גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתווה שלא היה: איך הפיל הליכוד על ריבלין הצעה לרוטציה

במערכת הפוליטית שוב עולות הקריאות לכבד את "מתווה הנשיא", וחוזרת המנטרה: שנה-שנתיים-שנה • אלא שריבלין מעולם לא הזכיר רוטציה ולא הציע שנתניהו ישוב לשנת הכהונה הרביעית • כיצד נולד הספין, איך הוא התגלגל, ואיך נראית רוטציה אמיתית? ● המשרוקית של גלובס

רה"מ בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן ריבלין / צילומים: איל יצהר ורויטרס
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן ריבלין / צילומים: איל יצהר ורויטרס

דוברים בכירים בליכוד שוב נאחזים ביוקרה של נשיא המדינה בהתנצחות האינסופית על המתכון לממשלת אחדות. אחרי שקראו במשך חודשיים לכבד את מה שכינו "מתווה הנשיא", שכביכול יבטיח לבנימין נתניהו לחזור לראשות הממשלה אחרי שנתיים של בני גנץ - הם אפילו הסכימו להתפשר על הפרטים. השר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר לרשת 13 בראשית השבוע: "התקופה הראשונה שלנו לא תהיה שנה, כפי שהציע מתווה הנשיא, אלא קצת פחות מחצי שנה". דיווחים דייקו שבליכוד התפשרו על חמישה חודשים, שבעה פחות ממה שהמליץ ראובן ריבלין. מכל מקום, שבעה פחות ממה שהליכוד שכנע אותנו שריבלין המליץ.

פרשת "מתווה הנשיא" היא דוגמה מאלפת לדרך שבה קובעים תודעה. נדרשנו לספין הזה לפני יותר מחודש, קצת אחרי שהמנדט להרכבת ממשלה עבר לגנץ. שר האנרגיה יובל שטייניץ הסביר אז לכאן ב’ כי "אנחנו חודש לאחר שגורם ניטרלי - נשיא המדינה - הניח על השולחן מתווה שהוא האפשרות היחידה לממשלת אחדות".

והוא פירט: "מתווה הנשיא אומר שיש רוטציה, נתניהו שנה, גנץ שנתיים ואחר כך נתניהו עוד פעם שנה"

בדקנו, חיפשנו, חפרנו, ולא מצאנו זכר לכך שריבלין הציע נוסחה כזו, "שנה-שנתיים-שנה". לפני שתיקנו את הטענה מעל דפי העיתון, שאלנו את שטייניץ מתי הציג הנשיא לוח זמנים כזה. תשובה עניינית לא קיבלנו, אבל בחלוף חודש, כלומר לפני ימים ספורים, שטייניץ שוב מחה על סרבנותם של אנשי כחול לבן, הפעם בגלי צה"ל: "כשאמרנו שנתיים-שנתיים, אמרו בכחול לבן ‘שנתיים זה מוגזם, כי נשב איתו במהלך המשפט’. כשבא מתווה הנשיא ואמר ‘שנה, שנתיים, שנה’, אמרו ‘זה עדיין קשה לנו’".

כדי לראות איך כזב נולד צריך לחזור לשבוע שקדם לטקס מסירת המנדט לנתניהו, שבו הציע ריבלין כמה עקרונות לממשלת אחדות בין הליכוד לכחול לבן. שישה ימים אחרי הבחירות, כשהקושי של שני הגושים להשיג רוב העסיק את המערכת הפוליטית, התראיין לקשת 12 דוד ביטן, חבר צוות המו"מ הקואליציוני של הליכוד. גנץ ונתניהו צריכים לשבת ולדבר, אמר, אחרת לא ייצא כלום. והוא הסביר:

"יש דרך לפתור את בעיית הרוטציה, למשל: שנה נתניהו, שנתיים גנץ, ואז שנה לליכוד או נתניהו"

זה המקום שבו מצאנו לראשונה את הנוסחה "של הנשיא". ייתכן שמישהו העלה אותה עוד קודם. בכל מקרה, כשריבלין הציג את הצעתו כעבור יומיים, היא נשמעה אחרת לחלוטין.

ב-25 בספטמבר, עם מסירת המנדט לנתניהו, שטח ריבלין מול המצלמות מתווה ליציאה ממה שכינה "המבוי הפוליטי הסתום". עיקריו, שאותם כבר הציג לדבריו לראשי הסיעות הגדולות, היו כדלקמן: ממשלה שיהיה בה שוויון בין הגושים; חיזוק מעמדו החוקי של ממלא מקום ראש הממשלה, כדי שבמקרה של יציאת ה"ראש" לנבצרות יקבל ממלא המקום את כל סמכויותיו; וביטול המגבלה החוקית על משך הנבצרות, שעומדת על 100 יום.

את התמליל המדויק של נאום ריבלין קיבלנו באדיבות בית הנשיא, ומי שירצה לקרוא בו בעצמו ימצא לינק לטקסט המלא ברשימת המקורות בסוף האייטם. שימו לב שריבלין לא הציע שום לוח זמנים לרוטציה, אלא קבע שהחילופים יתבצעו כאשר יימצא "צורך בהודעה על נבצרות". למעשה, הוא כלל לא נקב במילה "רוטציה". גם הכתבים הפוליטיים שכיסו את האירוע לא הזכירו אותה, וירון דקל אף הקפיד לציין ב"מקור ראשון" שהנשיא לא דיבר על רוטציה.
מהי רוטציה, לפי הניסיון הפוליטי בישראל? הסכם הרוטציה המפורסם נחתם ב-1984 בין העבודה, בראשות שמעון פרס, לליכוד, בראשות יצחק שמיר. כיוון שהחוק הישראלי לא מכיר באפשרות להחליף ראש ממשלה באמצע כהונת הממשלה, סיכמו המפלגות על המנגנון הבא: פרס יכהן שנתיים כששמיר הוא ממלא מקומו, ואז תתפטר הממשלה, ושמיר יקים ממשלה חדשה - שבה פרס הוא ממלא מקומו. בליכוד פחדו שפרס יתחכם, אבל המנגנון עבד.

והנה, ארבעה ימים אחרי שקיבל נתניהו את המנדט, שמענו לראשונה על רוטציה. "בליכוד דורשים כתנאי סף את היותו של נתניהו ראשון ברוטציה תוך שהם מקבלים את מתווה הנבצרות שהציע הנשיא", דיווחה ב"גלובס" עמיתתנו טל שניידר. לדיווח נלוותה תגובת הליכוד:

"אם כחול לבן לא יקבלו את מתווה הנשיא (רוטציה וממשלה שוויונית) ולא יציעו מתווה אחר - אין טעם"

הצורה המדויקת של החילופים בממשלת אחדות תשפיע במישרין על מצבו המשפטי של נתניהו, שעומד בפני כתב אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים (וחשוב להזכיר, נהנה עדיין מחזקת החפות).השאלה אם ייצא לנבצרות וכיצד תכריע אם יוכל לנהל משפט בלי לוותר סופית על ראשות הממשלה.

מכל מקום, יותר משבועיים אחרי הודעת הליכוד כבר יצא המסגור של "מתווה הנשיא" מגבולות הליכוד. אביגדור ליברמן פרסם בפייסבוק הצעה לממשלת אחדות שבה ישתתפו רק הליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו - שחבריה לא המליצו לנשיא על איש מהמועמדים:

"במידה ותושג הסכמה על קווי היסוד, יש לאמץ את מתווה הנשיא לרוטציה על ראשות הממשלה"

מקץ שבועיים נוספים החזיר נתניהו את המנדט לנשיא, והוא עבר לגנץ. ריבלין הביע תקווה שתקום ממשלת אחדות בין הליכוד לכחול לבן, ושוב הזכיר את המתווה שלו - בלי לנקוב בפרטיו ובלי להוסיף לו דבר. הליכוד הגיב להודעה בטוויטר: "מברכים על קריאתו החוזרת של הנשיא ריבלין להקמת ממשלת אחדות רחבה לפי המתווה שהציע". גם ההודעה הזאת הכניסה לריבלין מילים לפה: הוא לא דיבר על ממשלה "רחבה".
בשבועות הבאים, כמו שראינו, ייחסו דוברי הליכוד לריבלין גם את המתווה המעגלי המפורט, שבו שב נתניהו לתפקיד אחרי שתי שנות כהונה של גנץ. הם המשיכו בכך אחרי שגנץ הודה גם הוא שנכשל בהרכבת ממשלה. בבוקר שלמחרת החזרת המנדט הבהיר מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי בגלי צה"ל:

"הנשיא השאיר פתח רחב לראשי המפלגות להגיע להסדרים ביניהם, ואמר - כל הסכמה, אני לא אתערב"

אבל באותו ערב, באותו ערוץ, ידע שר התיירות יריב לוין לספר למאזינים: "נתניהו אמור לחזור לכיסא רה"מ בתום הכהונה של גנץ, כי הרי דובר על רוטציה של שנה-שנתיים-שנה". לוין גם הסביר את הרציונל שמאחורי המתכונת היצירתית: "ראש הממשלה יכהן כממלא מקום בתקופה שבה בני גנץ יהיה ראש הממשלה, וייהנה בעצם מאותן זכויות ומאותו מעמד, נוכח העובדה שהוא גם אמור לחזור לכיסא ראש הממשלה בתום תקופת הכהונה של בני גנץ".

כל חלוקת העבודה הזאת לא באה באמת מריבלין עצמו, אבל כשלוין נשאל מתי אמור נתניהו לצאת לנבצרות הוא נתלה במתכון הזה: "הצענו שמועד הנבצרות יהיה פשוט המועד שבו יסוכם שמתבצעים החילופים". לדבריו, "כך התהליך המשפטי יתנהל במקביל לעניין, ולא יכתיב את לוחות הזמנים של העניין".

"שנה נתניהו, שנתיים גנץ, שנה בסוף נתניהו. יש לזה היגיון בסיסי - על כל פנים, זאת הצעת הנשיא"

- פסק לפני ימים ספורים שטייניץ, מפיץ נמרץ של ה"מתווה", בגלי צה"ל. והחזרה על הדברים מחלחלת. קחו למשל את המראיין הוותיק שלום קיטל, ששמע משטייניץ את הדברים בתוכניתו לפני חודש. כמה דקות אחר כך הוא שוחח עם ח"כ מאיר כהן, איש כחול לבן. כהן התלונן כי "המתווה הוא אחד הדברים הלא-ברורים". "מה לא ברור?" - הגיב קיטל - "שנה, שנתיים, שנה". 

לקריאה נוספת:

המשרוקית - יובל שטייניץ על מתווה הנשיא לקואליציה בין הליכוד לכחול לבן

בית הנשיא - דברי הנשיא בעת מסירת המנדט להרכבת הממשלה לבנימין נתניהו

גלובס - "הליכוד יהיה מוכן להפוך כל אבן כדי להגיע לממשלת אחדות", 29.9.2019

בית הנשיא - שידור ממעמד הטלת הרכבת הממשלה על בני גנץ

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות