גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עכשיו זה רשמי: 4 ימי עבודה בשבוע טובים לכולם

מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת פוליטיקאים מפזרים הבטחות למעבר לשבוע עבודה מקוצר ● בינתיים, חברות שהפחיתו את שעות העבודה השבועיות או היומיות מדווחות על עלייה בפריון העבודה

סיאטה נאדלה, ריצ’רד ניקסון, ג’רמי קורבין / צילום: רויטרס
סיאטה נאדלה, ריצ’רד ניקסון, ג’רמי קורבין / צילום: רויטרס

בספטמבר 1956 הופיע סגן הנשיא האמריקאי דאז, ריצ'רד ניקסון, בקמפיין בחירות של המפלגה הרפובליקאית והבטיח לאמריקאים שבוע עבודה בן ארבעה ימים. "בעתיד הלא כה רחוק", אמר מי שיהפוך שנים לאחר מכן לנשיא ארה"ב, האמריקאים "יוכלו לחיות חיי משפחה מלאים יותר" בעזרת ארבעה ימי עבודה בלבד בשבוע. לפני כשבועיים, התייצב ראש מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין לעימות טלוויזיוני לקראת הבחירות בממלכה, והבטיח לציבור הבריטי שבוע עבודה בן ארבעה ימים בלבד עד שנת 2030, אם יבחרו בלייבור. בשבעה העשורים שחלפו בין הצהרות שני הפוליטיקאים, הרעיון לקצר את שבוע העבודה בא והלך, שב לתודעה הציבורית ונזנח.

אבל מצב זה עשוי להשתנות. לא רק בשל הבטחות הפוליטיקאים, אלא בשל דרישות המעסיקים ואופיה המשתנה של העבודה בעידן הדיגיטלי. כבר כיום, חלק גדול מהעבודות המודרניות, ובמיוחד אלה הקשורות לעיסוק במידע, דורשות ריכוז מלא ויצירתיות, שעשויים לפי מומחים להגיע למקסימום דווקא על ידי הפחתת שעות העבודה באופן משמעותי וביצוע שינויים נלווים לכך. בין אם מדובר בהפחתת שעות העבודה לחמש-שש שעות ביום ובין אם בקיצור שבוע העבודה לארבעה ימים - "פחות הוא יותר" היא מנטרה שנשמעת בחודשים האחרונים יותר ויותר בהקשר ליעילות העבודה בעתיד הקרוב.

בשבועות האחרונים, לדוגמה, העיתונות הכלכלית מלאה בדיווחים על תוצאות ניסוי שקיימה חברת מיקרוסופט ביפן, שכלל את קיצור שבוע העבודה. העובדים ביפן ידועים בכל העולם בשעות העבודה הרבות שלהם, וכמה מקרים מתוקשרים של עובדים שמתו כתוצאה מעבודת יתר הכרוכה בתת-תזונה, תשישות והתייבשות עוררו סערה במדינה בשנים האחרונות. חברת התוכנה האמריקאית החליטה בקיץ האחרון לבצע פיילוט שיימשך חודש, ושכלל את קיצור שבוע העבודה לארבעה ימים, במקום החמישה הנהוגים במדינה כיום.

התוצאות היו מפתיעות. מה שהיה אמור להיות פרויקט שיגביר את האיזון בין העבודה לחיים, למעשה הקפיץ את היעילות והפריון של העבודה עצמה. בכל יום שישי באוגוסט האחרון משרדי מיקרוסופט בטוקיו היו סגורים. העובדים קיבלו תשלום מלא על יום זה. כדי להתמודד עם ההפחתה בשעות העבודה הכוללות, החברה הודיעה כי כל ישיבה של שעה במהלך השבוע שנותר תקוצר לחצי שעה, ועודדה את העובדים לתקשר ישירות בהודעות בנייד ולא בדואר אלקטרוני מרובה-מכותבים או בזימון פגישות. התוצאה הייתה, שלעומת מדדי הביצוע של השנה הקודמת באותו החודש, היעילות והביצועים של העובדים זינקו ב-40%, בנוסף לחיסכון של 23% בהוצאות החשמל באותו הקיץ.

הטלפונים נשארים מחוץ למשרד

קאל ניופורט לא היה מופתע. החוקר האמריקאי שכתב את הספר Deep Work ומוגדר "גורו של פריון עבודה", פרסם מאמר דעה ב"ניו יורק טיימס", שבו טען כי מה שמכונה עבודת הידע (Knowledge Work) הנדרשת כיום מחלקים הולכים וגדלים של האוכלוסייה משנה את פני העבודה, והיא מתאימה לימי עבודה של חמש שעות מרוכזות מקסימום, או לקיצור שבוע העבודה לארבעה ימים. מספר שעות העבודה אולי פוחת, הוא כותב, אך הפוקוס והיצירתיות עולים, וכתוצאה מכך גם היעילות של העובדים הדיגיטליים בעידן החדש.

ניופורט הזכיר את הנעשה בחברת ייעוץ טכנולוגית קטנה בגרמניה, בשם Rheingans Digital Enable, שבה הבעלים החדשים, לאסה ריינגנס, החליט עם רכישת החברה לפני כשנתיים להפחית את שעות העבודה היומיות משמונה לחמש, אך לשמור על רמות השכר זהות וגם את התנאים הסוציאליים. "הם לא היו בטוחים אם אני צוחק עליהם", סיפר הבעלים בראיון ל"וול-סטריט ג'ורנל", "אבל הייתי רציני לגמרי".

יש לציין, כי חמש השעות הנדרשות מהעובדים הן מלאות - הטלפונים נשארים בתיקים מחוץ למשרד, בדיקת האימייל מוגבלת לכמה פעמים בלבד, אסור להיכנס לפייסבוק או לרשתות חברתיות אחרות וגם שיחות מסדרון אינן מתקבלות בעין יפה. העובדים מתחילים בשמונה ויכולים ללכת באחת. לדברי הבעלים, העובדים מספקים אותה תפוקה ב-25 שעות מרוכזות כמו זו שסיפקו ב-40 שעות המלאות בהסחות דעת ובבזבוז זמן. היתרון, כמובן, הוא שאת "השעות המבוזבזות" הם מבלים עם המשפחה או כחלק משעות הפנאי שלהם, מה שתורם לבריאותם ולסיכוי שימשיכו לעבוד, ואולי אף ליעילות העבודה שלהם.

"כולנו חווינו את זה: אנחנו יושבים במשרד, בלי אנרגיה, קוראים עיתונים באינטרנט או גוללים בפייסבוק, אנחנו צריכים הפסקות קטנות כדי להיטען-מחדש, אבל אנחנו לא באמת מצליחים לעשות זאת", אמר הבעלים, "הרעיון שלי היה להתרכז רק בחמש השעות הראשונות של היום ואז פשוט לעזוב וליהנות מהפסקה משמעותית".

ניופורט, מומחה ליעילות בעבודה, כותב כי בדרך הזאת חברות יכולות לנצל "עבודה עמוקה" (Deep Work) שנמשכת שעות בודדות בלבד. "זהו סוג עבודה הדורש פוקוס מלא ודוחף אותנו לגבול היצירתיות והמחשבה", והוא הכרחי לחלק גדול מהעבודות, כמו כתיבה, תכנות, עיצוב ועוד. "קשה לשמור על רמה כזו של יעילות למשך יותר משלוש או ארבע שעות ביום", אמר בראיון ל"הרווארד ביזנס רוויו", "אבל פרק זמן זה של עבודה עמוקה, רצופה, ללא הפרעות - היא כל מה שאנו זקוקים לו כדי לשנות את היעילות שלנו".

המשך של מגמה היסטורית

אם יקוצר שבוע העבודה, או יקוצרו שעות העבודה בימים עצמם, תהיה זו המשכה של מגמה היסטורית. בראשית המהפכה התעשייתית, ימי עבודה של 12 שעות היו הסטנדרט, וכללו גם ילדים ונערים. משם הצטמצמו שעות העבודה ופחתו בהדרגתיות - בין השאר בגלל מאבקים נחושים של איגודי עובדים שהחלו לצוץ - מ-80 שעות בשבוע ל-70, עד שהקונגרס האמריקאי אימץ חוק הקובע את שבוע העבודה על 40 שעות בשבוע בשנות ה-40 של המאה הקודמת. מאז המצב לא השתנה רבות, והפער בין המדינה שבה שעות העבודה הרבות ביותר בשבוע באיחוד (יוון, 42) לבין גרמניה (35), למשל, עומד על שבע שעות בשבוע. "יש רק בעיה אחת עם המספר הזה ב-2019", נכתב במגזין "וויירד" שהקדיש גם הוא כתבה לנושא - "בלתי אפשרי לעבוד ממש במשך שמונה שעות בעבודות שרבים מאיתנו עושים".

נראה כי מי שתומכים בשבוע העבודה המקוצר או בהפחתת שעות העבודה הם העובדים עצמם. חלק גדול מהם סבור כי הוא יכול לבצע אותה כמות עבודה במספר שעות מופחת. בסקר מקיף שקיים ה-Workforce Institute בשמונה מדינות בשנה שעברה נמצא כי שבוע עבודה של ארבעה ימים הוא "פרק הזמן האידיאלי" שהגדירו העובדים הנשאלים עצמם, כדי להשיג את התפוקה הנדרשת אך גם לשמור על איזון בין העבודה לפנאי. מחצית מהנשאלים, שכללו עובדים במערב אך גם בהודו ובמקסיקו, אמרו כי היו יכולים לבצע את תפקידם בפחות מחמש שעות ביום, באותה יעילות.

בהקשר זה, פירסם "פורבס" באחרונה את סיפור ההצלחה של חברת יחסי ציבור אוסטרית (eMagnetix), שצמצמה את מספר שעות העבודה השבועית מ-40 שעות ל-30 שעות, וחוותה גאות בעסקים. בנוסף לעובדה שרוב מכריע של העובדים הרגיש בריא יותר מאשר לפני השינוי, וכולם ללא יוצא מהכלל היו מרוצים מהפחתת שעות העבודה, החברה הפכה למבוקשת מאוד בשוק העבודה, ומספר הפונים אליה למשרות זינק פי עשרה. אולי חשוב מכך, בעוד החברה ציפתה לירידה מסוימת ברווחים, זו לא קרתה, והמכירות אף צמחו ב-40%. החברה התרחבה משמעותית מאז שאימצה את שבוע העבודה בפורמט זה.

לא מתאים לכולם

כמובן, היכולת להשיג יותר בפחות שעות עבודה מוגבלת לארגונים ולחברות שבהם יש חשיבות לריכוז וליצירתיות, שבהן העבודה מבוססות על משימות, ולא מתאימה לכאלה המעניקות שירותים או דורשות עבודות מוכניות או זמינות גבוהה. כמה ארגונים בבריטניה בחנו את האפשרות לעשות זאת, אך זנחו אותה. אחת מהן, קרן וולקם, העוסקת בקידום פריצות דרך מדעיות, כולל בתחום הפוריות האנושית, פסקה בחודש שעבר כי "קיצור שבוע העבודה אינו יכול להתבצע בצורה שווה בכל המחלקות", ולכן העדיפה למנוע ניסוי כזה.

בריאן קרופ, מומחה לכוח אדם מחברת הייעוץ גרטנר, אמר בהקשר זה ל"וול סטריט ג'ורנל", שהמגמה של ימי עבודה קצרים היא חלק מהטרנד הנוכחי בשוק העבודה שבו הגמישות - מקום העבודה, שעות העבודה ואופיה - הם החשובים ביותר לעובדים, לפעמים יותר משכר. הוא אישר כי המחקרים מראים שרוב העובדים יעילים רק למשך ארבע או חמש שעות ביום עבודה ממוצע, כך שהפחתת הזמן שבו הם נמצאים במקום העבודה משמונה או תשע שעות ביום אינו בהכרח פוגע בחברות, או בתפוקה שלהן. אולי להיפך. 

עוד כתבות

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של Ynet נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות - וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה שזיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

היום ה-2 למלחמה עם איראן: אזעקות בגוש דן, בדרום ובאזור ירושלים

איראן מודיעה רשמית - חמינאי חוסל: "המנהיג העליון מת" ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה הישירה בתל אביב ● ארגון זכויות אדם: כוחות ביטחון באיראן ירו על אזרחים שחגגו ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם