גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל הדיירים רוצים השבחה של הנכס, אבל לא כולם צריכים דירות גדולות"

מנהל ההתחדשות העירונית בחברת אזורים, משה קורן, מציע לדיירים בפרויקטי פינוי-בינוי אפשרות לקבל דירה של אזורים, לאו דווקא איפה שהם גרים ● היוזמה נועדה לתת לחברה יתרון בשוק התחרותי: "יש לי חברה גדולה שאני יכול להשתמש בגודל שלה. אין סיבה להגביל את הדיירים"

משה קורן, מנהל ההתחדשות העירונית בחברת אזורים / צילום: שלומי יוסף
משה קורן, מנהל ההתחדשות העירונית בחברת אזורים / צילום: שלומי יוסף

"הרעיון של פינוי-זיכוי נולד כשקדחתי לעצמי בראש והבנתי שיש לי חברה גדולה שנקראת אזורים, ושאני יכול להשתמש בגודל שלה", אומר משה קורן, מנהל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית בחברת אזורים.

בשבוע שעבר פרסמה זרוע ההתחדשות העירונית של אזורים יוזמה חדשה בשם "פינוי-זיכוי". היוזמה מאפשרת לדיירים שיש להם דירה ישנה בפרויקט של פינוי-בינוי שמקימה החברה לקבל זיכוי כספי בהתאם להערכת שמאי לשווי הדירה העתידית שאותה הם אמורים לקבל ממנה. דיירים שיעדיפו להישאר באותה שכונה אך אין להם צורך בדירה גדולה יותר, יוכלו לקבל דירה קטנה יותר בפרויקט ואת ההפרש בתמורה כספית, ומי שלא רוצה להישאר, יוכל לקבל דירה בפרויקט אחר של אזורים בארץ, תוך התקזזות כספית.

היוזמה של אזורים נועדה לפתות את בעלי הדירות לבחור בה על פני חברות אחרות, בענף שהתחרות בו הולכת ומתחממת. "אין סיבה להגביל את הדיירים כי אין לי פה הפסד אמיתי", אומר קורן.

אזורים היא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה בתל אביב לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל, לאחר שעלתה בכ-100% מתחילת השנה. לשם השוואה, מדד הנדל"ן עלה בתקופה זו ב-50%. הכנסותיה בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו ב-849 מיליון שקל, לעומת 574 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. בעל השליטה העיקרי הוא הרשי פרידמן, המחזיק בכ-64% ממניות החברה.

קורן מספר שחברת אזורים בונה כעת 3,000 יח"ד בו זמנית - לא רק בהתחדשות עירונית - ושפעילותה מתמקדת במגורים, אך יש לחברה גם נכסי נדל"ן מניב ומבני מגורים להשכרה.

לדבריו, החברה מקדמת כעת 26 פרויקטים של התחדשות עירונית, כולם במתווה של הריסה ובנייה מחדש. לפי מצגת החברה לשוק ההון, יש לה כ-2,200 דירות לפינוי במסגרת פינוי-בינוי ותמ"א 38/2 ברחבי הארץ - שתחתן יוקמו כ-8,200 דירות.

"גם כשמשווקים קרקע, היא לא באמת זמינה"

אזורים אינה היחידה בין חברות הנדל"ן הגדולות שהרחיבה מאוד את פעילותן בהתחדשות עירונית. קורן קושר את הרחבת הפעילות של החברה בתחום למצוקת הקרקעות הזמינות לבנייה. לדבריו, "רוב הקרקעות במדינה הן בבעלות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ובשנים האחרונות היא צמצמה את הפעילות בשוק החופשי ומיקדה אותה בפרויקט מחיר למשתכן. גם כשמשחררים כבר קרקעות להפעלה, הן לא זמינות. אין פיתוח, לא ניתן להוציא היתרי בנייה ועד שהיזם יכול לעלות על הקרקע לוקח לא מעט שנים. אחד הפתרונות שאנחנו מצאנו זה ההתחדשות העירונית".

לדבריו, אזורים מתמקדת בהריסה ובנייה מחדש: "רק בשטח קרקע גדול אני יודע להפריש שטחים למוסדות ציבור, בתי ספר, גני ילדים, שטחים ירוקים, הרחבת כבישים".

ואיך זה מבחינת רווחיות?

"רמת הרווחיות דווקא גבוהה במיזמי תמ"א 38 עם תוספת בנייה, אבל היא לא מתאימה לפעילות שלנו. יש בתמ"א 38/1 כשל בשילוב החדש עם הישן, יש פה שילוב הנדסי בעייתי שגורם לליקויים בהמשך. אכפת לנו מאיכות הבנייה ואנחנו לא מעוניינים להיכנס לתחום הזה. בתמ"א 38/2 אין שינוי אמיתי של המרחב. אותי לא מעניין לחדש רק את הבניין".

איפה אתם מעדיפים לעבוד בהתחדשות עירונית?

"אנחנו עובדים בהרצליה, רמת גן, קריית אונו, גבעת שמואל, נתניה, יהוד, ירושלים. אזורי הביקוש במרכז הארץ".

קורן זהיר ונמנע לציין עם אילו רשויות עירוניות החברה מעדיפה לעבוד, אך הוא מדגיש את הצורך של החברה בוודאות.

לדבריו, "קורה לא מעט שברשויות שבהן אין רציפות שלטונית, אין מדיניות ברורה ואין ודאות, ואנחנו סובלים מכך. נוצרו מצבים שבהם אנחנו מתחילים פרויקט בכיוון אחד ונאלצים להסיט אותו לכיוון אחר. זו בעיה אמיתית. יש לא מעט רשויות עירוניות שהכינו תוכנית אב שבה הן מגדירות איפה הן מעוניינות בהתחדשות עירונית ומה התמורה לדייר. יש שיפור בנושא הזה, אבל מה שלא פתור הוא נושא הרציפות, כלומר, היחס לפרויקטים שקודמו קודם לכן".

מה היתרון שלכם על פני חברות אחרות?

"ראשית, צברנו ניסיון רב. לא סתם שהצלחנו לאשר רק בשנה האחרונה חמש תב"עות (תוכניות בניין עיר - ג.נ). זה תחום נלמד, אבל השתפרנו. שנית, יש לנו חטיבה מיוחדת שאחראית לממשק עם הדייר, ואנחנו יודעים לתת לדיירים מענה רציף.

"לזה צריף להוסיף את העובדה שאנחנו חברה עם חוסן כלכלי. בסופו של דבר, התחדשות עירונית זה תחום שהוא רק של החברות הגדולות. זה תחום שמצריך חוסן. התחרות תלך לשם ותתקיים בין החברות הגדולות".

מאיפה נולד הרעיון של "פינוי-זיכוי"?

"גילינו שלא פעם הדיירים בוחרים ביזם שלדעתנו הוא לא ראוי. כלומר, יזם לא מנוסה, שמציע לדיירים 3-5 מ"ר יותר מאיתנו. מפה עלתה ההבחנה שבין הדיירים יש תת-קבוצות עם אינטרסים שונים. כולם אולי רוצים את השבחת הנכס, אבל לא כולם צריכים דירות גדולות".

איך זה יעבוד בפועל?

"אנו מציעים לבעלי הדירות שובר זיכוי בערך הדירה שהוא אמור לקבל. אנו מציעים לו להיכנס לסופרמרקט שנקרא אזורים ולבחור לעצמו דירה, בלי הגבלה של אזור גיאוגרפי. הוא יכול לבחור את גודל הדירה והמקום, או לקחת את הכסף וללכת. חופש פעולה מוחלט.

"חקרתי את העניין לעומק כי זה דרש פתרון פיננסי ומיסויי ותזרימי.בעסקה רגילה, כאשר קונים ומוכרים דירה, יש מס שבח וגם מס רכישה. המחוקק רצה לעודד פרויקטים של פינוי-בינוי ועל כן פטר את הפעולה הזאת ממס. יתרה מזאת, המחוקק לא אמר איפה תהיה הדירה שבעל הדירה יקבל. הוא לא מחייב אותנו לתת את הדירה במקום שבעל הדירה המקורית גר. הוא יכול לקבל דירה בעיר אחרת. ברגע שזו הפעולה אז יש פטור ממס.
"מעבר לכך, המחוקק מאפשר לתת חלק מהתמורה בכסף, כל עוד לא עוברים תקרה מסוימת. סוגיית המע"מ לא פתורה כרגע, ועל כן כשאנחנו נותנים את הפרש הכספי, נידרש לקזז את סוגיית המע"מ".

"מבחינתנו היו שאלות כמו איך מוציאים דירה מפרויקט קיים בלי לקבל עליה תקבול. זה מורכב".

"אין סיבה שיקח שלוש שנים לאשר תב"ע"

מה אפשר לעשות כדי להאיץ התחדשות עירונית בדרך של פינוי-בינוי?

"אני מכיר את התחום הזה הרבה שנים, ויודע שברגע שכל דייר יודע שיש מענה למה שהוא צריך, אז הרבה יותר קל לדיירים להתגבש. ככה גם ההחלטה של הדיירים הרבה יותר מהירה.

"מבחינת היזמים, קודם כל לתת ודאות. כמו כן, אנחנו צריכים קיצור של הביורוקרטיה. אין שום סיבה שבמדינת ישראל יקח למעלה משלוש שנים לאשר תב"ע. אין גם שום סיבה שהוצאת היתר ברשות עירונית מסוימת תארך יותר משלוש שנים. יש רשויות שלא מצליחות למלא את התקנים של אנשי מקצוע.

"קורה שאנחנו מתכננים עבור הרשות המקומית את הכביש. אנחנו יודעים שזה לא התפקיד שלנו, אבל שאם לא נעשה את זה, הדברים לא יתקדמו".

מה דעתך על מסמכי מדיניות ההתחדשות העירונית שהרשויות מקדמות בימים אלה?

"אנחנו דווקא שמחים על הגדרות ברורות. אם ההגדרה בתל אביב היא של 12 מ"ר כתוספת תמורה, מבחינתנו זה בסדר. עכשיו כולם יתיישרו עם ההגדרה. אף יזם לא ייתן יותר ובחינת ההצעה תהיה לפי האיכות: מי החברה? מה החוסן שלה? מה היכולות שלה? עם איזה אנשים עובדים? במצבים האלה אנחנו יודעים למנף את היתרון היחסי שלנו". 

האלגוריתם שמחליט איפה ההתחדשות העירונית כדאית | גיא ליברמן

חברת ההתחדשות העירונית של אזורים היא אחת הלקוחות של חברת Urbanix, שפיתחה אלגוריתם שבודק את כדאיות ההשקעה בפרויקט התחדשות עירונית בבניין מסוים.

דוד בנינו, המייסד והמנכ"ל של החברה, שבבעלותו גם חברה יזמית בתחום הנדל"ן ששמה החברה להתחדשות נתניה, מספר מה מקור הרעיון: "אני עבדתי בעבר בהייטק ומשם התגלגלתי לנדל"ן, וראיתי שהעולם הזה לא כל כך התקדם.

"בעולם ההתחדשות העירונית אנשים עוברים ליד בניין, דופקים בדלת, מוסרים ברושור, מבקשים מהאדריכל לעשות הדמיה ומתחילים להתגלגל, ואחרי שנה שנה וחצי הולכים לבנק ואז הבנק מבקש דוח אפס ואז מתברר שהפרויקט בכלל לא כלכלי.

"אני בא עם מתודולוגיה שאומרת שצריך להתחיל מדו"ח אפס. מראש צריך לבדוק אם זה כלכלי. לשם כך בניתי תוכנה שקולטת המון מידע מגורמים שונים, ובאמצעות אלגוריתם מעבדת את כל המידע הזה. בגדול, התוכנה יכולה לדעת מה זכויות הבנייה שיש לבניין, וכמה כסף יעלה להגיע למצב שאתה באמת מקבל את זכויות הבנייה. למשל, אם אתה יכול לעשות שם תמ"א 38/1 צריך לחזק את הבניין, ואם זה תמ"א 38/2 אתה צריך גם לפנות את הדיירים ויש לך כל מיני עלויות. רק אחרי שעשית את זה, אתה יכול לקבל את זכויות הבנייה. אז צריך לשקלל את כל המרכיב של העלויות, את כל המרכיב של הזכויות ולדעת מה הכלכליות.

"למשל בתל אביב יש 52.3 אלף בניינים, והתוכנה יצרה לכל בניין שני מודלים: לתמ"א 38/1 ותמ"א 38/2. אז יש לך עכשיו בערך 100 אלף דוחות אפס. בתל אביב היא יודעת לנתח את כל התב"עות, אם זה תב"ע שגוברת על אחרת, ואתה יכול למיין את הדוחות. למשל אתה יכול להגיד שאתה רוצה רווחיות מעל מינימום מסוים.

"מה שנהוג בשוק בפרויקטים של פינוי-בינוי זה 15% רווח בסוף אחרי עלויות, ובתמ"א 38/1 בערך 20% רווח על העלות.
"התוכנה מחפשת רווחיות של 27%, אבל אתה יכול להגדיר לה מה שאתה רוצה. אני בעצם גורם ממליץ ליזם: פרויקטים פשוטים הוא יכול למצוא לבד, אני מחפש פרויקטים שהוא יכול להרוויח עליהם 30%".

מה המודל העסקי שלכם?
"יש לנו שני מודלים: או שאנחנו מקבלים תמלוג מהמכירות, או שמקבלים תמלוג מהרווח. זה גם תלוי מי היזם. בדרך כלל נותנים מקדמה בהתחלה כי יש לנו עלות להגיע לדאטה".

כמה זמן עבדתם על זה?
"בערך ארבע שנים עבדנו על פיתוח התוכנה, הכול בהון עצמי שלנו. אנחנו כרגע עושים פרויקט ביחד עם אזורים, ובקרוב נקבל אור ירוק לעוד פרויקט.

"העסקה נסגרה בתקופת המנכ"ל הקודם דרור נגל ביחד עם משה קורן. אני יכול לומר לך שכבר יש התעניינות גם מלונדון בתוכנה, כיוון שהיא בעצם יכולה ללמוד כל סוג של מקום, ובלונדון זה כבר סיבוב שלישי של התחדשות עירונית.

"התחום של נדל"ן וטכנולוגיה נקרא פרופטק והוא מאוד מתפתח. כמו שהיום אי אפשר להאמין שיש בנק בלי אתר אינטרנט, כך יהיה גם בנדל"ן. הקידמה תגיע".

עוד כתבות

ספינת מכולות יוצאת מטורקיה / צילום: Shutterstock

הפרצה שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה לישראל

למכס הטורקי הותר לאפשר יציאת סחורות לעבר ישראל, בתנאי שמקבל הסחורה רשום בשטחי הרשות הפלסטינית ● המשמעות היא שדי בשיתוף פעולה עם איש עסקים פלסטיני או חברת קש פלסטינית כדי לשחרר סחורות מטורקיה לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

עדן גולן מופיעה בגמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

שברה את שיא הרייטינג של התאגיד: כמה ישראלים צפו בביצוע של עדן גולן?

המתמודדת הישראלית באירוויזיון עדן גולן שברה אתמול שיא בתאגיד מאז הקמתו, כאשר הריטיינג בביצוע שלה עמד על 53.6% ● המשדר כולו גרף רייטינג של 36.8%, שיא מאז 2019

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

אין לנו צפון אחר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד

המחקר שחושף את מצב המפונים מהצפון ● העסקים שנאלצו לעזוב, אבל התחילו מחדש במקום אחר ● סיור במטולה ובכפר גלעדי, חושף סצנה מסוף העולם ● והיכולות שחיזבאללה עדיין שומר במגירה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול:"היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש ● הרווח של עליבאבא ירד ב-85% בהשוואה לרבעון המקביל לפני שנה

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

דירות / צילום: Shutterstock

העסקאות באשקלון זינקו יותר מפי 2: כמה דירות חדשות נמכרו ברבעון הראשון?

על פי נתוני הלמ"ס, מספר העסקאות ברבעון הראשון קפץ ב-90% לעומת רבעון המלחמה הראשון ● באשקלון כמות העסקאות קפצה ב-155% ● מלאי הדירות החדשות למכירה עומד על כ-66,700 יחידות דיור סך הכל, כשליש ממנו מרוכז במחוז תל אביב וכרבע במחוז המרכז ● המשמעות: אזורי הביקוש הפכו גם לאזורי ההיצע