גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתווה שלא היה: איך הפיל הליכוד על ריבלין הצעה לרוטציה

במערכת הפוליטית שוב עולות הקריאות לכבד את "מתווה הנשיא", וחוזרת המנטרה: שנה-שנתיים-שנה • אלא שריבלין מעולם לא הזכיר רוטציה ולא הציע שנתניהו ישוב לשנת הכהונה הרביעית • כיצד נולד הספין, איך הוא התגלגל, ואיך נראית רוטציה אמיתית? ● המשרוקית של גלובס

רה"מ בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן ריבלין / צילומים: איל יצהר ורויטרס
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן ריבלין / צילומים: איל יצהר ורויטרס

דוברים בכירים בליכוד שוב נאחזים ביוקרה של נשיא המדינה בהתנצחות האינסופית על המתכון לממשלת אחדות. אחרי שקראו במשך חודשיים לכבד את מה שכינו "מתווה הנשיא", שכביכול יבטיח לבנימין נתניהו לחזור לראשות הממשלה אחרי שנתיים של בני גנץ - הם אפילו הסכימו להתפשר על הפרטים. השר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר לרשת 13 בראשית השבוע: "התקופה הראשונה שלנו לא תהיה שנה, כפי שהציע מתווה הנשיא, אלא קצת פחות מחצי שנה". דיווחים דייקו שבליכוד התפשרו על חמישה חודשים, שבעה פחות ממה שהמליץ ראובן ריבלין. מכל מקום, שבעה פחות ממה שהליכוד שכנע אותנו שריבלין המליץ.

פרשת "מתווה הנשיא" היא דוגמה מאלפת לדרך שבה קובעים תודעה. נדרשנו לספין הזה לפני יותר מחודש, קצת אחרי שהמנדט להרכבת ממשלה עבר לגנץ. שר האנרגיה יובל שטייניץ הסביר אז לכאן ב’ כי "אנחנו חודש לאחר שגורם ניטרלי - נשיא המדינה - הניח על השולחן מתווה שהוא האפשרות היחידה לממשלת אחדות".

והוא פירט: "מתווה הנשיא אומר שיש רוטציה, נתניהו שנה, גנץ שנתיים ואחר כך נתניהו עוד פעם שנה"

בדקנו, חיפשנו, חפרנו, ולא מצאנו זכר לכך שריבלין הציע נוסחה כזו, "שנה-שנתיים-שנה". לפני שתיקנו את הטענה מעל דפי העיתון, שאלנו את שטייניץ מתי הציג הנשיא לוח זמנים כזה. תשובה עניינית לא קיבלנו, אבל בחלוף חודש, כלומר לפני ימים ספורים, שטייניץ שוב מחה על סרבנותם של אנשי כחול לבן, הפעם בגלי צה"ל: "כשאמרנו שנתיים-שנתיים, אמרו בכחול לבן ‘שנתיים זה מוגזם, כי נשב איתו במהלך המשפט’. כשבא מתווה הנשיא ואמר ‘שנה, שנתיים, שנה’, אמרו ‘זה עדיין קשה לנו’".

כדי לראות איך כזב נולד צריך לחזור לשבוע שקדם לטקס מסירת המנדט לנתניהו, שבו הציע ריבלין כמה עקרונות לממשלת אחדות בין הליכוד לכחול לבן. שישה ימים אחרי הבחירות, כשהקושי של שני הגושים להשיג רוב העסיק את המערכת הפוליטית, התראיין לקשת 12 דוד ביטן, חבר צוות המו"מ הקואליציוני של הליכוד. גנץ ונתניהו צריכים לשבת ולדבר, אמר, אחרת לא ייצא כלום. והוא הסביר:

"יש דרך לפתור את בעיית הרוטציה, למשל: שנה נתניהו, שנתיים גנץ, ואז שנה לליכוד או נתניהו"

זה המקום שבו מצאנו לראשונה את הנוסחה "של הנשיא". ייתכן שמישהו העלה אותה עוד קודם. בכל מקרה, כשריבלין הציג את הצעתו כעבור יומיים, היא נשמעה אחרת לחלוטין.

ב-25 בספטמבר, עם מסירת המנדט לנתניהו, שטח ריבלין מול המצלמות מתווה ליציאה ממה שכינה "המבוי הפוליטי הסתום". עיקריו, שאותם כבר הציג לדבריו לראשי הסיעות הגדולות, היו כדלקמן: ממשלה שיהיה בה שוויון בין הגושים; חיזוק מעמדו החוקי של ממלא מקום ראש הממשלה, כדי שבמקרה של יציאת ה"ראש" לנבצרות יקבל ממלא המקום את כל סמכויותיו; וביטול המגבלה החוקית על משך הנבצרות, שעומדת על 100 יום.

את התמליל המדויק של נאום ריבלין קיבלנו באדיבות בית הנשיא, ומי שירצה לקרוא בו בעצמו ימצא לינק לטקסט המלא ברשימת המקורות בסוף האייטם. שימו לב שריבלין לא הציע שום לוח זמנים לרוטציה, אלא קבע שהחילופים יתבצעו כאשר יימצא "צורך בהודעה על נבצרות". למעשה, הוא כלל לא נקב במילה "רוטציה". גם הכתבים הפוליטיים שכיסו את האירוע לא הזכירו אותה, וירון דקל אף הקפיד לציין ב"מקור ראשון" שהנשיא לא דיבר על רוטציה.
מהי רוטציה, לפי הניסיון הפוליטי בישראל? הסכם הרוטציה המפורסם נחתם ב-1984 בין העבודה, בראשות שמעון פרס, לליכוד, בראשות יצחק שמיר. כיוון שהחוק הישראלי לא מכיר באפשרות להחליף ראש ממשלה באמצע כהונת הממשלה, סיכמו המפלגות על המנגנון הבא: פרס יכהן שנתיים כששמיר הוא ממלא מקומו, ואז תתפטר הממשלה, ושמיר יקים ממשלה חדשה - שבה פרס הוא ממלא מקומו. בליכוד פחדו שפרס יתחכם, אבל המנגנון עבד.

והנה, ארבעה ימים אחרי שקיבל נתניהו את המנדט, שמענו לראשונה על רוטציה. "בליכוד דורשים כתנאי סף את היותו של נתניהו ראשון ברוטציה תוך שהם מקבלים את מתווה הנבצרות שהציע הנשיא", דיווחה ב"גלובס" עמיתתנו טל שניידר. לדיווח נלוותה תגובת הליכוד:

"אם כחול לבן לא יקבלו את מתווה הנשיא (רוטציה וממשלה שוויונית) ולא יציעו מתווה אחר - אין טעם"

הצורה המדויקת של החילופים בממשלת אחדות תשפיע במישרין על מצבו המשפטי של נתניהו, שעומד בפני כתב אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים (וחשוב להזכיר, נהנה עדיין מחזקת החפות).השאלה אם ייצא לנבצרות וכיצד תכריע אם יוכל לנהל משפט בלי לוותר סופית על ראשות הממשלה.

מכל מקום, יותר משבועיים אחרי הודעת הליכוד כבר יצא המסגור של "מתווה הנשיא" מגבולות הליכוד. אביגדור ליברמן פרסם בפייסבוק הצעה לממשלת אחדות שבה ישתתפו רק הליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו - שחבריה לא המליצו לנשיא על איש מהמועמדים:

"במידה ותושג הסכמה על קווי היסוד, יש לאמץ את מתווה הנשיא לרוטציה על ראשות הממשלה"

מקץ שבועיים נוספים החזיר נתניהו את המנדט לנשיא, והוא עבר לגנץ. ריבלין הביע תקווה שתקום ממשלת אחדות בין הליכוד לכחול לבן, ושוב הזכיר את המתווה שלו - בלי לנקוב בפרטיו ובלי להוסיף לו דבר. הליכוד הגיב להודעה בטוויטר: "מברכים על קריאתו החוזרת של הנשיא ריבלין להקמת ממשלת אחדות רחבה לפי המתווה שהציע". גם ההודעה הזאת הכניסה לריבלין מילים לפה: הוא לא דיבר על ממשלה "רחבה".
בשבועות הבאים, כמו שראינו, ייחסו דוברי הליכוד לריבלין גם את המתווה המעגלי המפורט, שבו שב נתניהו לתפקיד אחרי שתי שנות כהונה של גנץ. הם המשיכו בכך אחרי שגנץ הודה גם הוא שנכשל בהרכבת ממשלה. בבוקר שלמחרת החזרת המנדט הבהיר מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי בגלי צה"ל:

"הנשיא השאיר פתח רחב לראשי המפלגות להגיע להסדרים ביניהם, ואמר - כל הסכמה, אני לא אתערב"

אבל באותו ערב, באותו ערוץ, ידע שר התיירות יריב לוין לספר למאזינים: "נתניהו אמור לחזור לכיסא רה"מ בתום הכהונה של גנץ, כי הרי דובר על רוטציה של שנה-שנתיים-שנה". לוין גם הסביר את הרציונל שמאחורי המתכונת היצירתית: "ראש הממשלה יכהן כממלא מקום בתקופה שבה בני גנץ יהיה ראש הממשלה, וייהנה בעצם מאותן זכויות ומאותו מעמד, נוכח העובדה שהוא גם אמור לחזור לכיסא ראש הממשלה בתום תקופת הכהונה של בני גנץ".

כל חלוקת העבודה הזאת לא באה באמת מריבלין עצמו, אבל כשלוין נשאל מתי אמור נתניהו לצאת לנבצרות הוא נתלה במתכון הזה: "הצענו שמועד הנבצרות יהיה פשוט המועד שבו יסוכם שמתבצעים החילופים". לדבריו, "כך התהליך המשפטי יתנהל במקביל לעניין, ולא יכתיב את לוחות הזמנים של העניין".

"שנה נתניהו, שנתיים גנץ, שנה בסוף נתניהו. יש לזה היגיון בסיסי - על כל פנים, זאת הצעת הנשיא"

- פסק לפני ימים ספורים שטייניץ, מפיץ נמרץ של ה"מתווה", בגלי צה"ל. והחזרה על הדברים מחלחלת. קחו למשל את המראיין הוותיק שלום קיטל, ששמע משטייניץ את הדברים בתוכניתו לפני חודש. כמה דקות אחר כך הוא שוחח עם ח"כ מאיר כהן, איש כחול לבן. כהן התלונן כי "המתווה הוא אחד הדברים הלא-ברורים". "מה לא ברור?" - הגיב קיטל - "שנה, שנתיים, שנה". 

לקריאה נוספת:

המשרוקית - יובל שטייניץ על מתווה הנשיא לקואליציה בין הליכוד לכחול לבן

בית הנשיא - דברי הנשיא בעת מסירת המנדט להרכבת הממשלה לבנימין נתניהו

גלובס - "הליכוד יהיה מוכן להפוך כל אבן כדי להגיע לממשלת אחדות", 29.9.2019

בית הנשיא - שידור ממעמד הטלת הרכבת הממשלה על בני גנץ

עוד כתבות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים