גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2019 הייתה שנה טובה לבתי ההשקעות - ובעיקר לאלטשולר שחם

בית ההשקעות, שהנפיק השנה בהצלחה את חברת הגמל שלו, מציג רווחים אדירים של 213 מיליון שקל מתחילת השנה - ונהפך לבעל היקף הנכסים השני בגודלו בשוק ההון הישראלי

גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושת הרבעונים הראשונים של 2019 היטיבו עם בתי ההשקעות המובילים בישראל. הודות לגאות שנרשמת השנה בשוקי ההון, שהתבטאה בעליות ניכרות במדדי המניות והאג"ח, לצד גיוסים חיוביים בהיקף ניכר בקרנות הנאמנות, נסקו הנכסים המנוהלים על ידי 11 בתי השקעות ציבוריים ו"ציבוריים למחצה", וכן בבתי ההשקעות הפרטיים פסגות ואלטשולר שחם, לסכום מצרפי מרשים של 803 מיליארד שקל. נתונים אלה עולים מניתוח דוחותיהם של בתי ההשקעות וחברות הביטוח וגם נתונים נוספים שהגיעו לידי "גלובס".

בסוף 2018 ניהלו הגופים האלה נכסים בהיקף מצרפי של כ-713 מיליארד שקל - כך שמתחילת השנה הם הציגו גידול של כ-13% בבסיס שממנו נגזרים ההכנסות והרווחים שלהם לאורך זמן. הגידול בנכסים מאפיין את כל בתי ההשקעות האלה.

במידה רבה, 2019 מסתמנת כשנה של אלטשולר שחם, שמציג, כפי שנודע ל"גלובס", רווחים אדירים של 213 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2019. אלטשולר שחם נהפך השנה לבית ההשקעות בעל היקף הנכסים השני בגודלו בשוק ההון הישראלי - מעל למיטב דש ושני רק לבית ההשקעות פסגות - שעדיין נהנה מפער אדיר לטובתו, שנזקף בעיקר לפעילות של ניהול כספי מוסדיים אחרים (המספקים לפסגות נכסים שנאמדים ב-60 מיליארד שקל).

נכון לספטמבר 2019 פסגות ניהל נכסים בהיקף של יותר מ-190 מיליארד שקל, בעוד אלטשולר שחם ניהל נכסים בהיקף של יותר מ-140 מיליארד שקל, שצמחו מתחילת השנה בשיעור הכי חד בענף - 27%. הודות לצמיחה המואצת בהיקף הנכסים המנוהל, בפעילויות והגמל והפנסיה, אבל גם בקרנות הנאמנות, אלטשולר שחם עקף עתה את מיטב דש במונחי נכסים מנוהלים.

מיטב דש מנהל כיום כ-135 מיליארד שקל, כשלאורך השנים הוא נהנה מקפיצות גדילה הודות לרכישות ומיזוגים. הבא בתור הוא בית השקעות מצליח אחר, שהוקדם רק בעשור הקודם ומאז צמח באופן אורגני, ולא באמצעות מכירות - ילין לפידות, שמנהל כיום כ-89 מיליארד שקל.

בתי ההשקעות צומחים בחדות בצל הגאות בשווקים והגיוסים בקרנות הנאמנות

את החמישייה המובילה בענף בתי ההשקעות סוגר בית ההשקעות הראל פיננסים, שנמצא בבעלות קבוצת הביטוח הראל. הראל פיננסים ניהל בסוף ספטמבר 2019 נכסים בהיקף כולל של כ-56 מיליארד שקל, כשהציג גידול נאה של 21% בנכסים מתחילת השנה הודות לגיוסים ערים מאוד בקרנות הנאמנות שלו.

הנפקה מוצלחת מאוד לאלטשולר שחם

נחזור לשורת הרווח של אלטשולר שחם, שהשנה כוללת רווח חד-פעמי בהיקף תלת-ספרתי של מיליוני שקלים מההנפקה המוצלחת מאוד (בדרך של הצעת מכר) של חברת ניהול הגמל והפנסיה שלו. רווח זה מהווה את הרוב המכריע של השיפור בתוצאות, אבל השיפור נגרם גם הודות לשיפור בביזנס ה"רגיל" של בית ההשקעות - למשל, בניהול קרנות הנאמנות וכן בניהול הגמל והפנסיה.

ביולי האחרון הצטרפה אלטשולר שחם גמל ופנסיה לבורסת תל אביב באמצעות הצעת מכר מוצלחת, שבה נרשמו ביקושים גבוהים לרבע ממניות החברה, שמכרו בית ההשקעות ומנכ"ל החברה, יאיר לוינשטיין, תמורת 288 מיליון שקל. מאז נסקה המניה בשיעור של כ-70% משווי ההנפקה, וכיום חברת הגמל וההשתלמות של אלטשולר שחם נסחרת לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל - גבוה יותר מכפליים מהשווי של כל בית ההשקעות מיטב דש (895 מיליון שקל).

שיפור בשורה התחתונה של בתי ההשקעות

למעשה, השווי של פעילות ניהול החיסכון לטווח ארוך, שנמצא בשליטת אלטשולר שחם, גבוה מהשווי הנגזר לבית ההשקעות ילין לפידות דרך אטראו הציבורית (שמחזיקה ב-50% ממניות ילין לפידות), שעומד על יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

שיפור ברווחיות רוב בתי ההשקעות

ההון העצמי של אלטשולר שחם נסק מתחילת 2019 בכ-48% לסכום של 515 מיליון שקל (לעומת הון עצמי של 858 מיליון שקל למיטב דש, ושל 344 מיליון שקל לילין לפידות).

הגידול האמור בנכסים המנוהלים נלווה לגידול בהכנסות של בתי ההשקעות, לצד שיפור בתמונת הרווחיות של הרוב המכריע של בתי ההשקעות. כמו כן, הדוחות של בתי ההשקעות מלמדים על השינויים התפיסתיים לגבי המבנה העסקי הנכון לעתיד לבוא: מצד אחד, מיטב דש ואי.בי.אי; ומהצד השני, ילין לפידות ואנליסט.

במה מדובר? מתוקף רצון להקטין את התלות הרבה והמיידית בשוקי ההון, מיטב דש הוא בית ההשקעות עם המגוון הכי רחב של פעילויות - אשראי, ביטוח, מכללה, בנקאות להשקעות ועוד. אם ב-2015 נבעו 86% מהכנסות הבית מניהול השקעות ציבור, הרי שב-2018 היה מדובר ב-74%, כשעל פי התוכניות של מיטב דש, בשלוש השנים הבאות הפעילויות שאינן ניהול השקעות יהוו כבר 40% מהכנסות הבית. הרווח שרשם מיטב דש מתחילת 2019 מסתכם בכ-70 מיליון שקל - גידול של כ-27% ביחס לתקופה המקבילה ב-2018.

הקיצון השני הוא, כאמור, ילין לפידות, שעוסק רק בניהול כספי עמיתים. ילין לפידות הוא הגוף הרווחי ביותר בקרב בתי ההשקעות הגדולים, כשהשנה זה לא קורה רק בגלל הרווח החד-פעמי באלטשולר שחם. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 הרוויח ילין לפידות 125 מיליון שקל - גידול של 16% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - והפעם זה הספיק לו למקום השני בענף.

בדומה למיטב דש, גם בית ההשקעות הוותיק אי.בי.אי פועל בתחומים מגוונים ואלטרנטיביים. אשתקד מכר אי.בי.אי את פעילות החיסכון לטווח ארוך שלו להלמן אלדובי - מהלך שהותיר בידיו החזקה במניות חברת הגמל המשותפת, שמנוהלת על ידי הלמן אלדובי, ושייצר לאי.בי.אי רווח לפני מס של 31 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מאידך, היה לבית ההשקעות הפסד חריג ב-2018 בסך 26 מיליון שקל לפני מס, שרשם ברבעון השני אשתקד בגין הפסדים של לקוחותיו בעקבות השקעה שלא עמדה בנהלים על נגזרות של "מדד הפחד" בוול סטריט. בנטרול הרווח החד-פעמי ממכירת הגמל שלו, רשם השנה אי.בי.אי הכפלה של רווחיו לכ-45 מיליון שקל.

עוד נציין את בית ההשקעות מור, שמציג פעילות מרשימה בתחום ניהול קרנות הנאמנות, המהווה את עיקר פעילותו, ושעקף את אנליסט הוותיק ממנו במונחי רווחיות. לצד זאת, ובשל הדומיננטיות הרבה של תחום תנודתי זה, החברה משקיעה הרבה הון ומרץ ניהולי בהתרחבות לתחומים נוספים, ובראשם ניהול גמל והשתלמות, ברוקראז' מוסדי ועוד. השקעות אלה משפיעות כיום לרעה על רווחי בית ההשקעות. 

עוד כתבות

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

המולטי-מיליונר האיראני שרוצה לפתח תרופה לסרטן בישראל

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

דובר צה''ל, תא''ל אפי דפרין / צילום: צילום מסך

על רקע הדיווחים שישראל ביקשה לדחות תקיפה אמריקנית, בצבא מבהירים: "ערוכים בהגנה ובהתקפה"

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון