גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ניתן להוזיל את עלויות השירות והתמיכה בתוכנות ארגוניות?

האם ארגונים חייבים לקבל את חבילת השירות מהחברה ממנה הם רכשו את התוכנה הארגונית, או שניתן לנתק את הקשר הזה ולהפחית עלויות ● "המחסום היחיד הוא פסיכולוגי ובעל שני מרכיבים: הפחדות של יצרני התוכנה ותרבות ארגונית שמנסה לשמור על סטטוס קוו גם אם הוא בזבזני ופוגע בביצועי הארגון", מסביר סת' ראווין, מייסד חברת רימיני סטריט, העוסקת במתן תמיכה ושירותי צד ג' לחברות

תוכנות ארגוניות. ניתן לתמוך בהן באמצעות צד ג' / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
תוכנות ארגוניות. ניתן לתמוך בהן באמצעות צד ג' / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף רימיני סטריט

תוכנות ארגוניות, כגון ניהול קשרי לקוחות (CRM), תכנון משאבי הארגון (ERP), בינה עסקית (BI) ועוד, הן בין הכלים הטכנולוגיים המשמעותיים שיש לארגון כדי לנצל כהלכה את משאבי המידע שברשותו. באמצעות תוכנות אלו ארגונים יכולים לנהל יותר טוב את הקשר שלהם עם לקוחות, לארגן את המידע עליהם, לבצע אנליזות שונות שתפקידן להגדיל את המכירות ו/או לשפר את השירות ועוד. התועלת בשימוש בתוכנות אלו היא גבוהה, וכך גם עלות התמיכה והאחזקה שלהן. אך עם זאת, כפי שניתן יהיה לראות, ניתן להתמודד עם בעיה זו.

התלות ביצרן מתבטאת במחיר

אחת המגמות הבולטות כיום בשווקים שונים היא ניתוק התלות שבין יצרן המוצר לבין התמיכה והאחזקה שלו. כך, למשל, כאשר אדם קונה רכב חדש, הוא אינו מחויב לטפל ברכב אך ורק במוסך הרשמי של היצרן על מנת לשמור על האחריות או שלא להיפגע מירידת ערך. עם זאת, בשוק התוכנות בכלל, והתוכנות הארגוניות בפרט, עדיין קיימת דומיננטיות של יצרניות התוכנה השונות. "מדובר באחד העולמות היחידים שבהם היצרנים עדיין כופים על הלקוחות את חוזי השירות הבלעדיים שלהם, מחייבים אותם לשדרג את המוצר ואף קובעים להם מתי פג תוקפו של המוצר וכל זה מתבטא במחיר", מסביר סת' ראווין, מייסד ומנכ"ל חברת רימיני סטריט, המבקר כעת בישראל, שהחברה שבראשה הוא עומד עוסקת במתן תמיכה ושירותי צד ג' לתוכנות ארגוניות.

על פי ההערכות של חברת רימיני סטריט, 80 מיליארד דולר מגלגל שוק התמיכה והשדרוג של התוכנות האירגוניות, כאשר סכום זה לא כולל את עלות הרישיון, אלא את עלויות התמיכה והשירות. לדברי ראווין, כיום, כאשר חברה רוכשת תוכנה ארגונית בעלויות שיכולות להגיע גם למיליון דולר ואף עשרות מיליוני דולרים, היא מחויבות הלכה למעשה לרכישת חוזה שירות שנתי בגובה של 20 ואף 30 אחוזים מעלות הרישיון. מדובר בחבילות שכוללות שדרוגים שונים, תמיכה שוטפת בתפעול התוכנה ועוד. זאת בנוסף לכך שבתי התוכנה קובעים את המועד שבו "יפוג" תוקפה, דבר שמחייב את החברות לרכוש תוכנה חדשה, גם במקרים שזו הישנה עדיין עושה את העבודה עבורם.

מה חברות צריכות?

למרות עלותם הגבוהה של השירותים שהוזכרו, חברה שרוכשת תוכנה ארגונית לא יכולה להרשות לעצמה לוותר על החלק הארי בהם, קרי התמיכה - מדובר במענה יעיל לתקלות, עדכונים ושדרוגים, הדרכות וליווי שוטף. אולם במצב הקיים, לא ניתן לרכוש, למשל, רק חבילת תמיכה לתוכנה ולוותר על השדרוגים שלה. בתי התוכנה לא מאפשרים לרכוש רק חלק מחבילת השירות, אלא את כולה, על כל מרכיביה. כך לדברי ראווין "נוצר מצב ש-90% מתקציב ה-IT של ארגון מוקדש לשירות ותחזוקה, מה שלא מותיר די תקציב לפתח את החדשנות שהוא כה זקוק לה".

סת' ראווין, מייסד ומנכ"ל חברת רימיני סטריט / צילום: ביזנס טיים סקנורמה

אולם להבדיל מהתמיכה, בכל מה שנוגע לשדרוגי התוכנה המגוונים הסיפור שונה, טוען ראווין: "הפונקציונליות הבסיסית של מערכות ERP, CRM ותוכנות ארגוניות אחרות מתפקדת היטב לאורך שנים ועדכוני התוכנה אינם נחוצים בהן. התועלת שלהם שולית ולא מהותית והתקנתם ופריסתם ברחבי הארגון גוזלת מאות אלפי דולרים, מעבר לחוזי השירות הקיימים", הוא מוסיף, ומסביר כי חברות רבות היו מעדיפות לפסוח על העדכונים הללו.

מודל שירות חדש ותחרותי

התפקיד החשוב של תוכנות ארגוניות מצד אחד, אל מול בעיית המחיר, הצורך בתמיכה ואילוץ רכישת חבילות השירות, הובילו את ראווין לייסד בשנת 2005 את חברת רימיני סטריט. הרעיון שעמד מאחורי הקמת החברה היה פשוט, אך דרש מחשבה ותכנון רבים - לספק שירותי תמיכה צד ג' לאותן תוכנות ארגוניות. בכך, למעשה, משחררת רימיני את הארגונים השונים מהצורך לכבול עצמם בחוזי שירות ישירים מול בתי התוכנה ומציעה אפשרות זולה יותר.

כיום, קיימות מספר חברות המעניקות שירותי צד ג' לתוכנות הארגוניות, כאשר היקפו של השוק מוערך ב-400 מיליון דולר. 66% מנתח השוק שייך לחברת רימני סטריט וה-34% הנותרים מתחלקים בין שתי חברות נוספות שהצטרפו בשנים האחרונות. "יש לנו 2,000 לקוחות ארגוניים ברחבי העולם, אנו עובדים עם 150 מתוך 500 החברות הגדולות של Fortune וספציפית עם 100 לקוחות בישראל, מכלל המגזרים במשק", מפרט ראווין. "הצלחנו ליצור שוק תחרותי שמציע לחברות חלופה זולה ואיכותית בתחום השירות ולכן לא מפתיע שקצב הצמיחה שלנו הוא כ-20% בשנה".

המודל שפיתח ראווין, במסגרת רימיני סטריט, כולל מספר עקרונות. עיקרון ראשון בעבודה מול החברות השונות הוא בהוזלת חוזי התמיכה בכ-50% בהשוואה לחוזים של יצרני התוכנה המקוריים. מעבר לכך, המודל מציע גם מתן תמיכה של רימיני בתוספי תוכנה שהלקוח מפתח. למשל, אם ארגון מסויים ייצר פיתוח משלו לתוכנת CRM, שמאפשר לו לטפל בלקוחותיו באופן ייחודי, רימיני סטריט יכולה לספק תמיכה גם לפיתוח זה ובנוסף לכך תמיכה ואספקה של תוספות תוכנה הנדרשות לצורך עמידה ברגולציה חדשה, תקנות מס ועוד. זאת, לצד הוויתור על שדרוגי תוכנה אשר נתפסים על ידי החברה כמיותרים. לדברי ראווין, המודל הזה יכול להוזיל את העלויות השירותים המדוברים גם ב-75%-90%. הוא מוסיף כי "עד היום חסך מודל השירות והתמיכה של רימיני סטריט ללקוחותיה 4 מיליארד דולר, סכום שהוקדש על ידם לפיתוח חדשנות, שיצרהמקורות הכנסה חדשים ושיפר את ואת התוצאות הכספיות. הארגונים, כאמור, משקיעים בחדשנות במקום בתחזוקה, כך שלמעשה אנחנו זרז של חדשנות בהם"..

כחלק ממודל העבודה של רימיני סטריט, גם אורך החיים של תוכנות גדל בכ-20 שנה בממוצע. "במודל שלנו הלקוח קובע את מועד סיום הפעילות בתוכנה", מסביר ראווין. זאת מאחר שרימיני סטריט ממשיכה להעניק את התמיכה לתוכנה הארגונית כל עוד הלקוח מעוניין לעבוד איתה. כאשר מכריזים על גרסה חדשה לחלוטין, הלקוח יכול לבחור לרכוש את התוכנה החדשה או להמשיך עם הישנה".

"אנחנו גם מתחייבים לשירות מהיר", הוא מצהיר, "עם זמן תגובה של מהנדס בכיר תוך 15 דקות מהקריאה, 24/7".

בשורה התחתונה, מודל התמיכה צד ג' בתוכנות ארגוניות קורץ, ועדיין קיימות חברות רבות שלא מנצלות אותו. אך האם החסמים למעבר הם טכנולוגיים? לדברי ראווין, התשובה לכך שלילית. "המחסום היחיד הוא פסיכולוגי ובעל שני מרכיבים: האחד, איומים והפחדות של יצרני התוכנה ("נפסיק את התמיכה בתוכנה אם לא תתקינו את השדרוג" וכו'). השני, תרבות ארגונית שמנסה לשמור על סטטוס קוו גם אם הוא בזבזני ופוגע בביצועי הארגון".

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

תיקון והתנצלות