גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוד של סין: קרן קטליסט חוגגת 20 בסימן שיתופי פעולה מעבר לים

וגם: "יועץ פנסיוני הוא כמו רופא: צריך לשקף מה שצריך ולא מה שרוצים לשמוע", הגיוון הוא הכיוון: "הכלה מתרחשת כשלעובדים יש תחושת ערך", אמיר הלמר מונה למנהל מחלקת הביקורת ברשות ני"ע ומתי נראה שת"פ בין הבורסה הישראלית לזו של קפריסין

בועז הראל, יאיר שמיר ואדוארד קוקירמן  / צילום: דרור סיתהכל
בועז הראל, יאיר שמיר ואדוארד קוקירמן / צילום: דרור סיתהכל

משקיעים ויזמים מישראל ומעבר לים, השתתפו השבוע בכנס ההשקעות GoforIsrael שהתקיים במלון הילטון תל אביב. הפעם עמד הכנס בסימן 20 שנה לקרן קטליסט הישראלית, שמארגנת את הכנס יחד עם בית ההשקעות קוקירמן. את קוקטייל הפתיחה לכנס אירחו אדוארד קוקירמן, יו"ר קוקירמן בית השקעות ושותף מנהל בקרן קטליסט, ויאיר שמיר, שותפו בקרן קטליסט ולשעבר שר החקלאות. 

"במשך שני עשורים קטליסט פועלת לסייע לחברות ישראליות חדשניות להפוך למובילות גלובליות", אמר קוקירמן בכנס, "כאשר 2019 היא אבן דרך משמעותית עבורה עם הנפקתה של חברת תופין טכנולוגיות, שקטליסט הייתה הקרן הראשונה שהשקיעה בה, בבורסה בניו יורק. תופין נסחרת היום בשווי שוק מעל 500 מיליון דולר", הוא ציין. 

איל ההון רוני צ'אן, יו"ר הכנס,  סיפר: "לפני 8 שנים, בפעם הראשונה בה הייתי בכנס ושכנעתי את אדוארד לקיים מושב אחד בנושא סין, כמעט לא ראיתי סינים", אמר צ'אן, "היום נכנסתי לכנס ואני שואל: 'האם אני בסין?' לאחר 8 שנים, הבאתי לישראל תשע קבוצות של משקיעים מבכירי המנהלים וראשי העולם העסקי באסיה, 40% מהם הגיעו מסין, השאר מארצות באסיה".

לדבריו "כשמסתכלים על ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות, פייסבוק, גוגל, ואחרות, רואים שהן משתמשות בכמויות גדולות מאוד של מהנדסים לצורכי פיתוח. לעומתן, כשמסתכלים על הענקיות הסיניות כמו עליבאבא, באידו, טנסנט, כולם שם מתנהגים כאילו הם עדיין יזמים. רבים מהם עובדים עדיין 24/7, וישנים במשרד. לכן אסור לזלזל ביכולות הטכנולוגיות של סין. החברות הגדולות הסיניות ממשיכות לחדש ועושות זאת היטב. אני ממליץ לחברינו הישראלים ללכת לסין, אפילו לחודש חודשיים, ללמוד על המוצרים ועל השוק, מקרוב".

במסגרת הכנס קיבל איליאן מיכוב, דיקן ביה"ס למנהל עסקים INSEAD, פרס על תרומתו להכשרת מנהלים בכירים ומשפיענים במשק ובהייטק הישראלי, ועל בניית הדור הבא של יזמים בישראל וברחבי העולם. 

הגיעו לכנס: יזם ההייטק זהר זיסאפל, ממייסדי רד; התעשיינים ואנשי העסקים גד פרופר וסמי סגול; ג'ינג באו, מנהלת רפואית ראשית בענקית הפארמה הסינית Livzon; בועז הראל, שותף בקרן קטליסט; חגי רביד, מנכ"ל בית ההשקעות קוקירמן; אריק דנון, שגריר צרפת בישראל ורעייתו מארי כריסטין דנון; רוג'ה קוקירמן, לשעבר סגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי ויו"ר ארגון הגג של הקהילה היהודית בצרפת; שנגיאן פן, שותפה מנהלת בקרן Catalyst CEL; ברברה פונטקורבו, שותפה במשרד עו"ד האיטלקי טונוצ'י ושות' ופעילה נגד ה - BDS באיטליה; ואחרים. 

אליאן מיכוב, רוג'ה קוקירמן וג'ינג באו / צילום: דרור סיתהכל

"יועץ פנסיוני הוא כמו רופא: צריך לשקף מה שצריך ולא מה שרוצים לשמוע"

רגע לפני סיומו של העשור הנוכחי, ערך הבנק הבינלאומי כנס בנושא ניהול החיסכון הפנסיוני בעשור הבא. את הכנס, התקיים באודיטוריום הבנק בתל אביב, פתחה סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבנק, שאמרה כי: "מציאות של ריבית נמוכה מאוד ואף שלילית מחייבת שינוי תפיסה כולל. מציאות זו בשילוב עם תוחלת חיים שעולה, ובשילוב עם אשראי צרכני שנלקח ויש להחזיר חלקו גם בתקופת הפנסיה - כל זה הופך את הייעוץ הפנסיוני למשימה לאומית", ברבר-צדיק הוסיפה כי "חינוך פיננסי, הצורך בתכנון פנסיוני מגיל צעיר וייעוץ פרישה לפני הפרישה הם שלושה נושאים שהם משימה לאומית, ואת המשימה הלאומית הזו לקחנו לבנק. 

החלטת הרגולטור שאיפשרה לבנקים הבינוניים לפעול בייעוץ פנסיוני לפני הבנקים הגדולים, אפשרה לבינלאומי להשקיע בתשתיות כוח אדם ומיחשוב, ולקחת צעד חזק בתחום גם אם זה נראה אז לא כלכלי".

יורם סירקיס, סמנכ"ל וראש חטיבת נכסי לקוחות ציין כי: "האתגר לייצר קשב לבעיה של התארכות תוחלת החיים מחד והריבית הנמוכה מאידך הוא לא קל. הציבור מתמקד יותר בחבילת הטיול הבא מאשר בפנסיה ומדחיק את בעיות העתיד. יועץ פנסיוני הוא כמו רופא שצריך לשקף ללקוח את מה שהוא צריך לדעת ולא את מה שרוצה לשמוע".

באו להקשיב ולדאוג לעתיד: רונן טוב, יו"ר מיטב דש גמל ופנסיה; גלעד אלטשולר, מנכ"ל משותף, מייסד ובעלים משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם; צבי סטפק, מייסד מיטב דש; אמיר איל,  יו"ר בית השקעות אינפיניטי; יאיר לפידות, מבעלי ילין לפידות; ואחרים. 

צבי סטפק וסמדר ברבר־צדיק  / צילום: תמר מצפי

הגיוון הוא הכיוון: "הכלה מתרחשת כשלעובדים יש תחושת ערך"

את היום הבינלאומי לשוויון וזכויות אנשים עם מוגבלויות ציינו עובדות ועובדי חברת אינטל שהגיעו לגני התערוכה, שם ערכה החברה את כנס Includay שעסק בנושא.

יניב גרטי, מנכ"ל אינטל ישראל, ציין כי "המסע של אינטל בגיוון והכלה הוא לא חדש אבל בשנת 2018 חשבנו שצריך להעלות הילוך; הקמנו קהילות חדשות של עובדים כדי לעשות גיוון בצורה טובה יותר. מה שמעלה אצלי את המוטיבציה להשתפר הוא הבן שלי שהתמזל מזלו לגדול בתקופה שבה האחר הוא לא שונה. אנחנו חיים בתקופה שבה מהפכות קורות כל הזמן. אחד הצרכים שלנו כחברה הוא להיות מסוגלים לרכוב על שינוי וצריך את ה-DNA המורכב והרחב ביותר כדי להצליח. זו המוטיבציה בהיבט העסקי. אנחנו תמונת ראי של החברה הישראלית, וככל שנחזק בתוך החברה אנחנו מקווים שתהיה לזה השפעה מחוץ לאינטל. זה מעגל אין סופי שמחזק את החברה כולה".

סנדרה ריברה, סמנכ"לית משאבי אנוש באינטל העולמית שהגיעה לביקור בישראל, אמרה: "כשאני חושבת על כישלון אני חושבת על הזדמנות ללמוד. הכלה מתרחשת כשהעובדים שלנו מרגישים שיש להם תחושת ערך ושייכות. המשימה שלנו היא להיות החברה הכי מגוונת ומכילה בעולם. ובישראל זה כבר מורגש בצורה בולטת". 

תא"ל שרון ניר, לשעבר יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, השתתפה בפאנל על שילוב נשים בטכנולוגיה. את הפאנל הנחתה קרין אייבשיץ-סגל, מנהלת מרכזי הפיתוח של אינטל בישראל. עוד בכנס נשא השחקן, היוצר והבדרן טל פרידמן הרצאה בשם "מה למדתי מהבת שלי"; אריק פינטו, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, דיבר על השפעתם של גיוון והכלה על חדשנות והצלחה עסקית, ובחלק האמנותי הופיעו השחקן צחי הלוי ולהקת שלוה. 

אריק פינטו, יניב גרטי, קרין אייבשיץ־סגל והשחקן צחי הלוי / צילום: גדי סיארה

גואטה מקדמת: אמיר הלמר מונה למנהל מחלקת הביקורת ברשות ני"ע

כחלק מהשינויים הארגוניים ברשות לניירות ערך, הודיעה הרשות על מינויו של עו"ד אמיר הלמר לתפקיד מנהל מחלקת הביקורת. 

הלמר (50) הצטרף למחלקת תאגידים ברשות בשנת 2005, ובשבע השנים האחרונות כיהן כמשנה למנהלת מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך. במקביל הוא כיהן כיועמ"ש של המחלקה ומנהל המערך המשפטי שלה.

מחלקת הביקורת שכעת יעמוד הלמר בראשה, היא מחלקה חדשה המאגדת את יחידות הביקורת הקיימות במחלקות הפיקוח השונות - תאגידים, השקעות ופיקוח על הבורסה וזירות הסוחר, והיא תעסוק בביצוע ביקורות אצל הגופים המפוקחים השונים, בהלימה ליעדי הרשות והאסטרטגיה שגובשה.

עו"ד עודד שפירר, מנכ"ל רשות ני"ע, מסר כי "בהתאם לבחינה שביצענו החלטנו לאחד את יחידות הביקורת במחלקות השונות למחלקת ביקורת אחת. הביקורת היא משאב ארגוני חיוני הנדרש בהסתכלות רחבה ברמה הארגונית. לאמיר הלמר ראייה מערכתית ועסקית רחבה והבנה מעמיקה של שוק ההון, הוא איש מקצוע מהמעלה הראשונה ובעל ניסיון עשיר בכל ההיבטים של הרגולציה התאגידית. אני בטוח, כי ניסיונו הרב ויכולות הניהול שלו יובילו את המחלקה החדשה להטמעת יעדיה של הרשות ולפיתוח נורמות ותרבות ציות בקרב גופים מפוקחים ושחקני שוק ההון, לצורך שמירה על האינטרס ארוך הטווח של המשקיעים בשוק ההון".

עו"ד אמיר הלמר  / צילום: רשות ני"ע

ערך מוסף: מתי נראה שת"פ בין הבורסה הישראלית לזו של קפריסין

ועוד בענייני החזון של רשות ני"ע: ענת גואטה, יו"רית הרשות, השתתפה אתמול בכנס כלכלי של כתב העת דה אקונומיסט בלונדון. הכנס עסק בהזדמנויות לשיתופי פעילה ובצמיחה במדינות קפריסין-יוון-ישראל, ודימיטרה קלוגרו, יו"רית רשות ני"ע הקפריסאית, אף הציעה בו לבחון שת"פ בין הבורסות של שלוש המדינות.

גואטה סיפרה בנאומה במקום כי חזונה לשוק ההון הישראלי הוא של שוק חדשני, מתקדם ואטרקטיבי. "אנחנו מעוניינים לגבש משטר רגולטורי דינאמי שיתמוך בשירותים הפיננסיים החדשים, הנוצרים בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות", אמרה גואטה, "לאחרונה אנחנו נפגשים עם מגוון משקיעים - זרים ומישראל, עם יזמים, ובעלי עניין מארה"ב, אסיה ואירופה, שמביעים עניין בנושא ובוחנים אפשרויות להשתלב בשוק ההון הישראלי העתידי".

לצד גואטה השתתפו בכנס גם יועץ החדשנות איתי גרין; אלי כהן, מנכ"ל מקורות ולשעבר הממונה על השכר; ואחרים.

 ענת גואטה, יו"רית הרשות, בכנס כלכלי של כתב העת דה אקונומיסט בלונדון / צילום: רשות ני"ע

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית