גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאמצים אחרונים למניעת בחירות שלישיות; אלו המחלוקות שעל הפרק

עיקר המאבק מתנהל בשתי גזרות - פנימה בקוקפיט של כחול לבן, שם יאיר לפיד מתנגד לכל פשרה עם ראש הממשלה, ומנגד גישתו החיובית של גבי אשכנזי ● הגזרה שנייה - סירובו של נתניהו להתחייב כי לא ינסה לקבל חסינות מהכנסת

רשימת כחול לבן לכנסת. אשכנזי, לפיד, גנץ, ויעלון / צילון: כדיה לוי
רשימת כחול לבן לכנסת. אשכנזי, לפיד, גנץ, ויעלון / צילון: כדיה לוי

מאמץ של הרגע האחרון למנוע בחירות שלישיות ולהקים ממשלת אחדות של הליכוד וכחול לבן. עיקר המאבק הוא בשתי גזרות - האחת פנימה בקוקפיט של כחול לבן. לפי גוררים המעורים במשא-ומתן, מצד אחד גבי אשכנזי בגישה החיובית המוכנה לקבל את הצעת בנימין נתניהו לחצי שנת כהונה ואחר-כך רוטציה, עם שינויים מסוימים, לרבות חיזוקים ואבטוח לפרישת נתניהו במועד וכן להכנסה של מפלגת העבודה לקואליציה לאחר מכן.

לאשכנזי יש יכולת מוכחת ליצור קשרים אישיים מצוינים, ועם היכולת הזו הוא הצליח מהר מאוד להתחבב על גורמים פוליטיים מכל קצוות המערכת הפוליטית, מאנשי ש"ס הרואים בו את המנהיג שאחרי נתניהו, דרך רפי פרץ הקצין הטייס, ועד אנשי העבודה עומר בר-לב ועמיר פרץ. הקשרים הללו סייעו לרבות מההבנות עם הצדדים במשא-ומתן, החרדים ואנשי הליכוד. הוא רואה לנגד עיניו את המשבר שאליו מידרדרת המדינה בשל הבחירות, והוא נשמע אומר גם בשבוע שעבר בפגישות עם גורמים פוליטיים "לא יהיו בחירות - תהיה ממשלה", ולפחות הוא נלחם על כך עד לרגע האחרון.

מנגד נמצא יאיר לפיד, המתנגד לכל פשרה ובעצם מוביל לבחירות מתוך הנחה כי בחירות ישפרו את מצבה של המפלגה, וכי כתבי האישום נגד נתניהו יעשו את שלהם.

בני גנץלפי הגורמים, עדיין לא מטיל את מלוא כובד משקלו כמנהיג אל מול התנגדות יאיר לפיד למהלך, אבל מקורבים לו טרחו להדליף בסוף השבוע כי הוא מתכוון לבטל את הסכם הרוטציה עם לפיד כאמצעי לחץ עקיף.

בוגי יעלון, הרביעי בקוקפיט, הליכודניק לשעבר, היה מוכן בשלב מסוים לקבל את עמדת אשכנזי, אבל בשבועות האחרונים, ובעיקר לאחר הפגישה של גנץ עם נתניהו בשבוע שעבר, הצטרף ללפיד בהתנגדות. יעלון מתנגד בחריפות לנתניהו האיש וההתנהלות, אבל עדיין לא סגר את הדלת בפני האפשרות של אחדות כעת, עם נתניהו, לזמן קצר. מי שמנסים לשכנעו הם אנשי ליכוד חבריו, שבפיהם גם אמירה כי לאחר שנתניהו ילך, הוא יחזור עם האוזר והנדל לליכוד ויהיה מועמד בכיר להנהגה ולראשות הממשלה.

יועז הנדל וצבי האוזר ועימם עוד כמה אנשי ימין בכחול לבן תומכים ככל הידוע באחדות, מתוך חשיבה ריאליסטית כי אם יהיו בחירות, בכל מקרה נתניהו יהיה ראש ממשלה לפחות לחצי שנה, ואחר-כך בשל המשפטים שבהם יהיה עסוק, ירד למעשה מהבמה.

למאמצים הללו סיכויי הצלחה נמוכים בגלל קוצר הזמן אבל לא אפסיים. מי שמעורב בהם הוא אריה דרעי יו"ר ש"ס, שהודה כי נפגש בימים האחרונים עם ראשי כחול לבן ועם עוד מנהיגי מפלגות בניסיון לגבש את הממשלה החדשה. דרעי הלך, לפי אנשי כחול לבן, "רחוק מאוד" במונחי ויתורים של המפלגות החרדיות כדי לסייע לאנשי לפיד לעכל ממשלה כזו. ובכל זאת מה המכשולים העיקריים?

האחד, כאמור, הוויכוח הפנימי בתוך כחול לבן. השני הוא הסירוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו להתחייב כי לא ינסה לקבל חסינות מהכנסת. לטענת ראשי כחול לבן, נתניהו מעיד בכך כי בעצם ההסכמות עימם הן על הנייר בלבד, וכי מרגע שתוקם הממשלה יפעל ללא לאות להשיג רוב לקבלת החסינות בוועדת הכנסת. מפלגות הגוש יתמכו בו, וליברמן, אם אכן תוקם ממשלת אחדות, לא פסל אפשרות כזו בוודאי לא עקרונית. בליכוד אומרים כי בקשת חסינות אם תבוא, היא זכותו של ראש הממשלה, ואין זה מעניינה של כחול לבן להתערב בכך. ויכוח שיהיה קשה למצוא לו בפתרון.

סוגיה אחרת היא דרישתו החד משמעית של נתניהו לכהן בחצי השנה הראשונה של הממשלה. לאחר הקביעה כי המשפט יתנהל כמעט סופית בבית המשפט המחוזי בירושלים (ולא מן הנמנע כי היועץ מנדלבליט החליט על כך כדי לסייע למשא-ומתן הפוליטי) נתניהו לכאורה קיבל את שלו. אבל הוא מתעקש. בסביבתו הסבירו השבוע כי מדובר ברצון להשלים כמה צעדים מדיניים וביטחוניים חשובים. החלת הריבונות בבקעת הירדן למשל, והחלטה סופית בעניין פרויקט בטחוני בהיקף רחב מאוד ועתיר תקציבים. ייתכן, אבל לפי אחד מהשרים המכירים את נתניהו היטב, מדובר גם בעניין רגשי/אישי.

נתניהו, לדבריו, רוצה לצאת עם כבוד למשפטו, ממשרת ראש הממשלה, עם מה שקרוי באנגלית "דיגניטי" וראש מורם, ולא שיובל למשפט כאחד האדם. "זה חשוב לו, וההתנגדות של כחול לבן לכך מעידה כי הם בעיקר רוצים עוד בחירות", אומר השר.

בתמונת המצב הנוכחית, כאמור ממשלת אחדות ולא בחירות זו אפשרות קלושה, אבל אם נלך לעבר הקרוב, נראה כי עד ליום שישי (15/11), היו משוכנעים כל המעורבים במגעים בין הליכוד לכחול לבן, כי ממשלת האחדות קרובה והמכשולים שנותרו להקמתה בני פתרון. זה היה בסוף שבוע של ירי רקטות של הג'יהאד האסלמי בעקבות חיסולו של בכיר הארגון בהאא אבו אל עטא, וכשהתותחים יורים, המחלוקות הפנימיות נשכחות. חבר הכנסת בני גנץ יו"ר כחול לבן נתן הצהרות המעניקות גיבוי מלא למהלכים הצבאיים, אף שניסה לנתק אותם מהמהלכים הפוליטיים, תוך אמירה חד-משמעית על רצונו באחדות שהיא הדרך היחידה להקמת ממשלה.

נתניהו מצדו הזמין את גנץ לשיחת עדכון על המהלכים הצבאיים ובנפרד הזמין גם את חבר הכנסת גבי אשכנזי בתפקידו כיו"ר ועדת החוץ והביטחון הזמנית בכנסת, לתדרוך דומה. לפי גורם המעורב במגעים, אשכנזי הוזמן גם בגלל הסיבה שהוא הגורם מחזק ומקדם של ממשלת האחדות, אל מול בוגי יעלון שיריבותו עם נתניהו חריפה, ויאיר לפיד המתנגד הנחרץ לאחדות עם נתניהו ברביעיית ההנהגה של כחול לבן.

כפי שחשפנו אז ב"גלובס", הבסיס להסכמות שהושגו היה מתווה הנבצרות שלהפתעת כחול לבן נתניהו קיבל עקרונית וכן הסכמתו להגביל את כוחו של הגוש בכוח שווה לפחות של כחול לבן בממשלה, תוך הקמת מנגנון שינטרל את היתרון המספרי של הגוש. אחד מבכירי כחול לבן אמר לי אז: "המצב במדינה באמת מאוד-מאוד מאתגר, בעיקר ביטחונית וגם כלכלית, עוד בחירות יביאו למשבר אמיתי ולהידרדרות ביטחונית מסוכנת, בלי שמץ ציניות, אנחנו לא יכולים להרשות את זה, ולא יהיו בחירות שלישיות". הוא הזכיר מידע ביטחוני שנחשף בפני גנץ וחלק מחבריו וגם דוח כלכלי שקיבלו בכחול לבן על מצב המשק. ההסכמות כללו את הרכב הממשלה והתיקים, חצי לליכוד כולל גוש הימין חרדים וחצי לכחול לבן אבל עם התיקים הבכירים ביותר של חוץ וביטחון שהיו אמורים להישאר גם לאחר הרוטציה בידיהם.

אבל באותו סוף שבוע באמצע נובמבר, התהפכו היוצרות. לפי גרסה אחת של כחול לבן, נתניהו נסוג מכמה מההסכמות ובעיקר ממועד היציאה לנבצרות כשהוא דורש כי יכהן עד לתחילת המשפט, מועד שצפוי להיות רק בעוד כעשרה חודשים עד שנה. בכחול לבן לא הסכימו, והלכו לנשיא להבהרת המתווה. ריבלין הסביר כי היציאה לנבצרות היא במועד הגשת כתבי האישום, קרי בתוך חודש - חודשיים ממועד הקמת הממשלה. בפגישה של ארבעת ראשי כחול לבן, אמר לפיד: "נתניהו לא יקבל את זה, וגם אם יגיד שכן, אני לא מאמין לו, הוא ינסה לסדר לעצמו חסינות". ואכן דרישה של כחול לבן שהועברה לנתניהו להסכים לחסינות לא קיבלה תשובה חד-משמעית. ב-19/11 כבר היה ברור שחזרנו לנקודת ההתחלה.

עוד כתבות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

אסף נתיב, ינקי קוינט, רם בלינקוב, אבי אדרי ועו''ד רונה ברגמן נוה / צילום: פרטי

ינקי קוינט נגד משרד האוצר: "רוב היום אני מתעסק בחסמים"

בכירי ענף ההייטק הגיעו לפתיחת המשרדים החדשים של קרן ההון סיכון פיטנגו ● פורום המנהיגות הנשית מציין 5 שנים להקמתו ● ואיזו שאלה הצליחה להוציא את ינקי קוינט משלוותו? ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח איבד 4%, הבנקים 3%

מדד ת"א 35 ירד ב-2% ● איי.בי.איי: "הירידות נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב" ● נקודות אור היום הן מניות נייס וארית שעולות בכ-2% ● פסגות מעלים את מחיר היעד של שופרסל ב-40% ● הערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

בלוקסמבורג מנסים להבין: למה המדינה הפרו-פלסטינית נבחרה להנפיק אג"ח ישראליות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בריטניה צפויה להכריז על הכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה מתווכחים על התמיכה בישראל, ובלוקסמבורג מבקרים את ההחלטה לסייע להנפיק אג"ח ישראליות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי אוניברסיטאות ישראליות בצמרת הדירוג הבינלאומי הנחשב

אוניברסיטת תל אביב נכנסה זו השנה השנייה ברציפות למדד היזמות היוקרתי של PitchBook ומדורגת שוב במקום השביעי בעולם, ובמקום הראשון מחוץ לארה"ב ● הטכניון נכנס לראשונה לעשירייה הפותחת עם יותר מ־1,300 יזמים וגיוסים של כ־43 מיליארד דולר גיוסים ● ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לארה"ב עם שני מוסדות בצמרת

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "הכול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

אימי עירון ויעל גל / איור: גיל ג'יבלי

"לשים את העובד במרכז": מיתוג מעסיק הוא לא קוסמטיקה אלא כלי קריטי

גלובס ופלייטיקה משיקים את מדד מיתוג המעסיק 2025 ● שתיים מבין חברות הוועדה המייעצת, אימי עירון ויעל גל, שוחחו עם גלובס על המשמעות של מיתוג מעסיק לחברה, ואיך התחום צמח ב־13 השנים האחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו הסביר את "נאום ספרטה", ולא כל הנתונים היו מדויקים

אחרי הנאום שחולל סערה, רה"מ בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור ואת השווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים - לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר, צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

מכונת האקזיטים של פורמולה מאטה: חתכה את מחיר מניית מיכפל ב-17% בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

השותפים בגלילות קפיטל. מימין: אריק קליינשטיין, ליאור ליטבק, נופר עמיקם, קובי סמבורסקי / צילום: בן יצחקי

קרן הסייבר הוותיקה מגייסת חצי מיליארד דולר להשקעה בחברות ישראליות. מה היא מחפשת?

קרן ההון סיכון הישראלית גלילות קפיטל תקים קרן סיד חמישית להשקעה בשלבים ראשונים וקרן צמיחה שנייה ● בתוך כך, רינת רמלר מצטרפת כשותפה

כבד שומני | אילוסטרציה: shutterstock

חברת ביומד ישראלית שהוקמה ע"י יוצאי טבע נרכשת בעד 3.5 מיליארד דולר

תאגיד רוש ירכוש את חברת 89bio תמורת 2.4 מיליארד דולר מיידית, עם אופציה להכנסות נוספות עד סכום כולל לעסקה של 3.5 מיליארד דולר ● 89bio פועלת בשוק הענק של כבד שומני, אך רוש מתעניינת לא פחות במוצר של החברה לטיפול גם במחלות נוספות