Blumberg Capital / צילום: איל יצהר, גלובס

לחברות הגדולות אין רצון להשאיר את הידע אצלן?

הראל בוכריס: "הן לא צריכות להשאיר אצלן את האלגוריתמים אלא את התובנות הנובעות מן השימוש בהם".

עד כמה חשוב לכם שחברות הייטק שאתם משקיעים בהן יהיו מבוססות AI?

מיכאלי: "לא אכפת לי אם לעסק יש AI, אלא אם פותרים בעיה אמיתית מעניינת. השאלה היא יותר אם הצוות טוב, אם מבינים את הרגולציה של התחום. למשל האם הם יודעים להסביר את מה שהאלגוריתם עושה, ברמה שהרגולציה דורשת".

תומר מיכאלי, שותף-מנהל, Viola Fintech  / צילום: איל יצהר, גלובס

הראל-בוכריס: "אנחנו לא מסתכלים על כמות ה-AI , אלא על השימוש, לאן החברות רוצות להגיע, לאן המוצר הזה יוביל אותן ובאיזה שוק הן מתמודדות. בינה מלאכותית היא כלי ולא מטרה. אנחנו מעודדים אותם להשתמש במוצרים חיצוניים ולפתח בתוך הבית את כל מה שקשור לליבת הפעילות.

"אנשי הבינה המלאכותית הם אנשים מאוד יקרים, המשכורות יכולות להגיע גם ל-140 אלף דולר לשנה. אנחנו לא נעודד את החברות לגייס את האנשים הללו כדי לפתח יכולות שהן לא בליבה".

החברות יודעות להבחין בהקשר הזה בין יכולות ליבה ולא ליבה? הן לא נלהבות מעצם העיסוק בבינה מלאכותית?

הראל-בוכריס: "כאן נכנס לפעולה הדירקטוריון. אנחנו לא נתערב לחברה בתוכנית הפיתוח שלה, אך כן ננסה לייעץ ולכוון. נעודד אותם לפתח כלי AI, רק כשהם יודעים מה השימוש המדוייק המתוכנן עבורם, וזה משהו שבדרך כלל מבינים רק בשלב השני של האבולוציה של הסטארט אפ".

מיכאלי: "קורה, לא לעיתים קרובות אבל גם לא נדירות, שסטארט-אפים מתחילים לבנות את יכולות ה-AI לפני שהם יודעים מה בכלל הבעיה שהם רוצים לפתור. יש לנם יכולות מדהימות, אולי המייסדים עצמם הם גאונים בתחום, אבל ידרשו בכלל עוד שלוש שנים עד שיהיו נתונים שהגאונים האלה יכולים לעבוד עליהם. הם מתבזבזים על זה. יש תחומם שבהם אפשר ליצר מידע במהירות, אבל יש תחומים שבהם המידע צריך להיאסף בעולם האמיתי. למשל אתה לא יכול לאמן אלגוריתם על החלטות האם לתת אשראי, בלי שנתת אשראי אי אילו פעמים למישהו, תיעדת את המאפיינים שלו וראית אם הצליח להחזיר או נכשל. אי אפשר לזרז את התהליך הזה".

ברונפמן: "בעצם אחד האתגרים היום עבור החברות הוא לאו דווקא פיתוח האלגוריתמים, אשר אני מסכים שאפשר לרכוש גם מבחוץ, אלא לבנות את מאגר המידע כך שיתן לך את הניבוי הנכון. זו עבודה תשתיתית, ארגונית של מדען הנתונים. מהניסיון שלנו, 80% מזמן פרוייקט בתחום הזה הוא הכנסת המידע והארגון שלו". ברונפמן ציין כי פקאן מעוניינת לבצע אוטומציה של חלק מן התהליכים הללו.

זוהר ברונפמן, מייסד-שותף ומנכ"ל Pecan  / צילום: איל יצהר, גלובס

כיצד החברות יכולות להימנע מהטיות באלגוריתמים, למשל הטיות שגורמות לכך שהאלגוריתם מפלה אוכלוסיה מסויימת? האם יש להתמודד עם ההטיות כשהן עולות, או להיערך אליהן מראש?

מיכאלי: "אני ממליץ לקרוא את הספר Weapons of math destruction, על טעויות והטיות נוראיות של בינה מלאכותית. הטיות הללו לרוב נובעות באמת מבעיות במתימטיקה אלא שהדאטה בעצמו מוטה, או שכותב האלגוריתם מוטה, למשל אם הוא גבר או אפילו, לא נעים להגיד, גבר לבן".

לביא: "הספר הזה והתנסויות כאלה העירו את התעשיה. היום כולם מודעי לצורך לדעת להסביר מה עשה האלגוריתם, ולמפות את ההטיות שאתה עצמך עלול להביא לסיטואציה, מראש. קיימים היום אפילו כלים מסחריים וכלי קוד פתוח, שמאפשרים לבדוק את המידע ואת האלגוריתם ולראות האם יש בהם הטיה והאם התוצאה היא הוגנת או לא. אפשר אפילו לבצע מניפולציה על המידע הקיים, כדי שהתוצאה לא תהיה מוטה בסופו של דבר".

אבל זה דורש גם שיפוט ערכי. יש מי שיאמר שצריך לתקן, למשל, אלגוריתם שמביא יותר גברים לראיונות עבודה בהייטק. יש מי שיאמר שהבעיה היא עמוקה הרבה יותר מההטיה בראיונות עבודה, ושאי אפשר להנדס את האלגוריתם אלא לשנות את החינוך, התרבות וכן הלאה.

לביא: "לבינה המלאכותית יש הזדמנות לא לחזור על הטעויות שעשו בני האדם".

בוכריס-הראל: "פעם חשבנו שהגינות והוגנות ומערכות בינה מלאכותית אלה דברים שחיים בנפרד, אבל הם חייבים להתקיים יחד ובמקביל. הכיול לא יכול להתקיים בסוף". עוד הוסיפה בוכריס הראל כי: "אבל אנחנו עוד לא בשלב שבו אנחנו יכולים להוריד את הידיים מן הגה. מערכות צריכות לבצע את המשימה יחד עם בני אדם. הרגולטורים השונים בסקטורים השונים התעוררו, ועכשיו גם הם דורשים מעורבות אנושית בחלק מן המקרים".

גם בעתיד תהיה בקרה אנושית?

לביא: "תמיד"

מיכאלי: "הציפייה לאוטומציה ב-100% היא איוולת. פרטו עובד חזק: אפשר לעשות אוטומציה ל-80% מהתהליך, במקום להשקיע מאמצים אדירים וסכומי עתק כדי לסגור את ה-20% האחרונים".

חברות שאינן סטארט-אפים בתחום ההייטק, מבינות את הצורך בכלים הללו?

ברונפמן: "אצל החברות הוותיקות, בעיקר אלה שנמצאות על התפר בין חברה מסורתית לחדשנית, והן עדיין לא יודעות בדיוק מהם כלי בינה מלאכותית וכיצד אפשר להשתמש בהם, יש איזו דואליות כי הן מצד אחד מאוד רוצות, בעיקר כשהן רואות את הגדולות משתמשות בכלים הללו ומפחדות שיווצר פער, אבל גם משום שזה באז והן מסתקרנות ורוצות להיות איפה שנמצאים כולם. אבל אם הן לא נערכות נכון, הן נכשלות ונכוות ומאבדות אמרו ואז אומרות - איזה באז מעצבן זה.

"השלב הראשון, שצריך להשקיע בו הרבה מאמץ, הוא למצוא את אירוע השימוש הנכון, ממש כמו בסטארט אפ. איפה יש בארגון מידע שימושי? איזו השקעה תחזיר את עצמה? רק אחר כך אפשר לעשות עבודה טכנית.

"ומנגד - זה לא נגמר בקבלת מודל מנבא. לזה אין ערך. השאלה היא מה עושים עם התוצרים של המודל. שם אנחנו הכי רחוקים ממערכת אוטונומית. שם הבינה של האדם הכי חשובה".

לסיום אמרה בוכריס-הראל כי "צריך שיהיה אקוסיסטם כמו בסייבר. מהחינוך דרך האוניברסיטה. 4000 איש לא יוכלו לעשות את העבודה הזו בשביל כל השוק".

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

חיילי צה''ל מפעילים רחפנים בח'אן יונס / צילום: דובר צה''ל

מסירה ראשונה ל"חייל רפאים" הישראלית, ועסקת הענק של סעודיה

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות