גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שבה ראש הממשלה פורש בגלל ענן כבד של חשד

מה אפשר ללמוד ממדינה קטנה ומוקפת מים, אשר שלטון החוק בה התמוטט, וראש ממשלתה החליט להקריב את עתידו לטובת הציבור, גם אם זה לא צודק?

ג'וזף מוסקאט / צילום: Yara Nardi, רויטרס
ג'וזף מוסקאט / צילום: Yara Nardi, רויטרס

אל נא תתקנאו במלטה. בוודאי לא השבוע. החברה הקטנה ביותר באיחוד האירופי (450 אלף תושבים), שנהגה לעורר אסוציאציות אקזוטיות, הפכה למשל ולשנינה. הפרלמנט האירופי שיגר משלחת מיוחדת כדי לחקור את החשדות ששלטון החוק בה התמוטט.

האי היפה וארוך-ההיסטוריה, ברבע הדרך מאיטליה לתוניסיה, נקרע לגזרים. אלפים מפגינים ברחובות עיר הבירה בעד ונגד. ביום ב' השבוע נראו שני חברי פרלמנט הולמים זה בזה בחזית הבניין, לעיניהם הנדהמות של צופי טלוויזיה.

כל צירי האופוזיציה יצאו מן המליאה בטריקת דלת, כשהם משליכים שטרי כסף מזויפים לעבר ספסל הממשלה. הם הודיעו שלא יחזרו לשם כל זמן שראש הממשלה הנוכחי יחבוש את הספסל.

ראש הממשלה עצמו הודיע ביום א' בנאום לאומה, שהוא יתפטר. לא מיד, אלא בערך בעוד חודש וחצי, לאחר שמפלגתו תבחר יורש. בינתיים הוא הבטיח שלא לקבל החלטות "מרכזיות", אלא רק להשגיח על התנהלותה היומיומית של הממשלה. למחרת הוא נשא נאום אחרון בפרלמנט.

לפרק את דפני לגורמיה

כתבתי על שערוריות מלטה בטור קודם ב"גלובס". במידת הקיצור נסתפק בציון שהכול התחיל לפני שנתיים ויותר, ברצח מקפיא דם של עיתונאית שנויה במחלוקת, אשר חקרה חשדות מפולפלים של שחיתות. דפני קארואנה-גליציה, בת 53, האמינה ש"בכל מקום יש נוכלים".

אחדים מיעדי חקירותיה תבעו אותה למשפט על הוצאת דיבה, וביניהם היה ראש הממשלה הצעיר ג’וזף מוסקאט. אחרים החליטו שאין טעם לחכות לטחנות הצדק, והחליטו לפרק אותה לגורמיה.

הרצח הטיל צל ארוך על מלטה, החריד את מוסדות האיחוד האירופי, גונה במאמרי מערכת בעיתונים בכל רחבי העולם, ועורר את הרושם שהדמוקרטיה המלבלבת הזו חדלה ללבלב. בחודש שעבר, החשדות הגיעו עד לשכת ראש הממשלה. ראש הסגל רב העוצמה שלו התפטר, ונלקח מיד לחקירה. גם שרי הכלכלה והתיירות הובלו למשטרה. ראש הממשלה עצמו חושש בגלוי שאחד מעשירי מלטה, החשוד שתכנן את רצח דפני, ינסה להפליל אותו.

הכותרות על רצח העיתונאית וניצחון מוסקאט בבחירות 2017. פגיעה בדמוקרטיה

התקשורת מיררה את חייו

מוסקאט היה משב רוח רענן כאשר נבחר להנהיג את מפלגת העבודה של מלטה בהיותו בן 33. בחירתו הייתה דילוג על דור שלם של מנהיגים ושל שוחרי הנהגה. הוא נעשה ראש הממשלה חמש שנים אחר כך, ובהנהגתו כלכלת מלטה צמחה בקפיצות שנתיות מרשימות, היאות לנמרים אסיאניים צעירים. שום ארץ אירופית לא התקרבה לקפיצות המלטאיות.

אבל העיתונות מיררה את חיי ג'ו. כאשר היא התחילה למרר את חייה של אשתו והחשידה אותה בשחיתות, סבלנותו של מוסקאט פקעה. הוא פיזר את הפרלמנט, וערך בחירות חדשות קודם זמנן, לפני שנתיים וחצי. התוצאה הייתה ניצחון עצום של מפלגת העבודה. ראש הממשלה הכריז בעצרת ניצחון ש"הקידמה תטאטא את כל מי שיכשילו אותה", גרסה פוסט-מודרנית של הבטחת טרוצקי שמתנגדי המהפכה הבולשביקית יושלכו אל "פח הזבל של ההיסטוריה". צילום של העצרת ההיא, עם דגלים אדומים ועם לפידים בוערים, הזכיר לי כרזות תעמולה של מפלגות טוטליטריות באירופה בין שתי מלחמות העולם.

עלילות דם, אז מה

מלטה היא אזהרה לכל חברה דמוקרטית מפני התוצאות של השלת עכבות. היא תזכורת שהמטרה אינה מקדשת את האמצעים. שגשוג כלכלי הוא בוודאי תוצאה רצויה, אבל לא אם כרוכה בו קריאת תיגר על שלטון החוק.

עניין טרגי הוא שג'וזף מוסקאט רב החן ומעורר התקוות פורש מראשות הממשלה כאשר ענן כבד מתארך מעל ראשו. נאום הפרידה שלו הכעיס את מבקריו, מפני שמוסקאט לא התפטר מיד. אבל היו בו שני דברים חשובים: ענווה וצער. הוא קיבל עליו את האחריות לניהול כושל של פרשת הרצח. פוליטיקאים אוהבים להודיע שהם "מקבלים אחריות", אבל בעצם אינם מקבלים. מוסקאט קיבל על אמת.

בגיל 45, פוליטיקאי עטור ניצחון (55% בבחירות האחרונות) אינו חייב להתפטר. קל לראות מדוע לא היה רוצה להתפטר. אבל הוא מתבונן בארצו הקטנה והמעונה, המפולגת והמשוסעת, מאזין לרטוריקה הקיצונית, רואה את בכירי עוזריו ואת שריו מוזמנים לחקירות פליליות, קורא את הדברים האיומים הנאמרים על ארצו מעבר לים - ומחליט שגם אם הוא צודק, וגם אם החשדות נגדו הם עלילות דם, הוא אינו רשאי לגבות את מחיר צדקתו מן הציבור. הוא מבין שהגיע הזמן לפתוח פרק חדש, והפרק הזה לא יוכל להיפתח בנוכחותו.

לא קל לוותר על טובות ההנאה של כהונתו, כולל הארמון הכפרי בן 400 השנה בגירגנטי העומד לרשות כל ראש ממשלה מלטאי; שלא לדבר על ההזדמנות התקופתית להיות הנשיא התורן של מועצת אירופה, כהונה של יוקרה ושל השפעה החורגת הרבה מגבולותיה של מדינת האי הקטנטנה.

הצער ועצב שהיו נחלת מוסקאט ומשפחתו בימים האחרונים הם כמובן כאין וכאפס לעומת צערם של בני משפחת דפני קארואנה-גליציה הנרצחת.

מלטה, הראויה גם להרבה שבחים ומחמאות, מספקת עכשיו אסוציאציות לארצות אחרות, שמשבר מערכתי, מוסרי ופוליטי מלווה את שגשוגן הכלכלי ואת איתנות מעמדן הבינלאומי. ראש ממשלה במצוקה נקרא לבחור בין תחושת הצדק הפרטית שלו לבין טובת הציבור. ייתכן בהחלט שאין בו רבב. ייתכן שנעשה לו עוול. אבל זה עניינם של חיי ציבור: הם כרוכים בוויתורים ובהקרבות.

ג'וזף מוסקאט היה יכול להישאר ולהילחם. סיעת מפלגתו בפרלמנט תמכה בו כאיש אחד. מרכז מפלגתו תמך בו. אלפים הפגינו לטובתו, אפילו בשעה שאלפים הפגינו נגדו.

הוא היה יכול להישאר, על אפה ועל חמתה של התקשורת, ולראות את הקרע הקורע את ארצו מעמיק והולך. הוא היה יכול, אפילו רשאי, לרחוץ בניקיון כפיו. אבל הוא החליט שטובת הציבור קודמת, גם אם היא כרוכה בעוול.

כאן מלטה, כאן קפוץ.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון