גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקת נגד חברת הייעוץ: "יש ריכוז כוח גדול מאוד אצל אנטרופי; איכות ההחלטות באסיפות הכלליות טעונה שיפור"

רשות שוק ההון פרסמה טיוטת דוח ביקורת חריף על תחום הייעוץ למוסדיים בהצבעות באסיפות כלליות ● על מהלך רגולטורי שמובילה הרשות ביחס לחברות הייעוץ נמתחת ביקורת מצד רשות ני"ע והמשנה ליועמ"ש ● גל סטאל, יו"ר אנטרופי: "הדוח נערך בלי שנעשתה כל פנייה אלינו. נראה כי מדובר בדוח רצוף שגיאות, הכולל פרשנות שגויה למציאות"

משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: רפי קוץ
משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: רפי קוץ

"יש ריכוז כוח גדול מאוד אצל הגורם המייעץ למוסדיים באסיפות כלליות"; "איכות ההחלטות המתקבלות באסיפות הכלליות טעונה שיפור" - כך, בין השאר, נטען בטיוטת דוח ביקורת חריף, שפרסמה רשות שוק ההון, בראשותו של הממונה משה ברקת, ביחס לשוק הייעוץ למוסדיים לגבי הצבעותיהם באסיפות כלליות - תחום שנשלט על ידי חברת אנטרופי.

טיוטת הביקורת של רשות שוק ההון מחזקת, כצפוי, את הביקורת של ברקת נגד חברות הייעוץ, שמספקת לו תחמושת למהלך הסדרה שהוא מוביל. המהלך זוכה לביקורת הן מצד אנטרופי והן מצד רשות ניירות ערך ומשרד המשפטים - ובכוונתו של ברקת ליישמו לאחר כניסתו לתפקיד של שר האוצר, שלו נתונה הסמכות בנושא. 

ההסתייעות בחברות הייעוץ היא תולדה של יישום המלצותיה של ועדת חמדני, שכונסה על ידי אגף שוק ההון בעשור שעבר, וכיום חלק הארי של הגופים המוסדיים המובילים משתמשים בשירות ייעוץ להצבעותיהם באסיפות הכלליות. לפני כמה חודשים, פרסם הממונה על רשות שוק ההון טיוטת הסדרה, שכוללת שינוי משמעותי באופן התנהלות המוסדיים לקראת הצבעות באסיפות כלליות בחברות שבמניותיהן הם מחזיקים - ובכלל זה, להגביר ולהעמיק את המחויבות והאחריות של המוסדיים להחלטות הצבעה שהם מקבלים במסגרת תפקידם כמנהלי כספי ציבור, באמצעות הקמת מערכי קבלת החלטות הצבעה פנימיים.

מגעים לפשרה בין ברקת לגואטה

אם המוסדיים הגדולים לא יסתייעו באנטרופי, הרי שהמודל הכלכלי של החברה יוכה קשות (מלבדה, פועלים עוד שני גופי ייעוץ: חברת עמדה הקטנה בהרבה, ופסגות -בפעילות ניהול ההשקעות למוסדיים אחרים). בשל ההתנגדות לנוסח ומהות הרגולציה שמוביל ברקת, מתנהלים בתקופה האחרונה מגעים למציאת מתווה פשרה בינו לבין רשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (כלכלי), מאיר לוין.

על רקע זה מתפרסמת טיוטת דוח ממצאי הביקורת של רשות שוק ההון, המבוססת על נתוני הגופים המוסדיים, שבניתוחם זיהו ברשות כי שוק הייעוץ למוסדיים הנשלט על ידי אנטרופי הוא "כמעט נטול תחרות". על פי טיוטת הדוח, "השימוש בגורמים מקצועיים אחרים בתחום הייעוץ בהצבעות באסיפות כלליות הוא זניח, ועומד על פחות מ-5%".

סוגייה זו אקוטית ובעייתית מבחינת רשות שוק ההון. "נוצר מצב שבו מרבית הגופים המוסדיים מתבססים על יועץ מקצועי אחד (אנטרופי; ר"ש), המספק להם את ייעוץ ההצבעות", וזה "מביא לריכוז כוח גדול מאוד אצל הגורם המייעץ. יתרה מכך, מאחר והגורם המייעץ מעניק שירותים נוספים לגופים מוסדיים וכן לחברות ציבוריות, נוצר חשש לניגודי עניינים", אומרים ברשות.

עוד הם מרחיבים לגבי פוטנציאל ניגוד העניינים האמור: "ב-2017 כל כתב המלצה להצבעה חמישי שגורם הייעוץ פרסם (כ-20%) הוא ביחס לחברה ציבורית שהיא לקוחה של אותו גורם", ולתפיסת הרשות, "נתון זה מצוי במגמת גידול, שכן בכתבי ההמלצה מ-2018 השיעור עלה לכ-30% מכלל ההמלצות".

הגברת האחריות על כתפי המוסדיים

על רקע אלה מטיחה רשות שוק ההון ביקורת חריפה על התנהלות אנטרופי ביחס לפוטנציאל ניגודי העניינים: "במקרים רבים, ההצהרה הניתנת בגוף עבודת הייעוץ אינה שקופה דיה ואינה מאפשרת למקבל ההמלצה לעמוד על מהות ניגוד העניינים של גורם הייעוץ ברמת ודאות מספקת". נוסף על כך, "במספר מקרים לא מבוטל גורם הייעוץ אינו מצהיר בדבר קיום מערכת יחסים של ספק-לקוח, כאשר מקבל השירות הינו צד קשור של הגוף אשר המלצות ההצבעה ניתנות לגביו. יתרה מכך, גורם הייעוץ כלל אינו מספק הצהרה בדבר חשש לניגודי עניינים במקרים שבהם המלצת ההצבעה הינה ביחס לגוף שגורם הייעוץ סוקר את ניירות הערך שהנפיק (אנליזת מניה/חוב)".

היבט מרכזי ברגולציה שאותה מוביל ברקת, נוגע להגברת האחריות שתרבוץ על כתפי המוסדיים, שהם אלה המנהלים עבור הציבור את החסכונות לטווח ארוך שלו. בהקשר זה נטען בטיוטת דוח הביקורת כי "ההמלצה הניתנת על ידי גורם מקצועי נתפסת 'ככזה ראה וקדש', ולא כחלק ממערכת שיקולים רחבה יותר", כאשר "נמצא כי בכ-90% מהמקרים שבהם גוף מוסדי בחן המלצת הצבעה במהלך השנים 2017-2019, הגוף המוסדי דבק בהמלצת ההצבעה". ואולם, לא רק זאת, "נראה כי לגורם הייעוץ (אנטרופי; ר"ש) קיימת נטייה להמליץ 'בעד' במקרים שבהם הוא פועל בניגוד עניינים, ונטייתו כאמור הולכת ומתחזקת".

על כן, וכצפוי בהינתן ההסדרה שהרשות בראשותו של ברקת כבר הוציאה לדרך - ושהולידה קונפליקט עז מול אנטרופי ורשות ניירות ערך - קובעים אנשי רשות שוק ההון כי "ממצאי הביקורת שערכה הרשות ממחישים כי לנוכח דפוסי ההתנהלות המאפיינים כיום את ענף ייעוץ ההצבעות, איכות ההחלטות המתקבלות באסיפות כלליות, ובפרט בסיס הנמקתן, הינם טעוני שיפור ניכר".

עוד מוסיפים ברשות כי "ניתוח צופה פני עתיד שערכה הרשות, מלמד כי בהיעדר הידוק פיקוח ובקרה על התנהלות גופי הייעוץ, המגמות שאובחנו והממצאים שהתגלו צפויים להישנות, וביתר שאת". לתפיסתם, המוסדיים הגיעו "לרמת בגרות, מומחיות ובשלות גבוהה יותר בעיסוק בממשל התאגידי בחברות המוחזקות על ידם. זאת, לצד הגברת חובת הנאמנות של הגופים המוסדיים כתוצאה מריבוד הפסיקה בנושא, מכשירים את הקרקע לנטילת אחריות מלאה ומקיפה יותר מצד הגופים המוסדיים על החלטות ההצבעה שהם מקבלים".

אנטרופי: "דוח רצוף שגיאות"

גל סטאל, יו"ר ובעלי אנטרופי, מסר בתגובה לממצאי טיוטת דוח הביקורת של רשות שוק ההון כי "פעילות הייעוץ לאסיפות כלליות לא נעשית ללא בקרה ופיקוח, וזאת אני אומר ללא כחל וסרק. זו הטעיה שאינה ראויה להיאמר, ובטח שלא להיכתב. ראשית, הפעילות מתבצעת בהתאם להנחיות הדין, ובפרט לפי הנחיות רשות ניירות ערך בחוזר שפורסמו ב-2014 - 'עקרונות ראויים לפעילות חברות ייעוץ בנוגע להצבעה באסיפות כלליות'.

"שנית, אנטרופי למדה כיצד נעשות פעילויות אלו בעולם, והתאימה את עבודתה בהתאם. וזאת היא עשתה לא לבדה, אלא באמצעות משפטנים מומחים בינלאומיים בנושא. שלישית, הגופים המוסדיים, לקוחותינו, מבצעים בקרה מקצועית, הדוקה, ולא כפי שמצטייר מהדוח. הדגשה אחרונה: בארה"ב, כשטענה זו עלתה מצד גורמים מסוימים בשוק, הוקמה ועדה ציבורית בהשתתפות מומחים מכל התחומים, והתבצעו מחקרים מעמיקים וארוכים, ולא רק על מה קורה אלא גם על מה שיקרה אם - קרי, ההשלכות העתידיות".

עוד מסר סטאל, שצפוי להגיב בהרחבה בעניין זה במכתב למוסדיים, כי "לגופו של עניין, הדוח נערך בלי שנעשתה כל פנייה אלינו, ולהבנתנו, הפנייה לגופים המוסדיים היתה בסד זמנים קצר ולחוץ. בדוח צוינו מקרים מעורפלים ולא מזוהים - דבר שאינו מאפשר כרגע התייחסות עניינית. על פניו, נראה כי מדובר בדוח רצוף שגיאות, הכולל פרשנות שגויה למציאות. נדגיש כי הנתונים הקיימים בידינו מצביעים אחרת לגמרי". 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35