גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?

בזמן שרוב הליגות באירופה יוצאות לפגרת חג המולד, באנגליה לא עוצרים, ומבלים את החג בצפייה בכדורגל ● מי שמצטרפת השנה לחגיגה היא אמזון, שרכשה את זכויות השידור ל-20 משחקים ● אלא שהכדורגל עבורה הוא רק תירוץ כדי למשוך לקוחות חדשים לשירותים אחרים

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

בימים האחרונים מתרחשת באנגליה היסטוריה קטנה: זו הפעם הראשונה שמשחקי הליגה המקומית בכדורגל משודרים בממלכה לא בערוצים ה"סטנדרטיים". כלומר, אוהדי כדורגל שרגילים לצפות במשחקים בערוצי הטלוויזיה הרגילים של סקיי או BT (בריטיש טלקום), ייאלצו כעת לשלם גם לאמזון-פריים כדי לצפות בכדורגל. כן, משחקי כדורגל בשידור חי באמזון.

מדובר ב-20 משחקי פרמיירליג שנערכים בדצמבר, כולל כל מחזור ה"בוקסינג דיי" היוקרתי ב-26-27 בדצמבר. בהתחשב בעובדה שרק 200 מ-380 משחקי פרמיירליג משודרים העונה באנגליה, החבילה של אמזון מהווה נתח בהחלט משמעותי (10%) משידורי הליגה האנגלית בממלכה.

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?
כבר שנים שחברות כמו אמזון, פייסבוק, נטפליקס ואפל רואות בשידורי ספורט כלי פוטנציאלי לצבירת מנויים ולקוחות. פייסבוק שידרה לא מעט אירועי ספורט בשנים האחרונות, אבל המהלך הבולט ביותר שלה היה רכישת 20 משחקי בייסבול מליגת ה-MLB לשידור בבלעדיות במהלך שנת 2018; טוויטר משדרת משחקים מענפים שונים; אמזון שידרה עשרות משחקי טניס ואת אליפות ארה"ב בטניס ב-2018, וההסכם הנוכחי שלה עם הפרמיירליג משמעותי בעיקר כי הוא כולל גם את עונות 2020/21 ו-2021/22. לפי "בלומברג", כ-1% מההשקעה של אמזון בתוכן מופנית לרכישת זכויות של שידורי ספורט.

ראשי נטפליקס הצהירו חד-משמעית בסוף 2018 כי "אנחנו לא חלק מהמשחק של שידורי ספורט בשידור ישיר". את האמירה הזאת יהיה מעניין לבחון ככל שיגבר על החברה הלחץ לייצר ולרכוש תוכן כדי לעמוד בתחרות עם אפל ודיסני.

3 מנויים בתשלום ל-3 זכיינים שונים

הקהל שבוי

אוהדי הספורט הם קהל שבוי שמוכן לשלם הרבה. ההנחה של חברות התוכן כמו אמזון היא שרכישת אירועי ספורט משמעותיים תגדיל את כמות הלקוחות שלהן ואת היקף הפרסום אצלן.

העיתוי של כניסת אמזון לשוק, כשהעונה באנגליה בשיאה, לא מקרי. על פי הערכות בשוק, המהלך נעשה מתוך שיקול אסטרטגי מובהק: הרשמה של לקוחות חדשים בזכות שידורי הכדורגל תוביל לעלייה ניכרת במכירות האתר שלה בתקופת תקופת הכריסטמס וחג המולד. גם שעות המשחקים, החל מ-19:30 באנגליה, הן לא שעות סטנדרטיות למשחקי הליגה האנגלית, שבדרך כלל משוחקים בצהריים. שעות הערב מכוונות על מנת לתפוס יותר קהלים, שיובילו בסופו של דבר לכמה שיותר קניות אונליין.

המחיר שאמזון שילמה עבור פוטנציאל השופינג של דצמבר טרם נחשף. רמז אפשר למצוא אצל המתחרה BT, ששילמה 90 מיליון ליש"ט עבור חבילה דומה של 20 משחקים - ממוצע של 4.5 מיליון ליש"ט לכל משחק.

צעד אחר צעד

המטרה של אמזון ברורה, אבל יש צד נוסף למשוואה והוא גופי הספורט והליגות. נראה שהם לא מתלוננים על כניסת ענקיות התוכן לתחומם, כי הם להוטים להגדיל בכל דרך את ההכנסות ממכירת הזכויות. את המחסום העיקרי הם פרצו כבר לפני כ-30 שנה, עם זליגת שידורים מהערוצים הציבוריים לערוצים בתשלום.

כעת עומד בפניהם מחסום נוסף - איך לשכנע את הצופים לעשות מנויים ולשלם על שלושה ערוצים שונים כדי לצפות בליגה אחת. נכון להיום, חובב ספורט באנגליה שרוצה לראות את כל משחקי הפרמיירליג צריך לשלם גם לסקיי, גם ל-BT ועכשיו גם אמזון. מדובר בעלות חודשית של כ-75 ליש"ט.

גופי הספורט כבר מנוסים, ויש להם שיטות לפתות את ענקיות התוכן להיכנס לשוק השידורים שלהם. הם עושים זאת באמצעות פירוק המכרז לחבילות קטנות, של כמה עשרות משחקים. זאת מתוך תקווה שלפחות אחת תתאים באופן כלשהו לאחד הגופים. כך למשל עשתה הפריימרליג והצליחה למכור חבילה לאמזון.

לצפות בלי לשלם

שתי בעיות נותרו לא לגמרי פתורות. הראשונה: הקושי של אמזון לאכוף את התשלום שהיא גובה מלקוחות עבור השידורים. מאחר שכל המשחקים נכללים בתוך חודש אחד (דצמבר) ואמזון מאפשרת לנרשמים חדשים חודש ראשון של הרשמה ללא תשלום, אוהדי כדורגל עסקו בימים האחרונים ב"איך לראות כדורגל בדצמבר ולהתנתק מאמזון בתום 30 יום".

הנחיות ברורות ניתנו בכתבות בתקשורת גם למי שהיו מנויים בעבר או מנויים כיום על אמזון-פריים. לדוגמה, כל מה שצריך כעת כדי לראות משחקים במהלך דצמבר הוא להרשם מחדש לאמזון-פריים עם חשבון דואר אלקטרוני אחר; וכך הלאה והלאה.

הבעיה שיותר מטרידה את ראשי הפרמיירליג וחלק גדול מהאוהדים קשורה לאיכות הצפייה - האם טכנולוגיית הסטרימינג מסוגלת לעמוד בעומס. ברמת ההפקה עשתה אמזון הכול כדי לתת לאוהדים את מה שהם רגילים ואף יותר מזה - היא הקימה אולפנים, שכרה שדרים איכותיים ופרשנים מוכרים כמו אלן שירר, מייקל אואן ותיירי הנרי. בנוסף, היא אפילו איפשרה פיצ'ר אחד שזכה לתגובות נלהבות, של שידור המשחקים עם הרעש של האצטדיון בלבד ללא פרשן ושדר.

אבל מאז השידור הראשון ב-3 בדצמבר מוצפת הרשת בכתבות שעוסקות בין היתר בתלונות של אוהדים רבים על תקיעות של השידור, סאונד של השדרים שלא מסונכרן עם השידור, ועד בעיות סטרימינג שלטענת אוהדים הובילו לפער של שניות ארוכות מאוד בין ההתרחשות במגרש לבין השידור. למשל, אוהד מנצ'סטר יונייטד כתב בטוויטר: "השידור באמזון אצלי הוא כרגע באיחור של 15 שניות"; אוהד אחר: "קיבלתי התרעה מ-SkyBet על שער לפני שראיתי אותו בשידור של אמזון. ספוילרים!!".

אפשר להניח שהפער שנראה שקיים בין הטכנולוגיה לבין היכולת לספק שידור לכמות צופים גדולה מאוד ייסגר מתישהו בהמשך. השאלה היא רק מתי. 

עוד כתבות

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר