גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2019 הייתה שנה טובה לבתי ההשקעות - ובעיקר לאלטשולר שחם

בית ההשקעות, שהנפיק השנה בהצלחה את חברת הגמל שלו, מציג רווחים אדירים של 213 מיליון שקל מתחילת השנה - ונהפך לבעל היקף הנכסים השני בגודלו בשוק ההון הישראלי

גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושת הרבעונים הראשונים של 2019 היטיבו עם בתי ההשקעות המובילים בישראל. הודות לגאות שנרשמת השנה בשוקי ההון, שהתבטאה בעליות ניכרות במדדי המניות והאג"ח, לצד גיוסים חיוביים בהיקף ניכר בקרנות הנאמנות, נסקו הנכסים המנוהלים על ידי 11 בתי השקעות ציבוריים ו"ציבוריים למחצה", וכן בבתי ההשקעות הפרטיים פסגות ואלטשולר שחם, לסכום מצרפי מרשים של 803 מיליארד שקל. נתונים אלה עולים מניתוח דוחותיהם של בתי ההשקעות וחברות הביטוח וגם נתונים נוספים שהגיעו לידי "גלובס".

בסוף 2018 ניהלו הגופים האלה נכסים בהיקף מצרפי של כ-713 מיליארד שקל - כך שמתחילת השנה הם הציגו גידול של כ-13% בבסיס שממנו נגזרים ההכנסות והרווחים שלהם לאורך זמן. הגידול בנכסים מאפיין את כל בתי ההשקעות האלה.

במידה רבה, 2019 מסתמנת כשנה של אלטשולר שחם, שמציג, כפי שנודע ל"גלובס", רווחים אדירים של 213 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2019. אלטשולר שחם נהפך השנה לבית ההשקעות בעל היקף הנכסים השני בגודלו בשוק ההון הישראלי - מעל למיטב דש ושני רק לבית ההשקעות פסגות - שעדיין נהנה מפער אדיר לטובתו, שנזקף בעיקר לפעילות של ניהול כספי מוסדיים אחרים (המספקים לפסגות נכסים שנאמדים ב-60 מיליארד שקל).

נכון לספטמבר 2019 פסגות ניהל נכסים בהיקף של יותר מ-190 מיליארד שקל, בעוד אלטשולר שחם ניהל נכסים בהיקף של יותר מ-140 מיליארד שקל, שצמחו מתחילת השנה בשיעור הכי חד בענף - 27%. הודות לצמיחה המואצת בהיקף הנכסים המנוהל, בפעילויות והגמל והפנסיה, אבל גם בקרנות הנאמנות, אלטשולר שחם עקף עתה את מיטב דש במונחי נכסים מנוהלים.

מיטב דש מנהל כיום כ-135 מיליארד שקל, כשלאורך השנים הוא נהנה מקפיצות גדילה הודות לרכישות ומיזוגים. הבא בתור הוא בית השקעות מצליח אחר, שהוקדם רק בעשור הקודם ומאז צמח באופן אורגני, ולא באמצעות מכירות - ילין לפידות, שמנהל כיום כ-89 מיליארד שקל.

בתי ההשקעות צומחים בחדות בצל הגאות בשווקים והגיוסים בקרנות הנאמנות

את החמישייה המובילה בענף בתי ההשקעות סוגר בית ההשקעות הראל פיננסים, שנמצא בבעלות קבוצת הביטוח הראל. הראל פיננסים ניהל בסוף ספטמבר 2019 נכסים בהיקף כולל של כ-56 מיליארד שקל, כשהציג גידול נאה של 21% בנכסים מתחילת השנה הודות לגיוסים ערים מאוד בקרנות הנאמנות שלו.

הנפקה מוצלחת מאוד לאלטשולר שחם

נחזור לשורת הרווח של אלטשולר שחם, שהשנה כוללת רווח חד-פעמי בהיקף תלת-ספרתי של מיליוני שקלים מההנפקה המוצלחת מאוד (בדרך של הצעת מכר) של חברת ניהול הגמל והפנסיה שלו. רווח זה מהווה את הרוב המכריע של השיפור בתוצאות, אבל השיפור נגרם גם הודות לשיפור בביזנס ה"רגיל" של בית ההשקעות - למשל, בניהול קרנות הנאמנות וכן בניהול הגמל והפנסיה.

ביולי האחרון הצטרפה אלטשולר שחם גמל ופנסיה לבורסת תל אביב באמצעות הצעת מכר מוצלחת, שבה נרשמו ביקושים גבוהים לרבע ממניות החברה, שמכרו בית ההשקעות ומנכ"ל החברה, יאיר לוינשטיין, תמורת 288 מיליון שקל. מאז נסקה המניה בשיעור של כ-70% משווי ההנפקה, וכיום חברת הגמל וההשתלמות של אלטשולר שחם נסחרת לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל - גבוה יותר מכפליים מהשווי של כל בית ההשקעות מיטב דש (895 מיליון שקל).

שיפור בשורה התחתונה של בתי ההשקעות

למעשה, השווי של פעילות ניהול החיסכון לטווח ארוך, שנמצא בשליטת אלטשולר שחם, גבוה מהשווי הנגזר לבית ההשקעות ילין לפידות דרך אטראו הציבורית (שמחזיקה ב-50% ממניות ילין לפידות), שעומד על יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

שיפור ברווחיות רוב בתי ההשקעות

ההון העצמי של אלטשולר שחם נסק מתחילת 2019 בכ-48% לסכום של 515 מיליון שקל (לעומת הון עצמי של 858 מיליון שקל למיטב דש, ושל 344 מיליון שקל לילין לפידות).

הגידול האמור בנכסים המנוהלים נלווה לגידול בהכנסות של בתי ההשקעות, לצד שיפור בתמונת הרווחיות של הרוב המכריע של בתי ההשקעות. כמו כן, הדוחות של בתי ההשקעות מלמדים על השינויים התפיסתיים לגבי המבנה העסקי הנכון לעתיד לבוא: מצד אחד, מיטב דש ואי.בי.אי; ומהצד השני, ילין לפידות ואנליסט.

במה מדובר? מתוקף רצון להקטין את התלות הרבה והמיידית בשוקי ההון, מיטב דש הוא בית ההשקעות עם המגוון הכי רחב של פעילויות - אשראי, ביטוח, מכללה, בנקאות להשקעות ועוד. אם ב-2015 נבעו 86% מהכנסות הבית מניהול השקעות ציבור, הרי שב-2018 היה מדובר ב-74%, כשעל פי התוכניות של מיטב דש, בשלוש השנים הבאות הפעילויות שאינן ניהול השקעות יהוו כבר 40% מהכנסות הבית. הרווח שרשם מיטב דש מתחילת 2019 מסתכם בכ-70 מיליון שקל - גידול של כ-27% ביחס לתקופה המקבילה ב-2018.

הקיצון השני הוא, כאמור, ילין לפידות, שעוסק רק בניהול כספי עמיתים. ילין לפידות הוא הגוף הרווחי ביותר בקרב בתי ההשקעות הגדולים, כשהשנה זה לא קורה רק בגלל הרווח החד-פעמי באלטשולר שחם. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 הרוויח ילין לפידות 125 מיליון שקל - גידול של 16% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - והפעם זה הספיק לו למקום השני בענף.

בדומה למיטב דש, גם בית ההשקעות הוותיק אי.בי.אי פועל בתחומים מגוונים ואלטרנטיביים. אשתקד מכר אי.בי.אי את פעילות החיסכון לטווח ארוך שלו להלמן אלדובי - מהלך שהותיר בידיו החזקה במניות חברת הגמל המשותפת, שמנוהלת על ידי הלמן אלדובי, ושייצר לאי.בי.אי רווח לפני מס של 31 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מאידך, היה לבית ההשקעות הפסד חריג ב-2018 בסך 26 מיליון שקל לפני מס, שרשם ברבעון השני אשתקד בגין הפסדים של לקוחותיו בעקבות השקעה שלא עמדה בנהלים על נגזרות של "מדד הפחד" בוול סטריט. בנטרול הרווח החד-פעמי ממכירת הגמל שלו, רשם השנה אי.בי.אי הכפלה של רווחיו לכ-45 מיליון שקל.

עוד נציין את בית ההשקעות מור, שמציג פעילות מרשימה בתחום ניהול קרנות הנאמנות, המהווה את עיקר פעילותו, ושעקף את אנליסט הוותיק ממנו במונחי רווחיות. לצד זאת, ובשל הדומיננטיות הרבה של תחום תנודתי זה, החברה משקיעה הרבה הון ומרץ ניהולי בהתרחבות לתחומים נוספים, ובראשם ניהול גמל והשתלמות, ברוקראז' מוסדי ועוד. השקעות אלה משפיעות כיום לרעה על רווחי בית ההשקעות. 

עוד כתבות

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי־הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת, ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שהתקיים בשבוע שעבר, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך מפגש סגור לכ-100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מבנק לאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספרייה הלאומית נחנכה סוף-סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רן גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוות־דעת היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יזמים בתחום השכירות המוסדית לא ממהרים למכור דירות

מבדיקת גלובס עולה כי יזמי נדל"ן הפועלים במסלול "דירה להשכיר" החלו לחזור לענף רק במכרזי רמ"י האחרונים, אך יידרשו שנים עד שישכירו את הדירות ● במסלול חוק עידוד השקעות הון יזמים ירד מספר הדירות להשכרה עקב שינוי החוק, אך גם נמכרות מעט דירות שהושכרו בעבר

תיק הנכסים של הציבור / אילוסטרציה: Shutterstock

לישראלים יש 7 טריליון שקל בשוק ההון. איפה הם נמצאים?

בנק ישראל מפרסם מדי רבעון את תיק הנכסים של הציבור • בכמה הוא מסתכם, ומה הנכסים המועדפים על הישראלים? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"