גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ההתנהלות המפחידה של הפרקליטות

מטריד שכתבת גל"צ הדס שטייף ושותפים נוספים לדבר יצאו בלא כלום, מטרידה לא פחות העובדה שהפרקליטות הסתירה את החסינות שניתנה ובעיקר מטריד המסר הציבורי ● דעה

הדס שטייף / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הדס שטייף / צילום: שלומי יוסף, גלובס

קשה להכיל את התוצאה העקומה שאליה הגיעה הפרקליטות בפרשת אפי נוה. המשטרה המליצה להעמיד לדין את ראש לשכת עוה"ד לשעבר בעבירות של מרמה והפרת אמונים, והפרקליטות החמירה עימו עוד יותר והחליטה כי הוא יואשם בשוחד. אולם סוגיה אחת נותרה מטרידה, והיא הדרך להשגת המידע המפליל נגד נוה ונסיבותיה המחמירות, וההשלכות הציבוריות של העניין.

החומרה שבפרשת נוה וכרייף מצדיקה פגיעה בפרטיות | מתן ברניר, דעה

מטריד בעיני שכתבת גל"צ הדס שטייף ושותפים נוספים לדבר יצאו בלא כלום. לא רק שהוחלט שלא להעמיד אותם לדין, אלא שהפרקליטות בהודעתה לעיתונות אפילו לא ציינה מה היו העבירות שבוצעו כלפי נוה, והיא אפילו שמרה על כבודם ועל מעמדם של שותפיה והחליטה שלא לציין את שמותיהם, משל היו מקורות מודיעיניים.

העובדות לענייננו הן: עו"ד חני נוה ובעלה ראש הלשכה נוה היו בסכסוך גירושין מכוער. חני נוה העבירה את הטלפון לחוקר פרטי. החוקר, יולי רוזנברג, שהיה גם מתמחה במשפטים שנכשל מספר פעמים במבחן של לשכת עורכי הדין, כעס על אפי נוה ולכן החליט לסייע לפרודתו. רוזנברג, כך לטענת גורם המעורה בפרטים, היה אחראי לפריצת הטלפון והעביר אותו לשטייף.

שטייף קיבלה את הטלפון הפרוץ אך לא העבירה אותו למשטרה. באותה תקופה היא סיפרה לגורם בתחנה כי היא מחזיקה במזוודתה "פצצת אטום", כלשונה. שטייף גם שיתפה עיתונאים בכירים נוספים בגל"צ בחומרים מתוך הטלפון שעברו על החומרים מתוך הטלפון לאורך ולרוחב.

מדובר בהתנהלות ממושכת כפי שסיפרה שטייף בעצמה בשידור בגל"צ לאחר חשיפת הפרשה: "ישבנו שעות ארוכות כולנו, וככל שצללנו אל החומרים הבנו למה אנחנו נחשפים". הכוונה הייתה לפרסם תחקיר עם המידע הדרמטי שהתקבל מתוך הטלפון של נוה, לאחר ששטייף "דגרה" עליו זמן רב. אך כאשר הדבר נודע לפרקליטות הצבאית, היא פסלה את האייטם ודרשה כי החומר יועבר למשטרה, ויצרה לצורך כך קשר עם הפרקליטות האזרחית.

בלית ברירה, שטייף העבירה את החומרים למשטרה. לפני כן, הובטח לה על ידי הפרקליטות כי תוענק לה "פסקת חסינות", שלפיה כל מידע וחומרים שהיא תעביר, לא ישמשו נגדה. אלא ששטייף לא דרשה חסינות עבורה בלבד, אלא גם לגורמים הנוספים שהיו מעורבים בהשגת הטלפונים והפקת החומר מתוכם. הפרקליטות הבטיחה לה כי לא ייעשה נגדם שימוש בדברים שיימסרו על ידה בעדותה. בהמשך, גם חני נוה והחוקר הפרטי מסרו עדות במשטרה. לדברי הפרקליטות "גם חקירתם נוהלה תחת הבטחות דומות".

אין לפרקליטות אלא להאשים את עצמה בביקורת הציבורית שלה

ועכשיו בחזרה לפרקליטות. לאורך כל הדרך טענו שם כי לא הובטחה לשטייף חסינות וכי מעמדה נבחן, וכי הנושא הוחלט רק עם ההחלטה להעמיד את נוה לדין, בכפוף לשימוע. עם ההודעה על סגירת התיק, מתגלה כי מלכתחילה היא קיבלה "פסקת חסינות", והובטח לה בנוסף כי ישקלו לא להעמידה לדין. מעבר לכך, בצעד חסר תקדים - שטייף קיבלה הבטחה דומה עבור שותפיה.

כך יוצא שקורבן העבירה, נוה, מועמד לדין על שוחד, ואילו מבצעי העבירות לכאורה זוכים שהתיק נגדם נסגר בקול דממה דקה. אם נוה נטל שוחד "אינטימי", הוא צריך לשלם את מלוא המחיר על מעשיו. אך לא יעלה על הדעת שהפרשה שהחלה בביצוע העבירות החמורות, מסתיימת בהעמדתו לדין ובהענקת חסינות למבצעי העבירות לכאורה כלפיו. מדוע הפרקליטות הסתירה מהציבור את פסקת החסינות, ואת ההבטחה כי ישקלו שלא להעמיד אותה ואת חבריה לדין?

הפרקליטות בהודעתה לעו"ד בועז בן צור, סנגורו של נוה, הסבירה כי התיק נגדם נסגר בשל העובדה כי המידע הוביל לחקירה חשובה ביותר, וכן בשל העובדה כי עיקרו של המידע שהוצא מהטלפונים לא פורסם ברבים, "לכך יש להוסיף, כי עדויות שלושת החשודים נגבו תחת 'פיסקת חסינות', במסגרתה הובטח לכל אחד מהם כי לא ייעשה שימוש נגדו בדברים שימסור בחקירה וכי תישקל האפשרות להעניק לו חסינות מפני העמדה לדין. ללא שימוש בעדויות אלה, קשה מאוד להעמיד לדין. כמו כן, העמדתם לדין יכלה לעורר טענות ממשיות של הגנה מן הצדק". כך לשון הודעת הפרקליטות.

על טענות הפרקליטות יש להשיב כי החקירה אמנם חשובה ביותר, אך גם העבירות שבוצעו כלפי נוה חמורות לא פחות ואף יותר. כאשר הפרקליטות מדברת על "הגנה מן הצדק" היא מתכוונת לומר למעשה כי השלושה הסתמכו על "פסקת החסינות" וכן על ההבטחה כי ישקלו שלא להעמיד אותם לדין, ומשום כך אין זה מן הצדק כי כעת הם יועמדו לדין לאחר שהם שיתפו פעולה עם המשטרה. כך יוצא שפסקת החסינות וההבטחה לשקול אי העמדה לדין, היא למעשה חסינות הרמטית מהרגע הראשון, חרף ההכחשות הנחרצות של הפרקליטות בתקשורת ואף בבית המשפט.

גם הטענה כאילו חומרים לא פורסמו ברבים מוזרה לאור העובדה שחלק מהמידע הרגיש זלג כך במפתיע לאמצעי תקשורת אחרים. כך יוצא ששטייף, חני נוה ורוזנברג קיבלו הבטחת חסינות מלכתחילה, התיק נגדם נסגר מראש והדבר הוסתר במשך תקופה ארוכה. לא כך נראית הגנה מן הצדק אלא זו בריחה מן הצדק.

אני מציע לצאת רגע מהסיפור האישי של הדס שטייף ואפי נוה, ולהסתכל על התקדים החמור שאישרה הפרקליטות במו ידיה. התקדים לפיו אדם בסכסוך גירושין פורץ לטלפון של בן זוגו, חובר לגורמים נוספים וביניהם עיתונאים שמפלילים אותו תוך שהם זוכים לחסינות מעורר בי חרדה לזכויות האדם. קשה להבין כיצד הפרקליטות לא חששה כי כעת כל אדם יפרוץ לטלפונים של אחרים, אם ימצא מידע מפליל יעביר אותו לתקשורת ולמשטרה ויקבל חסינות. ואם לא, ישמור את הדבר בסוד כאילו דבר לא קרה. מה בעצם מונע מהדס שטייף לפרוץ לטלפונים של שרים, חברי כנסת או של פרקליט המדינה שי ניצן?

הפרקליטות בפרשה הזו התנהלה בצורה לטעמי תמוהה ומפחידה. כאשר זו ההתנהלות של מערכת הצדק, אין לפרקליטות אלא להאשים את עצמה בביקורת הציבורית לה היא זוכה ולטענות על אכיפה בררנית ותפירת תיקים. כך לא זוכים לקבל את אמון הציבור.

***חזקת החפות. אפי נוה ואסתר כרייף הם בגדר חשודים בלבד במעשים האמורים. הם מכחישים את החשדות נגדם, ועומדת להם חזקת החפות

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק