גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?

בזמן שרוב הליגות באירופה יוצאות לפגרת חג המולד, באנגליה לא עוצרים, ומבלים את החג בצפייה בכדורגל ● מי שמצטרפת השנה לחגיגה היא אמזון, שרכשה את זכויות השידור ל-20 משחקים ● אלא שהכדורגל עבורה הוא רק תירוץ כדי למשוך לקוחות חדשים לשירותים אחרים

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

בימים האחרונים מתרחשת באנגליה היסטוריה קטנה: זו הפעם הראשונה שמשחקי הליגה המקומית בכדורגל משודרים בממלכה לא בערוצים ה"סטנדרטיים". כלומר, אוהדי כדורגל שרגילים לצפות במשחקים בערוצי הטלוויזיה הרגילים של סקיי או BT (בריטיש טלקום), ייאלצו כעת לשלם גם לאמזון-פריים כדי לצפות בכדורגל. כן, משחקי כדורגל בשידור חי באמזון.

מדובר ב-20 משחקי פרמיירליג שנערכים בדצמבר, כולל כל מחזור ה"בוקסינג דיי" היוקרתי ב-26-27 בדצמבר. בהתחשב בעובדה שרק 200 מ-380 משחקי פרמיירליג משודרים העונה באנגליה, החבילה של אמזון מהווה נתח בהחלט משמעותי (10%) משידורי הליגה האנגלית בממלכה.

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?
כבר שנים שחברות כמו אמזון, פייסבוק, נטפליקס ואפל רואות בשידורי ספורט כלי פוטנציאלי לצבירת מנויים ולקוחות. פייסבוק שידרה לא מעט אירועי ספורט בשנים האחרונות, אבל המהלך הבולט ביותר שלה היה רכישת 20 משחקי בייסבול מליגת ה-MLB לשידור בבלעדיות במהלך שנת 2018; טוויטר משדרת משחקים מענפים שונים; אמזון שידרה עשרות משחקי טניס ואת אליפות ארה"ב בטניס ב-2018, וההסכם הנוכחי שלה עם הפרמיירליג משמעותי בעיקר כי הוא כולל גם את עונות 2020/21 ו-2021/22. לפי "בלומברג", כ-1% מההשקעה של אמזון בתוכן מופנית לרכישת זכויות של שידורי ספורט.

ראשי נטפליקס הצהירו חד-משמעית בסוף 2018 כי "אנחנו לא חלק מהמשחק של שידורי ספורט בשידור ישיר". את האמירה הזאת יהיה מעניין לבחון ככל שיגבר על החברה הלחץ לייצר ולרכוש תוכן כדי לעמוד בתחרות עם אפל ודיסני.

3 מנויים בתשלום ל-3 זכיינים שונים

הקהל שבוי

אוהדי הספורט הם קהל שבוי שמוכן לשלם הרבה. ההנחה של חברות התוכן כמו אמזון היא שרכישת אירועי ספורט משמעותיים תגדיל את כמות הלקוחות שלהן ואת היקף הפרסום אצלן.

העיתוי של כניסת אמזון לשוק, כשהעונה באנגליה בשיאה, לא מקרי. על פי הערכות בשוק, המהלך נעשה מתוך שיקול אסטרטגי מובהק: הרשמה של לקוחות חדשים בזכות שידורי הכדורגל תוביל לעלייה ניכרת במכירות האתר שלה בתקופת תקופת הכריסטמס וחג המולד. גם שעות המשחקים, החל מ-19:30 באנגליה, הן לא שעות סטנדרטיות למשחקי הליגה האנגלית, שבדרך כלל משוחקים בצהריים. שעות הערב מכוונות על מנת לתפוס יותר קהלים, שיובילו בסופו של דבר לכמה שיותר קניות אונליין.

המחיר שאמזון שילמה עבור פוטנציאל השופינג של דצמבר טרם נחשף. רמז אפשר למצוא אצל המתחרה BT, ששילמה 90 מיליון ליש"ט עבור חבילה דומה של 20 משחקים - ממוצע של 4.5 מיליון ליש"ט לכל משחק.

צעד אחר צעד

המטרה של אמזון ברורה, אבל יש צד נוסף למשוואה והוא גופי הספורט והליגות. נראה שהם לא מתלוננים על כניסת ענקיות התוכן לתחומם, כי הם להוטים להגדיל בכל דרך את ההכנסות ממכירת הזכויות. את המחסום העיקרי הם פרצו כבר לפני כ-30 שנה, עם זליגת שידורים מהערוצים הציבוריים לערוצים בתשלום.

כעת עומד בפניהם מחסום נוסף - איך לשכנע את הצופים לעשות מנויים ולשלם על שלושה ערוצים שונים כדי לצפות בליגה אחת. נכון להיום, חובב ספורט באנגליה שרוצה לראות את כל משחקי הפרמיירליג צריך לשלם גם לסקיי, גם ל-BT ועכשיו גם אמזון. מדובר בעלות חודשית של כ-75 ליש"ט.

גופי הספורט כבר מנוסים, ויש להם שיטות לפתות את ענקיות התוכן להיכנס לשוק השידורים שלהם. הם עושים זאת באמצעות פירוק המכרז לחבילות קטנות, של כמה עשרות משחקים. זאת מתוך תקווה שלפחות אחת תתאים באופן כלשהו לאחד הגופים. כך למשל עשתה הפריימרליג והצליחה למכור חבילה לאמזון.

לצפות בלי לשלם

שתי בעיות נותרו לא לגמרי פתורות. הראשונה: הקושי של אמזון לאכוף את התשלום שהיא גובה מלקוחות עבור השידורים. מאחר שכל המשחקים נכללים בתוך חודש אחד (דצמבר) ואמזון מאפשרת לנרשמים חדשים חודש ראשון של הרשמה ללא תשלום, אוהדי כדורגל עסקו בימים האחרונים ב"איך לראות כדורגל בדצמבר ולהתנתק מאמזון בתום 30 יום".

הנחיות ברורות ניתנו בכתבות בתקשורת גם למי שהיו מנויים בעבר או מנויים כיום על אמזון-פריים. לדוגמה, כל מה שצריך כעת כדי לראות משחקים במהלך דצמבר הוא להרשם מחדש לאמזון-פריים עם חשבון דואר אלקטרוני אחר; וכך הלאה והלאה.

הבעיה שיותר מטרידה את ראשי הפרמיירליג וחלק גדול מהאוהדים קשורה לאיכות הצפייה - האם טכנולוגיית הסטרימינג מסוגלת לעמוד בעומס. ברמת ההפקה עשתה אמזון הכול כדי לתת לאוהדים את מה שהם רגילים ואף יותר מזה - היא הקימה אולפנים, שכרה שדרים איכותיים ופרשנים מוכרים כמו אלן שירר, מייקל אואן ותיירי הנרי. בנוסף, היא אפילו איפשרה פיצ'ר אחד שזכה לתגובות נלהבות, של שידור המשחקים עם הרעש של האצטדיון בלבד ללא פרשן ושדר.

אבל מאז השידור הראשון ב-3 בדצמבר מוצפת הרשת בכתבות שעוסקות בין היתר בתלונות של אוהדים רבים על תקיעות של השידור, סאונד של השדרים שלא מסונכרן עם השידור, ועד בעיות סטרימינג שלטענת אוהדים הובילו לפער של שניות ארוכות מאוד בין ההתרחשות במגרש לבין השידור. למשל, אוהד מנצ'סטר יונייטד כתב בטוויטר: "השידור באמזון אצלי הוא כרגע באיחור של 15 שניות"; אוהד אחר: "קיבלתי התרעה מ-SkyBet על שער לפני שראיתי אותו בשידור של אמזון. ספוילרים!!".

אפשר להניח שהפער שנראה שקיים בין הטכנולוגיה לבין היכולת לספק שידור לכמות צופים גדולה מאוד ייסגר מתישהו בהמשך. השאלה היא רק מתי. 

עוד כתבות

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטיין ומטרופוליס קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב–2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

חי חיון, מייסד חברת טופ גאם / צילום: שלומי יוסף

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכנן להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה

יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך טווח" ● פרטים חדשים על פרשת הברחת הסחורות מישראל לעזה ● שליחו של ביידן נגד נתניהו: "לא אומר אמת, כפוי טובה" ● עדכונים שוטפים

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

הדוח שאכזב והחשש מטראמפ: מה מפיל את מניות ביטוחי הבריאות בארה"ב?

ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' גרופ צוללת בעקבות תחזית מאכזבת לשנת 2026, וגוררת איתה חברות מרכזיות נוספות בתחום ● במקביל, הדיווח על כך שטראמפ צפוי להקפיא את עדכוני התשלומים שמקבלות חברות הביטוח הנותנות שירותים ממשלתיים, מכביד גם הוא על הסקטור