גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על אף הצהרת התמיכה של הממשל בסיפוח: הקונגרס דחה אותה

בית-הנבחרים בוושינגטון קיבל החלטה שתומכת בפתרון שתי מדינות ● רוב הצירים הדמוקרטים הצביעו בעד ההחלטה – ועימם חמישה רפובליקאים ● קריאה מפורשת נגד סיפוח שטחים בגדה ● שתי הצירות הדמוקרטיות המוסלמיות בקונגרס הצביעו נגד ● השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק: לא נוקטים עמדה

חברי הקונגרס האמריקאי/ צילום :   רויטרס Jim Young
חברי הקונגרס האמריקאי/ צילום : רויטרס Jim Young

בית-הנבחרים בוושינגטון קיבל הערב (ו') החלטה שמביעה תמיכה בלתי מסוייגת בפיתרון של שתי מדינות לשני עמים ויוצאת נגד הרחבת ההתנחלויות וסיפוח שטחים לישראל.

226 צירים הצביעו בעד ההחלטה, 188 הצביעו נגדה. כצפוי, רוב המחוקקים הדמוקרטים שנכחו בהצבעה הצביעו בעד, אך הצטרפו אליהם חמישה צירים רפובליקאים.

ההחלטה מכריזה, כי "רק פיתרון של שתי מדינות... יוכל להבטיח את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ובה בעת להגשים את השאיפות הלגיטימיות של העם הפלסטיני למדינה משלו".

ההחלטה מזכירה את ההתנגדות האמריקאית רבת השנים "להרחבת ההתנחלויות, סיפוח חד-צדדי של שטחים ומאמצים לקראת הקמתה של מדינה פלסטינית מחוץ למסגרת של מו"מ עם ישראל". זו ביקורת על צעדים שנקט באחרונה ממשל טראמפ לתת לגיטימציה לצעדי ישראל להידוק אחיזתה בגדה וברמת הגולן.

יוזם ההחלטה, הציר אלן לוונתאל, דמוקרט מקליפורניה, אמר בנאום במליאה: "לעולם לא נתפשר על ביטחונה של ישראל, ולא נפנה עורף לשאיפת העם הפלסטיני לכבוד ולצדק. יש השואלים מדוע צריך הקונגרס להתבטא דווקא עתה ודווקא בצורה זו? תשובתי היא: כאשר השלום נראה מרוחק ביותר, לקולותינו ניתנת חשיבות רבה יותר'.

הציר הרפובליקאי לי זלדין (ניו-יורק), תומך נלהב של מדיניות ממשלת ישראל כלפי הפלסטינים, אמר כי ההחלטה שהתקבלה היא "משחק של פוליטיקאים בחבית חומר נפץ".

ארבעה צירות דמוקרטיות, ובהן שתי המחוקקות המוסלמיות היחידות בקונגרס, הצביעו נגד ההחלטה: ראשידה טלאיב (מישיגן); אילהאן עומר (מיניסוטה); אייאנה פרסלי (מסצ'וסטס); ואלכסנדריה אוקאסיו קורטס (ניו-יורק).

רשידה טליב / צילום: רויטרס

טלאיב, ממוצא פלסטיני, אמרה שהיא מתנגדת לפתרון של שתי מדינות נפרדות לישראלים ולפלסטינים. לטענתה, הסדר כזה מנציח הפרדה גזענית מהסוג שהיה מקובל בארה"ב.

"ההחלטה לא רק מאמצת פיתרון בלתי ריאלי שאינו ניתן להשגה - פיתרון שישראל הפכה אותו לבלתי אפשרי - אלא היא גם נותנת לגיטימציה לאי-שוויון, לאפליה על רקע אתני ולתנאים בלתי הומניים", אמרה טלאיב. "הפיתרון של הפרדה עם זכויות זהות לשני הצדדים לא הצליח בארה"ב ואיני יכולה לראותו מצליח במדינות אחרות".

איפא"ק, השדולה הפרו ישראלית בארה"ב, הכריזה שהיא אינה נוקטת עמדה כלפי ההחלטה שקיבל בית-הנבחרים. תגובת איפא"ק התפרסמה בראשונה באתר "ג'ואיש אינסיידר".

במאמץ להשכנע מחוקקים רפובליקאים להצביע בעד ההחלטה, הסכימו הדמוקרטים למחוק מהנוסח המקורי את המילים "כיבוש" ו"התנגדות לפעילות ההתנחלויות" (אך הניסוח לגבי "התנגדות להרחבת ההתנחלויות" נשאר על כנו). הם אף כללו סעיף שמאשש את המחויבות האמריקאית "המוצקה" לחבילת הסיוע האמריקאי לישראל, ללא תנאים חדשים (רמז להכרזות של כמה מתמודדים דמוקרטיים על הנשיאות, שישתמשו בסיוע כאמצי לחץ על ישראל). אך, כאמור, רק חמישה מחוקקים רפובליקאים הצביעו עם הדמוקרטים).

ב-18 באוקטובר הכריז שר-החוץ האמריקאי, מייק פומפיאו, על ריכוך עמדת ממשל טראמפ כלפי ההתנחלויות בגדה המערבית ואמר, כי "ההגדרה של הקמת ההתנחלויות אזרחיות כפעילות שאינה עולה בקנה אחד עם החוק הבינלאומי לא קידמה את עניין השלום".

"האמת היא, שלעולם לא יהיה פיתרון משפטי לסכסוך, וקביעה שהוויכוחים על מי צודק ומי אינו צודק הם סוגיה של החוק הבינלאומי, לא תביא שלום", אומר פומפיאו.

בתוך 24 שעות יצאו המתמודדים הדמוקרטים המובילים במירוץ לנשיאות - ג'ו ביידן, אליזבת וורן וברני סנדרס - בהצהרות נגד ההתנחלויות. שלושתם מיחזרו למעשה את עמדותיהם הוותיקות בסוגיה זו.

אליזבת וורן צייצה, כי הצהרת פומפיאו היא "מאמץ אידיאולוגי בוטה של ממשל טראמפ להסיח את הדעת מכשלונותיו במזה"ת".

כדבריה: "לא זו בלבד שההתנחלויות האלה מפרות את החוק הבינלאומי, אלא הן מקשות על המאמצים להשיג שלום. כנשיאה, אשנה מדיניות זו ואפעל למימוש פיתרון של שתי מדינות".

באוקטובר רמזה וורן, כי אם תיבחר לנשיאה, היא עלולה להשתמש בסיוע כדי למתן את מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים.

מטה הבחירות של סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, פרסם את ההודעה הבאה: הצהרת פומפיאו להכשיר את ההתנחלויות "פוגעת בדיפלומטיה, מרחיקה אותנו עוד יותר מהתקווה להשגת פיתרון של שתי מדינות, ותשלהב עוד יותר את המתחים באזור. זו אינה שאלה של שלום או ביטחון. לא מדובר פה על נקיטת עמדה פרו-ישראלית. מדובר פה על פגיעה בעתידה של ישראל כדי לשרת האינטרסים הפוליטיים האישיים של דונלד טראמפ".

"ביידן היה מאז ומתמיד תומך חזק של ישראל ... אך רכיב חיוני של תמיכה חזקה כזו הוא הבנה שהדרך הטובה ביותר להבטיח את בטחונה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית היא פעולה משותפת של הישראלים והפלסטינים לקראת פיתרון של שתי מדינות", נאמר בהודעת מטה ביידן. "זו הדרך הטובה ביותר לממש את הזכויות הלגיטימיות והחירויות שהעם הפלסטיני ראוי להן. הרחבת ההתנחלויות תקשה על כך. הן מהוות מכשול לשלום. זו תפיסה שכל הממשלים הקודמים, דמוקרטים כרפובליקאים, סמכו ידם עליה - עד שהגיע טרמאפ".

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?