גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הפרכת המיתוסים סביב תיקי ראש הממשלה

פירוק דף המסרים של נתניהו מלמד שאין פה רדיפה ואין פה תקדים - אבל כן יש פה שיטה שצריכה להשתנות ● דעה

בנימין נתניהו / צילום: אמיר מאירי
בנימין נתניהו / צילום: אמיר מאירי

הטור הזה נולד משיחה מקרית שניהלתי לפני שבועיים עם חבר ותיק, מצביע ימין, בסעודת שבת. לאחר האוכל פרשנו למרפסת וקשקשנו קצת על ענייני בחירות וכתבי האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. "ברור לך שרודפים אותו באופן אישי, ויש אכיפה בררנית", הוא אמר. לשנייה נאלמתי דום - ידעתי אומנם שדפי המסרים שיוצאים מלשכת ראש הממשלה הם חדים ומדויקים - אבל לא שיערתי כמה עמוק הם חדרו אל תוך התודעה הציבורית.

בשורות הבאות אנסה לענות בקצרה - ועד כמה שאפשר מבלי לייחס לדברים פרשנות סובייקטיבית (ובכל זאת, מדור דעות) - לטענות העיקריות שנשמעות בספירה הציבורית בחודשים האחרונים.

נתחיל מהקלישאה - רודפים את נתניהו באופן אישי. תראו, טענת רדיפה אישית של פוליטיקאי בחקירות היא בהחלט לא המצאה של נתניהו. גם לא, אגב, הטענות שלו בדבר ניסיון להפיל ראש ממשלה מכהן. גם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט טען את אותם הדברים בדיוק, ושליחו בתקשורת, אמנון דנקנר עליו השלום, אף הציע לפרקליט המדינה לדור לשלוח יד בנפשו. גם אביגדור ליברמן טען כי רודפים אותו ומנסים לחסל את מפלגתו, ועל אריה "הוא זכאי" דרעי אין טעם להרחיב. נתניהו בוודאי לא הראשון - אבל הוא הראשון שהצליח לשכנע רבים כל-כך.

אבל האם אכן נתניהו נרדף? בואו נבחן לרגע את הפרשות שלו, ונגלה משהו מאוד מעניין:

בשנת 2015 נעצר ארי הרו, מי שהיה ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה נתניהו. על-פי פרסומים, הוא נעצר בחשד שביצע עבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון שעה שהחזיק בפועל בחברה אותה התחייב למכור, תוך שהוא פועל בניגוד עניינים ומקדם את עניינה במסגרת תפקידו הציבורי. החוקרים, שחשבו שהם מחרימים את מחשבו הנייד על-מנת למצוא בו ראיות נוספות לעבירות אותן ביצע לכאורה הרו, לא האמינו כשבתוך המחשב נמצאו הקלטות ארוכות מאוד של שיחות של שניים אחרים - ראש הממשלה נתניהו והמו"ל של "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס, בתיק שיבשיל לימים לפרשת 2000. רודפים את נתניהו? יותר ביש-מזל שנגמר בכתב אישום על מרמה והפרת אמונים (וגם כתב אישום בשוחד למוזס).

בחודש מאי 2015, מיד לאחר הבחירות בהן הכה את מדינת ישראל בתדהמה עת גרף 30 מנדטים, נתניהו מינה את עצמו לשר התקשורת החדש. צעדו הראשון כשר היה לפטר את מנכ"ל המשרד המוערך, איש המקצוע אבי ברגר שמינה קודמו ארדן, שר מטעם הליכוד למי ששכח, ולמנות במקומו עסקן פוליטי חסר כל ניסיון ניהולי או מקצועי - שלמה פילבר. מטרתם המיידית? לסכל את הרפורמה בבזק. אותה רפורמה שקידמו בלהט ארדן וברגר, אותה רפורמה שהייתה אמורה לחולל תחרות בשוק הטלפון הקווי ולחסוך מאות מיליוני שקלים לציבור.

באותה תקופה, אגב, דווקא אנשי ימין כלכלי, שוחרי השוק החופשי שבחנו את התנהלות נתניהו, אחזו את ראשם ולא הצליחו להבין מה בדיוק הוא עושה. כלכלנית בכירה אמרה לי באותם ימים כי המהלך הזה יתברר במורד הדרך כאחד מהשניים - איוולת איומה או שחיתות חמורה. כמה שהיא צדקה.

לא חלפו אלא שנתיים, ופילבר נעצר - דווקא במסגרת חקירה של רשות ניירות ערך שתפסה תכתובות שהעלו חשד כי מנכ"ל משרד התקשורת העביר מסמכים פנימיים לבזק, בהם מסמכים מסווגים, ותוך שהוא מסתיר זאת מהגורמים המקצועיים במשרדו. וככל שהתקדמה החקירה שם - הבינו במשטרת ישראל שפילבר לא פעל לבד.

רדיפה של נתניהו? יותר כמו טרגדיה של טעויות שהובילו לחקירת שני מקורבים אליו - אשר מי בטעות ומי במכוון הפנו את חוקרי להב אליו - ובטח לא איזו מזימה שנרקחה במחשכים.

אבל למה רק נתניהו ולא יאיר לפיד ואיתן כבל? מקשים אז השואלים, הרי גם הם נפגשו עם מוזס עשרות פעמים! ובכן, אני לא סנגורם של השניים, ובאופן כללי אני סבור כי על כל מי שניהל קשרים ענפים עם מו"לים לתת דין וחשבון לציבור בוחריו. אלא שבמקרה של נתניהו יש הבדל אחד קטן - קוראים לו ראיות. בסופו של דבר, במדינת ישראל, ותודה לאל על כך, כדי להעמיד אדם לדין צריכה התביעה להאמין שביכולתה להרשיע אותו בסבירות גבוהה מאוד - ואיך מנתחים סבירות כזו? נכון - על-ידי בחינת חומר הראיות. לא נחשפתי לחומר החקירות נגד נתניהו, וכל שידוע לי הוא מהתקשורת, אולם בתיקי נתניהו, על-פי פרסומים, יש לחוקרים הקלטות, מסרונים וכמובן עדי מדינה מתוך כוורתו האישית של נתניהו ששפכו אור על התנהלותו. בסופם של דברים ישבו חוקרי משטרת ישראל, ולאחריהם פרקליטי התביעה, וסברו כי בתיקי נתניהו התגבשה תשתית ראייתית מספיקה להעמדה לדין בסבירות גבוהה להרשעה - וזה המבחן היחידי שצריך היה להיבחן. לא רדיפה ולא נעליים.

כן? ואיך תסביר את ההליך התקדימי נגד נתניהו? מעולם לא הוגש פה כתב אישום על סיקור אוהד! אפילו שי ניצן אמר בראיון. תראו, לא ברור לי מה היה מקור פליטת הפה האומללה והשגויה של שי ניצן באותו ראיון עיתונאי, אבל כתב אישום - וגם הרשעה - על סיקור אוהד כבר ראינו. ולא, אני לא מדבר רק על כתב האישום נגד ראש עיריית אשקלון לשעבר איתמר שמעוני. חפשו בגוגל את אורי עמית, מי שהיה ראש עיריית רמת גן בשלהי שנות ה-80, ונשלח לכלא ב-1995 לאחר שחברת דן שילמה למקומון רמת גני על-מנת שיסקר אותו סיקור אוהד בתמורה להקלות תכנוניות שביצע עבורה. ופה, אגב, לא היה מדובר בסתם סיקור אוהד, אלא כזה שניתן בעבור שינוי רפורמות ומיסוי שנוגעים לכיס של כולנו.

אוקיי... אבל ידוע הפרקליטות סוגרת חשבון עם מי שרוצה לערוך רפורמות! נכון, ולכן ראינו חקירות מפוארות נגד דניאל פרידמן ואיילת שקד - שני שרי המשפטים שפעלו יותר מכולם כדי לערוך רפורמות מקיפות במערכת המשפט הישראלית. גם נגד ציפי לבני, שקידמה את מערך הביקורת על הפרקליטות ומינתה את הילה גרסטל שעוררה את חמתו של שי ניצן, לא ראיתי שנפתחה איזו חקירה.

ומה לגבי זה שהפרקליטות מחפשת להפיל נבחרי ציבור מהימין? ובכן, אין ספק שהדבר המרשים ביותר שהצליח לעשות נתניהו, הוא החיבור המזהיר בינו לבין שלטון הימין. בניגוד לאולמרט שסיפר על ניסיונות להפיל ראש ממשלה מכהן, נתניהו מדבר על הפלת שלטון הימין - וכאילו שאחריו לא יוכל הימין להציב מועמד אחר. אבל גם בחינה עניינית של הדברים תגלה מציאות מעט יותר מורכבת. משום שאם הפרקליטות מחפשת להפיל את הימין, מה בדיוק היה להם לחפש עם אהוד אולמרט רגע לפני תכנית ההתכנסות? או עם פואד בן-אליעזר, או עם אברהם הירשזון מקדימה, או עם בוז'י הרצוג ואהוד ברק. מה היה לה לחפש עם עשרות ראשי ערים מכל קצוות הקשת הפוליטית? מה היה לה, רחמנא ליצלן, לחפש אצל חברי כנסת ערבים?

אתם מבינים, שחיתות קיימת בכל מקום ובכל מגזר. אין לה צבע, טעם וריח. אין לה דת, ולא גזע ולא מין. יש מושחתים בימין ויש בשמאל, יש דתיים וחילוניים, ערבים ויהודים, נשים וגברים. ומי שמחפש את האשם האמיתי - שיבחן תחילה את השיטה.

טוב נעשה כחברה אם נפסיק לחפש אשמים וקונספירציות, ונתחיל לבחון מה בשיטת הממשל שלנו מאפשר לבעלי כוח ציבורי לעבור בכזו קלות על החוק, מה מעודד נבחרי ועובדי ציבור לסטות מבין השורות, טוב נעשה אם נשכיל לתקן את המנגנונים בשלטון המקומי, לייעל את הפיקוח והבקרה על הליכי תכנון ובנייה, מכרזים ומינויים. טוב נעשה אם נקדם שקיפות במערכי השלטון המרכזי, נחשוף יומני פגישות ופרוטוקולים, נקצוב קדנציות ונבלום ריכוז כוח בידי בודדים.

זו לא רדיפה ולא אכיפה בררנית, בטח שלא ניסיונות להפיכה שלטונית, ולצערי הרב אין פה אף החלטה תקדימית. נתניהו לא המציא שום דבר, לא את הרדיפה וגם לא את השיטה - ויכול מאוד להיות שלפניו היו פוליטיקאים שסגרו עסקאות מלוכלכות לא פחות - רק שאתרע מזלו שלו שבחיק החוקרים נפלו כאלה ראיות זהב.

ומי שהמדינה באמת חשובה לו, צריך להפסיק לכלות את ימיו בטענות חסרות שחר, ולהבין שמתוך ביש-המזל של נתניהו קיבלנו כולנו הצצה מדהימה לשיטה הרסנית לדמוקרטיה, שבמשך שנים השחיתה את מיטב הפוליטיקאים שלנו - מימין וגם משמאל - ואם לא נעצור כאן ועכשיו, היא תשחית גם את אלה שיבואו אחריו. ולכן, כדאי שנפסיק עם הקונספירציות ונביט בעובדות הפשוטות, ואחר-כך אולי כדאי שגם נבין שהגיע הזמן לעשות תיקון - כדי שלא תהיה עוד הפעם הבאה. 

הכותב הוא ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא בגדר חשוד, מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם