גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החרם הכלכלי מעיק, אז מדוע ההנהגה באיראן אופטימית

בממשל טהראן הצליחו לדכא את המהומות במדינה, ונהנים גם מהצטרפותן של שש מדינות אירופיות למנגנון עקיפת הסנקציות האמריקאיות

נשיא איראן חסן רוחאני  / צילום: רויטרס
נשיא איראן חסן רוחאני / צילום: רויטרס

אולי הודעת שש המדינות האירופיות השבוע כי יצטרפו להסדר עוקף העיצומים האמריקאים, היא שהשרתה ביטחון אצל ההנהגה האיראנית. ואולי ריסוקה של המחאה האחרונה, שהייתה הגדולה מסוגה בשנים האחרונות, היא שהביאה את נשיא איראן חסן רוחאני לשגר מסר נוסף לארצות הברית על נכונות לפתוח מחדש את המו"מ על הסכם הגרעין.

בפגישה עם עיתונאים ואישי ציבור אמר רוחאני, כי שעה לאחר שארצות הברית תסיר את העיצומים ה"מוטעים, לא חוקיים, לא צודקים ובסגנון טרוריסטי", לפי הגדרתו, נוכל לשבת עם דונלד טראמפ והשותפות האחרות שהיו להסכם הגרעין.

רוחאני האשים את ישראל ואת ערב הסעודית בכך שהן אלה שדוחקות את ארצות הברית לעימות מול איראן, מתוך תקווה כי העיצומים הכלכליים שהוטלו עליה יביאו לקריסתה.

בתוך כך, באיראן התפרסמו דיווחים כי יפן עשויה להיות המתווכת במשא ומתן כזה. ראש ממשלת יפן שינזו אבה ביקר בטהרן ביוני השנה, ובשבועות האחרונים הגיע לטוקיו סגן שר החוץ האיראני עם מסר מרוחאני. לפי הפרסומים, המסר עסק בניסיון התיווך של יפן, אשר מתכוונת להאיץ את המגעים לתיווך.

בתחילת השבוע פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו הודעה נזעמת נגד המדינות שהודיעו על הצטרפות למנגנון עקיפת הסנקציות הכלכליות נגד איראן. ההודעה עסקה באבסורד שבעיתוי ההודעה של שש המדינות. נתניהו אמר, כי בשעה שהאיראנים ושליחיהם שוחטים מאות אנשים ברחבי המזרח התיכון - בטהרן, בבגדד ובביירות - מדינות אירופה ממהרות להעניק ויתורים נוספים לאיראן. לדבריו, מדינות אירופיות אלה לא למדו שום דבר מההיסטוריה - וההיסטוריה, לדבריו, תשפוט אותן. נתניהו קרא למדינות העולם להצטרף להגברת הלחץ והסנקציות על איראן, כפי שעשתה ארצות הברית.

המשחק הכפול של בריטניה, צרפת וגרמניה

כאמור, הכל החל בסוף השבוע שעבר. "שש המדינות" - פינלנד, בלגיה, הולנד, דנמרק, נורבגיה ושוודיה - הודיעו כי הן מצטרפות למנגנון עקיפת העיצומים האמריקאים. על הקמת המנגנון הכריזו בראשית השנה בריטניה צרפת וגרמניה, כשהמטרה לאפשר לחברות אירופיות לסחור עם איראן מבלי שיפגעו מכללי החרם האמריקאי.

המהלך האחרון הגיע כתגובה למהלך האמריקאי במסגרתו הורה הנשיא דונלד טראמפ על חידוש חרם הסחר עם איראן, ובכך למעשה ניתק את הרפובליקה האיסלמית מרוב קשרי המסחר שלה. חברות שממשיכות לסחור עימה מסתכנות בחרם אמריקאי. מה שהותיר את סין, ונצואלה ובמידה חלקית רוסיה, כמעט לבד ביחסי סחר עם איראן.

יצוא הנפט, הענף הכלכלי האיראני הראשי, פחת ב-80%. וההשלכות לחרם ניכרות. סגן נשיא איראן, אשאק ג'האנגירי, הודה השבוע כי העיצומים על תעשיית הנפט הם מכה אנושה לכלכלה באיראן, שהגיעה לדבריו למצב הקשה ביותר בתולדותיה מאז המהפכה האסלאמית לפני ארבעים שנה.

המכה הכלכלית עצומה, ואיראן יחד עם חלק ממדינות אירופה המתנגדות לעיצומים חיפשו מוצא. שלוש המובילות האירופיות - בריטניה, צרפת וגרמניה - הכריזו כאמור על המסלול העוקף בתחילת השנה, שעיקרו סחר באמצעות גורמים שלישיים, חילופי סחורות ללא מזומנים ושימוש בכלי עזר אחרים כמו מטבעות קריפטו במקום דולרים ואירו. והעיתוי, כפי שהדגיש נתניהו, אכן צורם.

אולי כדי להרגיע מעט, השבוע פרסמו שלוש המעצמות האירופיות השותפות להסכם - בריטניה, גרמניה וצרפת - מכתב שנשלח לאו"ם, ולפיו איראן מחומשת בטילים בליסטיים היכולים לשאת ראש נפץ גרעיני לטווח ארוך. מועצת הביטחון תקיים דיון מיוחד בנושא הזה בימים הקרובים. המשמעות: אירופה מאותתת לטהרן - אנחנו נסייע בעניין חידוש הסכם הגרעין מול ארצות הברית, אבל במקביל יעלה על השולחן גם עניין הטילים הבליסטיים שבעבר איראן סירבה לדון בו.

באיראן עדיין שורר חוסר שקט בולט. בשבוע שעבר התקיימו הפגנות זעם, בגל נרחב שהקיף את רוב המדינה. ההפגנות פרצו בשל העלאת מחירי הדלק ב-200%, לצד תנאים כלכליים מידרדרים, אבטלה גואה, שער מטבע מקומי שמתרסק ומחסור במוצרים רבים.

כמה נהרגו במהומות? הגרסאות סותרות

השלטונות פעלו נגד המפגינים בכוח רב, והכניסו למיגורן את אנשי המיליציות של משמרות המהפיכה. השבוע פרסם ארגון אמנסטי הבינלאומי כי מספר ההרוגים במהומות עומד על לפחות 208, וככל הנראה המספר האמיתי כפול. אלפים נפצעו, וקרוב לעשרת אלפים נעצרו. על-פי אומדנים שונים, בהפגנות השתתפו כ-200 אלף איש.

שר הפנים האיראני, עבדול רזא רחמני פזלי, טען כי במהלך המהומות הוצתו 731 סניפי בנק, 140 מבני ממשל, כ-70 תחנות דלק וגם יותר מ-50 תחנות משטרה ובסיסים של כוחות הביטחון. לדבריו, במהלך המהומות ניסו כ-500 בני אדם להסתער על משרדי הטלוויזיה האיראנית בבירה טהרן, אך נהדפו.

המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי, האשים סוכנים אמריקאים וישראלים כי ליבו את המהומות. בניסיון למנוע דיווחים מצולמים מהשטח וקריאה להגעה להפגנות, הסתייע הממשל באיראן למשך כמה ימים בכלי המוכר - השתקת רשת האינטרנט.

איך התקבלו האירועים הללו באירופה? שם הסתפקו בביקורת מהוססת כלפי איראן, על דיכוי ההפגנות, ותו לא.

העלייה בשער הריאל נבלמה

במקביל חידשו האיראנים את פעילות העשרת האורניום. לפי דוח של פקחי האו"ם, עקבות של אורניום נמצאו באתר נוסף שהאיראנים ניסו ככל הנראה להסתירו.

להודעת ההצטרפות של שש המדינות האירופיות הנוספות למסלול עוקף העיצומים, אין עדיין משמעות מעשית. היא הותנתה בכך שאיראן תחזור לעמוד בתנאי ההסכם - קרי, תפסיק להעשיר אורניום.

השבוע נפגשו בווינה נציגי האיחוד האירופי עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף. הוא דרש ישום מיידי של הפסקת העיצומים, ולפי הפרסומים באיראן - ההחלטה אם להפסיק את העשרת האורניום תתקבל רק לאחר שהסחר עם אירופה יתחדש, באמצעות המסלול העוקף.

האירופים, שמצד אחד מתנגדים בתקיפות לעיצומים האמריקאים, לא רוצים להרגיז יתר על המידה את הנשיא טראמפ. הם נפגשים במקביל עם נציגי הממשל האמריקאי בוועידת נאט"ו המתקיימת בלונדון, והנושא האיראני עומד בראש סדר היום. ואולי בשל כך יצא שר החוץ זריף מאוכזב מהפגישות, וצייץ אחר כך כי האירופים פועלים לפתור מחלה קשה בפלסטר, וכי הם מונעים תרופות חיוניות מילדי איראן. הציוץ הזה זכה לתגובות נזעמות מאיראנים רבים, על רקע הדיכוי האלים של המהומות. אחד מהם כתב: "בפעם האחרונה שבדקתי, אתה (זריף) והממשל שלך הרגתם ילדים איראנים ברחובות. שום תרופה לא תעזור, אלא סילוקכם".

באיראן עצמה המצב נותר בעינו: שער המטבע המקומי הריאל ממשיך לרדת, ובסוף השבוע בשל המהומות נסחר בסביבות 140 אלף ריאל לדולר, ו-150 אלף לאירו. העלייה אמנם נבלמה מעט השבוע, לאחר הודעת שש המדינות האירופיות על הצטרפותן למסלול עוקף העיצומים, אבל חולשת המטבע והפער בין שערי השוק השחור, הריאלי אל מול השער הרשמי, פוגעים קשה בתעשיה וככלל בכלכלה. הבנקים החלו לפעול באופן מלא רק מתחילת השבוע, וחלק מהמפעלים ואזורי המסחר עדיין סגורים לאחר שניזוקו בהפגנות. 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר