גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: מסר חשוב לראיון העבודה הבא שלכם

עד כמה אתם מקפידים להפגין בראיון עבודה שיש לכם מוטיבציה פנימית?

ראיון עבודה / צילום: Shutterstock
ראיון עבודה / צילום: Shutterstock

מועמדים רבים מתכוננים לראיון העבודה ומציידים את עצמם במסרים שלדעתם ישפיעו לטובה על המראיין. חלקם, למשל, מתמקדים בשאלת היתרונות והחסרונות. אחרים בטוחים שהדבר החשוב ביותר הוא הפגנת היכולת המקצועית הנדרשת להצלחה בתפקיד, ולפיכך נערכים להצגת כישוריהם המקצועיים.

אולם רוב המועמדים אינם יודעים כמה חשוב להפגין מוטיבציה פנימית. אם המוטיבציה החיצונית לתפקיד היא, למשל, השכר או הקידום בקריירה שהמועמד יוכל להשיג בזכות התפקיד - הרי שהמוטיבציה הפנימית היא העניין, ההתלהבות מהעשייה עצמה. ובשל חוסר המודעות להבדל בין השתיים ולחשיבותה של המוטיבציה הפנימית, מועמדים רבים כלל אינם מתמקדים בכך בראיון, כפי שמראה מחקרן המעניין של שתי חוקרות מאוניברסיטת קורנל ומאוניברסיטת שיקגו.

בולשים אחר המוטיבציה הפנימית שלכם

המוטיבציה הפנימית היא, כאמור, זו המיוחסת למניעים פנימיים לפעולה, לדוגמה, הנעה מתוך העובדה שהמשימות עצמן מעניינות, מהנות ומשמעותיות. זאת להבדיל מהמוטיבציה החיצונית, שמופעלת על-ידי תמריצים (כתגמולים) או לחצים (כדד-ליין) החיצוניים למשימות עצמן.

מבחינת המעסיקים, אדם הפועל מתוך מוטיבציה פנימית הוא עובד שעבודתו מספקת לו משמעות, וזהו הכוח המניע למעורבות לאורך זמן בקרב עובדים. אדם כזה צפוי לעבוד בתשוקה ובהתלהבות.

כמובן, מועמד יכול לנסות לשכנע את המראיין שיש לו מוטיבציה פנימית גבוהה דרך הצהרה מילולית, אך זה לרוב לא מספיק. מראיינים מנסים לאתר הוכחות למוטיבציה כזאת בקרב המועמדים בדרכים אחרות. הם מנסים להבין מה מניע את המועמדים שמולם, תוך שאיפה למצוא כאלה שהאנרגיה, הרצון, הבחירה שלהם להשקיע, נובעות מהעובדה שזה מעניין להם, ושבגלל העניין והאהבה לעשייה עצמה, כשייתקלו בקושי, ישאפו לפתור אותו כדי להמשיך ליהנות מהעשייה.

והם יחפשו זאת לא מעט בתקשורת הבלתי מילולית של המועמדים: כמה הם מתלהבים בקולם? כמה שפת הגוף שלהם משדרת מחויבות והלימה למה שהם אומרים בשפתם המילולית?

הוכיחו שיש לכם את זה

  • שימו לב לשפה הבלתי מילולית שלכם: דברו בהתלהבות (כמובן, לא מוגזמת ובלתי אמינה) והפגינו ביטחון בזמן שאתם מעידים על עצמכם מילולית שאתם אוהבים לעשות מה שאתם עושים. למשל, כשאתם נשאלים על השכר, אתם יכולים להאט את קצב הדיבור או להשקיט את עוצמת קולכם, ואילו כשתישאלו על העשייה עצמה, תוכלו לדבר בקול רם ובקצב מהיר יותר כדי להביע התלהבות.
  • תמונה שווה אלף מילים: המחישו על-ידי תיאור מקרים אמיתיים שבהם הפגנתם את תשוקתכם ואת מסירותכם בעבודה, ולא מתוך השפעה חיצונית אלא באמת בגלל התשוקה וההתלהבות שלכם ("הפרויקט הזה היה כל-כך מאתגר ויחד עם זאת מרתק! נהניתי לראות איך הדברים הולכים ונרקמים, ונשאבתי לזה כל-כולי").
  • התמקדו בעשייה: אינכם רוצים להראות שמה שעומד לנגד עיניכם הוא הפרמטרים החיצוניים, כי אם הפנימיים. ספרו על אופי עבודתכם, על הישגים בולטים שהגעתם אליהם ועל שיטותיכם היעילות והשימושיות לפתרון בעיות, ואל תתרכזו בעניינים "חיצוניים" (למשל, שהתאמצתם כי רציתם לעשות רושם על המנהל, או בשל התנאים שקיבלתם).
  • המחישו כמותית: סביר להניח שאדם שמונע ממוטיבציה חיצונית לא ישקיע מאמץ רב בהשפעה על הארגון, ולא יאמץ עצמו להתגבר על מכשולים, אלא יפעל כ"ראש קטן" ויעשה רק מה שמשתלם לו לעשות בשביל המשכורת או בשביל כל מניע חיצוני אחר. לכן, וכדי להיות משכנעים ואמינים, הקפידו לספק דוגמאות הניתנות לכימות ומעידות על האופן שבו השפעתם על הארגון שבו עבדתם, שהתגברתם על מכשולים ושהשגתם את התוצאות הגבוהות שלכם.
  • הפגינו ריאליות: ברור למעסיק שלא ייתכן שכל משימה ומשימה תסב אושר עילאי למבצעיה, ואם תנסו לומר שזה המצב, תצטיירו כבלתי אמינים. במקום זאת, תארו את הדרך הכללית שבה אתם מתנהלים כדרך של מוטיבציה פנימית גם כשהמשימות עצמן אינן מרגשות: "אני תמיד מחפש רעיונות חדשים וחדשניים לצרף לעבודה השוטפת", "כשיש חלקים משעממים בעבודה, זה לא 'שובר' אותי - אני מתייחס לחשיבות שלהם כחלק חיוני בהצלחת העשייה כולה. למשל, משימה של מילוי דוח תקלות, שמאפשרת לי ללמוד ולהשתפר בעתיד".

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה. את ספרה "המועמד הנבחר" אפשר לקנות בחנויות סטימצקי.

עוד כתבות

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

הסיניות השתלטו, החשמליות נזנחו: הנתונים שמאחורי השנה הדרמטית בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; הביטקוין צונח לרמה של 86 אלף דולר

מדד הנאסד"ק יורד בכ-0.5% ● מניות הטכנולוגיה מאבדות גובה, ברודקום ואורקל נופלות ● הזהב עלה לשיא של כל הזמנים ● מחירי הנפט סביב שפל של ארבע שנים ● "רוטציה סקטוריאלית גדולה" - בתי ההשקעות בארה"ב מסמנים את ההזדמנות הבאה בוול סטריט

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החשמל מתייקר, אבל יש פתרונות: כך תחסכו עד 20% דרך הספקיות הפרטיות

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

החתול שלכם יחיה 3 שנים נוספות? ניסוי בתרופה חדשה יוצא לדרך

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

אדלטק משכה את התביעה: הוסר החסם להקמת תחנת הכוח שבסכסוך

קבוצת אדלטק משכה את תביעתה נגד ההרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון - כך הודיעו השותפים האחרים ובראשם קבוצת לוזון ● אם דוראד אכן תורחב, הדבר ימנע הקמה של תחנת כוח אחרת - זאת לאור מגבלה של רשות החשמל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ אחרי חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש בעזה

בית הדין דחה ברוב דחוק את הטענה המרכזית של ישראל שלפיה לא ניתנה התראה מוקדמת לפני פתיחת החקירה ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● הבית הלבן לנתניהו: חיסול בכיר חמאס - הפרה של הפסקת האש ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

הקמתה של מערכת מס הגודש יצאה לדרך, ומומחי תחבורה סקפטיים לגבי יעילותה

220 שערי אגרה ו־140 אתרי חיוב יוקמו בשלוש טבעות סביב תל אביב ● המערכת צפויה להתחיל לפעול ב־2027 ● המומחים עונים: האם המהלך יעבוד בלי שיפור משמעותי בתחבורה הציבורית?

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

האחים נקש יישארו בנמל אילת? הממשלה תיאלץ להכריע בקרוב

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים כי המעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם, המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55%, והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות