גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנוכח ההידרדרות במצבה הפיננסי של תהל: קרן פימי נסוגה מרכישת השליטה, שיכון ובינוי מציעה לרכוש לפי שווי חברה של 12 מיליון דולר

חברת הבנייה והתשתיות מציעה להעמיד לתהל הלוואה של 11.95 מיליון דולר למשך שנתיים, אותה יהיה ניתן להמיר ל-49.9% ממניות החברה ● עוד כוללת ההצעה שתי אופציות נוספות לשיכון ובינוי לרכישת מניות נוספות של תהל ● תמיר כהן, יו"ר שו"ב: "ההשקעה תאפשר לממש את פוטנציאל הסינרגיה הרב בפעילויות שתי החברות"

תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי / צילום: אלון רון
תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי / צילום: אלון רון

מועמדת חדשה לרכישת השליטה בחברת ההנדסה והתשתיות המקרטעת תהל גרופ. היום דווח לבורסה כי חברת הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי  הגישה הצעה לרכישת השליטה בתהל באמצעות השקעה של עד 40.1 מיליון דולר. ההצעה מגיעה לאחר שבשבוע שעבר הודיעה קרן פימי, שניהלה בתקופה האחרונה מגעים לרכישת השליטה בתהל, כי היא נסוגה מהצעתה לרכישת השליטה בחברה, עקב ההרעה במצבה הפיננסי והעסקי של תהל.

מדיווח שפרסמה היום החברה האם של תהל, קרדן אן.וי, לבורסה ושבו לא הוזכרה הודעת קרן פימי, עולה כי שיכון ובינוי מציעה להעמיד לתהל הלוואה של 11.95 מיליון דולר למשך שנתיים, שתהיה המירה ל-49.9% ממניות תהל. ההלוואה תישא ריבית דולרית שנתית של 5%, אשר תצורף לקרן מידי שישה חודשים ותשולם עם פירעון קרן ההלוואה, או במועד המרתה. ההלוואה משקפת לתהל שווי של 12 מיליון דולר בלבד "לפני הכסף". עוד כוללת ההצעה שתי אופציות נוספות שיוקנו לשיכון ובינוי לרכישת מניות נוספות של תהל.

האופציה הראשונה ניתנת למימוש במשך שנתיים מיום השלמת העסקה ובמסגרתה תוכל שיכון ובינוי להגדיל את החזקתה בתהל ל-55.7% בהשקעה של 3.15 מיליון דולר. האופציה השנייה, אותה ניתן יהיה לממש במשך שלוש שנים, תאפשר לשיכון ובינוי להגדיל את החזקתה בתהל ל-45.1% בתמורה להשקעה של עוד 25 מיליון דולר בתהל.

בנוסף, שיכון ובינוי מבקשת לקבל אופציה לרכוש את יתרת החזקות בעלי המניות הקיימים בתהל במתווה של שלוש מנות, על פי שווי חברה עולה של 30 מיליון דולר למנה הראשונה, 40 מיליון דולר למנה השנייה, ו-50 מיליון דולר למנה השלישית (שווי זה הוא "לפני הכסף", קרי לא כולל את ההשקעות בתהל, ככל שיבוצעו, על ידי שיכון ובינוי). אם ימומשו האופציות הללו, תוכל שיכון ובינוי להגיע להחזקה של עד 100% מחברת תהל.

סער ברכה, מנכ"ל קבוצת תהל, אמר היום כי "החיבור בין תהל לבין שיכון ובינוי הוא חיבור שיוצר win-win situation. תהל פעילה מאוד במדינות שבהן אין לשיכון ובינוי פעילות כיום, כגון הודו, רוסיה, אנגולה וזמביה. במקביל, תהל תוכל לתרום לפעילות שיכון ובינוי בשווקים שבהם היא כבר נוכחת, כגון בארצות הברית, מרכז אמריקה, ניגריה ומערב אפריקה".

תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי, אמר: "ההשקעה של שיכון ובינוי בתהל תאפשר לממש את פוטנציאל הסינרגיה הרב הקיים בפעילויות שתי החברות. לתהל צבר פרויקטים עצום של מאות מיליוני דולרים באפריקה, הודו ומזרח אירופה ומוניטין של עשרות שנים בהובלת פרויקטים בתחום ההולכה והטיפול במים, שפכים, פיתוח חקלאי וסביבה. כל אלה ביחד עם האיתנות הפיננסית, היכולת המוכחת והניסיון של שיכון ובינוי בתחום הביצוע והזכיינות, יאפשרו להרחיב את פעילותה של שיכון ובינוי להשקעות בפרויקטים יזמיים בתחומי הליבה של תהל ולתמוך בקידום האסטרטגיה של החברה".

ההון העצמי צנח ב-59% בתשעת החודשים הראשונים

תהל עוסקת בתחומי תשתיות המים, החקלאות, והגז הטבעי, והיא בעלת מומחיות וניסיון רב בתחומי תכנון פרויקטים, פיקוח הנדסי, וביצוע כקבלן ביצוע (Turn-key). לתהל פעילות ענפה בתחום המים בישראל, וכן צבר עבודות בהיקף של מאות מיליוני דולרים להקמת פרויקטים במזרח אירופה, הודו, ואפריקה. העסקה תעמיד לרשות תהל מקורות נזילים בהיקף משמעותי אשר יחזקו את המשך פיתוח פעילותה, תהווה השקעת עוגן של משקיע אסטרטגי בתהל לראשונה בתולדותיה, ותהווה בסיס לבחינת הסינרגיה הפוטנציאלית בין שתי החברות.

ההצעה כפופה לאישור הצדדים הרלבנטיים, כולל הבנקים המממנים את תהל ומחזיקי האג"ח של חברת קרדן אן.וי, המחזיקה היום בתהל.

תהל, כך עלה מדוחות קרדן אן.וי, רשמה ברבעון השלישי של 2019 הפסד של 8.3 מיליון אירו, שהשלים הפסד של 20.3 מיליון אירו בתשעת החודשים הראשונים של השנה. לנוכח מצבה המחמיר של החברה, נרשמה ברבעון השלישי של 2019 בדוחות קרדן אן.וי ירידת ערך של 14 מיליון אירו בהשקעה בתהל, בעוד שבתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם היקף המחיקה ב-16 מיליון אירו.

נכון לסוף ספטמבר 2019, החזיקה תהל במזומנים בשווי של 9.5 מיליון דולר, אל מול חובות פיננסים של 59.8 מיליון דולר וזאת לאחר שרשמה תזרים מזומנים שלילי של 11 מיליון אירו מפעילות שוטפת. ההון העצמי של תהל צנח בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-58.6% ל-16.9 מיליון אירו והיווה 7.8% בלבד מסך המאזן.

עוד כתבות

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

ע'אזי חמד, שהיה יעד בניסיון החיסול בדוחא, בריאיון לאל-ג'זירה / צילום: צילום מסך

הבכיר השני שמופיע בפומבי: ע'אזי חמד, שהיה יעד בניסיון החיסול בדוחא, התראיין הערב לאל-ג'זירה

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

הנפקת ריסקיפייד, אוגוסט 2021 / צילום: CRC MEDIA

הנפקת הסייבר הגדולה של השנה מגיעה לוול סטריט. ואיפה הישראליות בתחום?

הנפקת נטסקופ, שתצא לדרך השבוע בניו יורק, נבחנת בזכוכית מגדלת ע"י תעשיית הסייבר כולה ● אחרי שנים שבהן חברות ישראליות ובינלאומיות העדיפו להימכר לרוכשים אסטרטגיים ולא לצאת לבורסה - ואלו שכן הונפקו בעיקר מאכזבות - בשוק מקווים לנקודת מפנה

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מצגת ואתרי החברות

אלביט כבר בפנים: הבורסה משיקה מדד חדש

הבורסה משיקה בעוד חודש וחצי שני מדדי מניות חדשים - אחד ייענה לתחום הלוהט בשנה האחרונה של מניות ביטחונית ● המדד השני יהיה מדד ת"א תשתיות, שיכלול חברות שפועלות בתחום התשתיות הלאומיות או הציבוריות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ההבטחה גדולה, הסיכוי נמוך: מאחורי היוזמה להכנסת אובר לישראל

מירי רגב מקדמת צוות לבחינת כניסת שירותי הנסיעות השיתופיות לישראל, בעוד נהגי המוניות, שטרפדו את היוזמה ב־2016, מאיימים בתגובה ● ההערכה: המהלך לא יגיע לקו הסיום עד הבחירות

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

מגדל THE PARK / צילום: מתוך ויקיפדיה

בניין PARK כמשל: המעגל השני של גוש דן נאבק למצוא שוכרי משרדים

45 קומות המשרדים שבנו אמות ואלייד יקבלו בקרוב טופס אכלוס, אבל עוד לא דווח שנסגרו חוזי שכירות ● בשוק הנדל"ן המסחרי מצביעים בעיקר על האזור הבעייתי: "לא בני ברק ולא תל אביב"

מכולות בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

הכלכלה הישראלית בעבר: בין אוטרקיה למסחר גלובלי, ומה למדנו מהדרך

כשראש הממשלה מדבר על אוטרקיה, הוא מתאר מציאות כלכלית שישראל כבר הכירה בעבר ● אבל בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם בתקופת ההסתמכות העצמית, יבוא של חומרי גלם ורכיבים חיוניים היה מנוע הצמיחה שאפשר למשק הישראלי לפרוח

מייסדי נבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: טריפאקשנס

עוד הנפקה ישראלית: נבן צפויה להגיש תשקיף למסחר בניו יורק

כבר שנים שנבן נחשבת למועמדת ליציאה להנפקה, אך כעת זה קורה: חברת התיירות העסקית האמריקאית, שנוסדה בידי ישראלים, צפויה להגיש בקרוב תשקיף גלוי למסחר בבורסה בניו יורק ● עפ"י ההערכות, החברה תנסה לגייס לפי שווי של 7-8 מיליארד דולר ● ברקע, זו החברה הרביעית שיוצאת להנפקה, במה שנראה כמו הגל הישראלי הגדול ביותר מאז 2021

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Yves Herman

עדיין טעון אישור: הנציבות האירופית ממליצה על השעיית הסכם הסחר החופשי עם ישראל

בנציבות האירופית התכנסו היום כדי לגבות את הצהרת הנשיאה להמליץ צעדים משמעותיים נגד ישראל, ובראשם דרישה להשעות את הסכם הסחר החופשי ● אלא שהיא זקוקה לרוב מיוחס שעד כה לא התגבש ● הפוקוס על איטליה, שעד כה הביעה התנגדות למהלכים כאלה והייתה לצד גרמניה הבלם האחרון ● כך או אחרת, בממשלה לא יכולים לטעון שמדובר בהחלטה "חפוזה ומפתיעה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

המדינה המפתיעה שמתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תתקוף בכירי חמאס בטורקיה, מצרים פורסת מערכת הגנה סינית בגבול עם ישראל, יפן לא תכיר במדינה פלסטינית, ורשת SBS האוסטרלית מתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים הערב / צילום: צילום מסך

נתניהו: "הייתה אי-הבנה. כלכלת ישראל מדהימה את העולם"

לאחר שאמר כי ישראל "תצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים", הופיע נתניהו במסיבת עיתונאים בעברית ובאנגלית ואמר: "השקל חזק, הבורסה חזקה, ורואים כניסת משקיעים זרים לישראל"● בנוסף הבהיר רה"מ כי דבריו על משק אוטרקי כוונו רק לצורך בעצמאות בסקטור הביטחוני

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

התוצר לנפש ושיעור החוב: מה למדנו מנאום ההבהרה של נתניהו?

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

שר ההגנה הפיליפיני, ג'יבו טאודורו / צילום: ap, Anupam Nath

הלקוחה הביטחונית הבולטת במזרח הרחוק מפסיקה לרכוש מערכות מישראל

שר ההגנה הפיליפיני הודיע אתמול כי מדינתו לא מתכוונת לרכוש אמל"ח נוסף מישראל, בשל המלחמה ברצועת עזה ● הפיליפינים מהווים יעד יצוא משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ובין השנים 2023-2019 היוו את יעד היצוא השני בהיקפו מתוך כל העסקאות, אחרי הודו ולפני ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "כול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

מימין: יוסי בכר ז''ל יו''ר הוועדה, דוד קליין ז''ל נגיד בנק ישראל דאז, ובנימין נתניהו שר האוצר דאז. / צילום: אריאל ירוזולימסקי

20 שנה לרפורמה שטלטלה את שוק ההון: מה קרה לכוחם של הבנקים?

כשחברי ועדת בכר בישרו על הפרדת הבנקים מקופות הגמל וקרנות הנאמנות, בכירי המערכת הבנקאית הזהירו מפני משבר ● שני עשורים לאחר מכן כבר ברור שהבנקים לא רק שלא נפגעו מהרפורמה ההיא, אלא רק התחזקו מאז ● מודל העמלות, השליטה בשוק ההלוואות וחדרי המסחר שלהם שמרו על ההגמוניה לאורך השנים ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח איבד 4%, הבנקים 3%

מדד ת"א 35 ירד ב-2% ● איי.בי.איי: "הירידות נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב" ● נקודות אור היום הן מניות נייס וארית שעולות בכ-2% ● פסגות מעלים את מחיר היעד של שופרסל ב-40% ● הערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה