גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?

בזמן שרוב הליגות באירופה יוצאות לפגרת חג המולד, באנגליה לא עוצרים, ומבלים את החג בצפייה בכדורגל ● מי שמצטרפת השנה לחגיגה היא אמזון, שרכשה את זכויות השידור ל-20 משחקים ● אלא שהכדורגל עבורה הוא רק תירוץ כדי למשוך לקוחות חדשים לשירותים אחרים

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

בימים האחרונים מתרחשת באנגליה היסטוריה קטנה: זו הפעם הראשונה שמשחקי הליגה המקומית בכדורגל משודרים בממלכה לא בערוצים ה"סטנדרטיים". כלומר, אוהדי כדורגל שרגילים לצפות במשחקים בערוצי הטלוויזיה הרגילים של סקיי או BT (בריטיש טלקום), ייאלצו כעת לשלם גם לאמזון-פריים כדי לצפות בכדורגל. כן, משחקי כדורגל בשידור חי באמזון.

מדובר ב-20 משחקי פרמיירליג שנערכים בדצמבר, כולל כל מחזור ה"בוקסינג דיי" היוקרתי ב-26-27 בדצמבר. בהתחשב בעובדה שרק 200 מ-380 משחקי פרמיירליג משודרים העונה באנגליה, החבילה של אמזון מהווה נתח בהחלט משמעותי (10%) משידורי הליגה האנגלית בממלכה.

מה לאמזון ולכדורגל, ואיך הצליחה לחתוך נתח כל כך יוקרתי ובלעדי משידורי הליגה האנגלית?
כבר שנים שחברות כמו אמזון, פייסבוק, נטפליקס ואפל רואות בשידורי ספורט כלי פוטנציאלי לצבירת מנויים ולקוחות. פייסבוק שידרה לא מעט אירועי ספורט בשנים האחרונות, אבל המהלך הבולט ביותר שלה היה רכישת 20 משחקי בייסבול מליגת ה-MLB לשידור בבלעדיות במהלך שנת 2018; טוויטר משדרת משחקים מענפים שונים; אמזון שידרה עשרות משחקי טניס ואת אליפות ארה"ב בטניס ב-2018, וההסכם הנוכחי שלה עם הפרמיירליג משמעותי בעיקר כי הוא כולל גם את עונות 2020/21 ו-2021/22. לפי "בלומברג", כ-1% מההשקעה של אמזון בתוכן מופנית לרכישת זכויות של שידורי ספורט.

ראשי נטפליקס הצהירו חד-משמעית בסוף 2018 כי "אנחנו לא חלק מהמשחק של שידורי ספורט בשידור ישיר". את האמירה הזאת יהיה מעניין לבחון ככל שיגבר על החברה הלחץ לייצר ולרכוש תוכן כדי לעמוד בתחרות עם אפל ודיסני.

3 מנויים בתשלום ל-3 זכיינים שונים

הקהל שבוי

אוהדי הספורט הם קהל שבוי שמוכן לשלם הרבה. ההנחה של חברות התוכן כמו אמזון היא שרכישת אירועי ספורט משמעותיים תגדיל את כמות הלקוחות שלהן ואת היקף הפרסום אצלן.

העיתוי של כניסת אמזון לשוק, כשהעונה באנגליה בשיאה, לא מקרי. על פי הערכות בשוק, המהלך נעשה מתוך שיקול אסטרטגי מובהק: הרשמה של לקוחות חדשים בזכות שידורי הכדורגל תוביל לעלייה ניכרת במכירות האתר שלה בתקופת תקופת הכריסטמס וחג המולד. גם שעות המשחקים, החל מ-19:30 באנגליה, הן לא שעות סטנדרטיות למשחקי הליגה האנגלית, שבדרך כלל משוחקים בצהריים. שעות הערב מכוונות על מנת לתפוס יותר קהלים, שיובילו בסופו של דבר לכמה שיותר קניות אונליין.

המחיר שאמזון שילמה עבור פוטנציאל השופינג של דצמבר טרם נחשף. רמז אפשר למצוא אצל המתחרה BT, ששילמה 90 מיליון ליש"ט עבור חבילה דומה של 20 משחקים - ממוצע של 4.5 מיליון ליש"ט לכל משחק.

צעד אחר צעד

המטרה של אמזון ברורה, אבל יש צד נוסף למשוואה והוא גופי הספורט והליגות. נראה שהם לא מתלוננים על כניסת ענקיות התוכן לתחומם, כי הם להוטים להגדיל בכל דרך את ההכנסות ממכירת הזכויות. את המחסום העיקרי הם פרצו כבר לפני כ-30 שנה, עם זליגת שידורים מהערוצים הציבוריים לערוצים בתשלום.

כעת עומד בפניהם מחסום נוסף - איך לשכנע את הצופים לעשות מנויים ולשלם על שלושה ערוצים שונים כדי לצפות בליגה אחת. נכון להיום, חובב ספורט באנגליה שרוצה לראות את כל משחקי הפרמיירליג צריך לשלם גם לסקיי, גם ל-BT ועכשיו גם אמזון. מדובר בעלות חודשית של כ-75 ליש"ט.

גופי הספורט כבר מנוסים, ויש להם שיטות לפתות את ענקיות התוכן להיכנס לשוק השידורים שלהם. הם עושים זאת באמצעות פירוק המכרז לחבילות קטנות, של כמה עשרות משחקים. זאת מתוך תקווה שלפחות אחת תתאים באופן כלשהו לאחד הגופים. כך למשל עשתה הפריימרליג והצליחה למכור חבילה לאמזון.

לצפות בלי לשלם

שתי בעיות נותרו לא לגמרי פתורות. הראשונה: הקושי של אמזון לאכוף את התשלום שהיא גובה מלקוחות עבור השידורים. מאחר שכל המשחקים נכללים בתוך חודש אחד (דצמבר) ואמזון מאפשרת לנרשמים חדשים חודש ראשון של הרשמה ללא תשלום, אוהדי כדורגל עסקו בימים האחרונים ב"איך לראות כדורגל בדצמבר ולהתנתק מאמזון בתום 30 יום".

הנחיות ברורות ניתנו בכתבות בתקשורת גם למי שהיו מנויים בעבר או מנויים כיום על אמזון-פריים. לדוגמה, כל מה שצריך כעת כדי לראות משחקים במהלך דצמבר הוא להרשם מחדש לאמזון-פריים עם חשבון דואר אלקטרוני אחר; וכך הלאה והלאה.

הבעיה שיותר מטרידה את ראשי הפרמיירליג וחלק גדול מהאוהדים קשורה לאיכות הצפייה - האם טכנולוגיית הסטרימינג מסוגלת לעמוד בעומס. ברמת ההפקה עשתה אמזון הכול כדי לתת לאוהדים את מה שהם רגילים ואף יותר מזה - היא הקימה אולפנים, שכרה שדרים איכותיים ופרשנים מוכרים כמו אלן שירר, מייקל אואן ותיירי הנרי. בנוסף, היא אפילו איפשרה פיצ'ר אחד שזכה לתגובות נלהבות, של שידור המשחקים עם הרעש של האצטדיון בלבד ללא פרשן ושדר.

אבל מאז השידור הראשון ב-3 בדצמבר מוצפת הרשת בכתבות שעוסקות בין היתר בתלונות של אוהדים רבים על תקיעות של השידור, סאונד של השדרים שלא מסונכרן עם השידור, ועד בעיות סטרימינג שלטענת אוהדים הובילו לפער של שניות ארוכות מאוד בין ההתרחשות במגרש לבין השידור. למשל, אוהד מנצ'סטר יונייטד כתב בטוויטר: "השידור באמזון אצלי הוא כרגע באיחור של 15 שניות"; אוהד אחר: "קיבלתי התרעה מ-SkyBet על שער לפני שראיתי אותו בשידור של אמזון. ספוילרים!!".

אפשר להניח שהפער שנראה שקיים בין הטכנולוגיה לבין היכולת לספק שידור לכמות צופים גדולה מאוד ייסגר מתישהו בהמשך. השאלה היא רק מתי. 

עוד כתבות

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

המתקפה החריגה של הנשיא עמית על שר המשפטים: "פוגע ברשות השופטת, מחרים את הציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

ליאור דיב / צילום: סייבריזן

הסטארט-אפ של יוצאי סייבריזן מגייס 130 מיליון דולר בסבב A

הגיוס של חברת הסייבר 7AI היה בהובלת אינדקס ונצ'רס ובהשתתפות זרוע ההשקעות של בלקסטון לצד משקיעים נוספים ● החברה פועלת בתחום של סוכני בינה מלאכותית המשמשים לאבטחת ארגונים

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות