גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאמצים אחרונים למניעת בחירות שלישיות; אלו המחלוקות שעל הפרק

עיקר המאבק מתנהל בשתי גזרות - פנימה בקוקפיט של כחול לבן, שם יאיר לפיד מתנגד לכל פשרה עם ראש הממשלה, ומנגד גישתו החיובית של גבי אשכנזי ● הגזרה שנייה - סירובו של נתניהו להתחייב כי לא ינסה לקבל חסינות מהכנסת

רשימת כחול לבן לכנסת. אשכנזי, לפיד, גנץ, ויעלון / צילון: כדיה לוי
רשימת כחול לבן לכנסת. אשכנזי, לפיד, גנץ, ויעלון / צילון: כדיה לוי

מאמץ של הרגע האחרון למנוע בחירות שלישיות ולהקים ממשלת אחדות של הליכוד וכחול לבן. עיקר המאבק הוא בשתי גזרות - האחת פנימה בקוקפיט של כחול לבן. לפי גוררים המעורים במשא-ומתן, מצד אחד גבי אשכנזי בגישה החיובית המוכנה לקבל את הצעת בנימין נתניהו לחצי שנת כהונה ואחר-כך רוטציה, עם שינויים מסוימים, לרבות חיזוקים ואבטוח לפרישת נתניהו במועד וכן להכנסה של מפלגת העבודה לקואליציה לאחר מכן.

לאשכנזי יש יכולת מוכחת ליצור קשרים אישיים מצוינים, ועם היכולת הזו הוא הצליח מהר מאוד להתחבב על גורמים פוליטיים מכל קצוות המערכת הפוליטית, מאנשי ש"ס הרואים בו את המנהיג שאחרי נתניהו, דרך רפי פרץ הקצין הטייס, ועד אנשי העבודה עומר בר-לב ועמיר פרץ. הקשרים הללו סייעו לרבות מההבנות עם הצדדים במשא-ומתן, החרדים ואנשי הליכוד. הוא רואה לנגד עיניו את המשבר שאליו מידרדרת המדינה בשל הבחירות, והוא נשמע אומר גם בשבוע שעבר בפגישות עם גורמים פוליטיים "לא יהיו בחירות - תהיה ממשלה", ולפחות הוא נלחם על כך עד לרגע האחרון.

מנגד נמצא יאיר לפיד, המתנגד לכל פשרה ובעצם מוביל לבחירות מתוך הנחה כי בחירות ישפרו את מצבה של המפלגה, וכי כתבי האישום נגד נתניהו יעשו את שלהם.

בני גנץלפי הגורמים, עדיין לא מטיל את מלוא כובד משקלו כמנהיג אל מול התנגדות יאיר לפיד למהלך, אבל מקורבים לו טרחו להדליף בסוף השבוע כי הוא מתכוון לבטל את הסכם הרוטציה עם לפיד כאמצעי לחץ עקיף.

בוגי יעלון, הרביעי בקוקפיט, הליכודניק לשעבר, היה מוכן בשלב מסוים לקבל את עמדת אשכנזי, אבל בשבועות האחרונים, ובעיקר לאחר הפגישה של גנץ עם נתניהו בשבוע שעבר, הצטרף ללפיד בהתנגדות. יעלון מתנגד בחריפות לנתניהו האיש וההתנהלות, אבל עדיין לא סגר את הדלת בפני האפשרות של אחדות כעת, עם נתניהו, לזמן קצר. מי שמנסים לשכנעו הם אנשי ליכוד חבריו, שבפיהם גם אמירה כי לאחר שנתניהו ילך, הוא יחזור עם האוזר והנדל לליכוד ויהיה מועמד בכיר להנהגה ולראשות הממשלה.

יועז הנדל וצבי האוזר ועימם עוד כמה אנשי ימין בכחול לבן תומכים ככל הידוע באחדות, מתוך חשיבה ריאליסטית כי אם יהיו בחירות, בכל מקרה נתניהו יהיה ראש ממשלה לפחות לחצי שנה, ואחר-כך בשל המשפטים שבהם יהיה עסוק, ירד למעשה מהבמה.

למאמצים הללו סיכויי הצלחה נמוכים בגלל קוצר הזמן אבל לא אפסיים. מי שמעורב בהם הוא אריה דרעי יו"ר ש"ס, שהודה כי נפגש בימים האחרונים עם ראשי כחול לבן ועם עוד מנהיגי מפלגות בניסיון לגבש את הממשלה החדשה. דרעי הלך, לפי אנשי כחול לבן, "רחוק מאוד" במונחי ויתורים של המפלגות החרדיות כדי לסייע לאנשי לפיד לעכל ממשלה כזו. ובכל זאת מה המכשולים העיקריים?

האחד, כאמור, הוויכוח הפנימי בתוך כחול לבן. השני הוא הסירוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו להתחייב כי לא ינסה לקבל חסינות מהכנסת. לטענת ראשי כחול לבן, נתניהו מעיד בכך כי בעצם ההסכמות עימם הן על הנייר בלבד, וכי מרגע שתוקם הממשלה יפעל ללא לאות להשיג רוב לקבלת החסינות בוועדת הכנסת. מפלגות הגוש יתמכו בו, וליברמן, אם אכן תוקם ממשלת אחדות, לא פסל אפשרות כזו בוודאי לא עקרונית. בליכוד אומרים כי בקשת חסינות אם תבוא, היא זכותו של ראש הממשלה, ואין זה מעניינה של כחול לבן להתערב בכך. ויכוח שיהיה קשה למצוא לו בפתרון.

סוגיה אחרת היא דרישתו החד משמעית של נתניהו לכהן בחצי השנה הראשונה של הממשלה. לאחר הקביעה כי המשפט יתנהל כמעט סופית בבית המשפט המחוזי בירושלים (ולא מן הנמנע כי היועץ מנדלבליט החליט על כך כדי לסייע למשא-ומתן הפוליטי) נתניהו לכאורה קיבל את שלו. אבל הוא מתעקש. בסביבתו הסבירו השבוע כי מדובר ברצון להשלים כמה צעדים מדיניים וביטחוניים חשובים. החלת הריבונות בבקעת הירדן למשל, והחלטה סופית בעניין פרויקט בטחוני בהיקף רחב מאוד ועתיר תקציבים. ייתכן, אבל לפי אחד מהשרים המכירים את נתניהו היטב, מדובר גם בעניין רגשי/אישי.

נתניהו, לדבריו, רוצה לצאת עם כבוד למשפטו, ממשרת ראש הממשלה, עם מה שקרוי באנגלית "דיגניטי" וראש מורם, ולא שיובל למשפט כאחד האדם. "זה חשוב לו, וההתנגדות של כחול לבן לכך מעידה כי הם בעיקר רוצים עוד בחירות", אומר השר.

בתמונת המצב הנוכחית, כאמור ממשלת אחדות ולא בחירות זו אפשרות קלושה, אבל אם נלך לעבר הקרוב, נראה כי עד ליום שישי (15/11), היו משוכנעים כל המעורבים במגעים בין הליכוד לכחול לבן, כי ממשלת האחדות קרובה והמכשולים שנותרו להקמתה בני פתרון. זה היה בסוף שבוע של ירי רקטות של הג'יהאד האסלמי בעקבות חיסולו של בכיר הארגון בהאא אבו אל עטא, וכשהתותחים יורים, המחלוקות הפנימיות נשכחות. חבר הכנסת בני גנץ יו"ר כחול לבן נתן הצהרות המעניקות גיבוי מלא למהלכים הצבאיים, אף שניסה לנתק אותם מהמהלכים הפוליטיים, תוך אמירה חד-משמעית על רצונו באחדות שהיא הדרך היחידה להקמת ממשלה.

נתניהו מצדו הזמין את גנץ לשיחת עדכון על המהלכים הצבאיים ובנפרד הזמין גם את חבר הכנסת גבי אשכנזי בתפקידו כיו"ר ועדת החוץ והביטחון הזמנית בכנסת, לתדרוך דומה. לפי גורם המעורב במגעים, אשכנזי הוזמן גם בגלל הסיבה שהוא הגורם מחזק ומקדם של ממשלת האחדות, אל מול בוגי יעלון שיריבותו עם נתניהו חריפה, ויאיר לפיד המתנגד הנחרץ לאחדות עם נתניהו ברביעיית ההנהגה של כחול לבן.

כפי שחשפנו אז ב"גלובס", הבסיס להסכמות שהושגו היה מתווה הנבצרות שלהפתעת כחול לבן נתניהו קיבל עקרונית וכן הסכמתו להגביל את כוחו של הגוש בכוח שווה לפחות של כחול לבן בממשלה, תוך הקמת מנגנון שינטרל את היתרון המספרי של הגוש. אחד מבכירי כחול לבן אמר לי אז: "המצב במדינה באמת מאוד-מאוד מאתגר, בעיקר ביטחונית וגם כלכלית, עוד בחירות יביאו למשבר אמיתי ולהידרדרות ביטחונית מסוכנת, בלי שמץ ציניות, אנחנו לא יכולים להרשות את זה, ולא יהיו בחירות שלישיות". הוא הזכיר מידע ביטחוני שנחשף בפני גנץ וחלק מחבריו וגם דוח כלכלי שקיבלו בכחול לבן על מצב המשק. ההסכמות כללו את הרכב הממשלה והתיקים, חצי לליכוד כולל גוש הימין חרדים וחצי לכחול לבן אבל עם התיקים הבכירים ביותר של חוץ וביטחון שהיו אמורים להישאר גם לאחר הרוטציה בידיהם.

אבל באותו סוף שבוע באמצע נובמבר, התהפכו היוצרות. לפי גרסה אחת של כחול לבן, נתניהו נסוג מכמה מההסכמות ובעיקר ממועד היציאה לנבצרות כשהוא דורש כי יכהן עד לתחילת המשפט, מועד שצפוי להיות רק בעוד כעשרה חודשים עד שנה. בכחול לבן לא הסכימו, והלכו לנשיא להבהרת המתווה. ריבלין הסביר כי היציאה לנבצרות היא במועד הגשת כתבי האישום, קרי בתוך חודש - חודשיים ממועד הקמת הממשלה. בפגישה של ארבעת ראשי כחול לבן, אמר לפיד: "נתניהו לא יקבל את זה, וגם אם יגיד שכן, אני לא מאמין לו, הוא ינסה לסדר לעצמו חסינות". ואכן דרישה של כחול לבן שהועברה לנתניהו להסכים לחסינות לא קיבלה תשובה חד-משמעית. ב-19/11 כבר היה ברור שחזרנו לנקודת ההתחלה.

עוד כתבות

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי החברה המעסיקה כ־500 עובדים בישראל נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף, ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג״ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל