גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“בתאגידים לא מבינים שמנכ”ל סטארט-אפ צריך לתקן את הלפטופ שלו בעצמו”

ג'ייסון וויליאמסון מאורקל וזיו גפני מ-J.P. Morgan, שמובילים שיתופי פעולה עם סטארט-אפים, שוחחו בכנס "גלובס" על האתגרים והבעיות ● וויליאמסון: "שיתופי הפעולה נראים טוב על הנייר, אבל קשה להוציאם לפועל"

ג'ייסון וויליאמסון וזיו גפני./ צילום: איל יצהר
ג'ייסון וויליאמסון וזיו גפני./ צילום: איל יצהר

"האמת שזה לא פשוט", כך מתאר ג'ייסון וויליאמסון, ראש תוכניות שיתופי הפעולה של אורקל עם סטארט אפים ועם האקדמיה, את החיבור של ארגונים גדולים עם הגופים האלו. "על הנייר זה נראה טוב: 'בואו נקבץ כמה ילדים מגניבים עם השיער המעניין שלהם והלפטופים עם המדבקות, ואז נעבוד איתם!'. אז לא - קשה להוציא את זה לפועל".

ויליאמסון אמר את הדברים בכנס The Enterprise Technology Summit שערך "גלובס" בשיתוף עם J.P. Morgan בשבוע שעבר בתל אביב. וויליאמסון שוחח עם זיו גפני, ראש תחום אסטרטגיה דיגיטלית ופינטק ב-J.P. Morgan. השניים דנו באתגרים שטמונים בשיתופי פעולה בין סטארט-אפים לבין חברות טכנולוגיה ענקיות, ובאופן בו בכל זאת אפשר לגרום לשיתופי פעולה כאלה להצליח.

גפני: "J.P. Morgan היא ענקית טכנולוגיה עם כ-50 אלף אנשי טכנולוגיה, שהשקיעה 11.6 מיליארד דולר בשנה החולפת על טכנולוגיה, מתוכם 40% על חדשנות. במקביל לכך, אנחנו מאמינים במידה שווה בשיתוף פעולה עם חברות פינטק במובן הרחב של המילה - לא רק בפינטק טהור כמו תשלומים, השקעות או הלוואות, אלא גם בסייבר, מניעת הונאות, חוויית לקוח, בינה מלאכותית וכו'.

"מרכז הטכנולוגיה והחדשנות של J.P. Morgan בישראל הוא אחד מממספר מרכזים וביחד יש כרגע לפירמה התקשרויות עם למעלה מ-360 חברות סטארט-אפ, מהן מעל 110 בשלב הוכחת ההיתכנות. השקענו כבר בלמעלה מ-150 סטארט-אפים עד היום וב-2018 נכנסו 70 חברות סטארט-אפ שהתקשרו איתנו להטמעה של הפתרונות שלהן".

"יוצרים מודל של אחריות מחולקת"

וויליאמסון: "אנחנו גיבשנו קונספט חדש, אורקל למחקר, שמנסה להשתמש בפתרונות אחסון מידע מתקדמים כדי לפתור את הבעיות הגדולות של האנושות או כדי לאפשר שיתוף מידע לטובת יזמות. אנחנו עובדים עם מוסדות מחקר נהדרים ברחבי העולם, מארה"ב דרך ישראל ועד סינגפור. התפקיד של אורקל לסטארט-אפים הוא לעזור להם להאיץ את קצב החדשנות שלהם כדי לעזור לאורקל לצמוח. סטארט-אפים הם כמובן כוח חדשנות חשוב מאוד בעולם. לעתים חברות גדולות מנסות לעבוד נגד החדשנות של הסטארט-אפים, ואילו אנחנו רוצים להבין איך לעבוד איתם".

גפני: "ובכל זאת זה לא תמיד קל".

וויליאמסון: "יש לכך הסבר שיש לו שני צדדים: אנחנו לא תמיד מבינים אותם, והם לא תמיד מצליחים לצמוח יחד איתנו. אני זוכר שפעם שאלתי סטארט-אפ 'מתי קיבלת הזמנה של מיליארד דולר', ומישהו אמר לי 'אתה לא רוצה שהוא יקבל הזמנה של מיליארד דולר. הוא לא ידע מה לעשות עם זה'. ולפעמים הסטארט-אפ עצמו לא יודע שסבלנות יכולה להועיל.

"כמובן שצריך שיתוף פעולה, וכמובן שיקר יותר לעשות הכול לבד. אז בואו נדבר עם אלה שכבר החליטו לעבוד עם חברה גדולה, וניצור אצלם את המעורבות. כדי לעשות זאת אנחנו עובדים בצורה גמישה - התחלנו ממודל של חממה ועברנו למודל פחות קשיח. היום אנחנו עובדים בישראל עם חברות שלא זקוקות למשרדים, אלא לטכנולוגיה שיש לנו להציע".

גפני: "אומרים שיש כמה סיבות שבגללן שיתופי הפעולה האלה נכשלים: שותף לא נכון, רעיון לא נכון ומחויבות לא נכונה. מניסיוני, אני גם נוהג לייחס חשיבות רבה לתזמון. ב-J.P. Morgan פיתחנו מספר דרכים כדי לעמוד באתגרים האלו. כך למשל, גיבשנו תהליך מקיף לבחינת ההתאמה האסטרטגית לכל סטארט-אפ עם המנהלים הרלוונטיים ברחבי הארגון. ההנהלה הבכירה שמקדישה זמן רב ומשאבים לנושא מאוד מועילה, ומאותת לשאר הארגון את חשיבות הנושא.

וויליאמסון: "יש לנו שיטות שפיתחנו לנסות ולהתגבר על הבעיות הללו. גם לזה יש שני צדדים. הסטארט-אפים לפעמים אומרים 'אם אפגוש את האדם הזה מחברת הענק, כל הבעיות שלי ייפתרו'".

גפני: "סטארט-אפים לא מודעים לכך שלפעמים הבעיות רק מתחילות כשהם פוגשים אותו".

וויליאמסון: "בדיוק, לרוב זה גם לא האדם הנכון. ומהצד של חברת הענק הם אומרים 'אני רוצה לעבוד עם סטארט-אפים. אבל אם הם אי פעם עבדו בסטארט-אפ, הם יגיעו עם ציפיות ריאליות יותר. הם ידעו שעובדי הסטארט-אפ חייבים לעשות המון דברים בבת אחת ואין להם שום מרווח זמן סביר לעשות זאת, הם יבינו שהסטארט-אפ לא יודע איך לנהל את מערכת היחסים עם התאגיד, ושמנכ"ל הסטארט-אפ צריך ללכת לתקן את הלפטופ שלו בעצמו. אתה לא יודע בדיוק למה אתה נכנס כשאתה עובד עם סטארט-אפ, ואתה לא יודע מה בדיוק יהיו לוחות הזמנים".

גפני: "מסכים בהחלט. אז מה עושים?"

וויליאמסון: "האתגר הוא להבין מה המוטיבציה של אותה החברה. אני רוצה שלכל שותף שלי יהיה ערך ברור במערכת היחסים שלו, ולהיפך - שאם הם צומחים אנחנו צומחים. אנחנו יוצרים מודל של אחריות מחולקת".

גפני: "מה בנושא אתגר המהירות? הזמן הממוצע בתעשייה הדרוש כדי להתחיל הטמעה של פתרונות של סטארט-אפ הוא על פי רוב המומחים 18 חודשים. אנחנו פיתחנו שיטה שמתירה את רוב החסמים המשפטיים, הרגולטוריים והטכנולוגיים לביצוע הבחינה הזו, ובנינו תוכנית שמפחיתה את הזמן הזה למספר שבועות. אנחנו מאוד מאמינים במנגנון של Fail Fast, למידה ומעבר קדימה. כך גם אנחנו מצליחים לבחון הרבה יותר טכנולוגיות ופתרונות חדשניים מאשר בעבר ובעלות נמוכה יותר. זה win-win לסטארט-אפ ולפירמה".

וויליאמסון: "כמו כן אף אחד לא אוהב להיכשל, אבל כדי לבחור רעיונות חדשים מבלי לבזבז המון משאבים צריכים לחתור במהירות למבחן התוצאה ולפעמים התוצאה היא כישלון. ובתאגיד זו בעיה, זה עניין תרבותי. בחברה גדולה התפיסה היא שאם מותר לעשות טעויות, דברים לא ייעשו כמו שצריך, אז אנשים חוששים להיכשל ולא חותרים לתוצאה. צריך להגיע למצב שבו מותר לקחת סיכונים, ויש תמריץ לחתור לתוצאה גם אם היא עלולה להיות לא טובה".

"תחרות עזה על ההזדמנויות בישראל"

גפני: "מה בנוגע לתחרות על הסטארט-אפים הנחשקים ביותר? יש תחרות עזה של חברות גדולות על ההזדמנויות הכי טובות בישראל.

וויליאמסון: "ישראל היא מקום נהדר, מאוד חשוב לנו. אנחנו רוצים שכולם יצטרפו, אנחנו לא טובים בלברור מי מתאים לנו. בואו נמשוך את כולם, ואז נבחן אותם על בסיס ההתנהגות שלהם".

גפני: "לסיום, בוא נדבר על נבואות. מה אתה מנבא לגבי עתיד האופן בו ארגונים גדולים יתקשרו עם סטארט-אפים בחמש השנים הבאות?

וויליאמסון: "אני חושב שתאגידים ייראו שלהושיב חמישה סטארט-אפים יחד זה לא מאוד מועיל, ולכן גם אנחנו לאחרונה ביצענו שינוי במודל שלנו. לארי אליסון עצמו הוביל את זה וזה נראה מדהים".

גפני: "אני סבור שנראה שני שינויים עיקריים שכבר מתחילים לקרות אבל יתחילו להתעצם במהרה. ראשית, אקסלרטורים יתחילו להיעלם או לשנות משמעותית את המודל שלהם כפי שאנחנו מכירים אותו כיום. מתוך מכלול התועלות של אקסלרטור לארגון גדול, זה בעיקר כלי שיווקי מצוין עם מנגנון משומן של הזדמנויות יח"צ - אבל דה-פקטו רק חלק מאוד קטן מהחברות בכל מחזור לבסוף מסיימות עם הסכם שיתוף פעולה ארוך שנים או עם תרומה משמעותית לארגון.

"בנוסף, אני חושב שעם התגברות האמון בין סטארט-אפים לארגונים גדולים עקב ריבוי שיתופי הפעולה המוצלחים, אנחנו נתחיל לראות יותר מודלים של שיתוף פעולה בהיבט שבו הפירמה תביא את הצורך והמימון והסטארט-אפ יבנה את המוצר, ויהיה איזשהו מנגנון אקוויטי משותף".

וויליאמסון:" זה ממש רעיון נהדר. אני יכול לראות הרבה ערך בכך". 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?